Znam da nije mjesto za ovo pitanje ali me interesuje, ima li BiH koristi i koje, od eksploatacije iz Vareša? Ako neko zna odgovor.
Ukrajina
-
Maliodmene
#214702 Re: Ukrajina
Cuj ima li BiH koristi, Vares se preporodio
-
mishic
#214703 Re: Ukrajina
Dok je Putin živ Ukrajina nikako ne može biti slobodna, suverena i mirna. Putin će svoju fobiju od Ukrajine liječiti koristeći stotine načina da da se miješa i narušava sve pozitivno u Ukrajini.
Isto je i sa BiH dok je Vučića odnosno Miloševićevog naslijeđa. I ne samo BiH nego cijelog regiona.
Isto je i sa BiH dok je Vučića odnosno Miloševićevog naslijeđa. I ne samo BiH nego cijelog regiona.
- BarbaDue
#214704 Re: Ukrajina
Ne znam kako se uređuje odnos kada je riječ o koncesijama na rudna bogatstva, ali sam mislio na korist države u smislu dijeljenja nekog određenog procenta od dobiti ekspolatisane rude!?
- 512MB
#214705 Re: Ukrajina
EU trenutno posjeduje 2 miliona aktivnih vojnika, najmoderniju vojnu opremu, i atomske bojeve glave (FR), budzet od 330 milijardi € (1,9% GDP).Seawolf wrote: ↑25/02/2025 00:57Lijepo zamišljeno, ali za očuvati takvo nešto nije niti približno dovoljna jedna zračnodesantna brigada.drug_profi wrote: ↑25/02/2025 00:40 Svi mi u Europi moramo biti saveznici.
Sa klauzulom ako jedan odstupi od politike saveza da ce biti iskljucen.
Ako napadne drugog clana saveza da su odmah svi protiv njega.
Evropa mora stvoriti zid oko sebe, ukljucujuci Tursku, mozda Kavkaz radi plina.
Migracije da budu kontrolisane. Barem jedna airborne brigada EU snaga da je uvijek spremna za akciju. Granice prema Rusiji i Bliskom istoku dobro utvrdjene i kontrolisane.
Rusima strogu vizni rezim obavezan. Nema vise vrsljanja po Europi.
Kad i ako to postignemo, ameri nas mogu za q povuc. Nek vade i oni turisticke vize dok se ne riješe magaraca.
Potrebna je respektabilna vojna sila sa jedinstvenom stalnom profesionalnom kopnenom vojskom od najmanje 250.000 aktivnih pripadnika i združena ratna mornarica čija je snaga jednaka najmanje polovini snage U.S. Navy.
Samo tako se može stvoriti i zaštititi to o čemu pišeš. Bez takve združene i jedinstvene oružane sile se ne treba ni pomišljati o nezavisnoj i stabilnoj Evropi.
Tako da to nije problem.
-
Malisa11
- drndalo
#214707 Re: Ukrajina
Pa i nije vala nesto narocito... FBiH sad do juna da im uplati 20 kom. od nas bez ikakvih problema... Toliko nas na sahtovima zavrnu...drug_profi wrote: ↑24/02/2025 23:12 Ma valjda su i piloti i mehanicari vec odavno tamo.
Bitan je Meteor AA. Ispaljuje se iz niskog leta, dohvaća Suhoje sa kabovima na 200 km.
60 km no escape zone.
Samo je skup jbg. 2 mil. eura komad
-
ReymondReddington
#214708 Re: Ukrajina
Odavno se vrti ona reforma eu po kojoj bi clanice bile u nekim zonama a.b.c itd. Znaci ako si na vrhu i pitas se za neke ozbiljnije stvari ako nisi tvoj glas ne moze blokirati.drug_profi wrote: ↑25/02/2025 00:40 Svi mi u Europi moramo biti saveznici.
Sa klauzulom ako jedan odstupi od politike saveza da ce biti iskljucen.
Ako napadne drugog clana saveza da su odmah svi protiv njega.
Evropa mora stvoriti zid oko sebe, ukljucujuci Tursku, mozda Kavkaz radi plina.
Migracije da budu kontrolisane. Barem jedna airborne brigada EU snaga da je uvijek spremna za akciju. Granice prema Rusiji i Bliskom istoku dobro utvrdjene i kontrolisane.
Rusima strogu vizni rezim obavezan. Nema vise vrsljanja po Europi.
Kad i ako to postignemo, ameri nas mogu za q povuc. Nek vade i oni turisticke vize dok se ne riješe magaraca.
Ja mislim da ce se ovo sada ubrzati i da će francuska i njemacka presjeci i reci ko hoće clan je te nove eu ko neće napolje.
Ovdje cemo i mi uletiti jer se necemo ništa pitati ali imat cemo eu benefite.
- drug_profi
#214709 Re: Ukrajina
EU nas svakako cijedi i uzima što hoće, a mi ništa od benfita nemamo.
Tako da prihvatam i tu zadnju klupu...
-
Maliodmene
#214710 Re: Ukrajina
-
gozila555
#214711 Re: Ukrajina
cuj nemas benefita hahaha,pa EU ti konstantno pomaze iako nisi njen clan,ti si fakat zaostao u vremenu i prostoru,kao da si u sssr-udrug_profi wrote: ↑25/02/2025 10:48 EU nas svakako cijedi i uzima što hoće, a mi ništa od benfita nemamo.
- drug_profi
#214712 Re: Ukrajina
Nemam vremena da ti crtam. Idi se krevelji negdje drugo.gozila555 wrote: ↑25/02/2025 10:57cuj nemas benefita hahaha,pa EU ti konstantno pomaze iako nisi njen clan,ti si fakat zaostao u vremenu i prostoru,kao da si u sssr-udrug_profi wrote: ↑25/02/2025 10:48 EU nas svakako cijedi i uzima što hoće, a mi ništa od benfita nemamo.
-
gozila555
#214713 Re: Ukrajina
idi ti svom niksicu pa se kreveljidrug_profi wrote: ↑25/02/2025 10:59Nemam vremena da ti crtam. Idi se krevelji negdje drugo.gozila555 wrote: ↑25/02/2025 10:57cuj nemas benefita hahaha,pa EU ti konstantno pomaze iako nisi njen clan,ti si fakat zaostao u vremenu i prostoru,kao da si u sssr-udrug_profi wrote: ↑25/02/2025 10:48 EU nas svakako cijedi i uzima što hoće, a mi ništa od benfita nemamo.
- Čitalac
#214715 Re: Ukrajina
Parlament još jednom o izborima: Sve priče o nelegitimnosti dolaze iz Moskve.
Vrhovna Rada danas je usvojila rezoluciju o podršci demokraciji u Ukrajini, u kojoj stoji da je nemoguće održati izbore dok traje rat. Za rezoluciju broj 13039 glasovalo je 268 zastupnika. U dokumentu se kaže da su Vrhovna Rada i predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski izabrani na slobodnim, transparentnim i demokratskim izborima koje je priznala cijela međunarodna zajednica. Ratno stanje u Ukrajini, uvedeno zbog invazije Ruske Federacije, ne dopušta održavanje izbora u skladu s Ustavom.
"U isto vrijeme, ukrajinski narod je ujedinjen u stavu da se takvi izbori trebaju održati nakon završetka rata. Vrhovna Rada izjavljuje da će Ukrajina, kao demokratska država, čim se osigura sveobuhvatan, pravedan i održiv mir na njenom teritoriju, odlukom parlamenta objaviti održavanje izbora i osigurati da se oni održe u skladu sa svim međunarodnim izbornim standardima", navodi se u priopćenju.
U dokumentu se napominje da izjave o navodnoj "nelegitimnosti" ukrajinskih vlasti širi ruska propaganda kako bi se odvratila pozornost od nelegitimnosti ruskog diktatora Vladimira Putina. U rezoluciji se naglašava da ukrajinski narod i Vrhovna Rada ne dovode u pitanje mandat predsjednika Volodimira Zelenskog. "Parlament se usredotočuje na potrebu poštivanja načela institucionalnog kontinuiteta vlasti predviđenog zakonima Ukrajine, posebno u okviru pravnog režima izvanrednog stanja, i naglašava da predsjednik Volodimir Zelenski mora izvršavati svoje ovlasti do preuzimanja dužnosti novoizabranog predsjednika Ukrajine u skladu s prvim dijelom članka 108. Ustava Ukrajine", dodaje se u priopćenju.
- dr_Evil
#214716 Re: Ukrajina
Da nisi fulio temu, mislim da je vic dana tamo kod chloe na bez cenzureReymondReddington wrote: ↑25/02/2025 10:21
Odavno se vrti ona reforma eu po kojoj bi clanice bile u nekim zonama a.b.c itd. Znaci ako si na vrhu i pitas se za neke ozbiljnije stvari ako nisi tvoj glas ne moze blokirati.
Ja mislim da ce se ovo sada ubrzati i da će francuska i njemacka presjeci i reci ko hoće clan je te nove eu ko neće napolje.
Ovdje cemo i mi uletiti jer se necemo ništa pitati ali imat cemo eu benefite.
- drug_profi
-
zigzag
#214718 Re: Ukrajina
https://www.youtube.com/watch?v=03Bz85YCm08
"motolife" je napravio presjek situacije oko donjecka, ima i par snimaka rusa preko livade.
"motolife" je napravio presjek situacije oko donjecka, ima i par snimaka rusa preko livade.
- dr_Evil
#214719 Re: Ukrajina
Jel jos ko ima osjecaj da ce ga Trumpas na kraju dobro zabiti Putleru!Putin nahvalio Trumpa, nudi mu i ruske minerale
Ruski predsjednik Vladimir Putin jučer je u televizijskom intervjuu nahvalio američkog predsjednika Donalda Trumpa. Posebno je nahvalio njegov stav prema Ukrajini te je ponudio Sjedinjenim Državama suradnju u eksploataciji ruskih prirodnih resursa.
U intervjuu emitiranom na ruskoj državnoj televiziji, Putin je rekao kako Trumpova politika ne ide u korist Rusije, već djeluje "u interesu Ukrajine, kako bi se očuvala ukrajinska državnost".
Putin je zatim povukao iznenađujući potez, ponudivši SAD-u sudjelovanje u iskorištavanju ruskih mineralnih resursa, uključujući rijetke metale. Pritom je naglasio da Rusija ima "red veličine više" tih resursa od Ukrajine te predložio da ih Washington i Moskva koriste zajedno.
Ruski predsjednik je istaknuo da ponuda vrijedi i za rudne rezerve na dijelovima Ukrajine pod ruskom okupacijom, dok je američkim kompanijama ponudio sudjelovanje u energetskim projektima u Rusiji.
Osim toga, Putin je podržao Trumpovu kritiku Volodimira Zelenskog, tvrdeći da je ukrajinski predsjednik "faktor koji kvari vojsku, društvo i državu".
Putinova ponuda dolazi neposredno nakon infomacija da su SAD i Ukrajina blizu sporazuma koji bi Washingtonu omogućio pristup ukrajinskim rijetkim metalima u zamjenu za sigurnosne garancije. Putin, međutim, poručuje Trumpu da SAD može dobiti još više resursa ako se odluči surađivati s Rusijom umjesto s Kijevom.
Kako primjećuje BBC, Putinova poruka Trumpu može se sažeti ovako: "Donald, ti i ja smo u pravu, a svi drugi su u krivu. Zajedno bismo mogli toliko toga postići!".
"To je paralelna stvarnost u kojoj Putin i Trump vjeruju da bolje od Zelenskog znaju što je dobro za Ukrajinu," zaključuje BBC.
- Peacean
#214720 Re: Ukrajina
https://www.klix.ba/vijesti/svijet/evro ... /250225057Evropska unija ponudila je u ponedjeljak Ukrajini vlastiti sporazum o "krucijalnim materijalima", baš u trenutku kada je predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump izjavio da je Washington blizu postizanja dogovora s Kijevom o pravima na njegove ogromne prirodne resurse
-
ReymondReddington
#214722 Re: Ukrajina
Ne. Trump misli samo na sebe i kako da izvuce korist za sebe. Boli ga briga da li ce druga strana biti ostecena. Znaci on ovdje zeli i ruske i ukrajinske minerale kao cijenu sto ce on postici mir. Nije ga briga je li taj mir pravedan ili ne.dr_Evil wrote: ↑25/02/2025 11:51Jel jos ko ima osjecaj da ce ga Trumpas na kraju dobro zabiti Putleru!Putin nahvalio Trumpa, nudi mu i ruske minerale
Ruski predsjednik Vladimir Putin jučer je u televizijskom intervjuu nahvalio američkog predsjednika Donalda Trumpa. Posebno je nahvalio njegov stav prema Ukrajini te je ponudio Sjedinjenim Državama suradnju u eksploataciji ruskih prirodnih resursa.
U intervjuu emitiranom na ruskoj državnoj televiziji, Putin je rekao kako Trumpova politika ne ide u korist Rusije, već djeluje "u interesu Ukrajine, kako bi se očuvala ukrajinska državnost".
Putin je zatim povukao iznenađujući potez, ponudivši SAD-u sudjelovanje u iskorištavanju ruskih mineralnih resursa, uključujući rijetke metale. Pritom je naglasio da Rusija ima "red veličine više" tih resursa od Ukrajine te predložio da ih Washington i Moskva koriste zajedno.
Ruski predsjednik je istaknuo da ponuda vrijedi i za rudne rezerve na dijelovima Ukrajine pod ruskom okupacijom, dok je američkim kompanijama ponudio sudjelovanje u energetskim projektima u Rusiji.
Osim toga, Putin je podržao Trumpovu kritiku Volodimira Zelenskog, tvrdeći da je ukrajinski predsjednik "faktor koji kvari vojsku, društvo i državu".
Putinova ponuda dolazi neposredno nakon infomacija da su SAD i Ukrajina blizu sporazuma koji bi Washingtonu omogućio pristup ukrajinskim rijetkim metalima u zamjenu za sigurnosne garancije. Putin, međutim, poručuje Trumpu da SAD može dobiti još više resursa ako se odluči surađivati s Rusijom umjesto s Kijevom.
Kako primjećuje BBC, Putinova poruka Trumpu može se sažeti ovako: "Donald, ti i ja smo u pravu, a svi drugi su u krivu. Zajedno bismo mogli toliko toga postići!".
"To je paralelna stvarnost u kojoj Putin i Trump vjeruju da bolje od Zelenskog znaju što je dobro za Ukrajinu," zaključuje BBC.
- dr_Evil
#214723 Re: Ukrajina
O pravednosti mira i ne treba raspravljati, Ukrajinski narod je u svakom slucaju nasamaren i izigran, kao sto je i bilo ocekivano rekao bih. Ali ne vidim situaciju u kojoj ce Trumpas, onakav kakav je, odigrati posteno i sa Putlerom, niti situaciju u kojoj Putler moze dugo glumiti poniznost. Konflikt se mora stvoriti sa vremenom.ReymondReddington wrote: ↑25/02/2025 12:05
Ne. Trump misli samo na sebe i kako da izvuce korist za sebe. Boli ga briga da li ce druga strana biti ostecena. Znaci on ovdje zeli i ruske i ukrajinske minerale kao cijenu sto ce on postici mir. Nije ga briga je li taj mir pravedan ili ne.
ALi vidit cemo.
- drug_profi
-
Romanija
#214725 Re: Ukrajina
Kao nekakvo istureno mjesto Ru drondzija
Spoiler
Show
[media]https://x.com/markito0171/status/1893379287509557703[/media]