Što su ti veća primanja više i trošiš. Logično. Dođu vremena kad ne kupuješ duksericu i hlače u sinsayu nego originale
Plata, troškovi života, koliko nam treba...?
Moderator: anex
- aCme
#3226 Re: Plata, troškovi života, koliko nam treba...?
@Chloe Ne znam, evo pročitaj sve ove komentare poslije mog...
Što su ti veća primanja više i trošiš. Logično. Dođu vremena kad ne kupuješ duksericu i hlače u sinsayu nego originale
-
swanfilter
#3227 Re: Plata, troškovi života, koliko nam treba...?
I mnogo ih zivi od jedne takve plate, a cijela porodica. Mozda nesto vise od tih 800. Koliko je kod nas zena domacica, a sa djecom.
Kod nas je samo nafaka krov nad glavom i taj zajednicki zivot po spratovima. Inace bi bilo ogromno problema.
-
sumirprimus
#3228 Re: Plata, troškovi života, koliko nam treba...?
Uprqvo.swanfilter wrote: ↑24/02/2025 21:06I mnogo ih zivi od jedne takve plate, a cijela porodica. Mozda nesto vise od tih 800. Koliko je kod nas zena domacica, a sa djecom.
Kod nas je samo nafaka krov nad glavom i taj zajednicki zivot po spratovima. Inace bi bilo ogromno problema.
No ovo je klix i ovde vlada alternativna realnost
-
zippoo87
#3229 Re: Plata, troškovi života, koliko nam treba...?
Upravo je to realnost...zivi se od objektivno neke milje na mjesecnom nivou i to je u vecini sela tako i ovih manjih sredina. Isto je i gdje su dva penzionera...oni oboje navuku jedva milju KM a placaju sve isto kao i svi drugi. Ako su i dvije osobe zaposlene na platu oko 800-1000 KM,opet u to ulazi i trosak toplog obroka i prevoza...tako da svaku platu umanjiti za realnih 300 KM...eto ga,od dvije plate ti ostane za potrosnju nekih 1400 KM.
Pa onda spomenute porodice gdje je zena domacica i samo muz radi...ovakvih ima bas bas puno.
Ovdje se pumpaju cifre kojih bi se postidjeli i u MinKenu
Pa onda spomenute porodice gdje je zena domacica i samo muz radi...ovakvih ima bas bas puno.
Ovdje se pumpaju cifre kojih bi se postidjeli i u MinKenu
Last edited by zippoo87 on 24/02/2025 21:13, edited 1 time in total.
- aCme
#3230 Re: Plata, troškovi života, koliko nam treba...?
Bravo. Vratimo se u realnost.swanfilter wrote: ↑24/02/2025 21:06I mnogo ih zivi od jedne takve plate, a cijela porodica. Mozda nesto vise od tih 800. Koliko je kod nas zena domacica, a sa djecom.
Ovdje je izgleda preveliko zasićenje programera, IT stručnjaka i sličnih, dobro plaćenih branši ...
-
izvrsni direktor
- Vozim: Premium
#3231 Re: Plata, troškovi života, koliko nam treba...?
Lakse je stedit kad vise zaradjujes_BataZiv_0809 wrote: ↑24/02/2025 20:16Sprzim sve do kraja svaki mjesec.
Imam štek za ne daj bože koji dopunjavam s vremena na vrijeme, ali se uvijek vrti oko iste cifre (da bar 6 mjeseci mogu vracat stambeni ako ostanem bez posla i dok ne nadjem novi).
Odvoji u startu, i neces imat sta potrosit, jos jedna mudrolija od mene
Ja napravio trajni nalog u dionice, etf-ove, zlato, crypto, hipotekarni kredit,...pogledam onda sta ostane na racunu gdje da potrosim
Da budem iskren, pomaze i mozak iz bpsne i predstsva prema novcu..lne razbacujem se na gluposti koliko god da imam
-
swanfilter
#3232 Re: Plata, troškovi života, koliko nam treba...?
Ma, neka narod ima za harmonikasa svaki vikend. Priustim.
Al, sve mi neka prica da se izdignuti ne mogu ovi sa 800-1000 KM, kao ni oni sa 2000 euro primanjima.
Al, sve mi neka prica da se izdignuti ne mogu ovi sa 800-1000 KM, kao ni oni sa 2000 euro primanjima.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#3233 Re: Plata, troškovi života, koliko nam treba...?
Ne mogu da odvajam, jednostavno ne mogu, moram imat taj osjecaj komfora da ne moram stediti.izvrsni direktor wrote: ↑24/02/2025 21:20Lakse je stedit kad vise zaradjujes_BataZiv_0809 wrote: ↑24/02/2025 20:16Sprzim sve do kraja svaki mjesec.
Imam štek za ne daj bože koji dopunjavam s vremena na vrijeme, ali se uvijek vrti oko iste cifre (da bar 6 mjeseci mogu vracat stambeni ako ostanem bez posla i dok ne nadjem novi).![]()
Odvoji u startu, i neces imat sta potrosit, jos jedna mudrolija od mene![]()
Ja napravio trajni nalog u dionice, etf-ove, zlato, crypto, hipotekarni kredit,...pogledam onda sta ostane na racunu gdje da potrosim
Da budem iskren, pomaze i mozak iz bpsne i predstsva prema novcu..lne razbacujem se na gluposti koliko god da imam
Sve sto zaradim honorarno, dividende i bonusi, to uglavnom ustekam u vecem dijelu, ali ovo ostalo przim nemilice. Gardoba, putovanja, napucavanje stana, vecera u fensi restoranu sa dragom jednom mjesecno minimum (to mi je neki ritual kad god legne plata), alkoholijada sa jaranima svaki drugi, kino, pozoriste obavezno svaki mjesec....jednostavno ne mogu drukcije
-
sumirprimus
#3234 Re: Plata, troškovi života, koliko nam treba...?
Naravno bata zaradjuje po ovome 5k al evra hladno. Bez dividendi i bonusa
Ono przi nemilice
Ono przi nemilice
-
zippoo87
#3235 Re: Plata, troškovi života, koliko nam treba...?
Ja nikada nisam imao tu potrebu ni zelju da trosim nazor i da kupujem za pokazivanje stvari. Nikada me to nije privlacilo i ne radim. A realno imam sve i to vecinom dobre i kvalitetne stvari. I kod mene nema te neke zelje da potrosim...ja pare ostavim i trosim kako sta treba i dolazi ili ulaganja neka od par hiljada i tako to...imao sam prosle godine dosta radova na opremanju a imam jos pomalo. A i naucio sam davno kako treba sa parama,tako da od kako sam zaradio prvi novac,uvijek sam u plusu i nikada nista na kredit i na rate.
Hocu reci,nekada se od par mjeseci ne potrosi,pa se onda odjednom potrosi na nesto drugo.
Hocu reci,nekada se od par mjeseci ne potrosi,pa se onda odjednom potrosi na nesto drugo.
- Chloe
- Photo mod
#3236 Re: Plata, troškovi života, koliko nam treba...?
Ma ne mogu čitati, ako sam te razumjela, napisao si da se na selu može sa manjim primanjima ugodno živjeti,
pa me zanimala ta tvoja računica.
- nepass1
#3237 Re: Plata, troškovi života, koliko nam treba...?
Pa svak po svome, brat i ja pa nebo i zemlja. Njemu da das 30k mjesecno on ce 30og cekati platu. Kod njega samo ide upgrade nece jesti cevape kod zelje vec ide u fancy restoran ako ima i vise on ide iznajmiti hotelsku sobu sa spa i luksuznom vecerom. Dobije kes lik placa nocenje 300€ ako ima racunicu da placa 3k€ nocenje on ode, jebe mu se.zippoo87 wrote: ↑24/02/2025 21:56 Ja nikada nisam imao tu potrebu ni zelju da trosim nazor i da kupujem za pokazivanje stvari. Nikada me to nije privlacilo i ne radim. A realno imam sve i to vecinom dobre i kvalitetne stvari. I kod mene nema te neke zelje da potrosim...ja pare ostavim i trosim kako sta treba i dolazi ili ulaganja neka od par hiljada i tako to...imao sam prosle godine dosta radova na opremanju a imam jos pomalo. A i naucio sam davno kako treba sa parama,tako da od kako sam zaradio prvi novac,uvijek sam u plusu i nikada nista na kredit i na rate.
Ja samo oglas vidim nocenje 300€ ne idem nikako na more
Ne pada mi na pamet ni u kakvom restoranu ostaviti 100€ pa da mi gordon kuha. Itd itd
- aCme
#3238 Re: Plata, troškovi života, koliko nam treba...?
- Chloe
- Photo mod
#3239 Re: Plata, troškovi života, koliko nam treba...?
- Domaci izdajnik
- Horoskop: Vodokotlić
#3240 Re: Plata, troškovi života, koliko nam treba...?
Imam takvog, nije brat, ali...neće da štedi kaže, svako malo sa ženom restoran večera, ručak, doručak, a rade za dvije prosječne plate. Auto na kredu uzeo, stan je na kredu, dužni ko Grčka, ali mora se živjeti izvan svojih mogućnostinepass1 wrote: ↑25/02/2025 08:31 Pa svak po svome, brat i ja pa nebo i zemlja. Njemu da das 30k mjesecno on ce 30og cekati platu. Kod njega samo ide upgrade nece jesti cevape kod zelje vec ide u fancy restoran ako ima i vise on ide iznajmiti hotelsku sobu sa spa i luksuznom vecerom. Dobije kes lik placa nocenje 300€ ako ima racunicu da placa 3k€ nocenje on ode, jebe mu se.
Gleda ljetovanja, sve aranžmani sa ciframa glava boli. Ponaša se kao da zarađuje kao kakav broker na NY berzi, a ovamo nema pas za šta da ga ujede...
Ali ok, kredit na kredit, reprogram većim da manje zatvori i ukrug...do jednom
- aCme
#3241 Re: Plata, troškovi života, koliko nam treba...?
- Chloe
- Photo mod
#3242 Re: Plata, troškovi života, koliko nam treba...?
Imam svoju bašticu godinama, ne zbog lovuške nego zdrave ishrane i relaksa.
- nepass1
#3243 Re: Plata, troškovi života, koliko nam treba...?
Ma ima para, nema kredita, nikad ni minus nema ali bukvalno lik od prvog do prvog. Dok je bio u BiH zaradi od jednog posla 3 milje i on odmah hvar pet dana iako je to trece more to ljeto.Domaci izdajnik wrote: ↑25/02/2025 09:30Imam takvog, nije brat, ali...neće da štedi kaže, svako malo sa ženom restoran večera, ručak, doručak, a rade za dvije prosječne plate. Auto na kredu uzeo, stan je na kredu, dužni ko Grčka, ali mora se živjeti izvan svojih mogućnostinepass1 wrote: ↑25/02/2025 08:31 Pa svak po svome, brat i ja pa nebo i zemlja. Njemu da das 30k mjesecno on ce 30og cekati platu. Kod njega samo ide upgrade nece jesti cevape kod zelje vec ide u fancy restoran ako ima i vise on ide iznajmiti hotelsku sobu sa spa i luksuznom vecerom. Dobije kes lik placa nocenje 300€ ako ima racunicu da placa 3k€ nocenje on ode, jebe mu se.![]()
Gleda ljetovanja, sve aranžmani sa ciframa glava boli. Ponaša se kao da zarađuje kao kakav broker na NY berzi, a ovamo nema pas za šta da ga ujede...
Ali ok, kredit na kredit, reprogram većim da manje zatvori i ukrug...do jednom![]()
- Sanjarko
#3244 Re: Plata, troškovi života, koliko nam treba...?
Jeli smo zidove prije i nakucali tako oko 8 000 KM dugova za komunalne režije, sad je stara u toku ovih 4 godine uspjela da vrati oko 5 ili 6 000 KM duga, i ostalo nam je 2 ili 3 000.
Zabrinula je se jer je stala sa snalaženjem, a zahvaljujući tome smo preživljavali dugo vremena od rata pa do 2021.
Sve te godine nismo imali skoro nikakva primanja.
Jedno vrijeme minimalna penzija bila, samo to.
Kaže stara da će meni možda moći biti primanja sam kad ostanem.
Ali stoje, i to dugo, vlada ništa, čeka navodno kvartal.
Zabrinula je se jer je stala sa snalaženjem, a zahvaljujući tome smo preživljavali dugo vremena od rata pa do 2021.
Sve te godine nismo imali skoro nikakva primanja.
Jedno vrijeme minimalna penzija bila, samo to.
Kaže stara da će meni možda moći biti primanja sam kad ostanem.
Ali stoje, i to dugo, vlada ništa, čeka navodno kvartal.
- aCme
- Chloe
- Photo mod
-
probook
#3247 Re: Plata, troškovi života, koliko nam treba...?
Ako imaju aktivne instagram profile onda ti je jasno zasto to rade, da se drugom pokazu i dokazu iako ne vidim svrhu ali ajde eto ih tamo.Domaci izdajnik wrote: ↑25/02/2025 09:30Imam takvog, nije brat, ali...neće da štedi kaže, svako malo sa ženom restoran večera, ručak, doručak, a rade za dvije prosječne plate. Auto na kredu uzeo, stan je na kredu, dužni ko Grčka, ali mora se živjeti izvan svojih mogućnostinepass1 wrote: ↑25/02/2025 08:31 Pa svak po svome, brat i ja pa nebo i zemlja. Njemu da das 30k mjesecno on ce 30og cekati platu. Kod njega samo ide upgrade nece jesti cevape kod zelje vec ide u fancy restoran ako ima i vise on ide iznajmiti hotelsku sobu sa spa i luksuznom vecerom. Dobije kes lik placa nocenje 300€ ako ima racunicu da placa 3k€ nocenje on ode, jebe mu se.![]()
Ali ok, kredit na kredit, reprogram većim da manje zatvori i ukrug...do jednom![]()
- Domaci izdajnik
- Horoskop: Vodokotlić
#3248 Re: Plata, troškovi života, koliko nam treba...?
A ko danas nema Instagram...da je samo to nego ja kad ja kažem da sam bio u Švabiji i navukao svega za kuću i još se obuo i obukao za daleko manje para nego ovdje, da nas dobro guljače, on gadljivo kaže da je to ciganski
E dabogda ti hljeb bio 5 KM sutra ujutro kad si glup!
- fortaleza
#3249 Re: Plata, troškovi života, koliko nam treba...?
Jedino je fora što dosta ljudi ima neka neslužbena primanja mimo posla, ili izdaju sobu, ili imaju voćnjak, neku zemlju, drže pčele, voze taksi, ili pošalje član obitelji iz inozemstva... takvih je barem 20% po slobodnoj procjeni i iskustvu. A neki ulaze i u sivu zonu, ali masa ljudi ne živi samo od plaće, jer se od iste nikad nije moglo ni živjeti kako spada.swanfilter wrote: ↑24/02/2025 20:18Al neko je ne prethodnoj stranici spomenuo 2000-2500 KM mjesecno potrebnih i za pojedinca, a da moze normalno kroz mjesec. Takvu platu mali broj i pojedinaca u BiH ima. Znaci, porodica sa dvije plate i dvoje djece mora sisati euro prosjek da ne zivotari.sumirprimus wrote: ↑24/02/2025 20:10Da. Zato i je knap, prosjecna plata plus kredit. Ako nije stambeni jeste auto ili potrosacki. Ali je kredit.swanfilter wrote: ↑24/02/2025 20:06
Al, kako sam kazes, uz kredit. I ovim smo blize realnom. Odnosno, mjesecno na knap.
Mali procenat ljudi ima iznad toga.
E to meni vec nije jasno.
Znam lika koji radi na pumpi noćne i za vrijeme rada i puste dosade on ožičava okvire za pčele, na medu zaradi više nego na pumpi.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#3250 Re: Plata, troškovi života, koliko nam treba...?
ja sam stvarno sit vise price o tim imaginarnim likovima koji su uvijek zaduzeni uvijek duguju a imaju stambene i nenamjenske kredite te uvijek jedan zatvaraju drugim...
nešto ne govore...jedan dio primanja ne spominju...kukaju da od njih ne tražiš novce
na posudbu
ne žive svi od place
mozda izdaje stanove za koje ne znamo...garaže kuće...nisu svi obiteljska sirotilja možda imaju apartmane na moru ili neki vid zarade koja nije prijavljena
jer matematicki je nemoguce desetljećima živjet iznad zarade bez nekih posljedica (zamjena za slabije auto ili aktiviranje hipoteke)
najjadniji su oni koji zive od platice
nešto ne govore...jedan dio primanja ne spominju...kukaju da od njih ne tražiš novce
ne žive svi od place
mozda izdaje stanove za koje ne znamo...garaže kuće...nisu svi obiteljska sirotilja možda imaju apartmane na moru ili neki vid zarade koja nije prijavljena
jer matematicki je nemoguce desetljećima živjet iznad zarade bez nekih posljedica (zamjena za slabije auto ili aktiviranje hipoteke)
najjadniji su oni koji zive od platice