Uvoz auta
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
illbill
#3826 Re: Uvoz auta
Ne razumijem se bas u peripetije oko uvoza i svega vezano za to, ali hipoteticki ( sto je u mom slucaju realno ) ja imam usmeni dogovor sa poznanikom da mi proda auto dobro ispod cijene (audi A6, 2015 ) ja bi to auto dobio za 12k eu, u Belgiji je..ali sta se desava kad to ovi nasi procijene na carini ovde kataloski na mnogo vise, sto je realno…
- problemnatravunu
#3827 Re: Uvoz auta
Vrlo jednostavno, dažbine ćeš platiti na tu realnu procjenu carine, na osnovu postojećih mjerodavnih knjiga-tabela za procjene .
Jer da nije tako, svi bi prikazivali da su auto "kupili od kuma" debelo ispod cijene...
Jer da nije tako, svi bi prikazivali da su auto "kupili od kuma" debelo ispod cijene...
-
illbill
#3828 Re: Uvoz auta
Znaci popost od poznanika okaciti macku o rep 
-
sarajevo-x.com
#3829 Re: Uvoz auta
Pa nije macku o rep platit ces auto ispod cijene 
-
luxferre
#3830 Re: Uvoz auta
To nije korupcija nego čisti kriminal.HelaS wrote: ↑01/12/2024 11:25To što ti radiš naziva se korupcija. U svim državama Svijeta kažnjiva je. I u BiH je kažnjiva, ali je prisutna. Nažalost. Ali je barem nemoj javno objavljivatiFata na bausteLEE wrote: ↑01/12/2024 11:22 Kad nađeš jadnika koji ima tu povlasticu i malo ga počastiš ćevapima i pivom, odeš sa dotičnim da izvadi potvrdu iz mup_a da nije koristio povlasticu itd itd, kad potvrda bude gotova sa istom dotični mora u boračko udruženje da mu izda povlasticu na njegovo ime ustvari to je riješenje o njegovom statusu tj da je RVI i procenat invalidnosti.
Ostaviš u mup_U i carini svoj broj telefona i mušterije ne prestaju da zovu!
Uvezeš auto na njegovo ime i prezime, frajko se potpiše a auto prodaš nekome drugom po punoj cijeni![]()
Parali i uhodano!![]()
Koristim povlasticu kao sin RVI roditelja. U biti, to više i nije tako povoljno uvoziti, zoll 300, te put gore pa od tamo, te pokloni te kazna 230 eur.
- canvra888
#3831 Re: Uvoz auta
Kakve veze kazna i pokloni imaju sa troškovima uvoza?
- Reglan
#3833 Re: Uvoz auta
Nego, da se opet vratimo autima iz Norveske, je li neko imao problem pri registraciji vozila koja su kupljena iz Norg?
Iako imas kupoprodajni ugovor, carinsku, homologacija, fakturu, odjavu i saobracajnu MUP KS trazi jos neku drugu saobracajni Del2 bez koje ne mozes registrovati auto, pa na kraju ljudi registruju u RS pa kad dobiju saobracajnu ponovo registruju u Sarajevu ???
Iako imas kupoprodajni ugovor, carinsku, homologacija, fakturu, odjavu i saobracajnu MUP KS trazi jos neku drugu saobracajni Del2 bez koje ne mozes registrovati auto, pa na kraju ljudi registruju u RS pa kad dobiju saobracajnu ponovo registruju u Sarajevu ???
- Optimist
#3834 Re: Uvoz auta
Bitno da se registruje. Sta ti smeta ako je prvo bilo registrovano u RSu?
-
Blagajac
#3835 Re: Uvoz auta
Posto sam zivio gore znam da si trebao uzeti od vlasnika tu saobracajnu potpisanu od njega da ti je prodao auto.Reglan wrote: ↑02/02/2025 09:02 Nego, da se opet vratimo autima iz Norveske, je li neko imao problem pri registraciji vozila koja su kupljena iz Norg?
-
vincitomnia
#3836 Re: Uvoz auta
Trebao bi imati del 2, što je ustvari potvrda o vlasništvu vozila. Traži se i u drugim kantonima.Reglan wrote: ↑02/02/2025 09:02 Nego, da se opet vratimo autima iz Norveske, je li neko imao problem pri registraciji vozila koja su kupljena iz Norg?
-
Casas
#3837 Re: Uvoz auta
Jesi zavrsio sve na carini koliko ti procijenise auto?illbill wrote: ↑26/01/2025 09:54 Ne razumijem se bas u peripetije oko uvoza i svega vezano za to, ali hipoteticki ( sto je u mom slucaju realno ) ja imam usmeni dogovor sa poznanikom da mi proda auto dobro ispod cijene (audi A6, 2015 ) ja bi to auto dobio za 12k eu, u Belgiji je..ali sta se desava kad to ovi nasi procijene na carini ovde kataloski na mnogo vise, sto je realno…
Pretpostavljam oko 30, 35 hiljada maraka. Tako da bi te carina i pdv izasli oko cca 10 hiljada maraka. Ako mozes izganjat eur1 obrazac bio bi oslobodjen carine tako da bi onda samo platio pdv.
- Reglan
#3838 Re: Uvoz auta
A ako nemas del 2, da li to znaci da je nesto s autom mutno?vincitomnia wrote: ↑02/02/2025 09:44Trebao bi imati del 2, što je ustvari potvrda o vlasništvu vozila. Traži se i u drugim kantonima.Reglan wrote: ↑02/02/2025 09:02 Nego, da se opet vratimo autima iz Norveske, je li neko imao problem pri registraciji vozila koja su kupljena iz Norg?
Ne bi se mogla uraditi carina i sve da nisu papiri uredni?
Moze li se imati problem ako se auto registruje u RS-u pa poslije ja odradim registraciju na sebe?
- dr_Evil
#3839 Re: Uvoz auta
Nije mi bas najjasnije zasto nemas del2.Reglan wrote: ↑02/02/2025 10:12A ako nemas del 2, da li to znaci da je nesto s autom mutno?vincitomnia wrote: ↑02/02/2025 09:44Trebao bi imati del 2, što je ustvari potvrda o vlasništvu vozila. Traži se i u drugim kantonima.Reglan wrote: ↑02/02/2025 09:02 Nego, da se opet vratimo autima iz Norveske, je li neko imao problem pri registraciji vozila koja su kupljena iz Norg?
Ne bi se mogla uraditi carina i sve da nisu papiri uredni?
Moze li se imati problem ako se auto registruje u RS-u pa poslije ja odradim registraciju na sebe?
- dr_Evil
#3840 Re: Uvoz auta
Susjed, to je bilo do 2019, vise se ne vraca i ne potpisuje. Sad je digitalno cim promijenis vlasnistvo online dodje u postu za par dana. ALi salgsmelding digitalno mora poslati prodavac.Blagajac wrote: ↑02/02/2025 09:42Posto sam zivio gore znam da si trebao uzeti od vlasnika tu saobracajnu potpisanu od njega da ti je prodao auto.Reglan wrote: ↑02/02/2025 09:02 Nego, da se opet vratimo autima iz Norveske, je li neko imao problem pri registraciji vozila koja su kupljena iz Norg?
-
HelaS
#3841 Re: Uvoz auta
I izvoznu dokumentacijuBlagajac wrote: ↑02/02/2025 09:42Posto sam zivio gore znam da si trebao uzeti od vlasnika tu saobracajnu potpisanu od njega da ti je prodao auto.Reglan wrote: ↑02/02/2025 09:02 Nego, da se opet vratimo autima iz Norveske, je li neko imao problem pri registraciji vozila koja su kupljena iz Norg?
- Dervencanka1939
#3842 Re: Uvoz auta
Imam pitanje, molim za pomoć sa savjetom:
Našao sam na mobile.de polovan auto koji me zanima u Njemačkoj, od privatnog prodavca (nije auto kuća), provjerio ga kroz Car Vertical, nije lupano, kilometraža ispravna.
Odavde bih uplatio kaparu, ostatak bi dao u gotovini prijatelj koji živi u Njemačkoj i dovezao mi auto.
Ono što znam da treba da uzme uz prodajni ugovor (Kaufvertrag), su col tablice i odjava (Abmeldung).
Molim za savjet:
- Ima li još šta što treba dobiti u Njemačkoj?
- Šta treba uraditi pri prelasku granice - prijaviti uvoz vozila, eventualno još nešto?
- Kakva je dalja procedura ovdje?
Od kog momenta bi trebao angažovati špeditera (trebam li dogovoriti sa špediterom unaprijed)?
Našao sam na mobile.de polovan auto koji me zanima u Njemačkoj, od privatnog prodavca (nije auto kuća), provjerio ga kroz Car Vertical, nije lupano, kilometraža ispravna.
Odavde bih uplatio kaparu, ostatak bi dao u gotovini prijatelj koji živi u Njemačkoj i dovezao mi auto.
Ono što znam da treba da uzme uz prodajni ugovor (Kaufvertrag), su col tablice i odjava (Abmeldung).
Molim za savjet:
- Ima li još šta što treba dobiti u Njemačkoj?
- Šta treba uraditi pri prelasku granice - prijaviti uvoz vozila, eventualno još nešto?
- Kakva je dalja procedura ovdje?
Od kog momenta bi trebao angažovati špeditera (trebam li dogovoriti sa špediterom unaprijed)?
- Dervencanka1939
#3843 Re: Uvoz auta
Novo pitanje, valjda će neko odgovoriti:
Auto koje hoću da kupim u Njemačkoj je manje vrijednost od 6.000 EUR, znači ne bi trebalo da moram dobiti EUR.1, već je dovoljna izjava. Ali - auto kupujem od privatnog lica, ne pravnoga. Može li mi prodavac izdati izjavu? Ili, mogu li ja kao kupac otići u carinski ured ili špediciju i zatražiti da mi se izda EUR.1? Ili, mogu li ga dobiti na zadnjoj EU granici?
Auto koje hoću da kupim u Njemačkoj je manje vrijednost od 6.000 EUR, znači ne bi trebalo da moram dobiti EUR.1, već je dovoljna izjava. Ali - auto kupujem od privatnog lica, ne pravnoga. Može li mi prodavac izdati izjavu? Ili, mogu li ja kao kupac otići u carinski ured ili špediciju i zatražiti da mi se izda EUR.1? Ili, mogu li ga dobiti na zadnjoj EU granici?
-
HelaS
#3844 Re: Uvoz auta
"Izjavu na fakturi", odnosno fakturu, kao trgovački dokument kojim se vrši prenos vlasništva robe između dva fizička lica ne može ti izdati fizičko lice. Transakcija s fizičkim licem postiže se kupoprodajnim ugovorom, obavezno ovjerenim kod notara, a koji ne može imati klauzulu o kretanju, klauzulu o porijeklu. U tvom slučaju mora se kreirati EUR1. Izdavanju EUR1 prethodi dokumentacija kojom se dokazuje "kretanje" automobila, njegovo porijeklo proizvodnje, a ako dokumentacija postoji i ako je uredna, ako je carina izvoza prihvati, dobit ćeš EUR1, u državi izvoznici. EUR1 organizira prodavac sa svojim špediterom.Dervencanka1939 wrote: ↑24/02/2025 19:57 Novo pitanje, valjda će neko odgovoriti:
Nemoj to raditi, nije ispravno. Ako ćeš već uplatiti dio, avans, onda preko banke uplati i ostatak novca, i zatraži potvrdu banke za te transakcije, jednako kao što će potvrde o uplatama imati i prodavac. Samo ćeš tako dokazati stvarnu transakcijsku vrijednost automobila, kasnije potrebno za foormiranje carinske osnovice..Odavde bih uplatio kaparu, ostatak bi dao u gotovini prijatelj koji živi u Njemačkoj i dovezao mi auto.
- Dervencanka1939
#3845 Re: Uvoz auta
Ima li ko nekoga njemačkog špeditera u Sjevernoj Rajni - Vestfaliji, najbolje Paderborn, Lippstadt, Soest, Hamm, ali može i Dortmund itd, koji mi može završiti EUR.1? Ne mogu da nađem...
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#3846 Re: Uvoz auta
Ne moze svaka firma dati izjavu na fakturi za preferencijalni izvoz.
- Dervencanka1939
#3847 Re: Uvoz auta
Ponavljam pitanje, treba mi špediter u Njemačkoj koji može izdati EUR.1. Poželjno Sjeverna Rajna Vestfalija, ali može i Hessen, Baden Wurtemberg, Bavarska (svakako ću s autom preko tih saveznih zemalja voziti kući).
- Gentleman
#3848 Re: Uvoz auta
Pozdrav raja,
zna li ko ima li u Sarajevu firma preko koje mogu završiti sve oko uvoza i homologacije auta. Auto mi je u Sa, sa stranim tablama, imam sve papire od auta na moje ime, fakturu i kupoprodajni ugovor. Meni se ne da deverati s tim, a i nemam vremena da sve to ganjam.
zna li ko ima li u Sarajevu firma preko koje mogu završiti sve oko uvoza i homologacije auta. Auto mi je u Sa, sa stranim tablama, imam sve papire od auta na moje ime, fakturu i kupoprodajni ugovor. Meni se ne da deverati s tim, a i nemam vremena da sve to ganjam.
-
Prodice
#3849 Re: Uvoz auta
Pozz,
sta trebam pazit pri uvozu auta iz hrvatske? Naso sam tamo jedno koje mi odgovara i nije mi daleko otici po njega.
Je li imaju neke probne tablice da ga mogu odmah voziti iz Hrvatske za Bih?
Privatna je podaja pa me zanima i plaćanje pdv-a i porez.
Ako ima negdje tekst o ovom... da procitam. Nisam nista uspio naci.
sta trebam pazit pri uvozu auta iz hrvatske? Naso sam tamo jedno koje mi odgovara i nije mi daleko otici po njega.
Je li imaju neke probne tablice da ga mogu odmah voziti iz Hrvatske za Bih?
Privatna je podaja pa me zanima i plaćanje pdv-a i porez.
Ako ima negdje tekst o ovom... da procitam. Nisam nista uspio naci.
-
kakolijeciti
#3850 Re: Uvoz auta
Pa dobro, nije baš tako. Ti si sa popustom već ostvario uštedu. To što ćeš dadžbine platiti na katalošku vrijednost ne znači da ti poznanik nije napravio uslugu i uštedu.
Malo o uvozu auta ako koga zanima https://uvoz.info/uvoz-polovnog-automob ... jan-vodic/
Nego je problem što ljudi na davanja državi gledaju kao da ih netko pljačka. Razumijem, obzirmo tko nam državu vodi to je tako, ali jbg. Caru carevo...