Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Moderator: anex
-
DebelinJoe
#32251 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Koliko znam:
- Do 1979.nije postojao put Sarajevo - Zenica. Te godine je napravljena petlja u Lašvi. Zvuči čudno ali do kraja sedamdesetih da bi se iz Kaknja došlo u Zenicu morali se proći kroz Kiseljak.
- Do kraja sedamdesetih putna komunikacija Doboj Zenica uglavnom je bila makadam.
- Do kraja sedamdesetih u dolini Lašve glavna putna komunikacija imala je asfalt samo do Viteza, do Travnika je bio makadam.
- Tek poslije ukidanja uskotračnih pruga u ovom području gradovi Travnik, Jajce, Donji Vakuf i Bugojno spojeni su asfaltnim putevima. U jednoj knjizi sam našao da se zimi iz Travnika prema Bugojnu išlo na saonicama. Da li su to bile konjske, pseće ili volovske saonice, ali je mi zvuči nevjerovatno, ali knjiga u kojoj se to kaze je ozbiljna i zove se Monografija Radio Sarajeva 1945-1975.
Takodjer, do sedamdesetih nije postojala putna komunikacija Doboj - Banja Luka, kao ni ovaj put preko Olova za Tuzlu. Za TZ se išlo preko Faletića, Gazinog Hana i Halidove Knežine.
Put za Višegrad preko Sokoca koliko znam da je tek osamdesetih napravljen, na onim tunelima pored Drine piše da je godina izgradnje 1986.!!!! Kako se prije toga putovalo za Istočnu Bosnu, ja zaista ne znam, volio bih da nam neko ovdje to pojasni.
Zanimljivo da do kraja sedamdesetih veliki dio Sarajeva nije imao asfaltirane ulice, neke čak do Olimpijskih igara. Moja ulica je tek poslije Titove smrti asfaltirana i to samodoprinosom, što znači da su dedo i komšije sami platili asfaltiranje vlastite ulice. Drzava im ništa dala.
Na drugoj strani, u isto vrijeme sela u Sloveniji imala su biciklističke staze.
- Do 1979.nije postojao put Sarajevo - Zenica. Te godine je napravljena petlja u Lašvi. Zvuči čudno ali do kraja sedamdesetih da bi se iz Kaknja došlo u Zenicu morali se proći kroz Kiseljak.
- Do kraja sedamdesetih putna komunikacija Doboj Zenica uglavnom je bila makadam.
- Do kraja sedamdesetih u dolini Lašve glavna putna komunikacija imala je asfalt samo do Viteza, do Travnika je bio makadam.
- Tek poslije ukidanja uskotračnih pruga u ovom području gradovi Travnik, Jajce, Donji Vakuf i Bugojno spojeni su asfaltnim putevima. U jednoj knjizi sam našao da se zimi iz Travnika prema Bugojnu išlo na saonicama. Da li su to bile konjske, pseće ili volovske saonice, ali je mi zvuči nevjerovatno, ali knjiga u kojoj se to kaze je ozbiljna i zove se Monografija Radio Sarajeva 1945-1975.
Takodjer, do sedamdesetih nije postojala putna komunikacija Doboj - Banja Luka, kao ni ovaj put preko Olova za Tuzlu. Za TZ se išlo preko Faletića, Gazinog Hana i Halidove Knežine.
Put za Višegrad preko Sokoca koliko znam da je tek osamdesetih napravljen, na onim tunelima pored Drine piše da je godina izgradnje 1986.!!!! Kako se prije toga putovalo za Istočnu Bosnu, ja zaista ne znam, volio bih da nam neko ovdje to pojasni.
Zanimljivo da do kraja sedamdesetih veliki dio Sarajeva nije imao asfaltirane ulice, neke čak do Olimpijskih igara. Moja ulica je tek poslije Titove smrti asfaltirana i to samodoprinosom, što znači da su dedo i komšije sami platili asfaltiranje vlastite ulice. Drzava im ništa dala.
Last edited by DebelinJoe on 24/02/2025 11:24, edited 2 times in total.
- dr_Evil
#32252 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Divno, e sta ce to sada tebi reci o razlici Slovenije i BIH. Necemo sporiti da je Jugoslavija ulagala u krajnju proizvodnju u SLovenij zbog blizine izvoza, a to je bila grana koja se najvise isplati, dok je BiH zbog odbrane dobila industriju koja je potrebna JNA, a i zbog rudnih bogastava.DebelinJoe wrote: ↑24/02/2025 10:40
Ali zelimo li napraviti presjek stanja u Sloveniji kroz Austrougarsku, KSHS, pa do nastanka Titove Juge. Koliko je po glavi stanovnika Slovenija imala inzinjera, doktora, ekonomista, ljudi koji su znali sta je drzava, sistem, i kako pokrenuti stvari? Da li je Jugoslavija kriva sto ti bacis smece na travu, a Janez papiric stavi u dzep? Da li je zapravo Jugoslavija kriva sto Janezu je mozda trebala biciklisticka staza dok ti imas potrebu da parkiras auto na zelenu povrsinu, ispod drveta, 5 metara od parkinga, da ti ne gori na suncu.
Hocemo li da se lazemo oko kulture, kad su krenula pozorista da su to bila vlaska okupljalista?
Polahko narode, mi smo kasniili mnogo za zapadom jer smo bili krajina, granica carstva u raspadu. Slovenija je bila austrijska pokrajina, carstva koje je bilo na vrhu svoje moci pred konacan pad. Nismo mi kasnili jer smo bili nesposobni, nego jer smo morali biti takvi da bi stavili glavu na panj.
- parappa
- Grijem se na: struju
- Vozim: Lotus Esprit TurboSE
#32253 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Bio je put od Ustiprače do Višegrada na drugoj strani Drine. Taj put je potopljen kada je napravljena hidroelektrana u Višegradu i zato je pravljen taj drugi i bolji koji se otvorio 1986DebelinJoe wrote: ↑24/02/2025 10:40 Koliko znam:
-
saimidin
#32254 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Država ništa ne daje, samo uzima i preraspoređuje, tada je fokus više bio na vojsku i tu se nije štedilo, ostalo spram stepena razvoja ekonomije, a isti je već od 70-tih počeo da stagnira, zatim bankrot 82, pa čupanje i onda sranje 90-tih
Juga jeste bila bolja po standardu života prosječnih ljudi od većine "komunističkih" država, i naravno bilo je dobrih stvari, ali problem je što često imaš ljude koji ili samo fale ili samo kude, a istina je uvijek negdje između i kako za koga
Juga jeste bila bolja po standardu života prosječnih ljudi od većine "komunističkih" država, i naravno bilo je dobrih stvari, ali problem je što često imaš ljude koji ili samo fale ili samo kude, a istina je uvijek negdje između i kako za koga
- Thorgerson
#32255 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Znam samo da bi sad struju placali 400 KM mjesecno. Plina ne bi imali. Vozove ne bi imali (pa kakve takve, imamo ih).
O magistralnim cestama da ne govorim. Pa mi jos nismo sanirali sve tunele koje je ta juga iskopala, o cemu pricamo?
Zato, bolje da se usutimo i zahvalimo fino na svemu sto nam je ostavljeno.
Jebote, sad jos problem eto sto nam i autoput nisu ostavili.
O magistralnim cestama da ne govorim. Pa mi jos nismo sanirali sve tunele koje je ta juga iskopala, o cemu pricamo?
-
Seawolf
#32256 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
U kojem li su Sarajevu živjeli dedo i komšije?DebelinJoe wrote: ↑24/02/2025 10:40 ....
....
-
HelaS
#32257 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Put za Višegrad bio je kroz selo Međeđa pa preko Sjemeća u Višegrad, ili iz Rogatice na Sjemeć, pa dalje preko Mehmedovog mosta i dalje do Dobruna u Srbiju... Do Međeđe ne znam. Do Goražda iz Sarajeva preko Rogoja i Foče, trasom današnjeg puta.parappa wrote: ↑24/02/2025 14:18Bio je put od Ustiprače do Višegrada na drugoj strani Drine. Taj put je potopljen kada je napravljena hidroelektrana u Višegradu i zato je pravljen taj drugi i bolji koji se otvorio 1986DebelinJoe wrote: ↑24/02/2025 10:40 Koliko znam:
-
HelaS
#32258 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Može se i danas spavati na klupi, kome nije neudobno i hladno, ali ni prije, ni danas, nije zakonom dozvoljeno. I milicija prije i policija danas, imala je i ima pravo da kazni prekršajno uživaoca tog ugođaja, premda je svaka bila tolerantna.drug_profi wrote: ↑24/02/2025 09:45 Prije si mogao spavati na klupi, ali nisi morao.
Sad ih ima koji moraju.
-
DebelinJoe
#32259 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
U socijalističkom i samoupravnom Sarajevu.Seawolf wrote: ↑24/02/2025 18:28U kojem li su Sarajevu živjeli dedo i komšije?DebelinJoe wrote: ↑24/02/2025 10:40 ....
....
-
swanfilter
#32260 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Na sta bi sire podrucje bivse drzave licilo, a da se nije desila Jugoslavija, boga pitaj. Od totalno devastiranog teritorija i nepismenog naroda u opancima i blatu, u nekoliko decenija doslo se do Blumovog Energoinvesta. A isti je bio daleko vise od kompanije na tom podrucju. I koliko je takvih primjera.Thorgerson wrote: ↑24/02/2025 18:19 Znam samo da bi sad struju placali 400 KM mjesecno. Plina ne bi imali. Vozove ne bi imali (pa kakve takve, imamo ih).
Meni se cini da ljudi na ovo podrucje gledaju sasvim iz perspektive izgrađene BiH i Jugoslavije. Kada vidim slike Sarajeva iz 1920 i 1930, to je jos uvijek vrijeme Osmanskog carstva koje stoljece unazad. Na sta je licilo ostalo od BiH, kukulele. A u najvecoj mjeri takva je bila cijela Juga sve do kraja WWII. I u 40 godina izgradilo se drustvo, bukvalno civilzacija.
Krediti, zaduzivanje, militarizacija uz ogromne troskove i greske po pitanju ekonomije. Sve to, pa i dan danas pljackaju ostvareno od strane te nakaradne drzave. Dok grabimo svaki vid sadake iz svijeta.
-
BAK-eV
#32261 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Jeste bilo je kukulele, ali ne zbog Osmanlija, vec zbog stalnih napada Austrije i hajduka.swanfilter wrote: ↑24/02/2025 19:36Na sta bi sire podrucje bivse drzave licilo, a da se nije desila Jugoslavija, boga pitaj. Od totalno devastiranog teritorija i nepismenog naroda u opancima i blatu, u nekoliko decenija doslo se do Blumovog Energoinvesta. A isti je bio daleko vise od kompanije na tom podrucju. I koliko je takvih primjera.Thorgerson wrote: ↑24/02/2025 18:19 Znam samo da bi sad struju placali 400 KM mjesecno. Plina ne bi imali. Vozove ne bi imali (pa kakve takve, imamo ih).
Meni se cini da ljudi na ovo podrucje gledaju sasvim iz perspektive izgrađene BiH i Jugoslavije. Kada vidim slike Sarajeva iz 1920 i 1930, to je jos uvijek vrijeme Osmanskog carstva koje stoljece unazad. Na sta je licilo ostalo od BiH, kukulele. A u najvecoj mjeri takva je bila cijela Juga sve do kraja WWII. I u 40 godina izgradilo se drustvo, bukvalno civilzacija.
Krediti, zaduzivanje, militarizacija uz ogromne troskove i greske po pitanju ekonomije. Sve to, pa i dan danas pljackaju ostvareno od strane te nakaradne drzave. Dok grabimo svaki vid sadake iz svijeta.
Citava Bosna ti je bila kao danas Donbas - permanentno ratno stanje i borba za opstanak.
- Thorgerson
#32262 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Osmanlije bile tu 500 godina.BAK-eV wrote: ↑25/02/2025 08:32Jeste bilo je kukulele, ali ne zbog Osmanlija, vec zbog stalnih napada Austrije i hajduka.swanfilter wrote: ↑24/02/2025 19:36Na sta bi sire podrucje bivse drzave licilo, a da se nije desila Jugoslavija, boga pitaj. Od totalno devastiranog teritorija i nepismenog naroda u opancima i blatu, u nekoliko decenija doslo se do Blumovog Energoinvesta. A isti je bio daleko vise od kompanije na tom podrucju. I koliko je takvih primjera.Thorgerson wrote: ↑24/02/2025 18:19 Znam samo da bi sad struju placali 400 KM mjesecno. Plina ne bi imali. Vozove ne bi imali (pa kakve takve, imamo ih).
Citava Bosna ti je bila kao danas Donbas - permanentno ratno stanje i borba za opstanak.
Za 500 godina imamo par mostova i dzamija.
Jbt, nema, bas su nas pripazili. Da ne bude zabune, ja nisam do onih pro-austrougara. I ovi su isti qrac. Ali sta ocekivati od okupatora?
Samo kazem, i dan danas velicati tursku i osmanlije zbog kojih smo stagnirali pola tisucljeca je da se puknes macolom u glavu. Sklanjati ulice domacih heroja koji su se borili za opstanak drzave, a vracas okupatore...ne znam.
Jedini i pravi procvat se jeste desio za vrijeme Jugoslavije. E sad, svidjelo se to nekome ili ne, to su nepobitne cinjenice.
-
mistek
#32263 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Činjenice za one koji hoće da su činjenice. Ko hoće da objektivno pogleda, kao što napisa forumaš negdje iznad - ima i dobrog, i lošeg, kao i uvijek.
Ne može argument biti kako je Jugoslavija gradila ceste luđački, a nije autoceste, jer nije bilo potrebe, a onda istovremeno kontraargument kako Osmanlije nisu gradile ili kako se danas ne grade te iste ceste. Svako vrijeme ima nešto svoje. Normalno je da se u Jugoslaviji gradilo jer se svugdje u Evropi od 1945. pa narednih decenija najviše gradilo. Jedino relevantno je uporediti Jugoslaviju sa drugim (sličnim) državama u tom periodu.
Ko što su za vas "činjenice" da se jedini procvat desio za vrijeme Jugoslavije, ja recimo najveći broj užasnih stvari vežem za taj period. Od građevinskog uništavanja starog dijela Sarajeva, preko nesposobnosti da se razvijaju drugi sektori privrede osim industrije, do razvoja užasnog sistema vrijednosti prema kojem je sasvim normalno namještati tendere, pozicije, zapošljavati podobne i sl. O ulicama koje u najvećoj mjeri nosiše imena zločinaca i veličanju zločinaca ne treba ni pričati.
I šta je konkretan razlog pa danas ne možete spavati u parku, a prije 40 godina ste mogli? Broj ubistava, stopa kriminala generalno, višestruko su pali u odnosu na prije 40 godina. To su recimo činjenice, a ne "činjenica" da se jedini procvat desio za vrijeme Jugoslavije. Svako vrijeme nosi svoje. Kako je i u Osmanskom vaktu bilo dobrih stvari, bilo je i loših. Isto tako i u AU. Isto tako i pod kraljem, a i pod Titom. Plus-minus.
Ne može argument biti kako je Jugoslavija gradila ceste luđački, a nije autoceste, jer nije bilo potrebe, a onda istovremeno kontraargument kako Osmanlije nisu gradile ili kako se danas ne grade te iste ceste. Svako vrijeme ima nešto svoje. Normalno je da se u Jugoslaviji gradilo jer se svugdje u Evropi od 1945. pa narednih decenija najviše gradilo. Jedino relevantno je uporediti Jugoslaviju sa drugim (sličnim) državama u tom periodu.
Ko što su za vas "činjenice" da se jedini procvat desio za vrijeme Jugoslavije, ja recimo najveći broj užasnih stvari vežem za taj period. Od građevinskog uništavanja starog dijela Sarajeva, preko nesposobnosti da se razvijaju drugi sektori privrede osim industrije, do razvoja užasnog sistema vrijednosti prema kojem je sasvim normalno namještati tendere, pozicije, zapošljavati podobne i sl. O ulicama koje u najvećoj mjeri nosiše imena zločinaca i veličanju zločinaca ne treba ni pričati.
I šta je konkretan razlog pa danas ne možete spavati u parku, a prije 40 godina ste mogli? Broj ubistava, stopa kriminala generalno, višestruko su pali u odnosu na prije 40 godina. To su recimo činjenice, a ne "činjenica" da se jedini procvat desio za vrijeme Jugoslavije. Svako vrijeme nosi svoje. Kako je i u Osmanskom vaktu bilo dobrih stvari, bilo je i loših. Isto tako i u AU. Isto tako i pod kraljem, a i pod Titom. Plus-minus.
- Thorgerson
#32264 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Ja samo kazem, tada smo sami uredjivali svoje dvoriste, po prvi put nakon stoljeca i stoljeca.
A ocekivati da ti neko drugi sredjuje tvoje dvoriste, i da ga pazi vise nego sopstveno, je suludo.
Ti imas svoje misljenje, nije sporno.
Ali cinjenice ne mozes pobiti. Kako mislis samo industrija, o cemu pricas bolan? Provjeri malo sta se sve razvijalo i radilo u Jugoslaviji. Jeste industrija bila skoncetrisana u Bosni, ali sta je trebalo? Da se mi.bavimo brodogradnjom, a hrvati da kopaju rudu? Il mozda da vojvodina uzgaja ribu, a brdovita crna gore da se bavi poljoprivredom...
A ocekivati da ti neko drugi sredjuje tvoje dvoriste, i da ga pazi vise nego sopstveno, je suludo.
Ali cinjenice ne mozes pobiti. Kako mislis samo industrija, o cemu pricas bolan? Provjeri malo sta se sve razvijalo i radilo u Jugoslaviji. Jeste industrija bila skoncetrisana u Bosni, ali sta je trebalo? Da se mi.bavimo brodogradnjom, a hrvati da kopaju rudu? Il mozda da vojvodina uzgaja ribu, a brdovita crna gore da se bavi poljoprivredom...
-
BAK-eV
#32265 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Tada su bili napredni.Thorgerson wrote: ↑25/02/2025 12:43Osmanlije bile tu 500 godina.BAK-eV wrote: ↑25/02/2025 08:32Jeste bilo je kukulele, ali ne zbog Osmanlija, vec zbog stalnih napada Austrije i hajduka.swanfilter wrote: ↑24/02/2025 19:36
Na sta bi sire podrucje bivse drzave licilo, a da se nije desila Jugoslavija, boga pitaj. Od totalno devastiranog teritorija i nepismenog naroda u opancima i blatu, u nekoliko decenija doslo se do Blumovog Energoinvesta. A isti je bio daleko vise od kompanije na tom podrucju. I koliko je takvih primjera.
Za 500 godina imamo par mostova i dzamija.
Jbt, nema, bas su nas pripazili. Da ne bude zabune, ja nisam do onih pro-austrougara. I ovi su isti qrac. Ali sta ocekivati od okupatora?
Samo kazem, i dan danas velicati tursku i osmanlije zbog kojih smo stagnirali pola tisucljeca je da se puknes macolom u glavu. Sklanjati ulice domacih heroja koji su se borili za opstanak drzave, a vracas okupatore...ne znam.
Jedini i pravi procvat se jeste desio za vrijeme Jugoslavije. E sad, svidjelo se to nekome ili ne, to su nepobitne cinjenice.
Poslije truba, slazem se.
Medjutim Osmanlije su postovale lokalne odnose i titule.
Nasi preci su primili islam i to je sve.
Onaj ko je bio plemic ili zemljoposjednik, to je i ostao.
A za vrjijeme Jugoslavije su Bosnjaci kao narod i islam kao vjera ipak bili najmjenjeni similaciji i nestanku.
Takav napredak nam ne treba.
-
mistek
#32266 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Ko smo mi? Opet je to lični doživljaj toga ko smo to "mi". Poenta je u čijem interesu smo uređivali, vlastitom ili nečijem tuđem? Meni je to manje-više sve isto (i prije 500 godina, i prije 50, i danas).Thorgerson wrote: ↑25/02/2025 13:11 Ja samo kazem, tada smo sami uredjivali svoje dvoriste, po prvi put nakon stoljeca i stoljeca.
Ali cinjenice ne mozes pobiti. Kako mislis samo industrija, o cemu pricas bolan? Provjeri malo sta se sve razvijalo i radilo u Jugoslaviji. Jeste industrija bila skoncetrisana u Bosni, ali sta je trebalo? Da se mi.bavimo brodogradnjom, a hrvati da kopaju rudu? Il mozda da vojvodina uzgaja ribu, a brdovita crna gore da se bavi poljoprivredom...![]()
Pa eto daj nam činjenice o razvijenosti pojedinih dijelova Jugoslavije, kako god hoćeš. GDP per capita u BiH bio 3x niži nego u Sloveniji, 2x niži nego u Hrvatskoj ili Vojvodini, 35% niži nego u Srbiji. Praktično samo Kosovo bilo ispod nas. Daj nam slobodno podatke o drugim privrednim granama, zaposlenosti, bilo koji ekonomski parametar. Nije baš da su vanzemaljci krivi za to (niti je moglo u Srbiji recimo, a u BiH ne).
- fortaleza
#32267 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Upravo suprotno, predačka kultura je nestala pod naletom Osmanlija.BAK-eV wrote: ↑25/02/2025 13:28 Tada su bili napredni.
A za vrjijeme Jugoslavije su Bosnjaci kao narod i islam kao vjera ipak bili najmjenjeni similaciji i nestanku.
A u Jugi su Bošnjaci dobili status posebnosti, ustav 74. Plus populacija tadašnjih Muslimana se značajno povećala za vrijeme Jugoslavije.
-
gozila555
#32268 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
pa da nije juge bilo ,bosnjaci bi ostali najnepismeniji narod na planeti.
Last edited by gozila555 on 25/02/2025 14:34, edited 1 time in total.
- dr_Evil
#32269 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Dobro, kakva je Bosna usla u Jugoslaviji, stepen razvoja, i da li je u Jugi dosla iz nerazvijene u razvijenu republiku? Da li se Bosna hranila iz Fonda za nerazvijene republike prvu polovinu Jugoslavije, gdje je 70ih stvoren petogodisnji plan, i koji je 1990-e rezultirao time da je vise od 50% u drustvenom proizvodu bila proizvodnja, sto ce reci da kao republika bila je savremena industrijska zemlja sa zivotnim standardom koji je odgovarao srednje razvijenoj zemlji(Federalni zavod za programiranje razvoje, ne moje misljenje). A citava Juga iz agrarne u srednje razvijenu industrijsku zemlju=mistek wrote: ↑25/02/2025 14:19Ko smo mi? Opet je to lični doživljaj toga ko smo to "mi". Poenta je u čijem interesu smo uređivali, vlastitom ili nečijem tuđem? Meni je to manje-više sve isto (i prije 500 godina, i prije 50, i danas).Thorgerson wrote: ↑25/02/2025 13:11 Ja samo kazem, tada smo sami uredjivali svoje dvoriste, po prvi put nakon stoljeca i stoljeca.
Ali cinjenice ne mozes pobiti. Kako mislis samo industrija, o cemu pricas bolan? Provjeri malo sta se sve razvijalo i radilo u Jugoslaviji. Jeste industrija bila skoncetrisana u Bosni, ali sta je trebalo? Da se mi.bavimo brodogradnjom, a hrvati da kopaju rudu? Il mozda da vojvodina uzgaja ribu, a brdovita crna gore da se bavi poljoprivredom...![]()
Pa eto daj nam činjenice o razvijenosti pojedinih dijelova Jugoslavije, kako god hoćeš. GDP per capita u BiH bio 3x niži nego u Sloveniji, 2x niži nego u Hrvatskoj ili Vojvodini, 35% niži nego u Srbiji. Praktično samo Kosovo bilo ispod nas. Daj nam slobodno podatke o drugim privrednim granama, zaposlenosti, bilo koji ekonomski parametar. Nije baš da su vanzemaljci krivi za to (niti je moglo u Srbiji recimo, a u BiH ne).
Nisu bas vanzemaljci zasluzni za to
- dr_Evil
#32270 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Da, samo sto smo nazalost bili u vrhu svega. Neki dan sjedim sa covjekom brat mu drugi covjek jugoslovenske avijacije bio, mostarac, covjek mi slike pokazuje da ne bude da laze.BAK-eV wrote: ↑25/02/2025 13:28
Tada su bili napredni.
-Uvijek isto.Onih poratnih godina postave me za predsjednika Narodnog odbora Sreza.Najavi mi se grupa Mostaraca,Muslimana.Čuo sam već:hoće mejtef.Te se baš pripremim.Evo ih zorom,pet-šest njih,stariji ljudi,sve ih znam.Kako na vrata,ustanem,pozdravljam:“Dobro jutro,drugovi,izvolite!Ozdravljaju,recitatorski,uglas:“Sabah-hajrulos,Đemaga!“Gdje me nađoše,ćaća ih njihov,nikad me niko nije zvao Đemaga.Rukujem se sa svima,ponudim da sjednu,pitam je li kafa po volji?Vele da su prvu već popili,ali „može jedna predsjednikova,na državni trošak“.E,sad ću i ja malo po njihovu,pa se pravim nevješt,pitam:Kojim hairom,drugovi?Kažu.Pa ja počnem.O novim vremenima,o obnovi i socijalističkoj gradnji,o prioritetima obdaništa,osnovnih i srednjih škola,a nakon finih dvadesetak minuta poentiram s bratstvom i jedinstvom.Šute.Mislim:evo ih,legli.
Na to će najstariji:“Dina ti,Đemaga,jesi li ti išao u mejtef?“Opet me nađe.Zna da sam mu sa sinom išao,te šta ću,kažem:Jesam.Dočeka me na prvu:“Pa,šta ti fali,eto bi dva dobra Vlaha od tebe mogli napraviti!“Propade mi priča.Eto vas tamo,i vas i mejtefa,velim…Ne možeš ti ništa narodu na silu nametnuti,a Mostarcima pogotovo!
-
detroit-mercy
#32271 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Uzmi podatke o pismenosti i sve ce ti se samo recimistek wrote: ↑25/02/2025 14:19Ko smo mi? Opet je to lični doživljaj toga ko smo to "mi". Poenta je u čijem interesu smo uređivali, vlastitom ili nečijem tuđem? Meni je to manje-više sve isto (i prije 500 godina, i prije 50, i danas).Thorgerson wrote: ↑25/02/2025 13:11 Ja samo kazem, tada smo sami uredjivali svoje dvoriste, po prvi put nakon stoljeca i stoljeca.
-
mistek
#32272 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
U vrhu čega smo bili konkretno? Ja vam opet kažem, nije moguće uopšte porediti vrijeme s vremenom, ali možemo vazda porediti relativnu poziciju u bilo čemu u odnosu na druge države.
Bosna nikada u Jugoslaviji nije bila razvijena. Ni po čemu se nije mogla smatrati razvijenom zemljom. Ili, ako vam je lakše, ništa joj pozicija u relativnom omjeru u svijetu nije bila bolja nego je danas.
I opet ponavljam, svaki sistem ima svoje prednosti i mane. Naravno da ne treba devalvirati izgradnju zemlje nakon rata, industrijalizaciju (za šta je čak potpuno nevažna sad moja ili bilo čija ocjena je li moglo bolje), izgradnju saobraćajne infrastrukture itd. Međutim, nije bilo tako zlatno i postoje ogromne negativne stvari. Ja ovdje ukazujem na činjenicu da je masa onog što zamjeramo današnjem sistemu u kontekstu autocesta (namještanje poslova, krađe sredstava, zapošljavanje podobnih) naslijeđeno upravo iz tog društva. I jedini smislen post na ovu temu je napisao neki forumaš koji je konstatovao da je to i u Jugoslaviji naslijeđeno od ranije (i to se zaista može diskutovati, smislena teza). Sve ovo ostalo je palamuđenje i idealiziranje nečega što je besmisleno idealizirati.
Zapošljavali se podobni, kralo se na sve strane, osuđivali nepodobni, štitili opet podobni, štimalo se sve živo, masa zaposlenih bila bespotrebno zaposlena, produktivnost nikakva, nisu pravili autocestu iako je GDP per capita bio debelo ispod evropskog prosjeka, nisu pravili autocestu jer nije bilo potrebe, a stopa nezaposlenosti među najvišim u Evropi itd.
Bosna nikada u Jugoslaviji nije bila razvijena. Ni po čemu se nije mogla smatrati razvijenom zemljom. Ili, ako vam je lakše, ništa joj pozicija u relativnom omjeru u svijetu nije bila bolja nego je danas.
I opet ponavljam, svaki sistem ima svoje prednosti i mane. Naravno da ne treba devalvirati izgradnju zemlje nakon rata, industrijalizaciju (za šta je čak potpuno nevažna sad moja ili bilo čija ocjena je li moglo bolje), izgradnju saobraćajne infrastrukture itd. Međutim, nije bilo tako zlatno i postoje ogromne negativne stvari. Ja ovdje ukazujem na činjenicu da je masa onog što zamjeramo današnjem sistemu u kontekstu autocesta (namještanje poslova, krađe sredstava, zapošljavanje podobnih) naslijeđeno upravo iz tog društva. I jedini smislen post na ovu temu je napisao neki forumaš koji je konstatovao da je to i u Jugoslaviji naslijeđeno od ranije (i to se zaista može diskutovati, smislena teza). Sve ovo ostalo je palamuđenje i idealiziranje nečega što je besmisleno idealizirati.
Zapošljavali se podobni, kralo se na sve strane, osuđivali nepodobni, štitili opet podobni, štimalo se sve živo, masa zaposlenih bila bespotrebno zaposlena, produktivnost nikakva, nisu pravili autocestu iako je GDP per capita bio debelo ispod evropskog prosjeka, nisu pravili autocestu jer nije bilo potrebe, a stopa nezaposlenosti među najvišim u Evropi itd.
Iako nema veze s temom, evo uzeo. Dakle, nakon Kosova, nepismenost u BiH bila debelo najviša. Odnosno, od svih republika, najmanji procenat pismenih bio u BiH. Pri tome, to je najlošija stopa pismenosti u Evropi (na nivou Albanije jedino).
Last edited by mistek on 25/02/2025 14:51, edited 1 time in total.
-
detroit-mercy
#32273 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Bio negdje podata da je Bosna bila jedna od hajmo reci evropskih regija koja je napravila najveci skok nakon WWII u pogledu opsimenjavanja, rasta industrijske proizvodnje, smanjenja smrtnosti, poboljsanja kvaliteta zivota i mase drugih stvari.mistek wrote: ↑25/02/2025 14:47 U vrhu čega smo bili konkretno? Ja vam opet kažem, nije moguće uopšte porediti vrijeme s vremenom, ali možemo vazda porediti relativnu poziciju u bilo čemu u odnosu na druge države.
Mnogima nije izgleda jasno na sta smo mi licili uoci WWII u svakom pogledu i kakav smo napredak ostvarili.
-
detroit-mercy
#32274 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Pa sta onda ocekujes od nepismenog naroda, da razvija visoke tehnologije a ovamo se ni potpisati nije u stanju. Je li znas koji je otpor bio opismenjavanju nakon rata. Da nije motka radila vise od pola stanovnistva bi se potpisivalo tako sto pritisne prst.'mistek wrote: ↑25/02/2025 14:47 U vrhu čega smo bili konkretno? Ja vam opet kažem, nije moguće uopšte porediti vrijeme s vremenom, ali možemo vazda porediti relativnu poziciju u bilo čemu u odnosu na druge države.
Iako nema veze s temom, evo uzeo. Dakle, nakon Kosova, nepismenost u BiH bila debelo najviša. Odnosno, od svih republika, najmanji procenat pismenih bio u BiH. Pri tome, to je najlošija stopa pismenosti u Evropi (na nivou Albanije jedino).
Pogledaj sta se desava sa otvaranjem univerziteta u BiH, po prvi puta mi postajemo neki faktor i u kulturi i u nauci i u privredi i u masi drugih stvari.
Onda dodje gamad i urade sta, prvo sjebu skolstvo, rezulatate vidimo.
- dr_Evil
#32275 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Pa dobro drug, da li je postojao neki carobni stapic kako zemlju nepismenih sa magarcima godina pretvoriti u Njemacku? Kakva su ocekivanja zaista bila bez ikakve podloge. Krajevi koji su iz Austro-ugarske bili pismeni i razvijeni, ocito su i dalje dobro kotirali jer su imali tu tradiciju. To je ono sta kazemo kako se Njemacka koja je sravnjena mogla obnoviti, pa znali su kako.mistek wrote: ↑25/02/2025 14:47 U vrhu čega smo bili konkretno? Ja vam opet kažem, nije moguće uopšte porediti vrijeme s vremenom, ali možemo vazda porediti relativnu poziciju u bilo čemu u odnosu na druge države.
I da, Bosna je bila razvijena 1990-e, za jugoslavenski standard, po zvanicnoj statistici, naveo sam izvor. Sto ce reci da smo za europski standard bili srednje razvijeni, koje bi to zemlje danas bile ne znam, ali evo na sredini je danas Ceska po europskom razvoju.
I naravno da su se i onda kupovali poslovi, davalo doktorima, profesorima i sta sve ne. To je nacin zivota kod nas. Vucemo ga od Osmanskog carstva, mozda i dalje ali nemamo zapisano.
Shvatite i da je Jugoslavija trajala prekratko, a prosla je kroz vise kriza. Kad je za Bosnu 1970-e usvojen petogodisnji plan, krenulo se odlicno i onda je 73-e dosla naftna kriza, pik jovo nanovo.
Ja tvrdim odgovorno da je danas tesko zamisliti izgled Jugoslavije 1945-e. Mi jos imamo mjesta gdje zena dobije rak dojke pa je sramota otici doktoru.