Bojkot trgovina u BiH zbog visokih cijena – vaše mišljenje?

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Locked

Hoćete li danas bojkotovati trgovine u BiH?

Ne
85
30%
Da
198
70%

Total votes: 283

skupljac_zeljeza

#1076 Re: Bojkot trgovina u BiH zbog visokih cijena – vaše mišljenje?

Post by skupljac_zeljeza »

dr_Evil wrote: 24/02/2025 10:01
skupljac_zeljeza wrote: 24/02/2025 09:55
dr_Evil wrote: 24/02/2025 09:47

Aman, nikako da ja uhvatim kakvu kolegicu na samo da pije kafu :D :evil:
A onda je ti izdvojiš i kažeš....imaš trenutak, moram nešto s tobom na samo. :mrgreen: Fercera, vjeruj mi. :mrgreen: Ako ne može u tom trenu onda te traži.....šta si ono ti trebao? :mrgreen:
Ma sto se tice tih stvari ja stvarno nemam srece u poslovnom okruzenju, mozda i bolje. Cesto kazem gdje ne upisah ekonomiju ili pravo, koji me djavo natjera u tehniku.
Bolje po tebe, ima ona narodna.... Gdje se jede tu se ne se*e.
Malisa11

#1077 Re: Bojkot trgovina u BiH zbog visokih cijena – vaše mišljenje?

Post by Malisa11 »

Mene samo interesuje koji glupan moze da smisli "bojkot kupovine nekretnina"
dr_Evil

#1078 Re: Bojkot trgovina u BiH zbog visokih cijena – vaše mišljenje?

Post by dr_Evil »

skupljac_zeljeza wrote: 24/02/2025 10:07
Bolje po tebe, ima ona narodna.... Gdje se jede tu se ne se*e.
Ima tu istine, ali valja nekad malo i koju progovorit sa lijepim damama, a i kancelarije bi bilo mirisale :)
dječak sa šibicama

#1079 Re: Bojkot trgovina u BiH zbog visokih cijena – vaše mišljenje?

Post by dječak sa šibicama »

Ali najjaca mi je fora "ima narod para".

Dakle, svabo nema para, siromah, pa mu je puter duplo jeftiniji nego bosancerosu bogatasu.

Kakvi retardi ovdje obitavaju.
mfa_secure

#1080 Re: Bojkot trgovina u BiH zbog visokih cijena – vaše mišljenje?

Post by mfa_secure »

dječak sa šibicama wrote: 24/02/2025 10:14 Ali najjaca mi je fora "ima narod para".

Dakle, svabo nema para, siromah, pa mu je puter duplo jeftiniji nego bosancerosu bogatasu.

Da, ali kod švabe platiš 200€ struju, koji bi kod nas platio 70 KM i na kraju ti se svede na isto, čak i dosta skuplje.

Nije sve crno-bijelo.
Trappist

#1081 Re: Bojkot trgovina u BiH zbog visokih cijena – vaše mišljenje?

Post by Trappist »

mfa_secure wrote: 24/02/2025 10:18
dječak sa šibicama wrote: 24/02/2025 10:14 Ali najjaca mi je fora "ima narod para".

Da, ali kod švabe platiš 200€ struju, koji bi kod nas platio 70 KM i na kraju ti se svede na isto, čak i dosta skuplje.

Nije sve crno-bijelo.
:lol: :lol: :lol:
dječak sa šibicama

#1082 Re: Bojkot trgovina u BiH zbog visokih cijena – vaše mišljenje?

Jes, i kod svabe plata 2500-3000 eura a ovdje prosjecna nije ni milju eura.
dr_Evil

#1083 Re: Bojkot trgovina u BiH zbog visokih cijena – vaše mišljenje?

Post by dr_Evil »

dječak sa šibicama wrote: 24/02/2025 10:20 Jes, i kod svabe plata 2500-3000 eura a ovdje prosjecna nije ni milju eura.
Ono sto sam primjetio da su razliciti troskovi ti koji diktiraju zivotni standard po raznim zemljama. Pricajuci sa kolegama po juznoj Njemackoj mozemo primjetiti da je najveci problem stan, dok mu kupiti kakvo dobro auto sitnica. Odes do Skandinavije(izuzev glavnih gradova) dodjes do toga da stan pristupacan ali auto i hrana su veliki problemi.

Onda skoknes do Bosne gdje je prije desetljece sve bilo prihvatljivo i shvatis da je sve otislo u tri lijepe, stan nemoguce kupiti, a hrana ko u sred Osla.

Doduse jos uvijek je moguce voziti dobro auto, jer nema tehnickih pregleda a uz sve zalbe majstori si pristupacni. Ne brinite, uskoro ce i to da nestane :D
dr_Evil

#1084 Re: Bojkot trgovina u BiH zbog visokih cijena – vaše mišljenje?

Post by dr_Evil »

mfa_secure wrote: 24/02/2025 10:18

Nije sve crno-bijelo.
Tita mi ti nisi u vinklu :D cuj 70KM, ko da garazu grijes. Meni prije 15 godina dolazilo preko 300 :D
Thorgerson

#1085 Re: Bojkot trgovina u BiH zbog visokih cijena – vaše mišljenje?

Post by Thorgerson »

Svabo radi. I pravi hranu. I francuz i spanac. I turcin. Sta bi mi, da svabo napravi puter i da dodje kod nas da bude ista cijena. E pa...

A mi pravimo...sta?

Imamo ulje. Suncokretovo. To je to. Sve ostalo uvoz. Sve.

Imas jaja. Piletinu.

Imas mlijeko i mlijecne proizvode. Opet i vecina onih sirnih namaza, dolaze iz srbije, turske ili hrvatske. Sir isto tako, imas svjezi domaci. Od tvrdih sireva, domacih nema. Odnosno imas, ali po paprenim cijenama. Ovih klasicnih sireva trapist, gauda itd. Nemas da su povoljni.

Meso, domace nemamo. Masovna proizvodnja ovisi od uvoza. To sto se kod nas preradi i zapakuje, ok eto nazovimo nek je domace.

Zitarice, haha. Da ovisimo od domace proizvodnje, dana ne bi prezivjeli.

Dakle, osnovne namirnice, mi NE PRAVIMO. Osnovno.

Kad sam putovao po Njemackoj, Francuskoj, Spaniji, Turskoj...to su nepregledne i nepregledne poljane za raznim zasadjenim kulturama. Psenica, kukuruz boga pitaj sta. Ides vozom, stotine i stotine kilometara...

Kod nas? Samo gledamo da se docepamo grada. Rasprodaj livade. Drzavu boli qrac.

I doci ce trenutak, tj evo vec dolazi kad ovo nece moci vise ovako. Haj sto ovisimo o svemu, ali barem dio hrane valjda mozemo praviti jbt.
dječak sa šibicama

#1086 Re: Bojkot trgovina u BiH zbog visokih cijena – vaše mišljenje?

To je sve opcepoznato, ne proizvodimo i dugorocno propadamo ekonomski, ali i dalje stoji cinjenica da trgovci i distributeri uzimaju lopatom marze i da su cijene previsoke iz tog razloga.

Da je manje tog lihvarenja, cijene bi bile makar manje skupe. Da ce biti jeftino, realan covjek ne moze ocekivati. Ali manje skupo, da.
Thorgerson

#1087 Re: Bojkot trgovina u BiH zbog visokih cijena – vaše mišljenje?

Post by Thorgerson »

dr_Evil wrote: 24/02/2025 10:23
dječak sa šibicama wrote: 24/02/2025 10:20 Jes, i kod svabe plata 2500-3000 eura a ovdje prosjecna nije ni milju eura.
Ono sto sam primjetio da su razliciti troskovi ti koji diktiraju zivotni standard po raznim zemljama. Pricajuci sa kolegama po juznoj Njemackoj mozemo primjetiti da je najveci problem stan, dok mu kupiti kakvo dobro auto sitnica. Odes do Skandinavije(izuzev glavnih gradova) dodjes do toga da stan pristupacan ali auto i hrana su veliki problemi.

Onda skoknes do Bosne gdje je prije desetljece sve bilo prihvatljivo i shvatis da je sve otislo u tri lijepe, stan nemoguce kupiti, a hrana ko u sred Osla.

Doduse jos uvijek je moguce voziti dobro auto, jer nema tehnickih pregleda a uz sve zalbe majstori si pristupacni. Ne brinite, uskoro ce i to da nestane :D
Majstori su pristupacni jer ih 80% ne placa poreze i namete drzavi. Sve na crno.

Eh kad drzava sredi malo taj dio, idu i cijene majstora za 100%. Jer nece niko sebi uskratiti zaradu.

Samo stiklaj na trenutnu cijenu sve namete.

Neradnanedjelju i minimalac, te dvije stavke su direktno utjecale na vec prijasnji porast cijena i dalje ce utjecati. To je neminovno.
skupljac_zeljeza

#1088 Re: Bojkot trgovina u BiH zbog visokih cijena – vaše mišljenje?

Post by skupljac_zeljeza »

Samo nam ne diraj kako je. Gledam Sose skaču na ograde i policiju dok naše vode brigu da im ne ode u kosu. :mrgreen: Ako može bolje, zašto nećemo?

dr_Evil

#1089 Re: Bojkot trgovina u BiH zbog visokih cijena – vaše mišljenje?

Post by dr_Evil »

Thorgerson wrote: 24/02/2025 10:29
dr_Evil wrote: 24/02/2025 10:23

Majstori su pristupacni jer ih 80% ne placa poreze i namete drzavi. Sve na crno.

Eh kad drzava sredi malo taj dio, idu i cijene majstora za 100%. Jer nece niko sebi uskratiti zaradu.

Samo stiklaj na trenutnu cijenu sve namete.

Neradnanedjelju i minimalac, te dvije stavke su direktno utjecale na vec prijasnji porast cijena i dalje ce utjecati. To je neminovno.
I ne samo to da je na crno nego nema kontrole kvalitete niti zahtjeva. Dakle prije svega zahtjev skole, da bi bio automehanicar moras da imas zavrsenu skolu i polozen drzavni ispit, ili 5 godina rada u struci(kod automehanicara koji ima papire) te polozen drzavni ispit.. koliko nasih majstora ima to, dakle tu bi vec smanjio broj radionica. Onda krenes dalje, zahtjevi prema reciklazi i sigurnost na radu, ohoho. Te najvaznije taj tehnicki pregled, ja ruku da je polovina nasih auta tehnicki neispravna jer tehnicki ne postoji. Malo cimne, pogleda, krajnica, kocnica, to je to, nula bodova. Da malo ulja od kocnica izvade i pogledaju tacku kljucanja to bi bilo svjetsko cudo, ja kad kazem da promijenim ulje u kocnicama smiju mi se majstori, a i svo poznanici.
Malisa11

#1090 Re: Bojkot trgovina u BiH zbog visokih cijena – vaše mišljenje?

Post by Malisa11 »

Unistili smo poljoprivredu i zalimo se. Znate li koja je obradivost povrsina u % u BIH? Znate li da Srbija ulaze 800 miliona, hrvatska 1500 miliona, a BejHa mizernih 200 miliona?
dječak sa šibicama

#1091 Re: Bojkot trgovina u BiH zbog visokih cijena – vaše mišljenje?

Pokrij se koliko si dug, samo nek` ne puca, pognutu glavu sablja ne sjece.

Mi smo kraljevi debilnih opravdanja i suludih razmisljanja.

Imam da kupim jedan puter, dobro je, sta ima veze sto su mi 2 putera vec skupa. Zato i kazem, siromasni Nijemac pa mu je puter 2 eura.
Mi smo suvise glupi da razmisljamo logicno, i zato nam i jeste sve kako jeste.

Ne bore se ljudi na zapadu protiv inflacije jer ne mogu kupiti, vec sto im je skupo. Ko ne moze razumjeti sta sam napisao, sta cu mu ja.
Peacean

#1093 Re: Bojkot trgovina u BiH zbog visokih cijena – vaše mišljenje?

Post by Peacean »

U sjeni političke krize ostale visoke cijene: “Bojkot probali – nije uspjelo”
https://n1info.ba/vijesti/u-sjeni-polit ... e-uspjelo/
nepass1

#1094 Re: Bojkot trgovina u BiH zbog visokih cijena – vaše mišljenje?

Post by nepass1 »

Peacean wrote: 01/03/2025 09:04
U sjeni političke krize ostale visoke cijene: “Bojkot probali – nije uspjelo”
https://n1info.ba/vijesti/u-sjeni-polit ... e-uspjelo/
Sta ce uspjeti kaze bojkotuj cetiri dana. Pa jedino ko oni tibetanci sto meditiraju dok se ne mumificiraju.
Bojkot na kupovinu nekretnina haha

Evo predlazem bojkot ovih iftarskih restorana, kvazi muslimani koji ce
skakati po iftarima i iste placati 50-80KM da bi bili u trendu nek fino umacu topu kuci. Preko dana svakako "poste" pa nema kafica bar u javnosti. Krahiralo bi ugostiteljstvo bar u sarajevu.
A garantujem da ce se traziti stolica vise
Ja cu svoj dio odraditi, necu ni jedan kafic posjetiti tokom ramazana :D
Peacean

#1095 Re: Bojkot trgovina u BiH zbog visokih cijena – vaše mišljenje?

Post by Peacean »

Ma glupost, dobro smo bili krenuli samo je trebalo organizovati koga ćemo bojkotovati kojim danima ali su i to zeznuli :-)
kabal1337

#1096 Re: Bojkot trgovina u BiH zbog visokih cijena – vaše mišljenje?

Post by kabal1337 »

jesmo bili dugo istrajni :lol:
mali_balon

#1097 Re: Bojkot trgovina u BiH zbog visokih cijena – vaše mišljenje?

Post by mali_balon »

Evo u FR pola kile putera 4,5eura....
nepass1

#1098 Re: Bojkot trgovina u BiH zbog visokih cijena – vaše mišljenje?

Post by nepass1 »

kabal1337 wrote: 01/03/2025 09:34 jesmo bili dugo istrajni :lol:
Pa postaje smjesno nemoj kupiti nekretninu ili auto. Ja eto bas u procesu kupovine stana, sta sam trrbao? Dici ruke od svega jer bojkot? Ko da se to kupuje na mjesecnoj osnovi

To bi valjda trebalo ici bojkot meggle proizvoda, klasa, floriola, milke pa eto binga, merkatora, metropolisa
A ne eto nemoj cetiri dana nigdje nista kupiti
kabal1337

#1099 Re: Bojkot trgovina u BiH zbog visokih cijena – vaše mišljenje?

Post by kabal1337 »

nepass1 wrote: 01/03/2025 09:46
kabal1337 wrote: 01/03/2025 09:34 jesmo bili dugo istrajni :lol:
Pa postaje smjesno nemoj kupiti nekretninu ili auto. Ja eto bas u procesu kupovine stana, sta sam trrbao? Dici ruke od svega jer bojkot? Ko da se to kupuje na mjesecnoj osnovi

To bi valjda trebalo ici bojkot meggle proizvoda, klasa, floriola, milke pa eto binga, merkatora, metropolisa
A ne eto nemoj cetiri dana nigdje nista kupiti
Image
.
Ne razumijem se u cokolade, ali i milka je 12 KM
Koliko sam vidio kod Djurica je 300g milka 4 KM cini mi se 4-5 ugl ( letak).
laik1981

#1100 Re: Bojkot trgovina u BiH zbog visokih cijena – vaše mišljenje?

Post by laik1981 »

Thorgerson wrote: 24/02/2025 10:26 Svabo radi. I pravi hranu. I francuz i spanac. I turcin. Sta bi mi, da svabo napravi puter i da dodje kod nas da bude ista cijena. E pa...

A mi pravimo...sta?

Imamo ulje. Suncokretovo. To je to. Sve ostalo uvoz. Sve.

Imas jaja. Piletinu.

Imas mlijeko i mlijecne proizvode. Opet i vecina onih sirnih namaza, dolaze iz srbije, turske ili hrvatske. Sir isto tako, imas svjezi domaci. Od tvrdih sireva, domacih nema. Odnosno imas, ali po paprenim cijenama. Ovih klasicnih sireva trapist, gauda itd. Nemas da su povoljni.

Meso, domace nemamo. Masovna proizvodnja ovisi od uvoza. To sto se kod nas preradi i zapakuje, ok eto nazovimo nek je domace.

Zitarice, haha. Da ovisimo od domace proizvodnje, dana ne bi prezivjeli.

Dakle, osnovne namirnice, mi NE PRAVIMO. Osnovno.

Kad sam putovao po Njemackoj, Francuskoj, Spaniji, Turskoj...to su nepregledne i nepregledne poljane za raznim zasadjenim kulturama. Psenica, kukuruz boga pitaj sta. Ides vozom, stotine i stotine kilometara...

Kod nas? Samo gledamo da se docepamo grada. Rasprodaj livade. Drzavu boli qrac.

I doci ce trenutak, tj evo vec dolazi kad ovo nece moci vise ovako. Haj sto ovisimo o svemu, ali barem dio hrane valjda mozemo praviti jbt.
Jedan veliki drzavnik je rekao...parafraziram..."bez privrede nema ni drzave, a bez poljoprivrede nema ni privrede". Bio mudar covjek. Nama se kompletna ekonomija svodi na usluzne djelatnosti i posredovanje. Mi smo definicija neodrzivosti.
Locked