Irelevenatno. Nego de nam pojasni sta je trziste kapitala i cemu sluzi.drug_profi wrote: ↑23/02/2025 22:43Imas li sta na tom trzistu?MAha wrote: ↑23/02/2025 22:26drug_profi wrote: ↑23/02/2025 18:51 Jok eto ti znas.
Ne znas ni sta je trziste kapitala i cemu zapravo sluzi.ma hajde. Nekad je bolje sutit nego govoriti i otkloniti neke sumnje. De kad vec znas reci nam sta je i cemu sluzi? Al onako fino na nivou da i ja razumijem. Da mujo prebacuje sta mu i kako treba jel?
Vjeruj da bubas bez veze.
Nova Vlada FBiH 2023-2026
-
MAha
#7851 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
- drug_profi
#7852 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
Itekako je relevantno. Odgovori.
-
MAha
#7853 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
Prvo, naravno da je irelevantno. Nije rasprava o osobnim finansijama, nego o poznavanju stvari. I prije svega o oporezivanju, kako je rasprava i pocela. Pokusaj da prebacis raspravu na trziste kapitala, iz nekog razloga, ne vodi boljem razumijevanju i krajnjim efektima onoga sto sam rekao - oporezovati vise one koji su bogati, a u korist onih koji imaju daleko manje, te odrzati pod kontrolom, koliko toliko stvaranje ogromnog drustvenog jaza izmedju bogatih i ovih drugih.
No, evo, ako ti je, iz nekog razloga bitna ta informacija (mada je pitanje nedovoljno artikulisano i neprecizno "imas li sta na tom trzistu"), odgovoricu, imam. Mislim da bi te iznenadilo da znas detalje, koje ne mislim, naravno, ovdje iznositi.
Evo, de nam sad pojasni na, ako moze jednistavan nacin, da i ja razumijem, sta je to trziste kapitala i cemu sluzi. Hvala.
- drug_profi
#7854 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
Onda je moje pitanje da lj razumijes nase trziste kapitala?
Da li razumijes da sitni dioničari sa ulozima od par hiljads maraka, koji računaju na koju stotinu povrata kroz dividendu, nisu neki bogataši koje treba oporezovati?
Da lj shvatas da bi oporezivanje dividende ucinilo da krupni dionicari koji imaju udjele kojim upravljaju firmama nasli nacine da ne isplacuju dividendu, vec da dobit uzvlace na druge načine. Vec 100x vidjeno na SASE.
I tu bi opet nali dionicari ostali kratkih rukava.
I radi nedostatka povrata, potraznja bi padala, kursevi bi se crvenili i sitni dionicari bi izgubili cak i ulozeno.
Da li razumijes da sitni dioničari sa ulozima od par hiljads maraka, koji računaju na koju stotinu povrata kroz dividendu, nisu neki bogataši koje treba oporezovati?
Da lj shvatas da bi oporezivanje dividende ucinilo da krupni dionicari koji imaju udjele kojim upravljaju firmama nasli nacine da ne isplacuju dividendu, vec da dobit uzvlace na druge načine. Vec 100x vidjeno na SASE.
I radi nedostatka povrata, potraznja bi padala, kursevi bi se crvenili i sitni dionicari bi izgubili cak i ulozeno.
- Ozimician
#7855 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
Koliki je sad u BiH porez na dividendu i na kapitalnu dobit?
-
Hakiz
#7856 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
Da li ne oporezovati onoga koji uzima stotine hiljada da ne bi onaj koji uzme neku stoju ostao bez te "siće", pitanje je sad?
-
MAha
#7857 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
Opet nam.nisi objasnio sta je trziste kapitala i cemu sluzi, a i dalje bi nesto kao pitao, razumijem li ja nesto. Vjeruj da vrlo dobro poznajem kako nase "trziste kapitala" (namjerno pod navodnicima) "funkcionise" (opet namjerno pod navodnicima).Ali ok, pretpostavljao sam da ne poznajes fundamente, nego povrsno stvari, mada je i to upitno.drug_profi wrote: ↑23/02/2025 23:16 Onda je moje pitanje da lj razumijes nase trziste kapitala?
Nase "trziste kapitala" je jedno minorno, nerazvijeno, netransparetno, skoro pa nepostojece trziste. Uzmi, ykupnu kapitalzaciju, broj drustava (mnoga od njih "silom" prilika postala dd), promet itd pa ces sam doc donistog zakljucka. Ono je posluzilo da se "skoncenteise" vlasnistvo naoon masovne certifikacijske privatizacije pocetkom 2000tih, i dalje od toga nije maklo (izuzev u dijelu zaduzivanja entitwta l, odjosno emisije obveznica i trez zapisa, radi dobar posao, mislim na Berzu: efikasno, proces "otkrivanja" cijene i prinosa kroz aukcijski sistem je odlican itd. proces naplate i isplate kamata kroz druge ucesnike ide bez problema i ef8kasno, znaci u tom dijelu je skroz ok.).
Znaci, oporezivanje bi dovelo dontoga da ko ima efektivnu kontrolu "preusmjerava" dobit? A mislis da sad to ne radi? Malo naivno. U stvari sam kazes 100x vidjeno. Dakle problem ne lezi tu nego u nadzoru i kontroli (koje nema btw). Zastita malih dionicara kod nas je nultom nivou, da ne ulazim u detalje i pravila o prezuimanju, zaobilazenja, pravljenja talova da se ne mora izvrsiti preuzimanje po realnim cijrnama, manioulacije cijenama iz tih razloga, prpbpem squeezouta⁰, doslovce kradja pif-ova, itd itd. I onda je porez problem malih dionicara. How yes no.
Nego de nam pojasni sta je to trziste kapitala i cemu sluzi. Btw argumenti protiv iporezivanja su ti do sad djeciji iskreno. I da, na orste jedne ruke se mogu nabrojati dd koji isplacuju dividwndu. A sa druge strane imas 100ine, hiljade d.o.o. koji uredno kapitalistima, vlasnicima isplacuju desetine ako.ne i vise miliona dobiti bez da potonji plate i jedne marke.poreza. Al jok, to ce unistit nase, praktucno, nepostojece (eto postojece ali mizerno) trziste kapitala (mada je termin neadekvatan al eto).
Last edited by MAha on 23/02/2025 23:45, edited 1 time in total.
-
MAha
#7858 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
Ma ja ba, smijesno ali eto. I da, ako to primjenis na doo, kojih je veelila vecina, govorimo o desetinama pa i stotinama.miliona.
Last edited by MAha on 23/02/2025 23:51, edited 1 time in total.
-
MAha
- Ozimician
#7860 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
Pa ne kontam zasto se to ne oporezuje onda? Mislim ja sam licno protiv svakog poreza, ali ovamo ispade da se rad najvise oporezuje, a na bogatstvo porezi skoro pa nikakvi.
Ali od ove Vlade realno nije ni ocekivati neku pamet.
-
MAha
#7861 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
Ja znam zasto se ne oporezuje. I lako je i zakljuciti.
I ubo si sustinu, teziste je na oporezivanju rada a ne kapital,, to maltene nista. Pervwrzna obrnuta logika. Omogicavas bogatim da budu jos bogatiji a onim srednjim ili nize od toga uzimas.
To se mora izmijeniti. Da ne pametujem dalje kako to utice na druge stvari. Jednistavno nas, na nase oci prave budalama, i stvaraju i stite jednu klasu bogatasa, a sitna raja placa i funkcinisanje drzave i zaduzivanja i slicno. A naivecu korist i od zaduzivanja i same drzave imaju upravo najbogatiji. Al jok, pametnice kao ovaj drug, kazu o to ce unistit nase trziste kapitala, ne znam bil plako il se smijo. Ne znam jel namjerno il.slucajno il zbog par stoja svoje dividende iz telecoma (il.nebitno kojeg dd], zagovara i brani ovaj perverzni sistem.
Last edited by MAha on 24/02/2025 00:04, edited 1 time in total.
-
korisnicki
#7862 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
Po istom principu bi slijedovalo i oporezivanje kamate na štednju iako si i bez toga na gubitku.
- Ozimician
#7863 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
Pa zar se ni to ne oporezuje?korisnicki wrote: ↑24/02/2025 00:01Po istom principu bi slijedovalo i oporezivanje kamate na štednju iako si i bez toga na gubitku.
Pa BiH je onda raj za bogate.
-
MAha
#7864 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
Bingo drug. Mi smo porwzni raj za bogatase. Evo imamo sad socijaliste na vlasti, pa cemo vidjet. Samo cekam da vidim sta ce prupremit. Kazu treba vremena, to je ozbiljno, podignimo mijimalac pa cemo onda sve u paketu. Ok, nije problem. Al ako taj "paket" ne bude ukljucivao : oporezivanje isplacene dobiti fizick8m licima, oporezuvanje kapitalne dobiti, progresivn9 oporezicanje, onda pisam se ja na takve socijaliste. To su onda ublehasi obicni, i ili imaju svoje biznise pa im ti ne odgovara ili su pod kontrolom tih i takvih.Ozimician wrote: ↑24/02/2025 00:03Pa zar se ni to ne oporezuje?korisnicki wrote: ↑24/02/2025 00:01Po istom principu bi slijedovalo i oporezivanje kamate na štednju iako si i bez toga na gubitku.
- Ozimician
#7865 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
Pa nedavno su najvećim od svih rahmana dijelili diplomatske pasose, kud ces dalje, zato nisam optimista.MAha wrote: ↑24/02/2025 00:07Bingo drug. Mi smo porwzni raj za bogatase. Evo imamo sad socijaliste na vlasti, pa cemo vidjet. Samo cekam da vidim sta ce prupremit. Kazu treba vremena, to je ozbiljno, podignimo mijimalac pa cemo onda sve u paketu. Ok, nije problem. Al ako taj "paket" ne bude ukljucivao : oporezivanje isplacene dobiti fizick8m licima, oporezuvanje kapitalne dobiti, progresivn9 oporezicanje, onda pisam se ja na takve socijaliste. To su onda ublehasi obicni, i ili imaju svoje biznise pa im ti ne odgovara ili su pod kontrolom tih i takvih.Ozimician wrote: ↑24/02/2025 00:03Pa zar se ni to ne oporezuje?korisnicki wrote: ↑24/02/2025 00:01
Po istom principu bi slijedovalo i oporezivanje kamate na štednju iako si i bez toga na gubitku.
Ja ovo sto vidim da ova vlada samo cisti sitnu konkurenciju ovim vele-bogatim tajkunima.
-
MAha
#7866 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
Ne znam, vidjecemo. Ja vise ne hebem nikakve price o nacionalnosti, "spasavanju" drzave i slicne ublehe. Glasacu za one koji ce ovo uvesti u red. Doata je pisanja po sirotinji i besramnog titranja muda novopecenim bogatasima, wanna be elitama. Mislim da raja mora postat svjesna sta je bitno. I da je sve drugo uglavnom zqmahivanje i skretanje paznje.Ozimician wrote: ↑24/02/2025 00:18Pa nedavno su najvećim od svih rahmana dijelili diplomatske pasose, kud ces dalje, zato nisam optimista.MAha wrote: ↑24/02/2025 00:07Bingo drug. Mi smo porwzni raj za bogatase. Evo imamo sad socijaliste na vlasti, pa cemo vidjet. Samo cekam da vidim sta ce prupremit. Kazu treba vremena, to je ozbiljno, podignimo mijimalac pa cemo onda sve u paketu. Ok, nije problem. Al ako taj "paket" ne bude ukljucivao : oporezivanje isplacene dobiti fizick8m licima, oporezuvanje kapitalne dobiti, progresivn9 oporezicanje, onda pisam se ja na takve socijaliste. To su onda ublehasi obicni, i ili imaju svoje biznise pa im ti ne odgovara ili su pod kontrolom tih i takvih.
Ja ovo sto vidim da ova vlada samo cisti sitnu konkurenciju ovim vele-bogatim tajkunima.
Vidjecemo hocel ova vlast, koja se kao zalaze za radnike, ove kljucne stvari uradit. Ako ne urade, onda, sto se mene bar tice, nemaju ni glas ni podrsku.
- drug_profi
#7867 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
Hoce li ti biti lakse da ti postavim svima dostupnu definiciju trzista kapitala?
Ono što nećeš da razumiješ jeste da su tržišta kapitala inkubator stvaranja srednje klase za koju valjda znaš koliko je važna za razvoj demokratskog društva.
Profit kompanija se već oporezuje prije nego postane neto dobit.
I sam kažeš da je nase trziste smijurija. Ja kazem da je to lazna berza.
Dakle hajmo joj jos nabiti poreze kao na pravim razvijenim berzama, pa i to malo dd koje isplacuju dividendu cemo obesmisliti.
Umjesto da se pojaca kontrola rada te berze.
To se zove klanje vola radi snicle.
RS je vec uvodila, pa se ispostavilo sta se ispostavilo.
Ono što nećeš da razumiješ jeste da su tržišta kapitala inkubator stvaranja srednje klase za koju valjda znaš koliko je važna za razvoj demokratskog društva.
Dakle hajmo joj jos nabiti poreze kao na pravim razvijenim berzama, pa i to malo dd koje isplacuju dividendu cemo obesmisliti.
-
MAha
#7868 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
Nema.meni sta bit lakse. Ti si rekao da ja nemam pojma sta je trziste kapitala i cemu sluzi, pa de eto fino mi pojasni da ne ostanem neuk. Definicije sad.mozes izguglat jednostavno, al ono znas , sa razumijevanjem, da mogu i ja shvatit.drug_profi wrote: ↑24/02/2025 00:52 Hoce li ti biti lakse da ti postavim svima dostupnu definiciju trzista kapitala?
Potpuno su to pogresne teze vjeruj mi.
Inkubator stvaranja srednje klase kazes. Moglo bi se o tome razg9varat, ali moras ti da se malo bolje upoznas kako to zaista funkcionise, i da fundamente pokusas shvatiti. VC su ti, ako cemo o tome, mnogo butniji za stvaranje srednje klase. Berze su za etablirane kompanije, te sekundarno trg9vanje, omogicavanje likviknosti za drzaoce, za going public vec dovoljno "odraslih" preduzetnickih poduhvata, dokapitalizaciju, vrednovanje i 'stvaranje pritiska" menadzmentu da stvara bolji rezultat.
No, pustimo to.
Bitnije je ovo. Kazes klanje vola radi snicle.
Pa upravo ti to zagovaras. Radi par recimo 100ina malih dionicara, koji naplacuju, bicu optimistican 1M km neke dividende, ti bi oslobodio poreza 100tina miliona KM "rahmane" koji tim parama kupuju i politicare i sudije i tvoju i moju buducnost.
I ako je porez na dividende razlog da neka berza propadne, onda o cemu pricamo.
Kazes obesmilit ce se dd ako se placa porez na dividende.
Izvini, ali fakat wtf.
Evo ja bih zavrsio sa ovom raspravom ako se slazes.
Dobio si od mene odgovore koje si trazio, nisi dao svoje. Argumenti su ti, blago receno neutemeljeni, u stvari i nisu argumenti o kojima bi se moglo ozbiljno raspravljati.
Lp
- drug_profi
#7869 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
Imas primjer iz RS sta se desi kad se ta praksa aplicira na trzista kao sto su nasa.
Dovoljno.
A ta sranja sa visine ostavi nekom kome si autoritet.
Dovoljno.
-
MAha
#7870 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
Nemam ni potrebe a bas ni zivaca za dalje rasprave uz takve "argumente". Kad ti ponestane i takvih, onda tvoje nadobudne iziave tipa "znas li ti uopste sta je trziste kapitala" (to jelte nije sranje sa visine?) zamjenis kontra stavom, "ta sranja sa visine ostavi nekom drugom". Nije ni lijepo nit odise znanjem, al eto, imas pravo na svoje i misljenje i nacin komunikacije. Samo ne vise sa mnom. Lpdrug_profi wrote: ↑24/02/2025 01:19 Imas primjer iz RS sta se desi kad se ta praksa aplicira na trzista kao sto su nasa.
Dovoljno.
- drug_profi
#7871 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
Zivio.
Zapravo je počelo tvojom lekcijom o trzistu kapitala koje veze nema sa nasim.
Zapravo je počelo tvojom lekcijom o trzistu kapitala koje veze nema sa nasim.
-
Trappist
#7872 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
Ma naravno, samo nove poreze uvoditi, vidimo kako je drzava procvjetala od uvodjenja akciza

- drug_profi
#7873 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
Svako drustvo treba teziti sto manjem oporezivanju.
Uzmimo da vam je bruto 2000.
Zaradili ste dakle 2000.
Doprinosi odnijeli 620 maraka, porez još 138.
Za isplatu 1242 marke.
Poslodavac još za vas uplatio 230 maraka na osnovu svojih troškova za platu.
PDV će uzeti još oko 180 maraka od isplaćenog i ti ćeš zapravo kupiti robe i usluga vrijednih oko 1060 maraka.
Socijalna pravda se ne postiže bjesomučnim oporezivanjem svega već stvaranjem uslova da se građanin svojim radom dovede u standard života koji je komotan. Tek tada se može tražiti oporezivanje viška iznad toga.
Ali pošto ovdje svakako najbolje prolaze šaneri ne bi me čudilo da se oporezuje i ono što u ovom momentu nema nikakvog smisla.
Pri tom će se višak nekretnina i dalje držati neoporezovan, kladionice će i dalje imati imunitet... itd.
Zaradili ste dakle 2000.
Za isplatu 1242 marke.
PDV će uzeti još oko 180 maraka od isplaćenog i ti ćeš zapravo kupiti robe i usluga vrijednih oko 1060 maraka.
Socijalna pravda se ne postiže bjesomučnim oporezivanjem svega već stvaranjem uslova da se građanin svojim radom dovede u standard života koji je komotan. Tek tada se može tražiti oporezivanje viška iznad toga.
Ali pošto ovdje svakako najbolje prolaze šaneri ne bi me čudilo da se oporezuje i ono što u ovom momentu nema nikakvog smisla.
Pri tom će se višak nekretnina i dalje držati neoporezovan, kladionice će i dalje imati imunitet... itd.
- dr_Evil
#7874 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
Komunizam je nestao, nema vise potrebe za jakom srednjom klasom koja je stvorena da bi se narod odvratio od suludih ideja ravnopravnosti. Vracamo se na fabricke postavke. Manja kupovna moc i pritisak na male privrednike je trend koji jaca i koji ce samo jos vise isticati kroz nas zivot.drug_profi wrote: ↑24/02/2025 09:43 Svako drustvo treba teziti sto manjem oporezivanju.
Zaradili ste dakle 2000.
Za isplatu 1242 marke.
-
Trappist
#7875 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
nista to ne bi problem bio da ti znas gdje tvoje pare idu. Da te pare idu za dobro zdravstvo, puteve, autoceste, socijalnu pomoc itd. ne vjerujem da bi se puno ljudi bunilo. Nakon price o minimalcu je ovdje bilo komentara "dodatna sredstva u budzet ce ici za kapitalne projekte" a onda par dana nakon toga izasla vijest da se povecavaju plate u drzavnom sektoru fbih, i to ne malo.drug_profi wrote: ↑24/02/2025 09:43 Svako drustvo treba teziti sto manjem oporezivanju.
Zaradili ste dakle 2000.
Za isplatu 1242 marke.