Neradna nedjelja u FBiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Locked

Da li ste za uvođenje neradne nedjelje u FBiH?

Da!
294
44%
Ne!
314
47%
Svejedno mi je!
59
9%

Total votes: 667

Laplace

#4751 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Laplace »

teskeredzic_22 wrote: 18/02/2025 18:12
Laplace wrote: 18/02/2025 18:07

Prema Zakonu o radu imaju. To što se ZOR nemilice krši, još gore: što je to svima normalno i prihvatljivo, je drugi par opanaka.
Radnicima u trgovini ne treba neradna nedelja.
Od njihovog osnovnog prava DA ODMORE I DA RADE ONO ŠTO ŽELE NEDELJOM je VAŽNIJE PRAVO DA DRUGI (uz čast izuzecima, najčešće BUDŽETSKI UHLJEBI i mali vlasnici seoskih trgovina) NEDELJOM TROŠE KAD HOĆE I ŠTA HOĆE odnosno drže radnike "u najmu" tog dana do kad im je ćejf.

Kapitalizam prijatelju. Kakva Bosna klinci , palci , kapitalizam ?
Ne mora značiti da oni koji platu primaju iz budžeta nedjeljom kupuju. Mi ne kupujemo nedjeljom. Ne rade nam ne samo tržni centri nego ni male trgovine i s time nemamo nikakvih problema.

Doduše, naveo si čuvenu ogradu: čast izuzecima.

Negdje pročitah: ako napišeš "čast izuzecima", onda možeš o bilo kome pisati bilo šta. Svi će sebe vidjeti kao izuzetke. :D
Zombi_Rex

#4752 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Zombi_Rex »

Treba vremena sa nas mentalitet prihvati ovu nedjelju i da tamo gdje se radi ljudi skontaju koliko jadne zivote žive kada rade 7/7
Laplace

#4753 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Laplace »

teskeredzic_22 wrote: 18/02/2025 18:15
Velkoski wrote: 18/02/2025 18:14

Od njihovog osnovnog prava DA ODMORE I DA RADE ONO ŠTO ŽELE NEDELJOM je VAŽNIJE PRAVO DA DRUGI (uz čast izuzecima najčešće BUDŽETSKI UHLJEBI i mači vlasnici seoskih trgovina) NEDELJOM TROŠI KAD HOĆE I ŠTA HOĆE odnosno drže radnike "u najmu" tog dana do kad im je ćejf.

zato se ja zalažem da se svi primoraju da rade 24/7

radim u drugoj vremenskoj zoni i želim da kupim sebi nešto u četiri ujutro
Ne može .
I Željo igra samo vikendom a ja bih ga gledao svaki dan.
Imaju pravila.

PS. Budžetska apartura će kad-tad otpasti s budžeta , presiromašni smo da ih hranimo , oni nek se samo tješe zakonima.
Šta time hoćeš da kažeš? Da trebamo svi da kršimo zakone jer su se prije 100+ godina ljudi džabe izborili za osmočasovni radni dan i petodnevnu radnu sedmicu? Da idemo nazad u robovlasništvo jer je to narodu OK?
Laplace

#4754 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Laplace »

Zombi_Rex wrote: 18/02/2025 18:36 Treba vremena sa nas mentalitet prihvati ovu nedjelju i da tamo gdje se radi ljudi skontaju koliko jadne zivote žive kada rade 7/7
Ja sam to prihvatio odmah na početku. Ne radi ništa nedjeljom? Organizujem se i nikakav problem.
zubi

#4755 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by zubi »

Laplace wrote: 18/02/2025 18:37
Zombi_Rex wrote: 18/02/2025 18:36 Treba vremena sa nas mentalitet prihvati ovu nedjelju i da tamo gdje se radi ljudi skontaju koliko jadne zivote žive kada rade 7/7
Ja sam to prihvatio odmah na početku. Ne radi ništa nedjeljom? Organizujem se i nikakav problem.
:thumbup:

Eh, al ljudima drustveni zivot pati jer ne mogu nedeljom bazati po trznim centrima, ne razumijes ti to...
teskeredzic_22
Grijem se na: Toplane
Vozim: Peugeot

#4756 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by teskeredzic_22 »

Laplace wrote: 18/02/2025 18:34
Laplace wrote: 18/02/2025 18:07

Prema Zakonu o radu imaju. To što se ZOR nemilice krši, još gore: što je to svima normalno i prihvatljivo, je drugi par opanaka.
Od njihovog osnovnog prava DA ODMORE I DA RADE ONO ŠTO ŽELE NEDELJOM je VAŽNIJE PRAVO DA DRUGI (uz čast izuzecima, najčešće BUDŽETSKI UHLJEBI i mali vlasnici seoskih trgovina) NEDELJOM TROŠE KAD HOĆE I ŠTA HOĆE odnosno drže radnike "u najmu" tog dana do kad im je ćejf.

Ne mora značiti da oni koji platu primaju iz budžeta nedjeljom kupuju. Mi ne kupujemo nedjeljom. Ne rade nam ne samo tržni centri nego ni male trgovine i s time nemamo nikakvih problema.

Negdje pročitah: ako napišeš "čast izuzecima", onda možeš o bilo kome pisati bilo šta. Svi će sebe vidjeti kao izuzetke. :D
Prosvjetni radnici su nešto drugo.
Dositej Obradović je 1804 godine početkom Prvog srpskog ustanka donio prvi krompir u Srbiju.
Danas je to najrasprostranjenija hrana kod nas.

Koliko ljudi to zna ?
Malo.
Koliko ih odaje dužnu poštu Dositeju ?
Nimalo.

To je usud prosvjetnih radnika , činite toliko toga dobrog za tako malo love.

UHLJEBI SU IZMIŠLJENA DAVNO RASPOREĐENA RADNA MJESTA KOJA PLAĆAMO SVI MI KOJI OD SVOG VIŠKA VRIJEDNOSTI PLAĆAMO POREZ.

Vlasnici malih granapa po selima i manjim mjestima su gori od kasapa ili tamo nekih despota , ako te plaćaju za rad misle da te posjeduju , misle da si u najmu.

Ko je nas kleo nije nas štedio kako jednom divno reče sjajna @Chloe :thumbup:

Čuvajte se profa i sretno u obrazovanju ove zemlje , iskreno se nadam da vam trud neće biti uzaludan :bih: :bih: :bih:
perfect_guy

#4757 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by perfect_guy »

Image

ide lagano 0-24
teskeredzic_22
Grijem se na: Toplane
Vozim: Peugeot

#4758 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by teskeredzic_22 »

perfect_guy wrote: 18/02/2025 19:06 Image

ide lagano 0-24
E to.

Jer ko tebi ima pravo za tvoje pare da zabrani da kupuješ kad hočeš :oops: ?

Nikšić ?

Daj molim te , samo ono što meni pashe :bih: :bih: :bih:
Laplace

#4759 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Laplace »

zubi wrote: 18/02/2025 18:42
Laplace wrote: 18/02/2025 18:37
:thumbup:

Eh, al ljudima drustveni zivot pati jer ne mogu nedeljom bazati po trznim centrima, ne razumijes ti to...
Meni je skoro svaka kupovina brza akcija: kupim ono što mi treba i tražim kasu sa najmanje gužve. Jedino kad je mjesečna podmira zadržim se duže.
Laplace

#4760 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Laplace »

teskeredzic_22 wrote: 18/02/2025 18:42
Laplace wrote: 18/02/2025 18:34

Prosvjetni radnici su nešto drugo.
Dositej Obradović je 1804 godine početkom Prvog srpskog ustanka donio prvi krompir u Srbiju.
Danas je to najrasprostranjenija hrana kod nas.

Koliko ljudi to zna ?
Malo.
Koliko ih odaje dužnu poštu Dositeju ?
Nimalo.

To je usud prosvjetnih radnika , činite toliko toga dobrog za tako malo love.

UHLJEBI SU IZMIŠLJENA DAVNO RASPOREĐENA RADNA MJESTA KOJA PLAĆAMO SVI MI KOJI OD SVOG VIŠKA VRIJEDNOSTI PLAĆAMO POREZ.

Vlasnici malih granapa po selima i manjim mjestima su gori od kasapa ili tamo nekih despota , ako te plaćaju za rad misle da te posjeduju , misle da si u najmu.

Ko je nas kleo nije nas štedio kako jednom divno reče sjajna @Chloe :thumbup:

Čuvajte se profa i sretno u obrazovanju ove zemlje , iskreno se nadam da vam trud neće biti uzaludan :bih: :bih: :bih:
Nešto slično sam prije par godina pisao ovdje na forumu, ali ne vrijedi.
Hakiz

#4761 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Hakiz »

Opet podmetanje.

Rad 7/7 je protivzakonit, neka država kažnjava gazde koje tjeraju ljude na takav rad.

A ne da radnike samo jedne oblasti "štiti", dok drugi "mogu" 7/7. A ne štiti ni njih, pročitajte izjavu ministarstva rada i socijalne politike o neradnoj nedjelji i radu radnika.
Federalno ministarstvo rada i socijalne politike u proteklom periodu zaprimilo je niz inicijativa i upita u vezi s radom nedjeljom u trgovačkim objektima i njegovim utjecajem na različite djelatnosti, osim sektora trgovine.

U tom kontekstu, iz Ministarstva pojašnjavaju da Zakon o radu, kao temeljni zakon koji uređuje prava iz radnog odnosa, ne prepoznaje institut neradne nedjelje.

Naime, kako navode, neradna nedjelja za radnike ne postoji niti u BiH, niti u zemljama regiona.

Postoji neradna nedjelja za određene objekte, ali ne nužno i za radnike, a prema važećim propisima, svaki radnik ima pravo na najmanje 24 sata neprekidnog sedmičnog odmora, što ne znači da nedjelja automatski mora biti neradni dan.

Važno je naglasiti da se, shodno Zakonu o unutrašnjoj trgovini, rad nedjeljom u FBiH odnosi isključivo na radno vrijeme trgovačkih objekata, a ne na rad i radna prava radnika.

To znači da radnici u trgovinama mogu raditi i nedjeljom, kao i radnici u drugim sektorima, u skladu sa Zakonom o radu i internim aktima poslodavca.

Također, shodno upitima da li će se regulisanje rada nedjeljom primjenjivati i na druge djelatnosti, iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike pojašnjavaju da se ne razmatra uvođenje bilo kojeg dana kao unificiranog neradnog dana. Svaki dan je radni, a raspored radnog vremena može biti raspoređen na pet ili šest radnih dana, u skladu sa zakonom ili internim aktima poslodavca.

Naglašavaju i da određivanje jednog dana kao unificiranog neradnog dana stavlja u neravnopravan položaj radnike u mnogim sektorima koji zbog prirode posla moraju raditi svakim danom te da dugoročno uvođenje unificiranog neradnog dana doprinosi diskriminaciji radnika u djelatnostima kao što su bolnice, hitne službe i druge slične djelatnosti.

Međutim, u vezi sa socijalnom komponentom i omogućavanjem boljih uslova za jačanje porodica, u okviru radne verzije novog Zakona o radu, naglašavaju iz Ministarstva, posebna pažnja posvećena je jačanju zaštite prava žena, trudnica, porodilja i majki, kao i roditelja djece kojoj je potrebna dodatna briga, s ciljem lakšeg balansiranja privatnog i poslovnog života, ali i unaprjeđenja njihovog položaja na tržištu rada.

Dodatno, poseban fokus stavljen je i na vredovanje rada nedjeljom, noćnog rada, prekovremenog rada, rada praznicima i na neradne dane, kao i rada u smjenama.

Predloženo je da se ovakvi oblici rada plaćaju više i to za 50 posto od osnovne plaće za taj dan, a da se kršenje prava na slobodan dan te zloupotreba rada nedjeljom, noćnog rada, prekovremenog rada, rada praznicima i na neradne dane, kao i rada u smjenama treba i mora strožije sankcionisati, što je i predviđeno u radnoj verziji novog Zakona o radu.

Iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike naglašavaju da je imperativ osigurati zaštitu svih radnika, uz poštivanje principa jednakosti i pravičnosti u radno pravnim odnosima.
https://www.klix.ba/biznis/privreda/fed ... /250217186

Postoji zakon o radu. Treba ga provesti. To je sve.
Cherry-Cherry

#4762 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Cherry-Cherry »

ide lagano 0-24
Divno. ❤️
drug_profi

#4763 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by drug_profi »

Otici ce po nabavnoj ova uredba cim se uvidi koliko je stetna.
Bolje bi im bilo da du našli način da prisile rahmane da poštuju ZOR
nivla

#4764 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by nivla »

nemaju inspektora koji bi natjerali rahmane da postuju zor, ali imaju inspektora da kaznjavaju gradjane sto nisu uzeli racun
Edin H.

#4765 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Edin H. »

Čudi me što ne uleti Seven Eleven u Sarajevo, oni bi mogli biti otvoreni nedeljom

https://www.7-eleven.com/
akcija007

#4766 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by akcija007 »

Sto niko ne otvori supermarket u zeljeznickoj stanici !?
Zjape prazni poslovni prostori a moze raditi nedeljom jer se nalazi u sklopu zeljeznicke stanice .
Ima ispred parking besplatan nedeljom se ne placa
drug_profi

#4767 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by drug_profi »

Eto ti biznis ideje...
Edin H.

#4768 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Edin H. »

akcija007 wrote: 18/02/2025 22:25 Sto niko ne otvori supermarket u zeljeznickoj stanici !?
Zjape prazni poslovni prostori a moze raditi nedeljom jer se nalazi u sklopu zeljeznicke stanice .
Dobra ideja, ali što ti ne otvoriš?
xoklix

#4769 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by xoklix »

nivla wrote: 18/02/2025 22:00 nemaju inspektora koji bi natjerali rahmane da postuju zor, ali imaju inspektora da kaznjavaju gradjane sto nisu uzeli racun
Nemaju inspektora zato što su plate inspektora jadne za posao koji obavljaju i odgovornost koju imaju, baš kao plate carinika i granične policije. Također i kazne su premale .... Takav sistem korupcija pojede taman da su Japanci umjesto nas. Imate dokumentarac kako je iskorijenjena korupcija u Singapuru. Glavešinama su date takve plate da korupcija nije isplativa obzirom da su prije toga uveli drakonske kazne za korupciju. Evo da mene pitate plata ministru od 5k je jadna i nikakva iako se to kod nas predstavlja kao neki bauk. Svaki sposoban čovjek i kompetentan za tu poziciju može zaraditi minimalno 3x više u privatnom sektoru.
Sad što mi imamo hablešine po tim pozicijama gdje većina ne zaslužuje ni 50% od tog iznosa je druga stvar.
Gdje god je velika odgovornost tj. prst doseže velike dubine tegle meda, tu su nam male plate. Savršen recept za korupciju.
drug_profi

#4770 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by drug_profi »

Inspektori svih fela su vecinom takva hajducija da je to postalk smijesno.
Kopace dok ti nesto ne nadje, a onda ce ti izaci u susret dz ti ne pise kaznu u zamjenu za nesto sto.mu treba.
I dolazice svakih par mjeseci dok ne ispravis propust.
Npr. ako nisi oborinske vode sa parkinga usmjerio na uljni separator.
akcija007

#4771 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by akcija007 »

@Edin H. nemam vremena a ni novca
Pandakonda

#4772 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Pandakonda »

akcija007 wrote: 18/02/2025 22:25 Sto niko ne otvori supermarket u zeljeznickoj stanici !?
Pa većina većih gradova u BiH ima neke radnje u sklopu stanica. Ne znam da li je iko gledao rade li sada te prodavnice nedjeljom ? A i mislim da su pumpe kod nas popunile taj prostor jer ce raja prije tu otici nego na stanicu

Dosta tih stanica je odron stanju i rijetko ko hoce da investira u takve prostore. Eno prije par godina budala iz baltazar donera umalo nije zapalila citavu autobusku u sarajevu :-) Ja ne znam ko bi pametan investirao u onakvu olupinu od stanice da tu sada pravi nesto
tap3ah75

#4773 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by tap3ah75 »

drug_profi wrote: 18/02/2025 22:53 Inspektori svih fela su vecinom takva hajducija da je to postalk smijesno.
Kopace dok ti nesto ne nadje, a onda ce ti izaci u susret dz ti ne pise kaznu u zamjenu za nesto sto.mu treba.
Priča mi nedavno jaran koji drži samo jednu malo veću prodavnicu ... nedavno mi došla inspekcija i češlja, češlja ... radnici svi prijavljeni .... roba uredno ulaz - izlaz .... ono normala koliko se može biti ..... i kaže ti njemu inspektor - ja sam došao da ti neku kaznu napišem i ne idem dok to ne obavimo.
I bi tako na kraju
Eno ga nedavno prodao prostor i prodavnicu - kaže ne može više.
maha_xy

#4774 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by maha_xy »

ide lagano 0-24
Sta li ce sad Hasicevic reci, kad Bimgo pozove?!
Sad ce vjerovatno tvrditi da je radnicima bolje da rade nedjeljama, idioti nesposobni.
Laplace

#4775 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Laplace »

tap3ah75 wrote: 19/02/2025 00:01
drug_profi wrote: 18/02/2025 22:53 Inspektori svih fela su vecinom takva hajducija da je to postalk smijesno.
Priča mi nedavno jaran koji drži samo jednu malo veću prodavnicu ... nedavno mi došla inspekcija i češlja, češlja ... radnici svi prijavljeni .... roba uredno ulaz - izlaz .... ono normala koliko se može biti ..... i kaže ti njemu inspektor - ja sam došao da ti neku kaznu napišem i ne idem dok to ne obavimo.
I bi tako na kraju
Eno ga nedavno prodao prostor i prodavnicu - kaže ne može više.
A sa druge strane, prije dvadesetak godina pričao mi je kolega kako je nekad radio u inspekciji. I krene on na teren, kad mu na pola puta zvoni telefon i nadređeni mu kažu kako kod tog-i-tog sve mora biti OK, ne smije biti nedostataka. Ovaj se okrene i nazad, da otkaz i kasnije se zaposli u školi.

Znači, jednima tolerišu sve a drugima izmišljaju razloge za kaznu.
Locked