Jugoslavija

Post Reply
dr_Evil

#2601 Re: Jugoslavija

Post by dr_Evil »

Sanjarko wrote: 18/02/2025 14:42 Zar je moguće da su skoro svi predvodnici Komunista barem kod nas bili iz dobrostojećih porodica?

Sve bili obrazovani mladi ljudi. Od Marksa pa nadalje.

Kod nas gledam većinom jesu bili iz takvih porodica.
Nije moguce i nisu, ali bilo ih je i takvih. Ne mozes izbjeci obrazovan svijet kad gradis drzavu. Vecina njih cak i dobrostojecih je usla u te pokrete kao omladinci, sto ce reci vise srca nego pameti.
Sanjarko

#2602 Re: Jugoslavija

Post by Sanjarko »

dr_Evil wrote: 18/02/2025 14:45
Sanjarko wrote: 18/02/2025 14:42 Zar je moguće da su skoro svi predvodnici Komunista barem kod nas bili iz dobrostojećih porodica?

Nije moguce i nisu, ali bilo ih je i takvih. Ne mozes izbjeci obrazovan svijet kad gradis drzavu. Vecina njih cak i dobrostojecih je usla u te pokrete kao omladinci, sto ce reci vise srca nego pameti.
Ma gledao poginule od Dr Mladena pa nadalje. Bili ili obrazovani i mladi, ili mladi i iz dobrostojećih porodica.

Teško bi neki pokret danas tako mlade okupio.

Mi mislili za jednog ovdje da je samo pali borac bio, a on advokat i sin visokopozicionirajučeg funkcionera sin bio.

Ko bi reko.
dr_Evil

#2603 Re: Jugoslavija

Post by dr_Evil »

Sanjarko wrote: 18/02/2025 14:52

Ma gledao poginule od Dr Mladena pa nadalje. Bili ili obrazovani i mladi, ili mladi i iz dobrostojećih porodica.

Teško bi neki pokret danas tako mlade okupio.

Mi mislili za jednog ovdje da je samo pali borac bio, a on advokat i sin visokopozicionirajučeg funkcionera sin bio.

Ko bi reko.
Lahka im zemlja bila, i sta drugo dodati. Zamisli situaciju danas gdje se mladi ljudi zajedno dizu protiv novonastalih elita sa nadom u bolje sutra, da gledamo sta mozemo doprinijeti borbi umjesto da gledamo kako se ko zove.

Bilo nekad u zemlji koje nema vise!
Sanjarko

#2604 Re: Jugoslavija

Post by Sanjarko »

U 27 godini poginuo. Strašno mlad.
detroit-mercy

#2605 Re: Jugoslavija

Post by detroit-mercy »

Mora se razumjeti da su u ta doba to bile progresivne ideje. Jednakost, pravda, socijalna zastita, obrazovanje, masa nekih stvari. Stavi se u kontekst vremena. Mi fakat ni kapitalizam nismo imali nego iz nekog polufeudalnog uredjenja smo gledali sta i kako dalje, i naravno da ce takve ideje nailaziti na plodno tlo, posebno kod mladjih intelektualaca.
Onda su te ideje socijalizma/komunizma zloupotrijebljenje pocevsi od Staljina preko mase drugih diktatora, tako da malo ko bi danas usto za takve ideje ako ima i tren sumnje da ce zavrsiti u drustvu poput S. Koreje ili Kube.
detroit-mercy

#2606 Re: Jugoslavija

Post by detroit-mercy »

Sanjarko wrote: 18/02/2025 15:11 U 27 godini poginuo. Strašno mlad.
Koliko si ti star prika moj.
Obidji malo mjesta gdje su sahranjivani pripadnici Armije, samo ce ti se reci :sad:.
Sanjarko

#2607 Re: Jugoslavija

Post by Sanjarko »

detroit-mercy wrote: 18/02/2025 15:13
Sanjarko wrote: 18/02/2025 15:11 U 27 godini poginuo. Strašno mlad.
Koliko si ti star prika moj.
Obidji malo mjesta gdje su sahranjivani pripadnici Armije, samo ce ti se reci :sad:.
Mlad sam ja. Imao u ratu 6-10 godina. Znam da je i u prošlom izginulo pravo mladih. :(

Nedavno gledali emisije o njima i velikim borcima Armije RBiH od Nanića pa nadalje.

Nek im je vječna slava i nek počivaju u miru.
dr_Evil

#2608 Re: Jugoslavija

Post by dr_Evil »

detroit-mercy wrote: 18/02/2025 15:12

Mora se razumjeti da su u ta doba to bile progresivne ideje. Jednakost, pravda, socijalna zastita, obrazovanje, masa nekih stvari. Stavi se u kontekst vremena. Mi fakat ni kapitalizam nismo imali nego iz nekog polufeudalnog uredjenja smo gledali sta i kako dalje, i naravno da ce takve ideje nailaziti na plodno tlo, posebno kod mladjih intelektualaca.
Onda su te ideje socijalizma/komunizma zloupotrijebljenje pocevsi od Staljina preko mase drugih diktatora, tako da malo ko bi danas usto za takve ideje ako ima i tren sumnje da ce zavrsiti u drustvu poput S. Koreje ili Kube.
Skini tim zemljama sankcije, pa da vidimo realno stanje gdje bi se nalazile. Jedini grijeh im je bio jer su odlucili prihvatiti komunizam.

Naravno da su zloupotrijebljene od Staljina ili raznih, ali mi smo imali nas put.
detroit-mercy

#2609 Re: Jugoslavija

Post by detroit-mercy »

dr_Evil wrote: 18/02/2025 15:23
detroit-mercy wrote: 18/02/2025 15:12

Skini tim zemljama sankcije, pa da vidimo realno stanje gdje bi se nalazile. Jedini grijeh im je bio jer su odlucili prihvatiti komunizam.

Naravno da su zloupotrijebljene od Staljina ili raznih, ali mi smo imali nas put.
Markovicevim reformama smo taj nas put napustili i usli u trzisnu ekonomiju, ili sam ja pak nesto propustio :mrgreen:.
S.Koreja i bez sankcija bi bila zatvorena zemlja u kojoj vlada totalitarni rezim.
Kuba, i bez US sankcija ne bi se puno hljeba najela. Neba Kuba sankcije sa vise od pola svijeta pa ne ide.
dr_Evil

#2610 Re: Jugoslavija

Post by dr_Evil »

detroit-mercy wrote: 18/02/2025 15:28
Markovicevim reformama smo taj nas put napustili i usli u trzisnu ekonomiju, ili sam ja pak nesto propustio :mrgreen:.
S.Koreja i bez sankcija bi bila zatvorena zemlja u kojoj vlada totalitarni rezim.
Kuba, i bez US sankcija ne bi se puno hljeba najela. Neba Kuba sankcije sa vise od pola svijeta pa ne ide.
Nema Kuba puno fajde od tog sto joj Bosna nije dala sankcije. S druge strane, ako poslujes sa Kubom mozes se lagano pronaci na USA crnoj listi, a to ne zelis bas mnogo da budes.

Iskreno posmatrati S.Koreju kroz danasnje naocale i reci bila bi zatvorena zemlja da im nisu spucane najgore sankcije u historiji svijeta je malo pa naivno. Da, mozda bi bila, a mozda bi se otvorila kao Vijetnam za koji se moze reci da je bilo sta osim komunisticki iako je partija dovela do slobode. Ne kazem da je tamo dobro, ali navodim primjer. Vidjeli smo sta se desilo sa Venecuelom.
Osmi Socrates

#2611 Re: Jugoslavija

Post by Osmi Socrates »

Nije ti to baš neki argument. Varšavski pakt je imao i tržište i utjecaj u svijetu, pa opet ništa. Stigli do Wartburga, dok se samo preko "granice" Mercedes pravio.
detroit-mercy

#2612 Re: Jugoslavija

Post by detroit-mercy »

dr_Evil wrote: 18/02/2025 15:37
detroit-mercy wrote: 18/02/2025 15:28
Nema Kuba puno fajde od tog sto joj Bosna nije dala sankcije. S druge strane, ako poslujes sa Kubom mozes se lagano pronaci na USA crnoj listi, a to ne zelis bas mnogo da budes.

Iskreno posmatrati S.Koreju kroz danasnje naocale i reci bila bi zatvorena zemlja da im nisu spucane najgore sankcije u historiji svijeta je malo pa naivno. Da, mozda bi bila, a mozda bi se otvorila kao Vijetnam za koji se moze reci da je bilo sta osim komunisticki iako je partija dovela do slobode. Ne kazem da je tamo dobro, ali navodim primjer. Vidjeli smo sta se desilo sa Venecuelom.
https://wits.worldbank.org/countrysnapshot/en/CUB

Iznenadio bi se da cak i USA trguje sa Kubom i to ne mali partner :mrgreen:. Inace bi bili mega giga uspijesni, al kurcu.
Osmi Socrates

#2613 Re: Jugoslavija

Post by Osmi Socrates »

Jugoslavija bez sankcija nakon 30 godina (?) došla do tehnološkog čuda koji se zvao Yugo.
kamberovica polje

#2614 Re: Jugoslavija

Post by kamberovica polje »

Osmi Socrates wrote: 18/02/2025 15:45 Jugoslavija bez sankcija nakon 30 godina (?) došla do tehnološkog čuda koji se zvao Yugo.
A kakva je startna tačka bila?
dr_Evil

#2615 Re: Jugoslavija

Post by dr_Evil »

Osmi Socrates wrote: 18/02/2025 15:45 Jugoslavija bez sankcija nakon 30 godina (?) došla do tehnološkog čuda koji se zvao Yugo.
Onda je red da pitas svog babe(halali ako je rahmetli), i svog rahmetli dede zasto su bili tako losi. Dok je Njemacka pravila Merca oni pravili Jugu. I jos ih upitaj kako to dok je Njemacka pravila Mercedesa u drzavama prije Tita mi smo vozali magarad i pravili slatko od sljiva. Kako to dok je Hitler gradio autoput prema Ceskoj da smo mi pravili novu stazu za tabanice preko Prenja.

Ima neka tajna veza... otpjevao je jedan nekad davno u drzavi koje nema vise.
Osmi Socrates

#2616 Re: Jugoslavija

Post by Osmi Socrates »

Nije startna tačka ni Zapadnoj Njemačkoj bila nešto zavidna nakon Drugog Svjetskog Rata. A bogami ni Japanu nakon dvije atomske.

Znači, bezveze pričate. Da je Tito potpuno otvorio Jugoslaviju bila bi miljenik Zapada.
skrbavi-admin

#2617 Re: Jugoslavija

Post by skrbavi-admin »

U vrijeme kad je Yugo bio prodavan radjen i plasiran - nisu mnogo auta FIAT koncerna bila naprednija od njega.... nije cak ni Golf.... to sto je Zavod CZ mislio da ce primat platu bez razvoja modela, proizvodeci auto do 2007e godine je drugi par rukava....

Jugoslavija JESTE imala potencijal al najvise su joj dohakale "patriote lopovi"..... isto ko i sad crkveni sto se krste polivaju svetom vodicom i guraju u prve safove na bajramima selam, pomaze bog i tako to a izvrse zavrnuce u milionima i tu i tamo nastresnicom nekog ubiju......
Osmi Socrates

#2618 Re: Jugoslavija

Post by Osmi Socrates »

Ja sam naveo primjer dvije Njemačke. Obje su imale sličnu startnu tačku. Imale su obje poveliko tržište. Rezultate eksperimenta znamo.
dr_Evil

#2619 Re: Jugoslavija

Post by dr_Evil »

Osmi Socrates wrote: 18/02/2025 15:51 Nije startna tačka ni Zapadnoj Njemačkoj bila nešto zavidna nakon Drugog Svjetskog Rata. A bogami ni Japanu nakon dvije atomske.

Znači, bezveze pričate. Da je Tito potpuno otvorio Jugoslaviju bila bi miljenik Zapada.
Jedno je znaciti biti razrusena zemlja, a imati znanje i tradiciju, dok je drugo biti razrusena zemlja koja nema inzinjera koji zna napraviti frezu, a ne avion. Tesko je zamisliti stanje Jugoslavije 45-e, neuporedivo sa Japanom koji je pravio podmornice iz kojih je lansirao avione, ili sa Njemackom koja je pravila rakete na daljinski da raketira London.

Da je Tito potpuno otvorio Jugu nikad se ne bi steklo znanje da se napravi Yugo, a ni Orao, Galeb ili sta ti vec ne ;).
dr_Evil

#2620 Re: Jugoslavija

Post by dr_Evil »

Osmi Socrates wrote: 18/02/2025 15:55 Ja sam naveo primjer dvije Njemačke. Obje su imale sličnu startnu tačku. Imale su obje poveliko tržište. Rezultate eksperimenta znamo.
Znamo, Istocna Njemacka je bila pogonski motor razvoja za CCCP, kao i Ceska nekim dijelom. Ne mozes porediti nas sistem sa CCCP-om. Brzo se odustalo od takvih eksperimenata mada jeste bilo planske ekonomije i previse. Istocna Njemacka je imala zadatak da opismeni Ruse i ostale drzave na nasem nivou. Koliko su se pitali Njemci, zaista moze biti upitno.
detroit-mercy

#2621 Re: Jugoslavija

Post by detroit-mercy »

kamberovica polje wrote: 18/02/2025 15:47
A kakva je startna tačka bila?
Startna tacka je bila jako losa, infrastruktura za kurca, stanovnistvo koje se je potpisivalo otiskom prsta, polufeudalno drustvo. Diktatura nam je trebala da bi pokrenula masovno opismenjavanje, industrijalizaciju, izgradnju infrastrukture i sl. Nista novo, i kapitalisiticke zemlje su prolazile kroz slicne stvar.
Medjutim nakon pocetnog zaleta, vise nismo znali sta i kako dalje. Stari sistem nije fercerao, vidjelo se to vec od ekonomskih kriza sa kraja 70tih. Drzava nam je fakat bila bankrotirala u jednom momentu (moratorijum na vracanje dugova) i trazili su se drugi putevi. Drugi put je bio napustanje socijalistickog modela dogovorne eknomije i prelazak na trzinu ekonomiju, sto je naravno podrazumijevalo i promjenu vlasnicke strukture. Ekonomski smo se urusili sami od sebe.
Osmi Socrates

#2622 Re: Jugoslavija

Post by Osmi Socrates »

dr_Evil wrote: 18/02/2025 15:57
Osmi Socrates wrote: 18/02/2025 15:55 Ja sam naveo primjer dvije Njemačke. Obje su imale sličnu startnu tačku. Imale su obje poveliko tržište. Rezultate eksperimenta znamo.
Znamo, Istocna Njemacka je bila pogonski motor razvoja za CCCP, kao i Ceska nekim dijelom. Ne mozes porediti nas sistem sa CCCP-om. Brzo se odustalo od takvih eksperimenata mada jeste bilo planske ekonomije i previse. Istocna Njemacka je imala zadatak da opismeni Ruse i ostale drzave na nasem nivou. Koliko su se pitali Njemci, zaista moze biti upitno.
To ti sam navodiš argumente u moju korist. Ne moram ja.

Tema je bila da li komunistička ekonomija može i blizu kapitalističke. O tom ste, naime, pričali, kad ste pričali o Kubi.

Jugoslavija je bila hibridna država, ali ni to nije dalo značajno boljih rezultata. Na stranu sad to što su američki dolari održavali Jugoslaviju.

Sljedeći primjer koji možete razmatrati je Kina. Možda i najdrastičniji, jer je eksperiment pobio desetine miliona ljudi u mirno doba, i to isključivo ekonomski planovi, a ne nasilje države nad građanstvom.
Last edited by Osmi Socrates on 18/02/2025 16:07, edited 1 time in total.
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#2623 Re: Jugoslavija

Post by PreWiBa »

Nije Yugo, već Florida, koja je bila ok auto.
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#2624 Re: Jugoslavija

Post by PreWiBa »

Osmi Socrates wrote: 18/02/2025 16:04
To i sam navodiš argumente u moju korist. Ne moram ja.

Tema je bila da li komunistička ekonomija može i blizu kapitalističke. O tom ste, naime, pričali, kad ste pričali o Kubi.

Jugoslavija je bila hibridna država, ali ni to nije dalo značajno boljih rezultata. Na stranu sad to što su američki dolari održavali Jugoslaviju.

Sljedeći primjer koji možete razmatrati je Kina. Možda i najdrastičniji, jer je eksperiment pobio desetine miliona ljudi u mirno doba.
Pa dobro, ako ćemo gledati striktno ekonomski, i evropske zemlje su hibrid, naročito skandinavske. Dosta više naginju američkom kapitalizmu, ali je neka Danska za prosječnog Amerikanca ipak communism light :mrgreen:
dr_Evil

#2625 Re: Jugoslavija

Post by dr_Evil »

Osmi Socrates wrote: 18/02/2025 16:04
To i sam navodiš argumente u moju korist. Ne moram ja.

Sljedeći primjer koji možete razmatrati je Kina. Možda i najdrastičniji, jer je eksperiment pobio desetine miliona ljudi u mirno doba.
Nisu to argumenti u tvoju korist nego presjek stanja ekonomije i drustva u datom trenutku. Ne mozes porediti ekonomiju istoka, a pogotovo obrazovanje sa zapadom prije dolaska komunista.

Komunizam je bio jedini moguci motor razvoja ovih drustava koja su se nalazila u dobu feudalizma i kaskala 100-ak godina za zapadom.

Gledaj, Kina od onog sta je pocela je daleko dogurala, a i ona je bila pod sankcijama vrlo cesto.

Kapitalizam je pobio makar 100 miliona ljudi u 20stoljecu. Sta reci, svaki rat u ime demokratije je zapravo rat u ime novca, dakle umire par miliona godisnje da bi se napravile kakve rivijere ili uzela nafta. Koliko ljudi ubijemo jer nema dozvole da se Afrika razvije posto zelimo da koristimo njihove minerale, koliko gine u Ukrajini. Ali eto, spomenut cemo gulage valjda je to bitno, nije koliko je neko pobio u Koreji ili Vijetnamu jer mu nije odgovarao sistem.
Post Reply