Neradna nedjelja u FBiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Locked

Da li ste za uvođenje neradne nedjelje u FBiH?

Da!
294
44%
Ne!
314
47%
Svejedno mi je!
59
9%

Total votes: 667

tramvajtrojka

#4576 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by tramvajtrojka »

_BataZiv_0809 wrote: 15/02/2025 12:19 Vi zivite u balonu.
al bukvalno sto prodavacica u bingu ne sanja da otvori privatni biznis sta sve ljudi nece napisati jer im je uklonjen ceif da bauljaju i carlijaju nedjeljom po radnjama :-) :-)
Copper

#4577 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Copper »

Cherry-Cherry wrote: 15/02/2025 12:04
ReymondReddington wrote: 15/02/2025 11:45
tramvajtrojka wrote: 15/02/2025 11:33

E to je vas stav neka promijeni radno mjesto kao da neko radi u prodavnicama jer to istinski od srca želi, ono ljudi sanjaju eh hocu da radim nocne i citav vikend u prodavnici :lol: :lol:

tacno vi sa budzeta ne shvacate kako je raditi vikendom jer da ste kada radili vikendima znali bi sta to znaci a posebno treca smjena
Da znaju i zele sanjati ne bi radili u prodavnici.

Zasto sebe lazemo mi smo narod kojem je do prije 10-15 godina posjedovanje vozacke bio neki skill i prestiz.

Istina je da ti ljudi ne zele da rade fizicki posao i neki fizicki rad u prodavnici im je max koji su spremni da odrade.
Ne zele da se skoluju / prekvalifikuju da nesto novo nauce i na osnovu toga traze drugi posao.
Ne zele da pokrenu svoj biznis.

I sta im onda ostaje? Trgovina.
Upravo tako. Ko ima ambicije za nešto drugo, radi nešto drugo
Koje bolan ambicije u Bosni. Hajde i ti malo kreni od 0. De molim te otkaz prijavi se na biro. Pa kreni od Binga. Da vidimo napredak... prodavnice tehnike, Jysk....

Ovo sve sto su trgovci samo mijenjaju dresove ko da je fudbal.

Hajde pokusaj komercijalistu. Ismijat ce te jer ti u CV-u pise iskustvo trgovac.

Pokusaj administrativno nesto. Jest tebi Pise da znas Office paket i sve. Ali tebi je iskustvo trgovac. Sta ces nam?

Cim bilo kome u CV-u pise trgovac nece niko da te ljude prima. Jednom se uvalis i to je plafon u tvojoj karijeri.
k4mi

#4578 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by k4mi »

Vlada je omogucila ovu situaciju nazalost. Trenutno je takva postavka da ce se ovima vjerovatno isplatiti drzati objekat 24/7 jer ce u nedjelju nadoknaditi to.

Sta ce sada vlada, koja je priznala da ne moze pratiti postivanje zakona o radu, kako ce da prati da li trudnica ili majka malog djeteta radi nocnu smjenu? Ili da tim radnicima osigura ljekarske preglede dva puta godisnje?
kakaljin

#4579 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by kakaljin »

tramvajtrojka wrote: 15/02/2025 12:23
_BataZiv_0809 wrote: 15/02/2025 12:19 Vi zivite u balonu.
al bukvalno sto prodavacica u bingu ne sanja da otvori privatni biznis sta sve ljudi nece napisati jer im je uklonjen ceif da bauljaju i carlijaju nedjeljom po radnjama :-) :-)
Sto mi svi ne sanjamo sto nismo BIl Gates i Besos pa da imamo kao i oni!!!!
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#4580 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by konektovan »

Dobar potez tropica,..sad ce biti pritisak na federaciju, vraca se nedelja,..jupi. :mrgreen:
dječak sa šibicama

#4581 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by dječak sa šibicama »

Ko te pita, takvo radno mjesto, ja sam radio na mjestu gdje ustajes u 4, ides na posao, pa se vratis kuci oko 9 i onda opet popodne dva tri sata. Cetiri puta tamo vamo, a putuje se po 15 kilometara.

Ko me pita mogu li, takvo radno mjesto, ako ne mozes napusti. Ja napustio.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#4582 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by _BataZiv_0809 »

dječak sa šibicama wrote: 15/02/2025 13:59 Ko te pita, takvo radno mjesto, ja sam radio na mjestu gdje ustajes u 4, ides na posao, pa se vratis kuci oko 9 i onda opet popodne dva tri sata. Cetiri puta tamo vamo, a putuje se po 15 kilometara.

Ko me pita mogu li, takvo radno mjesto, ako ne mozes napusti. Ja napustio.
To si radio prije 15-20 godina?
dječak sa šibicama

#4583 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Nema veze kad, nisam ni tada mogao previse izdrzati, srecom nije neki tezak posao sjedis za racunarom, i radis svaki drugi dan. Ali samo ustajanje i spavanje na rate, nije lako izdrzivo.

I onaj sto vozi kamion, radi po 13 ili 15 sati na dan, vozi po 9, spava po danu vozi po noci, takvo radno mjesto. Plati ga kako treba, i trpice godinu dvije pet deset. Takva radna mjesta nisu za "do penzije". Ima ih koji izguraju jer dobra lova, a onda u 60oj ne moze spavati od ledja, boli noga, isijas, skolioza, ovo ono.

Trgovac je takvo radno mjesto, nije kancelarija nije direktorsko.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#4584 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by _BataZiv_0809 »

Tad je izbor posla bio daleko manji. Na to sam mislio.
dječak sa šibicama

#4585 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Nije ni sad bajka realno, da jeste ne bi ljudi isli raditi u Sloveniju i Njemacku, samo u Sloveniji danas ima nasih BiH drzavljana sluzbeno do 100 hiljada a sigurno i vise od toga. Ovi sto voze kamione, oni su leteci, ne borave u Sloveniji. Ljudi rade za dnevnicu koja je odlicna, ali naporan posao. Kratko sam i to radio, tu svakakvih profila ima, od inzinjera profesora do nepismenih ljudi. Mlatne 40ak hiljada eura godisnje, izdrzi dvije tri godine, solidan kapital za nesto svoje.

Ne bi te zene ni radile u trgovini, da imaju neki bolji izbor, realno. Gledam ovaj lokalni granap, niko ne moze izdrzati duze od dvije tri godine. Ne sto je tezak posao vec mala plata a radi se dosta, za te pare previse. Svi negdje predju na kraju, drugi posao, kako se ko snadje. Jedna je tri cetiri godine ganjala drugi posao pa se ispalila u Sloveniju.

Opet dodjemo do Rahmana.
dječak sa šibicama

#4586 Re: Neradna nedjelja u FBiH

_BataZiv_0809 wrote: 15/02/2025 10:53
dječak sa šibicama wrote: 15/02/2025 10:51
_BataZiv_0809 wrote: 15/02/2025 10:49

U Bingo Betanija ludilo krs i lom
Redovi do voca
Tamo je uvijek vikendom krs i lom, vecina kupaca dodje iz pravca Vogosce
A imaju Bingas ogroman u Vogosci
Kako mi objasni jaran iz Vogosce, u veliki Bingo u industrijsku zonu ide random u kupovinu ako im nesto treba, a vikendom kad idu do grada onda se svrati u Bingo Bare ili Betanija, kao usput im je.

Ne znam ide li iko tamo u onaj Wog.

Valjda je to sistem.
medvjed23

#4587 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by medvjed23 »

Promijeniti profesiju je počesto nemoguće. A kad je moguće, to ide mnogo, mnogo teže nego što dobar dio ljudi zamišlja.

Posao je za većinu ljudi stvar neminovnosti, a ne stvar izbora. Radiš zato što moraš jesti, obući se, platiti račune. I radiš tamo gdje za tebe ima posla.

Nekom se može posrećiti da, nakon mnogo truda, obrazovanja, ulaganja u sebe, dođe u poziciju da bira: ovo hoću raditi, ovo neću, ovo ću možda nekad... I dobro je što takvih ljudi ima - drago mi je zbog njih. Još bolje bi bilo kad bi takvih ljudi bilo još više i kad bismo živjeli u svijetu gdje se naporan rad uvijek isplati. Al ne živimo - nažalost.

Na jedan ostvaren san dođu desetine skršenih. I zato je kvalitetno radno zakonodavstvo, i na papiru i u praksi, bitno. I ljudi koji nisu imali dovoljno sreće da ostvare ambicije su i dalje ljudi. I zaslužuju živjeti podnošljiv život.
teskeredzic_22
Grijem se na: Toplane
Vozim: Peugeot

#4588 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by teskeredzic_22 »

Cherry-Cherry wrote: 15/02/2025 10:43
teskeredzic_22 wrote: 15/02/2025 09:23
bumerangss wrote: 14/02/2025 15:52

Isplatilo bi se Bingu da BCC radi 00-24 i da ima i 10 radnika u trecoj smjeni. Naravno nocni rad je 50% visa dnevnica i dosta radnika bi dobrovoljno radili nocnu
Naravno ne moraju kući nakon smjene , samo produže u prvu smjenu i nastave s radom za regularne dnevnice , to je normala.
Jest, jest, nek se presele tamo.
Jbt ne mogu da vjerujem, da ljudi stvarno misle da će neko raditi 24 sata. Pa postoje smjene :-)
Ma kakve smjene čuj smjene ?

Ko ima pravo tebi da uskrati kupovinu kikirikija između 02:00 i 04:00 ujutru ako ti prahne ?

Koja država ima pravo da zabrani RAD TRGOVINA od 02:00 do 04:00 bez obzira šta osoblje kaže na to ?

Čuj , smjene , gubljenje vremena , iz noćne u prvu i lagano , zimi je svakako kratak dan , koji će im moj slobodno vrijeme ?

Nakon prve smjene tuširanje o trošku poslodavca u namjenskim prostorijama , skroman ali kreativan obrok da ne bi došlo do pretilosti i bespotrebnog plaćanja zdravstenog osiguranja pa lagano u međusmjenu druge i noćne.

Od 02:00 do 08:00 pravo na spavanje opet o trošku poslodavca , tuširanje , lanč paket i lagano u prvu od 10:00 na odjel voća i povrća da se selektuje i ne propadne.

Ali bez velike hiće , osmišljenim programom bude tu funkcionalna produktivnost.

Smjene ? Pa to nije ni socijalizam , to je gotovo komunizam.
drug_profi

#4589 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by drug_profi »

Lova. Samo plati noćnu i prekovremeni rad kako valja i imaces uvijek dobrovoljce.

Ja sam se otimao.
Copper

#4590 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Copper »

medvjed23 wrote: 15/02/2025 15:48 Promijeniti profesiju je počesto nemoguće. A kad je moguće, to ide mnogo, mnogo teže nego što dobar dio ljudi zamišlja.

Posao je za većinu ljudi stvar neminovnosti, a ne stvar izbora. Radiš zato što moraš jesti, obući se, platiti račune. I radiš tamo gdje za tebe ima posla.

Nekom se može posrećiti da, nakon mnogo truda, obrazovanja, ulaganja u sebe, dođe u poziciju da bira: ovo hoću raditi, ovo neću, ovo ću možda nekad... I dobro je što takvih ljudi ima - drago mi je zbog njih. Još bolje bi bilo kad bi takvih ljudi bilo još više i kad bismo živjeli u svijetu gdje se naporan rad uvijek isplati. Al ne živimo - nažalost.

Na jedan ostvaren san dođu desetine skršenih. I zato je kvalitetno radno zakonodavstvo, i na papiru i u praksi, bitno. I ljudi koji nisu imali dovoljno sreće da ostvare ambicije su i dalje ljudi. I zaslužuju živjeti podnošljiv život.
U BiH ljudi sta pocnu raditi to je plafon. Samo mogu mijenjati kompanije a radni mjesto ce ostati isto.
Nece niko primiti nekoga ko je radio u Sportvisionu ima diplomu. A hoce onda u banku. Jebi ga razmišljanje je tako kod menadzmenta ako nisi odmah neces nikad.
Deny25

#4591 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Deny25 »

Nikad bolje mece biti u ovoj drzavi kada imamo ovakve komentare pojedinici toliko ponozavaju ljude vidim sreca neka ste mi vi se svi skolovali prekavalifikovali i fakultete sve zavraili pa radite od ponedeljka do petka pa vam fali da trosite pare.
dječak sa šibicama

#4592 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Nije ponizavanje ljudi vec su to takva radna mjesta. Trgovac, vatrogasac, kamerman na televiziji, policajac, doktor, medicinska sestra itd itd, to su radna mjesta koja nemaju radno vrijeme od 8 do 4, vec nocne smjene, dezurstva, druga smjena, treca smjena, prva smjena, klizno radno vrijeme.

Vec iks puta napisano, kad bi svi ovi ljudi trazili neradnu nedelju, nedeljom bi bio kolaps drustva.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#4593 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by _BataZiv_0809 »

Ma polazi se od pretpostavke da je svima cilj i san posao od 8 do 4.

Imas ljudi koji vole da im je svaki dan drukciji i koji nece stalne obaveze. Znam ih masu. To voza Arape, sverca robu iz Primarka, dovlaci auta, prevozi ljude na aerodrome....

Ali je yebeno kad ti je cilj 8 do 4 a prisiljen si na smjene i nocni rad i vikende radne.
drug_profi

#4594 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by drug_profi »

Jbg. Izbor postoji i uvijek je postojao.
Copper

#4595 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Copper »

_BataZiv_0809 wrote: 16/02/2025 00:11 Ma polazi se od pretpostavke da je svima cilj i san posao od 8 do 4.

Imas ljudi koji vole da im je svaki dan drukciji i koji nece stalne obaveze. Znam ih masu. To voza Arape, sverca robu iz Primarka, dovlaci auta, prevozi ljude na aerodrome....

Ali je yebeno kad ti je cilj 8 do 4 a prisiljen si na smjene i nocni rad i vikende radne.
Ljudi moraju prihvatiti da je taj san nemoguc u BiH. Jer su pozicije sa takvim radnim vremenom namjestene po porodicnim i prijateljskim vezama unutar kompanije
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#4596 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by _BataZiv_0809 »

Copper wrote: 16/02/2025 08:14
_BataZiv_0809 wrote: 16/02/2025 00:11 Ma polazi se od pretpostavke da je svima cilj i san posao od 8 do 4.

Ljudi moraju prihvatiti da je taj san nemoguc u BiH. Jer su pozicije sa takvim radnim vremenom namjestene po porodicnim i prijateljskim vezama unutar kompanije
To je nekad bilo tako. Nije da nema i sad, ali danas je lakse nego ikad doci do takvog posla tamo gdje ga ima (veci gradovi).
Copper

#4597 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Copper »

_BataZiv_0809 wrote: 16/02/2025 08:32
Copper wrote: 16/02/2025 08:14

To je nekad bilo tako. Nije da nema i sad, ali danas je lakse nego ikad doci do takvog posla tamo gdje ga ima (veci gradovi).
Mislim da nije. U BiH poslodavci zele ljude koji su ogledalo onoga sto je napisano. Ne zele nekoga ko nikad nije radio u kancelariji.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#4598 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by _BataZiv_0809 »

Copper wrote: 16/02/2025 08:36
Mislim da nije. U BiH poslodavci zele ljude koji su ogledalo onoga sto je napisano. Ne zele nekoga ko nikad nije radio u kancelariji.
Ne mogu vise birati kao sto su mogli. To sto ti pricas je prica iz 2013.
Copper

#4599 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Copper »

_BataZiv_0809 wrote: 16/02/2025 08:49
Mogu. Imaju ugovori sa fakultetima. Ima biro. Jedno i drugo isto. Bez obzira kakvi bili, drzava ce platiti. I poslije godinu dana moze novog zaposliti i tako u krug.

Banke uvijek imaju otvorene prijave. Ali samo stvarno otvoreno ako objave. A licno ici od vrata da vrata. Pa trazi menadzment ljudski resursa u banci ili osiguranju, onako tek jer zelis radis.

Ismijali bi te.
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#4600 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by izvrsni direktor »

Copper wrote: 16/02/2025 08:58
_BataZiv_0809 wrote: 16/02/2025 08:49

Banke uvijek imaju otvorene prijave. Ali samo stvarno otvoreno ako objave. A licno ici od vrata da vrata. Pa trazi menadzment ljudski resursa u banci ili osiguranju, onako tek jer zelis radis.

Ismijali bi te.
Najgore je tvrditi nesto o cemu ne znas i nemas iskustva.
Dobio sam pisao (u bosni), na osnovu samoinicijativnog emaila poslanog hr-u. Poslao cv i dopis sa interesovanjem da radim kod njih, nije uopce postojao konkurs, 3-4 mjeseca poslije me nazvali, pitali je li interes jos postoji jer se njima sad otvorila pozicija. I poslije 2 razgovora poceo i raditi.

Duriti se i unaprijed govoriti "nema od tog nista" je nacionalni sport
Locked