Politicko desavanje u RS vol 1

Post Reply
HD_2015

#2426 Re: Politicko desavanje u RS vol 1

Post by HD_2015 »

Velikosrpska politika je čekala da im se poslože kockice na međunarodnom planu i to bi moglo biti uskoro: Trump; desničari u Evropi; Rusija sklapa mir sa Ukrajinom i time prestaje biti "bad guy", kao i njeni sateliti.

Ako misle šta uraditi, uradiće u slijedeće 4 godine. Samo oprezno. To ne mora biti formalno proglašenje nezavisnosti koje bi automatski srušilo Dejton. To bi moglo biti nešto upakovano.

Sjetite se 92-e. Dok je BiH bila u sastavu Jugoslavije, JNA je vršila okupaciju i samim tim to je pravno bio građanski rat. Kada je BiH dobila samostalnost JNA u BiH mijenja naziv i samo formalno više nije pod komandom struktura Jugoslavije. Ovo je doprinijelo da izgubimo tužbu za agresiju - ovo i nesposobnost a možda i sabotaža od strane naših političara.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#2427 Re: Politicko desavanje u RS vol 1

Post by Chmoljo »

HD_2015 wrote: 14/02/2025 09:28 Velikosrpska politika je čekala da im se poslože kockice na međunarodnom planu i to bi moglo biti uskoro: Trump; desničari u Evropi; Rusija sklapa mir sa Ukrajinom i time prestaje biti "bad guy", kao i njeni sateliti.

Ako misle šta uraditi, uradiće u slijedeće 4 godine. Samo oprezno. To ne mora biti formalno proglašenje nezavisnosti koje bi automatski srušilo Dejton. To bi moglo biti nešto upakovano.

Sjetite se 92-e. Dok je BiH bila u sastavu Jugoslavije, JNA je vršila okupaciju i samim tim to je pravno bio građanski rat. Kada je BiH dobila samostalnost JNA u BiH mijenja naziv i samo formalno više nije pod komandom struktura Jugoslavije. Ovo je doprinijelo da izgubimo tužbu za agresiju - ovo i nesposobnost a možda i sabotaža od strane naših političara.
nismo izgubili tužbu za agresiju, jer za agresiju nismo mogli ni tužiti.
Sanjarko

#2428 Re: Politicko desavanje u RS vol 1

Post by Sanjarko »

Karla del Ponte i Hag su usrali tuzbu, zamracili/zacrnili transkripte i ostala dokumenta gdje je sve bilo crno na bijelo u vezi zlocina itd, Milosevica itd. Ne kazem bilo je i sa nase strane odgovornih politicara, ali nisu htjeli medzunarodna zajednica da se Srbija kazni i osudi za genocid, jer bi to bio presedan na svjetskoj sceni.

Ne bi bilo Iraka, Gaze danas, Ukrajine itd. Jesu Hrvatsku i Srbiju nacepili kroz udruzeni zlocinacki poduhvat i jos neke stvari ali za genocid nisu, ni agresiju na nasu domovinu i drzavu.
HD_2015

#2429 Re: Politicko desavanje u RS vol 1

Post by HD_2015 »

Chmoljo wrote: 14/02/2025 09:33
HD_2015 wrote: 14/02/2025 09:28 Velikosrpska politika je čekala da im se poslože kockice na međunarodnom planu i to bi moglo biti uskoro: Trump; desničari u Evropi; Rusija sklapa mir sa Ukrajinom i time prestaje biti "bad guy", kao i njeni sateliti.

???
Agresija i genocid - zar nije tako glasila tužba?

EDIT: Malo sam progugalo. Izgleda da stvarno tužba je bila samo za genocid, a agresija se spomenula negdje u tekstu. Izgleda da ovaj sud nije ni nadležan za agresiju - niti postoji takav stalni sud.
DonieBrasco

#2430 Re: Politicko desavanje u RS vol 1

Post by DonieBrasco »

Sanjarko wrote: 14/02/2025 09:36 Karla del Ponte i Hag su usrali tuzbu, zamracili/zacrnili transkripte i ostala dokumenta gdje je sve bilo crno na bijelo u vezi zlocina itd, Milosevica itd. Ne kazem bilo je i sa nase strane odgovornih politicara, ali nisu htjeli medzunarodna zajednica da se Srbija kazni i osudi za genocid, jer bi to bio presedan na svjetskoj sceni.

Ne bi bilo Iraka, Gaze danas, Ukrajine itd. Jesu Hrvatsku i Srbiju nacepili kroz udruzeni zlocinacki poduhvat i jos neke stvari ali za genocid nisu, ni agresiju na nasu domovinu i drzavu.
Kad vidsi sta ta ista međunardno zajednica sad u 2025. godini radi za Gazu - palestince, kako licemjeno sute na sve izrazelsko i americko, kompletno liderstvo EU isto tako limejerno, ne znam sta te to cudi za nas.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#2431 Re: Politicko desavanje u RS vol 1

Post by Truba »

pa upravo ta šutnja medjunarodne zajednice za druge zločine i potenciranje 13 granata na knin su i bili gorivo za bijes svih hrvata koji su u gonjenju gotovine vidjeli bjelosvjetsku zavjeru
dakle napadnu te
ti se branis
obranis
i uhite ti generala
:lol:
pa dje to ima
onda ga puste kasnije nema dokaza
Mr.Sojic

#2432 Re: Politicko desavanje u RS vol 1

Post by Mr.Sojic »

Jesu li onaj što mu stavljaju pampers na guzicu i onaj što ga 'rane na cevČicu još uVek u 'apsu ili 'oće na leČenje u prekoDrinsku rupu :oops:
dulekrele

#2433 Re: Politicko desavanje u RS vol 1

Post by dulekrele »

Da se on pita doveo bi ih kuci da im vida rane.
Mr.Sojic

#2434 Re: Politicko desavanje u RS vol 1

Post by Mr.Sojic »

Kakve budalaštine ovaj priča :lol:
"Mi u RS-u mislimo da je Dejtonski sporazum srušen u vrijeme prethodne američke administracije i od briselske. Srbija je isključena iz tzv. Vijeća za implementaciju mira. Srbiju su izbjegli ali su ubacili podaničke zemlje kakva je Kanada i druge. Oni nemaju nikakva ovlaštenja, ne možemo ih naći nigdje u Dejtonu ili odlukama u Vijeću sigurnosti UN-a. Nanijeli su mnogo zla rušeći Dejtonski sporazum. Više nego iko Vučić razumije tu situaciju", kazao je Dodik.
Tupi o Dejtonu, a sa druge strane proslavlja dan državnosti ENTITETA :pisnuo:

Da mu nije infuzija naškodila :?

https://www.klix.ba/vijesti/bih/dodik-v ... /250214072
Chmoljo

#2435 Re: Politicko desavanje u RS vol 1

Post by Chmoljo »

HD_2015 wrote: 14/02/2025 09:36
Chmoljo wrote: 14/02/2025 09:33

???
Agresija i genocid - zar nije tako glasila tužba?

EDIT: Malo sam progugalo. Izgleda da stvarno tužba je bila samo za genocid, a agresija se spomenula negdje u tekstu. Izgleda da ovaj sud nije ni nadležan za agresiju - niti postoji takav stalni sud.
tačno tako. :thumbup:
frngla

#2436 Re: Politicko desavanje u RS vol 1

Post by frngla »

Kad tad ovo će se morati riješiti kao situacija Azerbejdžana i Nagorno-Karabakh. Ja drugi način rješavanja problematike RS-a ne vidim.
DonieBrasco

#2437 Re: Politicko desavanje u RS vol 1

Post by DonieBrasco »

Dodik - Vuici (Beograd), Covic (Zagreb) su jedno to je jasno i oni samo cekaju rasplet sa Amerikom tj. kako ce žuti da se postavi za politkom ovdje, koga ce imenovati za ambasadora.
Chmoljo

#2438 Re: Politicko desavanje u RS vol 1

Post by Chmoljo »

frngla wrote: 14/02/2025 12:10 Kad tad ovo će se morati riješiti kao situacija Azerbejdžana i Nagorno-Karabakh. Ja drugi način rješavanja problematike RS-a ne vidim.
pa najbezbolnija za sve je "utapanje" u EU... izuzetno daleko to izgleda, pogotovo na današnji dan kada aveti nekih odvratnih vremena ponovo izviruju, ali sasvim sigurno da nije nemoguće.

a ako ćemo čekati da se desi neki NK, samo da mi ne budemo taj NK... pa da Sarajevo ostane pusto ko Stepanakert.
DonieBrasco

#2439 Re: Politicko desavanje u RS vol 1

Post by DonieBrasco »

https://www.klix.ba/vijesti/bih/komsic- ... /250214071

Sad ce da gore reakcije u RS i Srbiji na ovo, a kod nas na ovo Dodikovo i Vucicevo samo glavu u pijesak bosnje.
frngla

#2440 Re: Politicko desavanje u RS vol 1

Post by frngla »

Chmoljo wrote: 14/02/2025 12:17

pa najbezbolnija za sve je "utapanje" u EU... izuzetno daleko to izgleda, pogotovo na današnji dan kada aveti nekih odvratnih vremena ponovo izviruju, ali sasvim sigurno da nije nemoguće.

a ako ćemo čekati da se desi neki NK, samo da mi ne budemo taj NK... pa da Sarajevo ostane pusto ko Stepanakert.
Ma čekanje EU sa ovakvim državnim uređenjem je utopija.
Neka se riješi, pa kako god. Ovo tridesetogodišnje mrcvarenje i gaženje svega bosanskog od strane Srba se mora zaustaviti, pa kako god. Život su mi upropastili, a vrlo vjerovatno i mojoj djeci.
Mr.Sojic

#2441 Re: Politicko desavanje u RS vol 1

Post by Mr.Sojic »

DonieBrasco wrote: 14/02/2025 12:20 https://www.klix.ba/vijesti/bih/komsic- ... /250214071

Sad ce da gore reakcije u RS i Srbiji na ovo, a kod nas na ovo Dodikovo i Vucicevo samo glavu u pijesak bosnje.
Sada bi mogao ići ovaj text - manji entitet je uništio dejtonski Sporazum, a Republika Kosovo je uvijek tu da pomogne Bosni i Hercegovini u svim sferama :mrgreen:
Romanija

#2442 Re: Politicko desavanje u RS vol 1

Post by Romanija »

frngla wrote: 14/02/2025 12:10 Kad tad ovo će se morati riješiti kao situacija Azerbejdžana i Nagorno-Karabakh. Ja drugi način rješavanja problematike RS-a ne vidim.

BiH ovako koncipirana i sa ovakvom politikom i politicarima nece nikada biti 'utopljena' u EU, nadam se da cemo ti i ja pozivjeti jos jedno trideset godina pa da se vratimo na ovu moju tvrdnju i vidimo da li je bila tacna ili ne. Doduse ni EU mozda nece postojati tada.
Chmoljo

#2443 Re: Politicko desavanje u RS vol 1

Post by Chmoljo »

Romanija wrote: 14/02/2025 13:17

BiH ovako koncipirana i sa ovakvom politikom i politicarima nece nikada biti 'utopljena' u EU, nadam se da cemo ti i ja pozivjeti jos jedno trideset godina pa da se vratimo na ovu moju tvrdnju i vidimo da li je bila tacna ili ne. Doduse ni EU mozda nece postojati tada.
Sve je to stvar politike, jer EU prvo politicki sistem, pa tek onda pravni, privredni i svaki ostali.

Politika moze donijeti razne odluke i prilagodbe, ali svakako je da je taj put ka EU trebao da bude vodilja kojom bi se drzava napravila funkcionalnom.

Ovakva, sa ovakvom politikom naravno da nece, pa zato se i desavaju i traze reforme.

No svakako da je bolje biti na tom putu, nego krenuti nekim svojim, neizvjesnim, jer EU put uvijek trazi neki pritisak ka politicarima, koji je po meni uglavnom pozitivan, prosto jer EU trazi funkcionalnu drzavu.
Vic Rattlehead

#2444 Re: Politicko desavanje u RS vol 1

Post by Vic Rattlehead »

sad ženjemo sve ono što je veleizdajnik alija živković potpisao u vašingtonu i dejtonu.
jasko_ba

#2445 Re: Politicko desavanje u RS vol 1

Post by jasko_ba »

Ne daj Lendo ovaj Milorade Srpsku :bih:
Smatra da je i sam entitetski ministar energetike i rudarstva Petar Đokić (Socijalistička partija) priznao da postoje velika dugovanja.

"Po priznanju samog ministra Đokića, koji je također najodgovorniji za sunovrat, samo dvije termoelektrane imaju dug i obaveze u iznosu većem od 700 miliona KM. To su i blaže procjene. Naime, postoje pretpostavke da su ta dugovanja mnogo veća", rekao je.

Onda je nastavio govoriti o pretpostavkama koliko taj dug zapravo iznosi.

"Na nivou holdinga, dugovanja dvije termoelektrane i ostalih preduzeća koja su dio EP RS, iznose više od 1,5 milijardi KM, što se odnosi na kredite, zaduženja od Kineza za gradnju objekata, itd
. Elektroprivreda je u jako teškom stanju, što je posljedica kriminala, korupcije, zloupotreba, sklapanja štetnih ugovora", ocijenio je sagovornik Klix.ba.

Istakao je ono što smatra nekima od štetnih ugovora za Elektroprivredu.

"Jedan od štetnih ugovora jeste da je dato 68 miliona KM (ruskom oligarhu Rašidu) Serdarovu za koncesiju za izgradnju hidroelektrane Bistrica
, što je bačen novac. Dobio je koncesiju, a ništa nije uradio. Sada pripremaju pljačku vijeka - žele dati za rudnik, koji je formirala vlada, također Serdarovu 300 miliona KM. Za te prljave poslove je zadužen Duško Perović, šef Predstavništva RS-a u Moskvi i blizak saradnik (predsjednika RS-a) Milorada Dodika (SNSD)", zaključio je Vukanović.

Važno je napomenuti i to da Hrvatska elektroprivreda (HEP) od EP RS potražuje čak 100 miliona eura
. Ako se ove dvije elektroprivrede ne dogovore po ovom pitanju, onda će ono biti riješeno arbitražom.
bosanski__

#2446 Re: Politicko desavanje u RS vol 1

Post by bosanski__ »

Zašto sabotaža ??

U pravu si, međunarodne okolnosti idu na ruku Srbiji, ali je opet ključan stav SAD .
mishic

#2447 Re: Politicko desavanje u RS vol 1

Post by mishic »

"DODIKOV NASTUP IZAZVAO GAĐENJE GRAĐANA SRBIJE: "Ovaj govor će biti upamćen kao jedan od najglupljih"

Laktaški "genijalac" kada bi shvatao i prihvatao bilo čije stavove i ocjene sem svojih kako o sebi tako i o svom radu davno bi otišao u mesare za šta se i školovao. Kakav govornik takav i govor - to je čisti zakon logike!

Ali hajde što to Srbija tako doživljava i utvrđuje no problem je što sve veći broj i u rs to vidi, zna i govori.

Ali eto imaju on i Gorica da utvrde drugačije.
banjaluka078

#2448 Re: Politicko desavanje u RS vol 1

Post by banjaluka078 »

PM72

#2449 Re: Politicko desavanje u RS vol 1

Post by PM72 »

Vic Rattlehead wrote: 14/02/2025 14:17 sad ženjemo sve ono što je veleizdajnik alija živković potpisao u vašingtonu i dejtonu.
Nek je potpisao jer ne znaš kako je biti u rovu...dosad bi svi izginuli a ne bi došli nidokle.
I ono što smo "oslobodili" bilo je zahvaljujući HV i USA.Uz par izuzetaka.
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#2450 Re: Politicko desavanje u RS vol 1

Post by PreWiBa »

Vic Rattlehead wrote: 14/02/2025 14:17 sad ženjemo sve ono što je veleizdajnik alija živković potpisao u vašingtonu i dejtonu.
Interesantno, ok je napisati za Aliju da je Živković, ali ne i za Senada da je Nenad.
Post Reply