Tako i radim. Ako dođe do problema, rješavaću.kabal1337 wrote: ↑12/02/2025 16:21ma vozi samo, nikakve koristi od onog sto je bilo i sto ce bit. Samo danasLaplace wrote: ↑12/02/2025 14:03Realno, za bilo kojeg proizvođača često su krivi urpavo vlasnici i loše održavanje.izvrsni direktor wrote: ↑11/02/2025 19:37
Niko nije pisao opravdanja...osim onih kad svetu japanku pravdaju pa su krive i postavke zvijezda na nebu
Meni kad su mijenjali ulje u automatskom mjenjaču rekli su da je falilo (ako se dobro sjećam) litar ulja. Vjerovatno nikad nije mijenjano ulje u mjenjaču. I sad, dako bude problemasa mjenjačem (a u servisu su se ogradili da neće biti odgovorni za eventualne probleme sa mjenjačem jer ranije nije bio uredno servisiran) neće biti do konstruktora nego do lošeg održavanja od strane prethodnog vlasnika. A isprepadali su me sa tim automatikom, ono kao stalno im dolaze na servis. Pa, mora biti problermatičan kad mu se ulje pretvori u katran ili kad ga pola fali.
Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- Laplace
#38701 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
- Optimist
#38702 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Budimo iskreni, rado bi ti vozio i posjedovao automatika ali te strah potencijalnog kvara.drug_profi wrote: ↑12/02/2025 11:20 Ja radije biram manualca, ali nisam protiv automatika.
Međutim preferiram ovo prvo.
Sa manuelnim si sigurniji sa te strane.
- drug_profi
#38703 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Istina da je to samo jedan od razloga, ali i da ga nema, opet bi preferirao manual.Optimist wrote: ↑12/02/2025 19:13Budimo iskreni, rado bi ti vozio i posjedovao automatika ali te strah potencijalnog kvara.drug_profi wrote: ↑12/02/2025 11:20 Ja radije biram manualca, ali nisam protiv automatika.
Strah me pomalo i toga sto osjecam da nemam kontrolu 100%.
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#38704 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Kakva kontrola ti treba u zivotu
Samo je dsg i slicne mjenjace rahiticno koristiti po gradu i parkirati u blizu
Samo je dsg i slicne mjenjace rahiticno koristiti po gradu i parkirati u blizu
- kabal1337
#38705 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
wandler je izmislio svijet
- nepass1
#38706 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Ma vala imas kontrolu ko sa manualnim, kod mene mozes i kad je u d na f1 palicamadrug_profi wrote: ↑12/02/2025 21:31Istina da je to samo jedan od razloga, ali i da ga nema, opet bi preferirao manual.Optimist wrote: ↑12/02/2025 19:13Budimo iskreni, rado bi ti vozio i posjedovao automatika ali te strah potencijalnog kvara.drug_profi wrote: ↑12/02/2025 11:20 Ja radije biram manualca, ali nisam protiv automatika.
Strah me pomalo i toga sto osjecam da nemam kontrolu 100%.
Kod mene nije dsg mozes vala bukvalno u pola centa ucicati rikverc do zida
Ali kao sto ranije napisah i meni je manuelac drazi
- Evolution_IV
- Vozim: 3 Leša
- Qler
#38708 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Ja sam imao i dsg I sad klasični, i naravno manuelac. Manuelac ima draži, al brate, Rahat sa automatik... Dsg je brži od običnog, ali mi je ovaj nekako uglađeniji, mekši.
-
inflames
#38709 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Po gradu torque converter je zakon.
-
kenomax
#38710 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Zato što je torque converter najugodniji za stani/kreni gužve. Pustiš kočnicu i on već krene ići idealnom brzinom ugodno
- kabal1337
#38711 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Vala kad vidim sta trpe ovi mjenjaci u jeep cherrokiju, 20x bi prije spalili lamelu da su rucni.
- basicm
-
citroen xm
#38713 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Meni je draži manuelac i voziću ga dok budem mogao. Ove priče kao kupili bi vi automatika da možete su iste kao one kada mi neko odredi šta bih ja vozio da imam puno para.
Besmislene i glupe.
-
Proposition Joe
#38714 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
I ja se nekako osjećam sigurnije u manuelcu, možda zato jer nisam imao vremena da se naviknem na automatik.
S druge strane, sigurnije bih se osjećao da mi žena vozi automatika nego li manuelca
S druge strane, sigurnije bih se osjećao da mi žena vozi automatika nego li manuelca
-
izbjeglica_iz_besmisla
#38715 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Dobre su te izjave, sta fali, isplivaju kompleksi.citroen xm wrote: ↑13/02/2025 14:57 Meni je draži manuelac i voziću ga dok budem mogao. Ove priče kao kupili bi vi automatika da možete su iste kao one kada mi neko odredi šta bih ja vozio da imam puno para.Besmislene i glupe.
Taman vidis ko je kupio automatik ili neku specificnu marku auta ili odredjenu kubikazu auta prvenstveno da bi mahala vidjela, i da bi se pokazalo da imaju para. A ne zato sto oni to stvarno zele ili vole.
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#38717 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Posto su neka sluzbena kola jos ostala manuelna po povremeno vozam
Ali to ko kaze ima potrebu za manuelnim mjenjacem, e jbg
Samo stvarno DSG sa mild hibridom, je bljak za neka uska parkiranja
Stane i stoji, ceka da mu daš gas, a tamo imaš 15cm da se pomakneš, i onda ga škljocne u brznu i trzne
A sve ostalo, bespotrebna aktivnost mijenjanja brzina, 99.9% vremena ce uraditi isto, osim ako si neki trkac e onda priznajem da moze biti razlike
Ali to ko kaze ima potrebu za manuelnim mjenjacem, e jbg
Samo stvarno DSG sa mild hibridom, je bljak za neka uska parkiranja
Stane i stoji, ceka da mu daš gas, a tamo imaš 15cm da se pomakneš, i onda ga škljocne u brznu i trzne
A sve ostalo, bespotrebna aktivnost mijenjanja brzina, 99.9% vremena ce uraditi isto, osim ako si neki trkac e onda priznajem da moze biti razlike
- Evolution_IV
- Vozim: 3 Leša
#38718 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
jedu se govna na forumu uglavnom, nek svako voza sta mu je volja, od ubjedjivanja mije pun kurac a vjerujem i mnogim drugim
jeste nemam para za automatik i strah me da se ne pokvari
jeste nemam para za automatik i strah me da se ne pokvari
-
izbjeglica_iz_besmisla
#38719 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Tacno je ovo za DSG.
Na cesti je OK, salta relativno razumno pogotovo ako stavis u Sport mod. Al je sporo manevrisanje je nekakvo cudno, nepredvidljivo.
-
citroen xm
#38720 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Itekako dobro znam prednosti automatika u gradskim gužvama. Takođe nemam nikakve potrebe za manuelcem. Ali itekako volim finu ručicu mjenjača i da se ja igram sa njom kako želim, a još uvijek mi nije mrsko. 
-
inflames
#38721 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Kad krenem od sebe prvi sam bio u fazonu nikad automatik, volim mijenjati brzine i slično pa sam onda igrom slučaja završio na automatiku i promijenio mišljenje. U gradu nije ni takmičenje, automatik je prosto bolja opcija. Naravno, i to je individualna stvar i ako je nekome gušt drndati kvačilo u gužvi onda je ok. Da ne govorim koliko me smaraju ovi što mijenaju brzine u kalendarskim razmacima pa dok dođu do ograničenja otelim se.
Van grada mi je manje više svejedno, većina automatika daje mogućnost da sam šaltaš pa ko voli neka izvoli. Mada je za uživanje i vožnju zbog vožnje, a ne od A do B, manuelac super.
Da imam dva privatna auta vjerovatno bi za svakodnevnu upotrebu bio automatik, a neki drugi auto za gušt i sređivanje manuelac.
I još jedan nedostatak automatika je što je svaki drugi radar moj, čim kreneš on nabaca 5 brzina i nemaš osjećaj da ideš 70, a ograničenje 50. U manuelcu si koliko toliko fokusiraniji i svjesniji šta radiš u kom trenutku jer traži malo više angažovanosti, a malo manje autopilota.
Van grada mi je manje više svejedno, većina automatika daje mogućnost da sam šaltaš pa ko voli neka izvoli. Mada je za uživanje i vožnju zbog vožnje, a ne od A do B, manuelac super.
Da imam dva privatna auta vjerovatno bi za svakodnevnu upotrebu bio automatik, a neki drugi auto za gušt i sređivanje manuelac.
I još jedan nedostatak automatika je što je svaki drugi radar moj, čim kreneš on nabaca 5 brzina i nemaš osjećaj da ideš 70, a ograničenje 50. U manuelcu si koliko toliko fokusiraniji i svjesniji šta radiš u kom trenutku jer traži malo više angažovanosti, a malo manje autopilota.
- kabal1337
#38722 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
limitator brzineinflames wrote: ↑13/02/2025 18:27 Kad krenem od sebe prvi sam bio u fazonu nikad automatik, volim mijenjati brzine i slično pa sam onda igrom slučaja završio na automatiku i promijenio mišljenje. U gradu nije ni takmičenje, automatik je prosto bolja opcija. Naravno, i to je individualna stvar i ako je nekome gušt drndati kvačilo u gužvi onda je ok. Da ne govorim koliko me smaraju ovi što mijenaju brzine u kalendarskim razmacima pa dok dođu do ograničenja otelim se.
-
inflames
#38723 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Imam ga, upalio triput otkad sam kupio auto.kabal1337 wrote: ↑13/02/2025 18:30limitator brzineinflames wrote: ↑13/02/2025 18:27 Kad krenem od sebe prvi sam bio u fazonu nikad automatik, volim mijenjati brzine i slično pa sam onda igrom slučaja završio na automatiku i promijenio mišljenje. U gradu nije ni takmičenje, automatik je prosto bolja opcija. Naravno, i to je individualna stvar i ako je nekome gušt drndati kvačilo u gužvi onda je ok. Da ne govorim koliko me smaraju ovi što mijenaju brzine u kalendarskim razmacima pa dok dođu do ograničenja otelim se.
Waze uglavnom vrišti, ali često se desi da javi kad je kasno.
-
citroen xm
#38724 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Danas automatik čak i kod nas nije nikakva rijetkost tako da svako može probati pa vidjeti da li mu odgovara.
- Laplace
#38725 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Glavni su oni koji voze manuelca jer im to paše, ali drže u ruci telefon i razgovaraju, zbog čega ne mogu (ili ne znaju ili im je mrsko) šaltati kad treba pa uhvate neku konstantnu brzinu u drugoj ili trećoj bez obzira na ograničenje. Ono, majstore, ili si kupi automatika ili poveži mobitel na bluetooth.
Meni više odgovara automatik, mada sam do prije godinu dana vozio manuelce. Istina, ovaj mi dozvoljava previše vožnje na niskim obrtajima za moj ukus. Jedno vrijeme samručno šaltao pa na kraju prepustio mjenjaču da radi šta hoće. Ionako svake sedmice imam bar jednu ili dvije otvorene vožnje autocestom. Nisam primijetio neku sporost ili nepredvidivost pri manevrisanju.
Opet, shvatam da nekome manuelni mjenjač više odgovara. U nekim situacijama (npr. kickdown) on brže reaguje, imaš veću kontrolu (mada isto možeš i sa automatikom ako uključiš manuelni mod), nagli start iz mjesta je maje stresan za manuelni mjenjač itsl.
Meni više odgovara automatik, mada sam do prije godinu dana vozio manuelce. Istina, ovaj mi dozvoljava previše vožnje na niskim obrtajima za moj ukus. Jedno vrijeme samručno šaltao pa na kraju prepustio mjenjaču da radi šta hoće. Ionako svake sedmice imam bar jednu ili dvije otvorene vožnje autocestom. Nisam primijetio neku sporost ili nepredvidivost pri manevrisanju.
Opet, shvatam da nekome manuelni mjenjač više odgovara. U nekim situacijama (npr. kickdown) on brže reaguje, imaš veću kontrolu (mada isto možeš i sa automatikom ako uključiš manuelni mod), nagli start iz mjesta je maje stresan za manuelni mjenjač itsl.