Pa kod njih ne pise u svakoj tacki neka apstraktna objesnjenja i dogovori.kiligonzales wrote: ↑13/02/2025 11:13Bio sam 2012. godine tamo ko sto rekoh, jedva kifle pazarili nedjeljom. Spomenuh oba mjesta gdje sam bio.Pandakonda wrote: ↑12/02/2025 13:51Ovo su bukvalno lazi, u Francuskoj i Velikoj Britaniji radnje nedjeljom rade 6 sati i licno sam u Parizu kupovao sta mi je trebalo. I za Svedsku lazes/siris dezinformacije isto:kiligonzales wrote: ↑12/02/2025 13:17
Trgovine nedjeljom u Parizu zatvorene, odsjeo u Kreteju ili Creteil po francuskom. 2012 bio tamo. 20 dana, mozes samo kifle kupiti nedjeljom.
U Svedskoj u Joncepingu proveo 2 mjeseca, tako da ne kenjaj. Jos vikendom si dvostruko placen jer su ugovori svi za rad na 40 sati sedmicno. Svaki cent prekovremenog placen.
Kao i svugdje imas djelatnosti koje nedjeljom rade i koje ne rade. Tako da ne prosipaj mi tu sdaovsku suplju.
There is no law restricting the opening hours of shops. The only exception to this rule is the government-owned liquor store monopoly Systembolaget, which is not allowed to open on Sundays, and have to close at 20:00 on weekdays and 15:00 on Saturdays.
In Sweden, 15 years after the liberalisation, supply as regards shop opening hours has not yet standardised itself. On the contrary, if 80% of the department stores and supermarkets are open on Sunday, only half of corner shops and 48% of furniture stores are open on this day. This supports the argument that consumer preferences can point in the direction of an extension of shop opening hours in a given area without this need arising in another area.
Cak i da se sta promjenilo od tada pa do sada, u tim zemljama nemaju gazde kod kojih se radi mimo ugovora, a da se ne plati prekovremo ko kod nas. Na ugovoru 40 sati, a sati preko se ne placaju. Plus neradne dane koji ti slijede i godisnji te slijede sasvim normalno, a ne poslodavac te ogranici na sedmicu ljeti i zimi i radnu subotu, te poneku nedjelju ko sto ima kod nas da u mjesecu odmoris 2 dana samo
U BiH poslodavac sasvim legalno moze proci da ne daju radniku godisnji odmor. Ima nekih koji ne daju odjave kada radnik podnese otkaz. I to je poslodavcu sasvim legalno da uradi.