Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

dr_Evil

#626 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti

Post by dr_Evil »

Dozer wrote: 12/02/2025 14:55
Puno ljudi se vratilo. Nije Mostar ni priblizno imao odliv prijeratnog i priliv ruralnog stanovnistva kao Sarajevo.
Mastas druze, od Srba se niko nije vratio, a protjerani Bosnjaci iz istocnog Mostara su statisticka greska u povratku. Vratio se onaj koga je Njemacka istjerala krajem devedesetih. Urbani dio Mostara je dozio potpunu kataklizmu sa izmjenom stanovnistva. Mostar mozda izvlaci sto se dogodila smjena stanovnistva unutar opstine, gdje su Bosnjaci Podvelezja sisli u grad, te npr. Hrvati Bijelog polja, Raske itd. zauzeli JNA stanove. Ali mi i dalje to posmatramo kao izmjenu stanovnistva.
Sanjarko

#627 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti

Post by Sanjarko »

Ja nešto znam ali to je tanko pravo, i svjestan sam limita tog svog.

Sad da li sam kreativniji onako ne znam.

Nedavno pričali s psihijatrom o tome i složili su se da ideja o poboljšanju tipkovnice nije loša čak da je super, a ja i stara komentarisali kad sam joj rekao da bi oni i Žil Vernu pukli dijagnozu sumanute ideje i sl.

Mislim jesam bolestan i nisam nešto kao šta sam rekao sa znanjem na ti, to da i svjestan sam toga.
Dozer

#628 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti

Post by Dozer »

dr_Evil wrote: 12/02/2025 15:01
Puno ljudi se vratilo. Nije Mostar ni priblizno imao odliv prijeratnog i priliv ruralnog stanovnistva kao Sarajevo.
Mastas druze, od Srba se niko nije vratio, a protjerani Bosnjaci iz istocnog Mostara su statisticka greska u povratku. Vratio se onaj koga je Njemacka istjerala krajem devedesetih. Urbani dio Mostara je dozio potpunu kataklizmu sa izmjenom stanovnistva. Mostar mozda izvlaci sto se dogodila smjena stanovnistva unutar opstine, gdje su Bosnjaci Podvelezja sisli u grad, te npr. Hrvati Bijelog polja, Raske itd. zauzeli JNA stanove. Ali mi i dalje to posmatramo kao izmjenu stanovnistva.
Znam ja to sve. Ali, kad saberes i oduzmes to ti je to, cca. 30% promjene. Tumbanja unutar grada ne spadaju u priliv/odliv.
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#629 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti

Post by Domaci izdajnik »

Dozer wrote: 12/02/2025 14:55 Puno ljudi se vratilo. Nije Mostar ni priblizno imao odliv prijeratnog i priliv ruralnog stanovnistva kao Sarajevo.
U Banja Luci su vecinom zavrsili iz drugih urbanih sredina (Mostar, Sarajevo, Tuzla).
Uh sad ga preĆera brate :shock: ako se igdje seljakluka sjatilo iz vukojebina oko Grahova, Drvara, Glamoča, Kupresa i hercegovačkog krša to je Banjaluka! Doseljeni iz urbanih mjesta kao što je Sarajevo, Zagreb, Split, Tuzla i slično su u veeeelikoj manjini među "došljama". A zadnjih godina tek dolazi otpad i talog društva sa dna kace što ne zna živjeti u urbanoj sredini!

Eto sreće da nije tako :sad:
dr_Evil

#630 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti

Post by dr_Evil »

Dozer wrote: 12/02/2025 15:07
dr_Evil wrote: 12/02/2025 15:01
Znam ja to sve. Ali, kad saberes i oduzmes to ti je to, cca. 30% promjene. Tumbanja unutar grada ne spadaju u priliv/odliv.
Nisu tebi, ali meni svakako da! Ne pricamo o tome da je Alipasino otislo na Otoku, nego da su Pale dosle na Bascarsiju.

Eh sad, moras u Mostar ukljuciti dolazak Posavine, Konjica, Jablanice, Bilece, Nevesinja, Foce. I kao sto rekoh unutar opstinsko tumbanje, Podvelezje, Goranci, Bijelo Polje, Dreznica. NIsta protiv ljudi, hvala mnogi su i zasluzni za odbranu grada, ali urbana sredina je u potpunosti se izmijenila bila.
error codes

#631 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti

Post by error codes »

Domaci izdajnik wrote: 12/02/2025 15:09
Dozer wrote: 12/02/2025 14:55 Puno ljudi se vratilo. Nije Mostar ni priblizno imao odliv prijeratnog i priliv ruralnog stanovnistva kao Sarajevo.
U Banja Luci su vecinom zavrsili iz drugih urbanih sredina (Mostar, Sarajevo, Tuzla).
Uh sad ga preĆera brate :shock: ako se igdje seljakluka sjatilo iz vukojebina oko Grahova, Drvara, Glamoča, Kupresa i hercegovačkog krša to je Banjaluka! Doseljeni iz urbanih mjesta kao što je Sarajevo, Zagreb, Split, Tuzla i slično su u veeeelikoj manjini među "došljama". A zadnjih godina tek dolazi otpad i talog društva sa dna kace što ne zna živjeti u urbanoj sredini!

Eto sreće da nije tako :sad:
znaci kao i Sarajevo :oops:
Domaci izdajnik

#632 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti

Često kažem jebeš državu koju čine dva grada. BL i SA - ostalo buffer zone...
dr_Evil

#633 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti

Post by dr_Evil »

Domaci izdajnik wrote: 12/02/2025 15:15 Često kažem jebeš državu koju čine dva grada. BL i SA - ostalo buffer zone...
Rekao bih da je to nepoznavanje vlastite drzave.
Laplace

#634 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti

Post by Laplace »

detroit-mercy wrote: 12/02/2025 14:39
Laplace wrote: 12/02/2025 12:38
MarlboroGold wrote: 11/02/2025 14:49 Onaj gore priča zna popraviti PC, a profesor nema pojma, pa svako uzima neke pojedinačne primjere.

To kad meni otac skine neku aplikaciju od stotine hiljada aplikacija i ako nisam čuo za nju onda mi govori da nemam pojma, kako on sa sedamdeset godina zna više od mene u vezi mobitela. Eto na šta vam liče te priče.

Danas dijete od 5 godina zna bolje koristiti mobitel od većine vas u 50+.
"Onaj gore" ima svoj nick i pričam da profesori informatike ne znaju pritisnuti tipku F1 da im se nastavi učitavanje sistema, a što je osnova. Doslovno svaki laik bi to morao znati, prosto gledaš u monitor i uradiš ono što ti piše na njemu.

"Onaj gore" se ne hvali time da "zna popraviti PC" nego navodi slučaj kada generacije k'o fol školovane da ne uče napamet ne znaju da se snađu u situaciji kad im ne ide sve baš glatko i po knjizi. A trebalo bi biti obrnuto ako se baziramo na pretpostavci da se u ex-yu učilo po sistemu bubanja napamet a da su novije generacije učile sa razumijevanjem.

Znači, "onaj gore" je samo uradio ono što bi uradio bilo ko ko razmišlja dok nešto radi, pa bio to i potpuni laik.

Kamo sreće da je pojedinačni slučaj. Znam dosta profesora informatike i manjina su oni koji će se upustiti u instalaciju operativnog sistema.
Nesto kontam, ove sadasnje generacije sve nesto nista ne znaju, nisu sposobni (tako barem prica svaka starija generacija za ovu mladju) a tehnoloski svaka generacija je naprednija i naprednija.
Koliko vidim tehnologija ne ide u nazad nego se razvija dalje i dalje.
Jebeni cupavci tinejdzeri se jebu sa AI a mi tvrdimo kako nista neznaju :?
Napredak, kao i u svim poljima, vuče manjina dok se većina šlepa. Ima kod nas IT stručnjaka i sposobne djece, ali su oni u manjini a većini se IT vještine svode na socijalne mreže.

Opet, ovdje nije riječ o neznanju koliko na nerazmišljanju. Ne treba ti neko znanje da pogledaš, pročitaš poruku i postupiš po njoj.
Domaci izdajnik

#635 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti

Jest, eto ja živim na Islandu...državu obišao uzduž i poprijeko radno i paradno. BL i SA žive, TZ, MO tu i tamo ostalo manje-više životari. U sredinama tipa Gračanica, Visoko, Kotor Varoš jeste razvijena privreda i proizvodnja, ali je životni standard nikakav. Trebinje turizam i šverc-komerc, ostali gradovi (heh gradovi :lol: )istoka Hercegovine radi u TE Gacko i HET-u :roll:

Zapadna Hercegovina je fenomen ko Kajmanska ostrva :-) više para, a zaguljenijeg i zatucanijeg naroda nisam nigdje vidio :run:
dr_Evil

#636 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti

Post by dr_Evil »

Domaci izdajnik wrote: 12/02/2025 15:24 Jest, eto ja živim na Islandu...državu obišao uzduž i poprijeko radno i paradno. BL i SA žive, TZ, MO tu i tamo ostalo manje-više životari. U sredinama tipa Gračanica, Visoko, Kotor Varoš jeste razvijena privreda i proizvodnja, ali je životni standard nikakav.

Zapadna Hercegovina je fenomen ko Kajmanska ostrva :-) više para, a zaguljenijeg i zatucanijeg naroda nisam nigdje vidio :-)
OK, neko ko je obisao drzavu uzduz i poprijeko tesko moze reci da Mostar zivotari, a jos vise da TZ i MO i nisu bas gradovi, u svakom slucaju za balkanske standarde. Sarajevo i BL jesu poslije ratni administrativni centri, ali trebas posmatrati gdje regije gravitiraju i o kolikom podrucju gravitacije pricamo, a onda mozes uvesti i pogledati urbani karakter zivljenja u tim gradovima, a i dusu ako zelis.

Ako si zelio da pricas novcano, valjda zato spomen Z.Hercegovine, naravno, novac koji se okrene u Sarajevu je misaona imenica za Mostar ili Tuzlu!
Domaci izdajnik

#637 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti

Mostar je podijeljen grad i to jače nego Sarajevo. Pređeš Neretvu važe druga pravila.

TZ, ZE su urbane cjeline, ali u zadnje vrijeme prilično odumiru i odliv stanovništva i pad standarda se debelo osjeti.

Z.Hecegovina je Dalmatinska Zagora sa parama :mrgreen:
detroit-mercy

#638 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti

Post by detroit-mercy »

Laplace wrote: 12/02/2025 15:22

"Onaj gore" ima svoj nick i pričam da profesori informatike ne znaju pritisnuti tipku F1 da im se nastavi učitavanje sistema, a što je osnova. Doslovno svaki laik bi to morao znati, prosto gledaš u monitor i uradiš ono što ti piše na njemu.

"Onaj gore" se ne hvali time da "zna popraviti PC" nego navodi slučaj kada generacije k'o fol školovane da ne uče napamet ne znaju da se snađu u situaciji kad im ne ide sve baš glatko i po knjizi. A trebalo bi biti obrnuto ako se baziramo na pretpostavci da se u ex-yu učilo po sistemu bubanja napamet a da su novije generacije učile sa razumijevanjem.

Znači, "onaj gore" je samo uradio ono što bi uradio bilo ko ko razmišlja dok nešto radi, pa bio to i potpuni laik.

Kamo sreće da je pojedinačni slučaj. Znam dosta profesora informatike i manjina su oni koji će se upustiti u instalaciju operativnog sistema.
Nesto kontam, ove sadasnje generacije sve nesto nista ne znaju, nisu sposobni (tako barem prica svaka starija generacija za ovu mladju) a tehnoloski svaka generacija je naprednija i naprednija.
Napredak, kao i u svim poljima, vuče manjina dok se većina šlepa. Ima kod nas IT stručnjaka i sposobne djece, ali su oni u manjini a većini se IT vještine svode na socijalne mreže.

Opet, ovdje nije riječ o neznanju koliko na nerazmišljanju. Ne treba ti neko znanje da pogledaš, pročitaš poruku i postupiš po njoj.
A kad nije :mrgreen:, to Njutnovo doba vecina vukla progres i nauku :skoljka:. Uvijek si imao leaders and folowers.
detroit-mercy

#639 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti

Post by detroit-mercy »

Dozer wrote: 12/02/2025 14:53

Das mu da promijeni sijalicu, a on napravi slus u cijelom naselju....
Pukne mu guma na autu, stoji 6h cekajuci pomoc na cesti jer nema pojma kako da je zamijeni...
Das mu cekic i ekser da zakuca u zid da objesi sliku, zavrsi u bolnici (elektricnu busilicu mu ni ne pokazuj, pogin'o bi...)... Itd.

Lijepo je znati IT danas, nema govora, ali RL se ne odvija na ekranu....
Sad su LED sijalice, ne mijenjaju se vise :mrgreen: ali postoje druge vjestine.
Meni neki dan dolazio lik u vezi grijanja, svojih 25-26 godina, djecko vidis da je potkovan.
Moj djed kad je zivio, vjestine su bile pletenje sepeta i djelanje nanula, kome danas trebaju sepet i i izdjeljane nanule.
Ne znam sta ce se desiti kada pomre ova generacija matorih prdonja mehanicara i eletricara. Vozit ce nas konjska kola i fenjeri ce nam biti po kucama :mrgreen:
Laplace

#640 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti

Post by Laplace »

detroit-mercy wrote: 12/02/2025 16:06
Laplace wrote: 12/02/2025 15:22

A kad nije :mrgreen:, to Njutnovo doba vecina vukla progres i nauku :skoljka:. Uvijek si imao leaders and folowers.
Jasno.
Haris.ba

#641 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti

Post by Haris.ba »

Domaci izdajnik wrote: 12/02/2025 15:15 Često kažem jebeš državu koju čine dva grada. BL i SA - ostalo buffer zone...
Postoji Zipfova zakonomjernost.

Najveci grad u drzavi je dva puta veci od drugog najveceg. I tako dalje.
Kazu da je granica negdje na 100.000 stanovnika dokle se primjeti ta zakonomjernost.
kuli1961

#642 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti

Post by kuli1961 »

Dozer wrote: 12/02/2025 14:55 U Banja Luci su vecinom zavrsili iz drugih urbanih sredina (Mostar, Sarajevo, Tuzla).
Ne znam za validan izvor ove informacije, ali je pogrešna.
Kao Banjalučanin, iako pripadnik konstitutivnog naroda, ali po brojnosti u BL pripadam statističkoj greški, (dakle, govorimo o promilima), usljed rata u Banjaluku je doselilo pretežno stanovništvo iz opština Bos. Grahovo, Bos. Petrovac, Glamoč, Drvar, Jajce, Zenica, Travnik- dakle- srednjebosanske i zapadnokrajiške opštine. Prijeratni Mostarci, Tuzlaci su migrirali pretežno sjevernije- u Semberiju, uz manji, po meni beznačajan izuzetak, tj . procenat prijeratnih Sarajlija.
Barem mi se tako čini, obzirom na iskustvo sa tom populacijom u BL 1992-1997/98.
Hakiz

#643 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti

Post by Hakiz »

detroit-mercy wrote: 12/02/2025 16:10
Dozer wrote: 12/02/2025 14:53
Das mu da promijeni sijalicu, a on napravi slus u cijelom naselju....
Pukne mu guma na autu, stoji 6h cekajuci pomoc na cesti jer nema pojma kako da je zamijeni...
Das mu cekic i ekser da zakuca u zid da objesi sliku, zavrsi u bolnici (elektricnu busilicu mu ni ne pokazuj, pogin'o bi...)... Itd.

Lijepo je znati IT danas, nema govora, ali RL se ne odvija na ekranu....
Sad su LED sijalice, ne mijenjaju se vise :mrgreen: ali postoje druge vjestine.
Meni neki dan dolazio lik u vezi grijanja, svojih 25-26 godina, djecko vidis da je potkovan.
Moj djed kad je zivio, vjestine su bile pletenje sepeta i djelanje nanula, kome danas trebaju sepet i i izdjeljane nanule.
Ne znam sta ce se desiti kada pomre ova generacija matorih prdonja mehanicara i eletricara. Vozit ce nas konjska kola i fenjeri ce nam biti po kucama :mrgreen:
Imaš takozvani frontend i takozvani backend.

Frontend je atraktivan, backend je ono bez čega se ne može. Na primjer Flash je (bio) frontend, SQL je backend. A Cobol pokreće svijet :mrgreen:

Zapravo, binarni kod je pravi backend, ali niko ne bi programirao kucajući miijarde nula i jedinica. Ni u Assembly jeziku više niko nije sposoban programirati.

Koliko tih stručnjaka u programiranju je svjesno da sve šta rade je da uključuju i isključuju prekidače :lol:

Prelako se kao zastarjela odbacuju bazična znanja i tehnologije.
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#644 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti

Post by PreWiBa »

dr_Evil wrote: 12/02/2025 14:50
Dozer wrote: 12/02/2025 14:23 Prije par godina je jedna NVO, za interne potrebe procjene stanja drustva, finansirala studiju u kojoj je primarni tim bio sastavljen od profesora psihologije, ekonomije, sociologije, ekonomije i novinara.
Cilj studije je bio detekcija uzroka sveprisutnog nezadovoljstva ljudi, pri cemu su faktori razmatranja bili migracije stanovnistva, nivo obrazovanja, porijeklo, tradicije, te etno-nacionalni politicki narativ uz religijsku komponentu tokom zadnih 30 godina.
Ciljne grupe su bile generacije izmedju 15 i 70 godina starosti, obuhvacene su mnoge urbane i ruralne sredine sirom BiH, a uzorak je obuhvatao preko 3.000 ispitanika.

Rezultati su bili prilicno interesantni, ali i porazavajuci. U svakom slucaju, pokazali su zasto je sve kako jeste.

Ukratko, ispostavilo se da su skoro svi gradovi pretrpili odredjenu transformaciju u smislu promjene stanovnistva, koje se u Sarajevu desilo oko 70%, Banja Luka 50%, Mostar 30%, Tuzla 22%, itd., dok su neka manja mjesta pretrpila cak i preko 80% poput Visegrada, Vogosce, itd., ali se "sastav" stanovnistva u smislu urbano/ruralno najvise dogodio u Sarajevu.

Utvrdjeno je postojanje ogromne apatije kod generacija 60+, i to u preko 80% slucajeva, a koje su promijenile svoje mjesto zivljenja usljed ratnih dejstava, ali i fakticku nemogucnost prilagodjavanja novoj sredini. Takodjer je u oko 70% slucajeva utvrdjeno postojanje velikog jaza izmedju ovih ljudi i njihove djece, a koja su rodjena u urbanoj sredini, ali su zbog roditeljske nemogucnosti prilagodjavanja upali u "procjep" izmedju onoga cemu ih oni uce i okruzenja.
Tehnika i tehnologija su ovaj jaz dodatno produbili, pri cemu su tradiconalna ucenja od strane roditelja dovela do "izgubljenosti" kod djece u oko 60% slucajeva, a sto je nadalje uzrokovalo potrebu mladjih generacija za "dokazivanjem", sto je dalje vodilo raznim vidovima devijantnog ponasanja, uz neminovni animozitet prema starodjediocima urbane sredine. Ova "izgubljenost" varira od 40% do 80% od mjesta do mjesta.
Detektovano je i izrazeno "grupisanje sa svojima", i to kod svih generacija, u smislu drustvenih preferencija za druzenjem s ljudima istog ili slicnog geografskog porijekla i/ili statusa.
Medjutim, animozitet postoji i u obrnutom pravcu, ali u dosta manjoj mjeri, pa je ovo detektovano kod oko 55% ispitanika, prosjecno.

Porazavajuci rezultati se najvise odnose na cinjenice o stvarnoj i funkcionalnoj (ne)pismenosti (oko 52% generacije mladje od 40, i 28% generacije starije od 40), pogledima i animozitetima u odnosu na etno-vjerske pripadnosti (pogotovo izrazeno kod mladjih, oko 88% slucajeva), vodjenjem pogresnim "istinama" i negiranjem potvrdjenih cinjenica (najizrazenije u RS - 83%, zatim mjesta sa HR vecinom 78%, te mjesta s bosnjackom vecinom 74%).
Itd.

Uglavnom, zakljucak studije se svodi na to da se ovoj zemlji u narednih 20 godina ne pise nista dobro ukoliko se odmah ne pocne aktivno i radikalno raditi na promjeni sveukupnog drustvenog narativa, sa svim pripadajucim segmentima, a sto znaci jacanje obrazovnog sistema, jacanje ekonomskog okvira, doslovna i sveobuhvatna primjena svih zakona, te ciljana, jasna i iskrena edukacija i informisanje kompletnog drustva o svim problemima.

Naravno, ovo se u BiH vise nece desiti.
Mostar 30%? :D Mislim da su zasluzili da im Trump mota kablove. Ne znam jesmo li na 70% kao Sarajevo, ali sigurno preko 50%. Samo je Srba bilo skoro 20% koji su danas statisticka greska.

Mislim da nijedna urbana sredina nije prosla kroz takvu izmjenu stanovnista kao Mostar!
Banja Luka je mjesto koje je najmanje zahvaćeno migracijama iz drugih velikih gradova.
Srbi iz Sarajeva su završili po Srbiji, Podrinju, Brčkom, pa i u Trebinju, ali ne u BL. Ovi iz Tuzle mislim najčešće Bijeljina.

U Banjoj Luci su završili Srbi iz USK, iz Hrvatske, zapadne i srednje Bosne.
PreWiBa

#645 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti

Post by PreWiBa »

dr_Evil wrote: 12/02/2025 15:28
Domaci izdajnik wrote: 12/02/2025 15:24 Jest, eto ja živim na Islandu...državu obišao uzduž i poprijeko radno i paradno. BL i SA žive, TZ, MO tu i tamo ostalo manje-više životari. U sredinama tipa Gračanica, Visoko, Kotor Varoš jeste razvijena privreda i proizvodnja, ali je životni standard nikakav.

Zapadna Hercegovina je fenomen ko Kajmanska ostrva :-) više para, a zaguljenijeg i zatucanijeg naroda nisam nigdje vidio :-)
OK, neko ko je obisao drzavu uzduz i poprijeko tesko moze reci da Mostar zivotari, a jos vise da TZ i MO i nisu bas gradovi, u svakom slucaju za balkanske standarde. Sarajevo i BL jesu poslije ratni administrativni centri, ali trebas posmatrati gdje regije gravitiraju i o kolikom podrucju gravitacije pricamo, a onda mozes uvesti i pogledati urbani karakter zivljenja u tim gradovima, a i dusu ako zelis.

Ako si zelio da pricas novcano, valjda zato spomen Z.Hercegovine, naravno, novac koji se okrene u Sarajevu je misaona imenica za Mostar ili Tuzlu!
Mislim da je problem Mostara suburbanizacija prije svega
Ono što sam vidio, prolazeći, pričajući sa poznanicima
Više se dešava van samog grada nego U gradu, ili makar puno više nego što je uobičajno za bh. uslove. I mislim da to važi za obje strane. Čitao sam jednom da načelnici nekih gradskih uprava svaki dan dolaze iz Širokog na posao :-)
Kao što se po meni na istočnoj strani puno više dešava sjeverno i južno od grada, tako je i zapadni dio zapravio samo nešto reda radi, a pravi poslovi su sa druge strane Žovnice.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#646 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti

Post by _BataZiv_0809 »

sehohari wrote: 05/02/2025 22:52

Ljudi kada odu u Prag npr. zaboravljaju i da taj grad nisu samo gradili Česi, baš naprotiv, oni su prije gradnje fabrika i industrijalizacije bili manjina u njemu...
Hm explain
PreWiBa

#647 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti

Post by PreWiBa »

_BataZiv_0809 wrote: 12/02/2025 23:59

Ljudi kada odu u Prag npr. zaboravljaju i da taj grad nisu samo gradili Česi, baš naprotiv, oni su prije gradnje fabrika i industrijalizacije bili manjina u njemu...
Hm explain
Veoma jednostavno. U tom području su Nijemci historijski bili "glavni", dok su slavenski narodi bili više periferna pojava jer je npr. veliki dio njihovog izvornog plemstva sklonjen ili ubijen nakon katoličko-protestantskih ratova početkom 17. stoljeća.
Na primjer, na praškom univerzitetu je 1860 gotovo sve bilo na njemačkom. U gradu, pogotovo ako gledamo više slojeve, to bili Nijemci i Jevreji, a etnički Česi su više bili na marginama, ili okolo grada.
Tek sa industrijalizacijom dolazi i obični narod u gradove, a to su, jeli, Česi. Tek od 19. stoljeća Prag postaje sve više češki, od 1880. do 1945. imaš podjelu univerziteta na njemački i češki.

Takva situacija je emblematična za gradove centralne evrope. Zapravo, u Brnu, drugom najvećem češkom gradu, još 1900. Nijemci su činili 60% stanovništva.
Maribor je isto bio većinsko njemački, a ime "Bratislava" zapravo uopće ne postoji prije 1918, i sami Slovaci su taj grad zvali "Prešpork" (od njemačkog Pressburg).
Takve situacije su užasno česte kod slavenskih naroda, ne samo sa Nijemcima. Ona "Trst je naš" parola ide od toga da je Trst bio većinski slovenački, ali to je samo okolina istog, dok je grad kao grad imao italijansku većinu.
U cijeloj Istri imaš isto. Glavni gradovi tipa Pula su većinom svi bili na zapadnoj obali, a tamo su većinom bili Italijani.

Dobra bi bila možda (ali samo donekle) je paralela sa Bosnom gdje si isto imao fol da su Bošnjaci u centru, a sve okolo Srbi npr, samo je se to kod nas još duže održalo.

Naravno, ne treba oko toga previše baljezgati, jer kao što svi znamo takve priče uvijek vode u neki nacionalizam koji nikome 0 ne pomaže, ali kada već pričamo da je onaj ili ovaj narod prirodno bolji treba imati i na umu neke druge okolnosti.
toska

#648 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti

Post by toska »

MarlboroGold wrote: 05/02/2025 14:32 To je ogroman problem, ali ego kojeg onako, svi skupa imamo, da smo najpametniji, najbolji, šta će glupi Englezi, Njemci ovo ono... to nosi porijeklo iz Jugoslavije i ondašnjeg sistema, pa je kasnije samo prešlo na potomke.

Tad je bilo mnogo toga da valja. Smijali su se glupim Amerikancima kad su im uvalili Yugo koji se odmah kasnije počeo kvariti, pa je bilo jesmo ih zajebali. Pa onda i svemirski program koji je podvaljen jer "šta će Amerikanci". Pa onda malo sa Amerikancima, pa se Staljin naljuti, pošalje ubice koje uhvate i onda ono famozno Titovo pismo jer "šta će Sovjeti"... sve to je na neki način uticalo da ljudi o sebi u Jugoslaviji stvore neko mega giga ultra mišljenje u odnosu na druge nacije i taj kompleks više vrijednosti, a nisu vidjeli požare koji su tinjali u samoj Jugoslaviji iznutra. Ali, bar je obrazovanje bilo jako nema šta iako je slijepo pokoravanje autoritetima tog vremena posebna priča.

Fast forward dođosmo do raspada Jugoslavije, ratova devedesetih i u period nakon rata... ovo gore o najpametnijim, najboljim, "šta će Amerikanci, Rusi, Njemci, Englezi" ostade, jer se prenosilo sa roditelja na naredne generacije. Pa onda često bude joj sine znaš li ti kakva smo mi sila bili Česi, Slovaci, Bugari, Rumuni oni su bili ciganija za nas, mi ovo mi ono... danas glupi Amerikanac ne zna pokazati gdje je Afrika na globusu i ti to ismijavaš, a kod nas nepismenost 15 puta veća od prosjeka UNESCO.
Cijela diskusija, a evo uzeću ovaj post i ubaciti subjektivne korekcije.

Odrastati u YU (osnovna škola) značilo je i da mi živimo u najboljem svijetu (državi) od svih mogućih i da nam svi drugi zavide. Kod mnogih se to zadržalo i u starijim godinama.
Na zapad smo gledali-učili kao bogate, ali nesretne zemlje, gdje samo bogati imaju sva prava, radnici ništa, dok su kod nas svi jednaki.
Na istočni blok kao veliku sirotinju zbog naše velike platežne moći, kod njih su cijene bile smješno niske čak i za nas.
To nije bio odraz strvarno većeg YU standarda već drugačije ekonomske-cjenovne politike.

Zadnjih godina Amerika, Njemačaka i ostali su postali ideal svima, tako je vjerovatno bilo i u cijeloj IE što je dovelo i do urušavanja.
Tako smo bar mislili, ali ne lezi vraže, ispostavilo se već 90. da je Srbija i dalje antizapadna, čak više i od Rusije.
Meni je ta spoznaja o Srbiji, kao crnoj ovci Europe, bila i najveće iznenađenje, kako neko može biti protiv tadašnje EU i Amerike? Bosanski Srbi su bili samo instrument Beograda.

To neshvatanje Srbije treba uvijek imati u vidu kad se govori o bosanskoj naivnosti 90ih.
Tako gledajući mogli bi reći i da su Amerika, Engleska, Francuska i Holanđani bilo isto naivni, niko nije vjerovao u mogućnost takovog zvjerstva u sred Europe na kraju 20. vijeka i "kraja historije" kako su neki nazivali pad Berlinskog zida.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#649 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti

Post by _BataZiv_0809 »

@sehohari :thumbup: :sax:
dr_Evil

#650 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti

Post by dr_Evil »

sehohari wrote: 13/02/2025 00:45
_BataZiv_0809 wrote: 12/02/2025 23:59

Hm explain
Veoma jednostavno. U tom području su Nijemci historijski bili "glavni", dok su slavenski narodi bili više periferna pojava jer je npr. veliki dio njihovog izvornog plemstva sklonjen ili ubijen nakon katoličko-protestantskih ratova početkom 17. stoljeća.
Na primjer, na praškom univerzitetu je 1860 gotovo sve bilo na njemačkom. U gradu, pogotovo ako gledamo više slojeve, to bili Nijemci i Jevreji, a etnički Česi su više bili na marginama, ili okolo grada.
Tek sa industrijalizacijom dolazi i obični narod u gradove, a to su, jeli, Česi. Tek od 19. stoljeća Prag postaje sve više češki, od 1880. do 1945. imaš podjelu univerziteta na njemački i češki.

Takva situacija je emblematična za gradove centralne evrope. Zapravo, u Brnu, drugom najvećem češkom gradu, još 1900. Nijemci su činili 60% stanovništva.
Maribor je isto bio većinsko njemački, a ime "Bratislava" zapravo uopće ne postoji prije 1918, i sami Slovaci su taj grad zvali "Prešpork" (od njemačkog Pressburg).
Takve situacije su užasno česte kod slavenskih naroda, ne samo sa Nijemcima. Ona "Trst je naš" parola ide od toga da je Trst bio većinski slovenački, ali to je samo okolina istog, dok je grad kao grad imao italijansku većinu.
U cijeloj Istri imaš isto. Glavni gradovi tipa Pula su većinom svi bili na zapadnoj obali, a tamo su većinom bili Italijani.

Dobra bi bila možda (ali samo donekle) je paralela sa Bosnom gdje si isto imao fol da su Bošnjaci u centru, a sve okolo Srbi npr, samo je se to kod nas još duže održalo.

Naravno, ne treba oko toga previše baljezgati, jer kao što svi znamo takve priče uvijek vode u neki nacionalizam koji nikome 0 ne pomaže, ali kada već pričamo da je onaj ili ovaj narod prirodno bolji treba imati i na umu neke druge okolnosti.
Da, cudni razvoj historije. Samo dodati da je Berlin grad osnovan od Slavena, i da je porijeklo rijeci slavensko, najvjerovatnije od Berlo, Brlo, ili ti ga mocvara.
Post Reply