Nije, nego naletih bas nesta usput na njegaLikeLike wrote: ↑11/02/2025 18:30Je li tvoj twingo?
Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
ITNet
#38676 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
-
izbjeglica_iz_besmisla
#38677 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Pa ne vole svi automatike, ima raznih razloga.
- kabal1337
- ElRe
#38679 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Zašto? Ja sigurno ako budem mogao da biram, uvijek ću izabrati MT.Karikaturist wrote: ↑12/02/2025 09:22 Ma znam ali vise ono zar neko uopste razmislja o novom autu manuelcu u 2025.
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
- Vozim: Golf 7 GTI
#38680 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

je l' moguće da smo ovoliko nepismen narod
-
el_bake007
#38681 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
sta te cudi od nekog ko nebi vidio amerike da se nije zapucalo blizu njegovog sela...
-
Karikaturist
#38682 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Zar treba da se uopste postavlja pitanje i daje odgovor?ElRe wrote: ↑12/02/2025 10:52Zašto? Ja sigurno ako budem mogao da biram, uvijek ću izabrati MT.Karikaturist wrote: ↑12/02/2025 09:22 Ma znam ali vise ono zar neko uopste razmislja o novom autu manuelcu u 2025.
Ono uzmi sta hoces postujem, tvoje stvar.
- Evolution_IV
- Vozim: 3 Leša
#38683 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
uzeo sam ja za 53000, u cemu je problem??
znaci ludjak i onaj sto plati gordon murray t50 3.1 mil funti, ili blaza varijanta 911 gt3 mt
shvatite jednom da neko ne zeli automatik, postujem i ja ko zeli automatik, pisu gluposti kao i obicno...
Last edited by Evolution_IV on 12/02/2025 11:14, edited 1 time in total.
-
emko1234
#38684 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Pa vidi, živjeti u deluziji da je skupo auto lišeno kvarova, mahana i problema je nezrelo. Nemoj lično shvatiti. Govorim općenito. Poenta moje priče je da takav auto traži besprijekorno održavanje. Kad je naš imao problem s ovjesom, auto se moglo voziti bez problema. Ali nakon nekog vremena taj problem vuče ostale probleme. Kod takvih auta je sve uvezano. Ovjes se automatski prilagođava modovima vožnje, koji opet sami po sebi vuku mjenjač koji je opet pun elektronike i senzora.izbjeglica_iz_besmisla wrote: ↑11/02/2025 13:47Covjece sta je tu sitnica nabrojano, nisu mozda velike al ocito ni sa novim autom covjek nije rahat. I to nije bilo kakvo auto, ovo je realno perjanica VWa. Korisna info, da se osvijesti kako ni presveti svemoguci VW ipak izbaci hrpu gresaka na auto od 150.000 maraka.emko1234 wrote: ↑11/02/2025 12:11 Najčešće zajebancije su zračni ovjes, problemi nastali zbog lošeg goriva, elektronika zna pizdit sama od sebe ( milion senzora svih vrsta ), ranije generacije su znali imati zajebanciju u sa lancen, mjenjač treba servisirati redovno.
Na našem je od problema bila zajebancija sa aktivnim radarom i lane assistom. Trebalo uraditi neki updejt i kalibraciju senzora. Nekih ozbiljnih problema nije bilo. Mislim da je jednom rađen jedan jastuk na zračnom ovjesu, problem je bio u kompresoru tj nekom senzoru koji je regulisao pritisak. Nije se osjetilo u vožnji ali je stajala greška na tabli "Air suspension fault".
Necu se zaletjeti da kudim svabe, dosta mi je tih rasprava, al je iz ovoga ocigledno da je danas kvalitete najmanje i da one diskusije njemacko vs japansko vs franscusko vs talijansko auto i ne piju vode toliko. Svi fusere gdje mogu, pa se kroz recallove i servisne akcije vade.
Ocito kupi auto koje ti se svidja, i za koje mozes dati pare. Ovo ostalo je sve naprdjivanje.
Recimo taj auto nije tako lako ni čipovati ni modifikovati na bilo koji način. ECM je toliko zaključan bio, bar unazad 2-3 godine.
Sve ima svoje, po meni opcija kupovine takvog auta bez besprijekorne servisne historije uopšte nije opcija. Toliko stvari može krenuti po zlu a realno svaka je skuplja od prethodne. Nije ni čudo što se na zapadu masa ljudi riješava tih auta i kupuju nova čim auto izađe iz garancije. Jednostavno se ne isplati.
Da me neko ne shvati pogrešno, auto je odličan. Tih, dobro izolovan, kvalitetni materijali ( uglavnom ), dovoljno brz, udoban, kad se ovjes spusti u sport opciju vozi se ko cayenne. Svaka preporuka. Ali to ima svoju cijenu.
- Evolution_IV
- Vozim: 3 Leša
#38685 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Sve si napisao kako jeste
i tacno je to, nabiju ljudi nogom pred istek garancije vecinom i zamjene za novo, a na balkanu ide uvoz i tek se razradio prica, reparacije svega i svacega
i tacno je to, nabiju ljudi nogom pred istek garancije vecinom i zamjene za novo, a na balkanu ide uvoz i tek se razradio prica, reparacije svega i svacega
- drug_profi
#38686 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Ja radije biram manualca, ali nisam protiv automatika.
Međutim preferiram ovo prvo.
Međutim preferiram ovo prvo.
-
Karikaturist
#38687 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Ko kaze da je problem.Evolution_IV wrote: ↑12/02/2025 11:13uzeo sam ja za 53000, u cemu je problem??
znaci ludjak i onaj sto plati gordon murray t50 3.1 mil funti, ili blaza varijanta 911 gt3 mt
shvatite jednom da neko ne zeli automatik, postujem i ja ko zeli automatik, pisu gluposti kao i obicno...
Daj se nauci jednom diskutovati u kurac krasni.
-
haujesnou
#38688 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
hvala na podijeljenom iskustvuemko1234 wrote: ↑11/02/2025 12:11Dobar auto. U porodici je zadnji ( prije facelifta ) 2020.godište. R line, black edition. Od braće ( Cayenne, Q7-Q8 ) najzahvalniji. Prilično skup za održavanje. Samo jedan set guma košta oko 2.200 - 2.500KM. Nekome kome treba ozbiljan auto, ko često putuje, preporuka. U gradu je ogroman, nezgrapan. 3.0tdi ( 286 ks ) u gradu hoće potrošiti i 15 litara u gužvi. Prosjek van grada 7-9. Autoput do 150 9 - 11. Dobar je i za povući prikolicu.
Najčešće zajebancije su zračni ovjes, problemi nastali zbog lošeg goriva, elektronika zna pizdit sama od sebe ( milion senzora svih vrsta ), ranije generacije su znali imati zajebanciju u sa lancen, mjenjač treba servisirati redovno.
Na našem je od problema bila zajebancija sa aktivnim radarom i lane assistom. Trebalo uraditi neki updejt i kalibraciju senzora. Nekih ozbiljnih problema nije bilo. Mislim da je jednom rađen jedan jastuk na zračnom ovjesu, problem je bio u kompresoru tj nekom senzoru koji je regulisao pritisak. Nije se osjetilo u vožnji ali je stajala greška na tabli "Air suspension fault". Sve je to radio ovlašteni jer je auto tad bilo u garanciji.
Redovni servis je skup. U auto stane oko 9 litara ulja. Samo ulje je oko 250KM. Mali servis sa svim filterima, uljem, rukama, kalibracijom senzora u ovlaštenom košta 800-900KM, sa servisom mjenjača 1.500KM.
Što se opreme tiče, ovaj ima doslovno sve što se rad moglo uzet. Od dynaudio muzike, panorame, 21.felge, kožna tabla, aktivne farove, komplet set asistencije ( aktivni radar, lane assist, kočenje, senzori, 360 kamere ), adaptivni ovjes, black optika, masaža hladjenje siceva, spuštanje zadnjih siceva na struju, spuštanje zadnjeg dijela auta kroz gepek radi utovara. Ne znam ni sam više.
Ali računaj s tim da što više opreme ima, to je potencijalno više problema.
-
izbjeglica_iz_besmisla
#38689 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Ako je vama normalno hodati po servisima zbog toliko falinki na NOVOM autu, koje pritom kosta 150.000 KM, i jos braniti takvo auto/pristup proizvodnji onda svaka cast - nemam sta drugo dodati. Samo naprijed.
Dobro sam rekao, danas se sve svodi na to da nadjes auto koje ti se bas dopada pa da ti zbog tog bude manje muka kad kroz to sve moras proci. Sto si i ti sam potvrdio zadnjom recenicom.
-
izvrsni direktor
- Vozim: Premium
-
emko1234
#38691 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Mislim da ljudi koji kupuju takva auta, po nekoj logici stvari imaju dovoljno sredstava da takvu obavezu servisiraju i održavaju. Pricam o ljudima koji takva auta kupuju kao nova, kakav je i naš kupljen.izbjeglica_iz_besmisla wrote: ↑12/02/2025 12:33Ako je vama normalno hodati po servisima zbog toliko falinki na NOVOM autu, koje pritom kosta 150.000 KM, i jos braniti takvo auto/pristup proizvodnji onda svaka cast - nemam sta drugo dodati. Samo naprijed.
Dobro sam rekao, danas se sve svodi na to da nadjes auto koje ti se bas dopada pa da ti zbog tog bude manje muka kad kroz to sve moras proci. Sto si i ti sam potvrdio zadnjom recenicom.
Problem nastaje u momentu kad neko takav auto kupuje polovan. Imaš određeni budžet, gledaš da uklopiš auto. Sad ćeš po piku vidjeti da razlika u cijeni između sličnih godišta i kilometraža može biti i par desetina hiljada maraka.
Ako nisi svjestan da takav auto u slučaju da nije održavan kako treba može biti rupa bez dna, onda je bolje ne upuštat se u takav poduhvat. Prvi vlasnik obično nije problem ni na jednom skupljem autu. Problem je obično drugi vlasnik koji kad vidi da je došlo vrijeme za ozbiljne investicije obično prodaje auto.
Onda trećeg vlasnika sačekaju raznorazni problemi koji su nastajali kroz zadnje 2-3 godine neredovnog održavanja. Ja sam svako svoje auto održavao prema pravilima koje je propisao proizvođač i struka. Nekad čak i rigoroznije.
Da sad kupujem polovan auto koji je uz to ko nov bio prilično skup, tražio bih na uvid apsolutno svaki račun, pregledao bih svaki servis, odvezao auto u ovlašteni i tražio detaljan pregled, sve moguće dijagnostike i pregled elektronike. Na takvim autima, svaki simptom neodržavanja je potencijalo znak da je neka katastrofa iza čoška.
Lično, kad vidim slike na kojima neko prodaje vozilo na kojem je upaljena rezerva ili ima loše gume a radi se o skupljem autu, to je za mene odmah alarm. Moraš stvarno biti hazarder po prirodi da rizikuješ s takvim autom.
Ali to sam ja, prihvatam da kod nas većina ljudi stvari ne gleda tako.
Što se tiče tvog zaključka na kraju, to je poenta. Svaki ćejf se plaća.
- dr_Evil
-
izbjeglica_iz_besmisla
#38693 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Pa slazem se sa svime napisanim osim ovog za imanje para.
Tu mi najvise smeta sto uzmes novo auto pa se opet moras zajebavati, ici po servisima i trositi vrijeme, eventualno i ostajati jedno vrijeme bez auta ... nisam cak ni smatrao da su pare tu problem, podrazumijevam da ce se to sve rijesiti bez doplate u garantnom roku.
Mozda bih i ja za mazdu to otrpio, jer mi se dopada ko vama ti VWovi, al da nas kao kupce tu najvise jebu to je valjda jasno. I malo sta mozes tu uraditi, jer je vecina proizvodjaca takva sad.
Tu mi najvise smeta sto uzmes novo auto pa se opet moras zajebavati, ici po servisima i trositi vrijeme, eventualno i ostajati jedno vrijeme bez auta ... nisam cak ni smatrao da su pare tu problem, podrazumijevam da ce se to sve rijesiti bez doplate u garantnom roku.
Mozda bih i ja za mazdu to otrpio, jer mi se dopada ko vama ti VWovi, al da nas kao kupce tu najvise jebu to je valjda jasno. I malo sta mozes tu uraditi, jer je vecina proizvodjaca takva sad.
-
begluci
#38694 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Jel bolje Volvo xc 60 polovan ili nova ova Kia Sportage od 55k?
- kabal1337
#38695 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Ako hoces prst u uho novo.
Ako hoces udobnost, komociju, zvucnu izolaciju, lezanje na cesti def. Volvo.
Ako hoces udobnost, komociju, zvucnu izolaciju, lezanje na cesti def. Volvo.
- nepass1
#38696 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Pa daju ti zamjensko vozilo. Buraz kupio atecu u vw ovlastenom u de kad ode na servis daju mu t-roc i to vozika dok ne zavrseizbjeglica_iz_besmisla wrote: ↑12/02/2025 13:07 Pa slazem se sa svime napisanim osim ovog za imanje para.
-
emko1234
#38697 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Ma daju ti i ovdje sad. Ja sam nedavno bio na servisu sa svojim autom, nisam čak ni tražio, ljudi mi dali ono govno od T-Crossa na 2-3 sata.nepass1 wrote: ↑12/02/2025 13:41Pa daju ti zamjensko vozilo. Buraz kupio atecu u vw ovlastenom u de kad ode na servis daju mu t-roc i to vozika dok ne zavrseizbjeglica_iz_besmisla wrote: ↑12/02/2025 13:07 Pa slazem se sa svime napisanim osim ovog za imanje para.
- Laplace
#38698 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Redovni servisi elektrona, moraju im se obnoviti magnetni momenti i spinovi.Evolution_IV wrote: ↑11/02/2025 18:02kakvo odrazvanje trazi elektronika u autu(da se izmjene elektroni ili da se prelemi svaka kontrolna jedinica mozda) i zracni ovjes(da se mijenja zrak)izvrsni direktor wrote: ↑11/02/2025 17:20 A u slucaju vw-a onda nije do vlasnika, loseg servisa, loseg goriva, losih majstora, loseg ulja....sta se vec nabraja kad se brane sveti proizvodjaci![]()
znaci nidje veze opravdanja kako reko
- Laplace
#38699 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Realno, za bilo kojeg proizvođača često su krivi urpavo vlasnici i loše održavanje.izvrsni direktor wrote: ↑11/02/2025 19:37Niko nije pisao opravdanja...osim onih kad svetu japanku pravdaju pa su krive i postavke zvijezda na nebuEvolution_IV wrote: ↑11/02/2025 18:02kakvo odrazvanje trazi elektronika u autu(da se izmjene elektroni ili da se prelemi svaka kontrolna jedinica mozda) i zracni ovjes(da se mijenja zrak)izvrsni direktor wrote: ↑11/02/2025 17:20 A u slucaju vw-a onda nije do vlasnika, loseg servisa, loseg goriva, losih majstora, loseg ulja....sta se vec nabraja kad se brane sveti proizvodjaci![]()
Meni kad su mijenjali ulje u automatskom mjenjaču rekli su da je falilo (ako se dobro sjećam) litar ulja. Vjerovatno nikad nije mijenjano ulje u mjenjaču. I sad, dako bude problemasa mjenjačem (a u servisu su se ogradili da neće biti odgovorni za eventualne probleme sa mjenjačem jer ranije nije bio uredno servisiran) neće biti do konstruktora nego do lošeg održavanja od strane prethodnog vlasnika. A isprepadali su me sa tim automatikom, ono kao stalno im dolaze na servis. Pa, mora biti problermatičan kad mu se ulje pretvori u katran ili kad ga pola fali.
- kabal1337
#38700 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
ma vozi samo, nikakve koristi od onog sto je bilo i sto ce bit. Samo danasLaplace wrote: ↑12/02/2025 14:03Realno, za bilo kojeg proizvođača često su krivi urpavo vlasnici i loše održavanje.izvrsni direktor wrote: ↑11/02/2025 19:37Niko nije pisao opravdanja...osim onih kad svetu japanku pravdaju pa su krive i postavke zvijezda na nebuEvolution_IV wrote: ↑11/02/2025 18:02
kakvo odrazvanje trazi elektronika u autu(da se izmjene elektroni ili da se prelemi svaka kontrolna jedinica mozda) i zracni ovjes(da se mijenja zrak)![]()
Meni kad su mijenjali ulje u automatskom mjenjaču rekli su da je falilo (ako se dobro sjećam) litar ulja. Vjerovatno nikad nije mijenjano ulje u mjenjaču. I sad, dako bude problemasa mjenjačem (a u servisu su se ogradili da neće biti odgovorni za eventualne probleme sa mjenjačem jer ranije nije bio uredno servisiran) neće biti do konstruktora nego do lošeg održavanja od strane prethodnog vlasnika. A isprepadali su me sa tim automatikom, ono kao stalno im dolaze na servis. Pa, mora biti problermatičan kad mu se ulje pretvori u katran ili kad ga pola fali.