vjeshalica wrote: ↑11/02/2025 10:58Te sto prodaju hranu na ulici pored pacovskih brloga zamlatiti toljagom treba.Naslovnica wrote: ↑11/02/2025 10:10 U nedjelju na autopijaci gledam šta kupuje eminentni sarajevski ugostitelj...robu sa isteklim rokom (nekakvi tvrdi sirevi), sve pokupova, 15-16 pakovanja po pola kile.
I to nije na onim štandovima desno na početku gdje koliko-toliko ima nekog reda, nego tamo na kraju lijevo, kod onih firauna što prodaju stvari koje pronađu u smeću. Potrošeni kurtoni, poderane čarape, razbijeni mobiteli i sirevi. Pokupova frajer sve sireve.![]()
![]()
![]()
Ne treba iz 3 razloga:
- Takva outlet hrana pomaze ljudima da kupe ono sto inace ne mogu priustiti.
I ja kupim kad procjenim da je upotrebljivo i tako se borim protiv inflacije (inzinjer sam prehrambene tehnologije i oduvjek me hrana zanima pa dobro znam sta je upotrebljivo i koliko je izgubilo na kvaliteti)
- Smanjuje se bacanje hrane, u svijetu gdje ima gladnih krajnje je nemoralno dopustiti da hrana propada. Zato i smatram takozvani dumpster diving moralno opravdanim.
- Ti ljudi koji prodaju hranu tu prehranjuju porodice u drzavi gdje je tesko prezivjeti. Autopijaca kakva god je, doprinosi socijalnom miru.