Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Da li razumijete zasto ljudi glasaju za Trumpa?

Poll ended at 06/10/2016 21:19

Razumijem
108
59%
Ne razumijem
68
37%
Ne zelim odgovorit
8
4%

Total votes: 184

darius_maximus

#26601 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by darius_maximus »

dale cooper wrote: 11/02/2025 17:19
darius_maximus wrote: 11/02/2025 17:06
apsidejzi wrote: 11/02/2025 16:40
Eh to ostaje da se vidi. Ja ne kazem da nisi upravu, jer vrlo moguce da mu se ovo moze odbiti o glavu i na neki nacin sigurno hoce. Mislis da je Norveskoj, Svedskoj i Finskoj drago sto hoce da uzme Grenland od Danaca. Sa takvim ponasanjem svi ce se zapitati gdje ovo vodi. Medjutim, ostaje isto tako pitanje koliko ce drugi pristati na njegovu igru. Za sada su Kolumbija, Meksiko i Kanada bili pritisnuti sankcijama i svi su podvili rep.

Ali s druge strane, sta ti partneri mogu ponuditi Americi? Ako Kanada izvozi 54% svog izvoza u SAD, oni su onda mnogo ovisni o SAD-u. A ovi izvoze samo 1,2% svog izvoza u kanadu. I ne samo kanada, svi. Ja pokusavam da se stavim u njihovu poziciju i vec sam navodio taj primjer: Odemo mi kao drustvo na pice i ja platim turu. Druga tura, ja je platim. Treca tura, ja je platim. I onda kazem: pa haj i vi jednom pozovite turu, a vi me optuzite da se cudno ponasam, da sam bully i sl. Ja mislim da su saveznici uzeli SAD zdravo za gotovo i da su mnogo uzivali u blagodatima SAD-a. Mi danas smatramo mir u Evropi kao nesto bogom dano i nesto sto se podrazumjeva. Ali u ljudskoj naravi se nista ne podrazumjeva. mi smo izgradili kisobran u koji samo mi vjerujemo. Rusiji se cefnulo da uzmu Ukrajinu, oni su krenuli. Ucijenili su Evropu plinom i naftom. Rat uveliko bukti. Kina samo ceka priliku. jedini razlog sto nije gore je SAD. Ali mir i ljudska prava i slobode nisu pali s neba. Za njih se treba boriti a u Evropi se niko za njih ne bori. Najbolje smo to osjetili mi u BiH tokom 90tih. Par srba platilo zatvorom citav taj rat, i to najvise zahvaljujuci genocidu u Srebrenici. Da toga nije bilo, ostalo bi se pokrilo i zataskalo.

Evropa je mnogo usrala i ulijenila se i sad se bude. Evo hajde da uzmemo primjer Svedske i nesretnog palitelja kurana kojeg neki dan ubise u stanu. Ovo je bilo nemoguce prije 15 godina jer su svi svedski politicari pricali o ljudskim pravima i slobodama. Ali su sada ovi novi politicari skontali da to vise ne pije vodu. Nije ga niko zalio, nije se pisalo o njemu u medijima. Svedska je skontala da ljudska prava i slobode nisu univerzalne vrijednosti nego privilegije. Vracamo se na izvorne postavke covjecanstva. Mi smo i dalje jedna vrsta majmuna sa najnizim porivima. Jaci vlada, slabiji se priklanja i pravi copor. Mozes ti kao slabiji da se bunis koliko hoces, ali ces na kraju ipak doci uz Alfa muzjaka htio ti to ili ne. Kanada je dosla, Kolubija je dosla, Meksiko je dosao. I doce svaki saveznik jer svi ti saveznici su licemjerni i uzivali su svoju slobodu na racun alfa muzjaka koji se zaduzivao. Sad je jednostavno red da ostali plate turu. Jebiga.

Da se vratim na tvoj post, mozda se ispostavi da Amerika nije toliki alfa koliko si umislja i da ce izgubiti saveznike i uticaj u svijetu. Mozda. To ostaje da se vidi. Ali ja sam skeptican. Svi ce jedan po jedan da poljube americki prsten na srednjem prstu.
Što bolan lažeš... :lol:

Image

Čuj, 1,2% svog izvoza izvoze u Kanadu, a ono Kadana najveći uvoznik dobara iz SAD-a sa 17,3%.
Meksiko, Kanada i Kina, s kojima se odlučio bosti uvoze oko 45-50% dobara koje SAD izvozi. :D
Lik samo ponavlja Trumpove i Muskove floskule koje ovi izbacuju po X-u. Ko će se zajebavati sa fact checkingom. :mrgreen:
Zar X nema sada fact checking, da taj bastion slobodnog govora više niko ne može koristiti za propagandu? :D
SmokingMan

#26602 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by SmokingMan »

Growing conspiracy, everyone's after me.... :D
Dead Man Walking

#26603 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by Dead Man Walking »

apsidejzi wrote: 11/02/2025 10:55
Trappist wrote: 11/02/2025 09:24
apsidejzi wrote: 10/02/2025 21:02 Evo ja ne znam kako vi gledate na ovo, ali ja u potpunosti razumijem Elona i smatram da je ovo razuman potez. Zaustavili su slanje 17m dolara za poreske savjetnike u Liberiji. Za te pare su recimo Autoceste BiH napravile tender za nastavak kopanja tunela Hranjen, ili je obnovljena kompletna kanalizacija u Zivinacam. To je ta cijena. Zasto bi Amerika slala ove pare u Liberiju? Ja zaista ne kontam kako vi opravdavate ovakvu potrosnju i zasto ste protiv kontrole drzavnih institucija. Meni je sasvim OK i logicno da se lijepo proceslja sve. Volio bih da se neki Elon pojavi i u BiH pa da proceslja tokove novca kod nas. Ko zna sta bi pronasao.

I to je razlika amerikanaca i nas. I oni imaju lopine kao i mi, samo se kod njih s vremena na vrijeme pojavi neko ko to proceslja, razbuca i onda treba opet 30-40 godina da se novi lesinari okupe. Kod nas nema tog mehanizma samoodbrane. I zalosno da vi to ne vidite. Sad da se pojavi neki Elon i krene cistiti kod nas, otjerali bi ga. Zato mi jesmo gdje jesmo a Amerika gdje jeste. Jbg.

ocigledno ne razumijes koju je ulogu amerika (barem do sada) htjela da ima u svijetu. Hoces da budes najjaca sila i "prvi borac za slobodni svijet" ? Onda i placaj 17m dolara za poreske savjetnike u Liberiji.
Da, samo sto sada Amerika to vise ne zeli da bude. Ustvari zadnjih 15 godina to ne zeli da bude, samo tek sad to postaje jasno svima i dolazi kao sok. Amerika je promijenila plocu 2008e godine kada su imali ekonomsku krizu a pogotovo nakon Fukushime kad su shvatili da je globalna ekonomija labilna. Pocetkom 2000 su pronasli mnogo efikasniji nacin vadjenja nafte i do kraja desetljeca poceli proizvoditi svoju energiju. U zadnjih 15 godina se povlace iz svih svjetskih tokova i vise ne zele biti globalni policajac. Pogledaj malo bliski istok i razvoj situacije u njemu. Dok su ameri drzali konce funkcionisalo je. Sad tu vise nema americke mornarice u onom obimu u kojem je bila. Ima par brodova da malo strase Iran da im ne naumpadne sta sa izraelom ali manje vise Turskoj i Izraelu su ostavili da sa Saudijom kroji kapu u tom regionu. Pogledaj malo kako Saudija reaguje? Kako su se otvorili prema svijetu. Skontali su oni prije 10 godina da nema amera da im cuvaju ledja pa pokusavaju sa turcima i izraelom da naprave pakt.

kad ovako pocnes gledati geopolitiku shvatices sta se desava. Vidim da je mnogima ovo ponasanje amerike doslo kao shok. Ali to je zato sto ne razumiju updavo ovo sto ti pises: amerika vise ne zeli da bude globalni policajac i cuva globalni sistem. Pokusavaju vratiti kuci proizvodnju svega i dobro im ide. To Trump zna i zato se kaubojski ponasa prema ostatku svijeta. nema vise onog svijeta na koji si navikao. Nema vise multi kulti ljevicarske evrope. Bilo je divno dok je trajalo i dok je amerika placala zadovoljstvo.
Image
apsidejzi

#26604 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by apsidejzi »

vaučer wrote: 11/02/2025 13:33

Vrlo naivan post. Ništa u minulih 15 godina ne ukazuje da SAD odustaje od svoje pozicije globalnog lidera. Prvi su i najozbiljnije odgovorili na Ruski napad na Ukrajinu, drže na oko Tajvan i aktivno 'ratuju' protiv Kine gdje i kako stignu. Povukli su se iz Afganistana gdje nisu nikad ni trebali biti a na Bliskom Istoku aktivno i dalje podržavaju svoje glavne saveznike - ie Izrael. Ti si iz Obaminog post-crash internog fokusa i iz Trumpovog pristupa zbrojio 2+2 i dobio 15.

Trump nije nikakav izolacionist, bar ne na način na koji ti to misliš. On jednostavno misli da može imati i ovce i novce. Dakle želi zadržati poziciju lidera ali bez tog da radi za nju. Umjesto ulaganja u savezništva, pro-aktivno djelovanje, strateške projekte itd njegov pristup je kao i uvijek da baca šuplje i postavlja se kao bully. SAD je samo-dostatna kao i svaka država u današnjem svijetu - dakle nimalo. Niti će proizvoditi iPhone u Kentuckyu, niti će zadovoljiti vlastito tržište frackingom, niti mogu jesti ili spavati u miru bez svih ostalih s kojima su nepovratno uvezani od 1945-te.

Neko aktivno prepuštanje sadašnje sfere utjecaja u ruke Rusije i Kine bi kolapsiralo Američku ekonomiju dok kažeš keks. Čak ne i to, samo malo opuštanje kontrole i sinergije s drugim zemljama bi ih opustošilo. Za primjer pogledaj svu ljepotu ekonomskog rasta koju je UK donio Brexit.
Eh to ostaje da se vidi. Ja ne kazem da nisi upravu, jer vrlo moguce da mu se ovo moze odbiti o glavu i na neki nacin sigurno hoce. Mislis da je Norveskoj, Svedskoj i Finskoj drago sto hoce da uzme Grenland od Danaca. Sa takvim ponasanjem svi ce se zapitati gdje ovo vodi. Medjutim, ostaje isto tako pitanje koliko ce drugi pristati na njegovu igru. Za sada su Kolumbija, Meksiko i Kanada bili pritisnuti sankcijama i svi su podvili rep.

Ali s druge strane, sta ti partneri mogu ponuditi Americi? Ako Kanada izvozi 54% svog izvoza u SAD, oni su onda mnogo ovisni o SAD-u. A ovi izvoze samo 1,2% svog izvoza u kanadu. I ne samo kanada, svi. Ja pokusavam da se stavim u njihovu poziciju i vec sam navodio taj primjer: Odemo mi kao drustvo na pice i ja platim turu. Druga tura, ja je platim. Treca tura, ja je platim. I onda kazem: pa haj i vi jednom pozovite turu, a vi me optuzite da se cudno ponasam, da sam bully i sl. Ja mislim da su saveznici uzeli SAD zdravo za gotovo i da su mnogo uzivali u blagodatima SAD-a. Mi danas smatramo mir u Evropi kao nesto bogom dano i nesto sto se podrazumjeva. Ali u ljudskoj naravi se nista ne podrazumjeva. mi smo izgradili kisobran u koji samo mi vjerujemo. Rusiji se cefnulo da uzmu Ukrajinu, oni su krenuli. Ucijenili su Evropu plinom i naftom. Rat uveliko bukti. Kina samo ceka priliku. jedini razlog sto nije gore je SAD. Ali mir i ljudska prava i slobode nisu pali s neba. Za njih se treba boriti a u Evropi se niko za njih ne bori. Najbolje smo to osjetili mi u BiH tokom 90tih. Par srba platilo zatvorom citav taj rat, i to najvise zahvaljujuci genocidu u Srebrenici. Da toga nije bilo, ostalo bi se pokrilo i zataskalo.

Evropa je mnogo usrala i ulijenila se i sad se bude. Evo hajde da uzmemo primjer Svedske i nesretnog palitelja kurana kojeg neki dan ubise u stanu. Ovo je bilo nemoguce prije 15 godina jer su svi svedski politicari pricali o ljudskim pravima i slobodama. Ali su sada ovi novi politicari skontali da to vise ne pije vodu. Nije ga niko zalio, nije se pisalo o njemu u medijima. Svedska je skontala da ljudska prava i slobode nisu univerzalne vrijednosti nego privilegije. Vracamo se na izvorne postavke covjecanstva. Mi smo i dalje jedna vrsta majmuna sa najnizim porivima. Jaci vlada, slabiji se priklanja i pravi copor. Mozes ti kao slabiji da se bunis koliko hoces, ali ces na kraju ipak doci uz Alfa muzjaka htio ti to ili ne. Kanada je dosla, Kolubija je dosla, Meksiko je dosao. I doce svaki saveznik jer svi ti saveznici su licemjerni i uzivali su svoju slobodu na racun alfa muzjaka koji se zaduzivao. Sad je jednostavno red da ostali plate turu. Jebiga.

Da se vratim na tvoj post, mozda se ispostavi da Amerika nije toliki alfa koliko si umislja i da ce izgubiti saveznike i uticaj u svijetu. Mozda. To ostaje da se vidi. Ali ja sam skeptican. Svi ce jedan po jedan da poljube americki prsten na srednjem prstu.

Image

Čuj, 1,2% svog izvoza izvoze u Kanadu, a ono Kadana najveći uvoznik dobara iz SAD-a sa 17,3%.
Meksiko, Kanada i Kina, s kojima se odlučio bosti uvoze oko 45-50% dobara koje SAD izvozi. :D
Vidi sto je sitna dusa poletila... razocarao si me. Duboko. Mislio sam da si napisao malo ozbiljniji post na temu pa rekoh evo jedan s kojim bi se mozda i moglo malo razmjenit misljenje. Kad ono... corak.

Uzmi taj izvoz i stavi ga u odnos prema ukupnom BDP-u obe drzave pa ces dobiti moju cifru. Nije bitno samo koliko si izveo u jednu drzavu nego koliki je ukupni uticaj tog izvoza. ja sam govorio o tome koliko kanada treba americi a koliko amerika kanadi. Ako ti stavis oglas da prodajes nesto polovno iz svoje kuce, recimo imas sto i stolice viska. I stavis u oglas 100KM i onda ti dodje neko da se cjenka i ucjenjuje. Hoces li isto reagovati na njegovo cjenkanje ako ti je plata 500KM, 1000KM ili 3000KM ili mozda 10.000KM. TIh dodatnih 100km ima drugaciji uticaj na tebe u ovisnosti od toga koliko zaradjujes.

Al tesko je sitnim dusama objasniti nesto kad ono samo gleda gdje ce te uhvatiti "u lazi". I jedva docekao da to napise. Fakat si zlobna osoba i meni je zao ljudi koje okruzujes. Da li je to nedostatak roditeljske ljubavi kad si bio mali... jbg. Mogao sam ja napisati i objasniti detaljnije sta sam mislio sa 1,2% al kad opisem detaljno stvari onda me optuzuju da pisem eseje.
dale cooper wrote: 11/02/2025 17:19 Lik samo ponavlja Trumpove i Muskove floskule koje ovi izbacuju po X-u. Ko će se zajebavati sa fact checkingom. :mrgreen:
Evo sam ti sad iznad objasnio o cemu se radi. Ima fact checking. Ti si uradio ono za sta si mene u svom postu optuzio. Americki izvoz u Kanadu je 1,2% (ili 1,6% ne sjecam se tacne cifre) americkog bruto nacionalnog proizvoda. Provjeri to. Ne baca Musk floskule. Nego ste vi zlobni i jedni ljudi. TI si taj kojem je ispran mozak i koji ima problem. Popij kafu sa sobom, otidji psihologu. Nije sramota. Mnogi od nas nose traume iz djetinjsta i nerazradjene komplekse zbog nedostatka roditeljske ljubavi.

Pomoce vam psiholozi da zivite ljepsi i kvalitetniji zivot, a ne da svoju zajedljivost promovisete po forumu.
harisl

#26605 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by harisl »

Ne znam, Kanadjani su 2023 (zadnja godina koja ima informacije) ulozili 50% vise u SAD (672 milijarde dolara), nego sto su Amerikanci ulozili u Kanadu (452 milijarde dolara),ali vjerujem da ce to Trumpo ispraviti...
apsidejzi

#26606 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by apsidejzi »

apsidejzi wrote: 10/02/2025 15:13
ultima_palabra wrote: 10/02/2025 14:36
Da vidimo to crno na bijelo. Muskovi “trust me bro” postovi se ne racunaju.
A sta ce se desiti kada dobijes crno na bijelo? Evo jedan danasnji Elonov tweet kako je FEMA prekrsila Trumpovu naredbu. Hajde evo da ne vjerujemo Elonu na rijec i cekamo da se potvrdi ovo. Sta ces ti uraditi ako se potvrdi kao tacno? Hoces li promijeniti misljenje o Elonu, o Trumpu? Il ces reci: ma jebo 59m dolara. Trump je fasista i sl... Ja cisto sumnjam da ti imas taj moralni kapacitet.

Evo hajmo pratiti ovaj tweet u naredne dvije sedmice da vidimo hoce li biti kakvih dokaza za Elonovu tvrdnju:

Nismo trebali cekati dvije sedmice. Ispostavilo da Elon ipak nije lagao i da ono sto je apsi prenio bilo istina. Kvrc :lol: Et, nije trust me bro. FEMA dala otkaz liku koji je poslao pare.

https://abcnews.go.com/US/wireStory/fem ... -118670265

https://nypost.com/2025/02/11/us-news/f ... -migrants/

Levati jedni! Pa jel vi zaista mislite da osobe na poziciji kao sto je Elon ili Trump mogu lagati? Pa mogu jednom dvaput i ljudi ce ih provaliti. Ovo slijetanje ce za vas izgleda biti veoma bolno.
geoxx

#26607 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by geoxx »

Smaras, tupsonu.
Dead Man Walking

#26608 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by Dead Man Walking »

U pravu je Boro, vise para dali Hamasu za kurton bombe nego sto su izvezli u Kanadu.
dale cooper

#26609 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by dale cooper »

apsidejzi wrote: 11/02/2025 18:20

Image

Vidi sto je sitna dusa poletila... razocarao si me. Duboko. Mislio sam da si napisao malo ozbiljniji post na temu pa rekoh evo jedan s kojim bi se mozda i moglo malo razmjenit misljenje. Kad ono... corak.

Uzmi taj izvoz i stavi ga u odnos prema ukupnom BDP-u obe drzave pa ces dobiti moju cifru. Nije bitno samo koliko si izveo u jednu drzavu nego koliki je ukupni uticaj tog izvoza. ja sam govorio o tome koliko kanada treba americi a koliko amerika kanadi. Ako ti stavis oglas da prodajes nesto polovno iz svoje kuce, recimo imas sto i stolice viska. I stavis u oglas 100KM i onda ti dodje neko da se cjenka i ucjenjuje. Hoces li isto reagovati na njegovo cjenkanje ako ti je plata 500KM, 1000KM ili 3000KM ili mozda 10.000KM. TIh dodatnih 100km ima drugaciji uticaj na tebe u ovisnosti od toga koliko zaradjujes.

Al tesko je sitnim dusama objasniti nesto kad ono samo gleda gdje ce te uhvatiti "u lazi". I jedva docekao da to napise. Fakat si zlobna osoba i meni je zao ljudi koje okruzujes. Da li je to nedostatak roditeljske ljubavi kad si bio mali... jbg. Mogao sam ja napisati i objasniti detaljnije sta sam mislio sa 1,2% al kad opisem detaljno stvari onda me optuzuju da pisem eseje.
dale cooper wrote: 11/02/2025 17:19 Lik samo ponavlja Trumpove i Muskove floskule koje ovi izbacuju po X-u. Ko će se zajebavati sa fact checkingom. :mrgreen:
Evo sam ti sad iznad objasnio o cemu se radi. Ima fact checking. Ti si uradio ono za sta si mene u svom postu optuzio. Americki izvoz u Kanadu je 1,2% (ili 1,6% ne sjecam se tacne cifre) americkog bruto nacionalnog proizvoda. Provjeri to. Ne baca Musk floskule. Nego ste vi zlobni i jedni ljudi. TI si taj kojem je ispran mozak i koji ima problem. Popij kafu sa sobom, otidji psihologu. Nije sramota. Mnogi od nas nose traume iz djetinjsta i nerazradjene komplekse zbog nedostatka roditeljske ljubavi.

Pomoce vam psiholozi da zivite ljepsi i kvalitetniji zivot, a ne da svoju zajedljivost promovisete po forumu.
Kada nešto tvrdiš red je i da postaviš dokaze za to.
dale cooper

#26610 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by dale cooper »

Trump claims that the bilateral U.S. deficit in merchandise trade with Canada amounts to the United States “subsidizing” Canada. This claim has no economic merit whatsoever. Trump literally makes up numbers and ignores fundamental precepts of economic theory. In reality, the United States benefits from the bilateral relationship at least as much as Canada does. Here are nine reality checks:

1. Canada is the largest market in the world for U.S. exports. We purchased $440 billion of U.S.-made goods and services in 2023.

2. The Canada-U.S. trade relationship is among the most balanced of all major U.S. trading partners. The United States sells 92 cents of exports to Canada for every dollar it imports from Canada — compared with less than 80 cents in its overall global trade.

3. The bilateral deficit with Canada ranks 10th among U.S. trading partners, accounting for only five per cent of the total U.S. trade deficit.

4. Trump’s claim the bilateral deficit is $200 billion is an utter fabrication. The bilateral deficit was US$40 billion in 2023, according to U.S. data, down 29 per cent from 2022. It fell another nine per cent during the first nine months of 2024.

5. Compared with a two-way trade flow of almost US$1 trillion per year, this imbalance is puny.

6. The United States enjoys a strong surplus in services trade with Canada, which offsets much of the deficit on merchandise trade and is only partially reflected in official trade statistics. Trump never mentions this.

7. The United States also enjoys a net surplus on investment income flowing out of Canada (C$13 billion in 2023). This further offsets the impact of the trade deficit on the overall U.S. balance of payments.

8. Most Canadian exports to the United States are unfinished inputs that U.S. businesses use in their own production — more so than with other trading partners. Tariffs would thus increase costs of these inputs (including raw materials, supplies, parts and semi-finished goods), reducing the competitiveness of U.S. firms (including in export markets).

9. Canadian energy (including oil, gas, coal and electricity) made up 60 per cent of the total bilateral merchandise trade deficit over the last decade. Having access to a secure and lower-cost energy source is a major benefit for U.S. businesses and consumers.

Trump’s claim that Canada is subsidized by the United States through this bilateral deficit is laughable — and his economic team surely understand that. They are many things, but they are not ignorant. Rather, they are trying to drown out rational discussion of this issue in a barrage of threats and bluster.

In fact, in at least three ways Canada clearly subsidizes the United States, not the other way around. Unusual and sweet trade arrangements, deviating from normal international trade or business practices, effectively subsidize the United States:

1. Secure, lower-cost energy, with unique opportunities for U.S. companies to invest in and profit from producing and selling those exports. Canada is the only large net oil-exporting country without a state-owned oil producer, and U.S. companies own $55 billion worth of our oil and gas sector.

2. Large Canadian imports of services from the United States, many of which (like streaming and data services from companies like Amazon, Meta, Google and Uber) are weakly regulated, underreported and largely untaxed (and thus subsidized relative to other businesses).

3. Canadian investors made $700 billion worth of low-interest loans to the United States, fully offsetting the bilateral trade deficit over the past decade. Despite that, Canada incurs a large net deficit in investment income: $13 billion in net interest and profits flows south each year. It’s as if someone borrows from a bank, and then receives interest payments from the bank (rather than the other way around).

Canada has always faced a fundamental challenge in managing affairs with its larger southern neighbour. Today’s threats confirm that free-trade deals (which Trump just ignores) will never protect us from arbitrary U.S. action.

To be sure, the United States possesses substantial leverage by virtue of its size, and the fact that disruptions in trade would hurt Canada proportionately more. That doesn’t mean we should accept Trump’s false economic claims. To the contrary, knowing that the United States would be hurt badly by a breakdown in economic co-operation with Canada can empower Canadian negotiators — and the Canadian public — to resist his intimidation.

Of course, economic logic won’t stop a bully from exercising their power. But having accurate knowledge of what’s at stake for the United States in a trade war can help Canada construct a more credible and unified deterrence to that bullying.
https://thetyee.ca/Analysis/2025/01/15/ ... ze-Canada/
Moenx

#26611 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by Moenx »

Da se razumijemo vezano za USAID primjer
U svakom zlu ima nesto i dobrog
Recimo financiranje nekih projekata bilo to infrastrukturni radovi obrazovne institucije drustvo pisaca ili novinara sve to trebs biti domen lokalne vlade
Ovako imamo otudjivanje tih neodvojivih segmenata drustva u svakoj demokratiji
Mada to je samo slucajni efekat u mojoj mozda naivnoj slici stvari
Donald Trump mi sve vise lici na nekog od aktera serije Walking Dead i ostalih iz pripadajuce fransize
Znate ono u nekom apokapliticnom svijetu javljaju se zajednice ciji lideri na kraju pokazu neko odvratno sebicno lice
no_sekirli

#26612 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by no_sekirli »

DaysleepeR wrote: 11/02/2025 11:59
jeza u ledja wrote: 11/02/2025 11:55
DaysleepeR wrote: 11/02/2025 11:10 Povlačanjem Amerike iz podrške demokratskim procesima u svijetu, ponovo će iz sumraka izaći fašisti, diktatori, ugnjetavači i rasisti da rade šta hoće nad običnim ljudima.
U tom haosu, niko od običnih ljudi neće dobro proći.
Velkoski wrote: 11/02/2025 11:18 Ma neka izađu, to je ono što narod želi.
Koji narod? :-? Mislim da on govori o drugim zemljama.
Ja govorim globalno.
Bez USAID podrške slobodnim medijima, primat će preuzimati raznorazni "informeri" koji će trovati ljude i imaćeš porast ksenofobije, rasizma, fašizma, i ostalim izama. To će sve biti propraćeno rastom desno orjentisanih političkih opcija, progonom drugačijih, maltretiranjem manjina i ugroženih kategorija, elite će da šmrču kokain i plešu dok će obični ljudi da se sklanjaju u stranu.
Korupcija će da raste, pa tako da neko ko ima para neće odgovarati ako zgazi dijete na pješačkom prelazu.
Manje više biće kod ostalih kako je kod nas decenijama, a mi ćemo biti pregaženi od prvog jačeg komšije koji krene na nas.
Ovaj put neće nama pomoći već komšiji. Ako ne vjerujete pitajte stanovnike Gaze.
To je to :thumbup:

Ispod blata i kamenja su krenule gmizati najprimitivnije sorte kreatura, uz buku, viku, laganje i galamu ce nadglasati i nadjacati normalnu vecinu.
palermo

#26613 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by palermo »

DaysleepeR wrote: 11/02/2025 11:59

Ja govorim globalno.
Bez USAID podrške slobodnim medijima, primat će preuzimati raznorazni "informeri" koji će trovati ljude i imaćeš porast ksenofobije, rasizma, fašizma, i ostalim izama. To će sve biti propraćeno rastom desno orjentisanih političkih opcija, progonom drugačijih, maltretiranjem manjina i ugroženih kategorija, elite će da šmrču kokain i plešu dok će obični ljudi da se sklanjaju u stranu.
Korupcija će da raste, pa tako da neko ko ima para neće odgovarati ako zgazi dijete na pješačkom prelazu.
Manje više biće kod ostalih kako je kod nas decenijama, a mi ćemo biti pregaženi od prvog jačeg komšije koji krene na nas.
Ovaj put neće nama pomoći već komšiji. Ako ne vjerujete pitajte stanovnike Gaze.
Zasto bi nas pregazili I ko bi nas mogao pregaziti.
Trump je van svake sumnje opasan lik, vrlo blizu nekoj dijagnozi,I I ovo sto radi unosi nemir u citav svijet .

Al iz nase male perspective, mozda nama donese I neke pozitivne stvari, npr, svijest o tome da nas niko ne cuva nego mi moramo sami sebe cuvati. Ako ko priskoci pomoci dobro I jeste
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#26614 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by Velkoski »

kluz franjo

#26616 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by kluz franjo »

Lost in (auto)translation.
Hebote led, pa lik i ne razumije engleski jezik.
Autotranslate sa eng. na švedski, pa sa švedskog na bosanski objašnjava veliki dio nebuloza koje je ovdje navaljao.
Ali to ne može objasniti upornost kojom brani tupavo i ničim utemeljeno baljezganje dvojice dokazanih lažova.
MAGA-reće ludilo.
Hame_
Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!

#26617 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by Hame_ »

Da rezimiram dan...

Robert De Niro - Naziva ​​Trumpa onim što jest (2016)

"Cijeli je svijet u opasnosti. Klaunovi milijarderi koji okružuju Trumpa nezreli su i narcisoidni. Smrtonosna kombinacija", rekao je Richard Gere, aludirajući na Elona Muska.

"Selo koje ima dobrog vrača ne treba se bojati za kišu." (stara poslovica iz Ugande) hehe...

Spoiler
Show
Last edited by Hame_ on 11/02/2025 20:31, edited 1 time in total.
sinuhe

#26618 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by sinuhe »

Novi junak našeg doba ili sve dok više ne bude.
Rat milijardera
Hladan tuš za Elona Muska, Sam Altman ga ponizio kao rijetko ko: OpenAI nije na prodaju, posebno ne njemu
JovicSA

#26619 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by JovicSA »

sinuhe wrote: 11/02/2025 19:52 Novi junak našeg doba ili sve dok više ne bude.
Rat milijardera
Hladan tuš za Elona Muska, Sam Altman ga ponizio kao rijetko ko: OpenAI nije na prodaju, posebno ne njemu
Hoće li ga sada optužiti da radi za Hamas? :roll:
HelaS

#26620 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by HelaS »

Rat milijardera
Elon Musk će jednog dana završiti u nekom kanalizacionom kanalu
dale cooper

#26621 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by dale cooper »

Rat milijardera
An offer of $97.4 billion backed by Elon Musk to take over the non-profit that controls OpenAI has added to the long-standing feud between the Tesla chief and Sam Altman, CEO of the ChatGPT maker, over the future of the start-up they co-founded in 2015.

In a new twist, Altman rejected the offer and made a counteroffer to buy X (formerly Twitter), which Musk acquired and took private in 2022.

"No thank you but we will buy twitter for $9.74 billion if you want,"wrote Altman on social media. Altman's offer to take over X is one-tenth of the price offered by Musk to buy OpenAI. This reflects the company's devaluation.
:lol: :D
apsidejzi

#26622 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by apsidejzi »

kluz franjo wrote: 11/02/2025 19:45 Lost in (auto)translation.
Hebote led, pa lik i ne razumije engleski jezik.
Autotranslate sa eng. na švedski, pa sa švedskog na bosanski objašnjava veliki dio nebuloza koje je ovdje navaljao.
Ali to ne može objasniti upornost kojom brani tupavo i ničim utemeljeno baljezganje dvojice dokazanih lažova.
MAGA-reće ludilo.
Ljepoto moja, ni Ajnstajn nije tako dobru teoriju napravio. Jao... :lol:
Haris.ba

#26623 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by Haris.ba »

Najdrazi citat Trampa iz razgovora sa kraljem Jordana je kad ga je novinarka pitala kako ce ici premjestanje 2 miliona ljudi, to je veliki broj.

"Sta se sve desavalo krog historiju to i nije veliki broj.".

Joj, kako ce i nas u Tursku raseliti. :bih:

Ili, posto se spominje i Albanija kao drzava koja bi mogla primiti dio Palestinaca, izgkeda da ce biti prilike da se pokaze merhametluk i kod nas.
Last edited by Haris.ba on 11/02/2025 20:47, edited 1 time in total.
TojoOptics
Grijem se na: Sunce
Vozim: bicikl

#26625 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by TojoOptics »

apsidejzi wrote: 11/02/2025 20:43 :lol:

Kreten. Kao i svaki njegov fan.
Post Reply