Susilica za ves

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
zippoo87

#651 Re: Susilica za ves

Post by zippoo87 »

Kupicu i ja jednom taj Miele,da se kurcim.
Sada sam na Boschu
Samo ne znam ko ce mi pomoci da to unosim tako tesko 😂
rovac13

#652 Re: Susilica za ves

Post by rovac13 »

Ma nisu susilice tolko teske.
Stare sa grijacem su bile sve lagane.
Nove toplotne pumpe su malo teze,kondenzator i kompresor malo teze.

Ves masine su bile teske,pogotovo stare.
Miele se drzao stare mehanike,metalna kada plus gusani krst ili kriz iza.

Dok su haman svi ostali na plasticnim kadama.

Eh sad novi miele kucni modeli su sareni.
Jeftiniji dolaze sa plasticnom kadom.

Sad bi ja trebao reci kako nove ne valjaju :)
Ali vec 5 godina ih ima u nekim modelima,prodali na hiljade i jos ni jednog jedinog problema sa plasticnom kadom lezajem i slicno.
zomri

#653 Re: Susilica za ves

Post by zomri »

Ova sa prošle strane 56kg, otvorio neku mašinu za veš 80kg :D

super je miele, samo da je para pa uzeti sve :D idem na bosch seriju 6 sada, ali sušilice su im kriminalne - nema reverznog bubnja do serije 8 a to mi je nekako osnovna funkcionalnost jedne sušilice.
hajros

#654 Re: Susilica za ves

Post by hajros »

Pitanje za znalce.Imam Beko sušilicu dvije godine,sa toplotom pumpom,radi ko sat.Nikakvih problema,tiha fino suši veš i malo struje troši.Ali uvidio sam jedan nedostatak.Dio poslije filtera koji izgleda kao hladnjak iako je redovno čišćen,navukao je dosta prašine u sebe između rebara od hladnjaka i ne mogu to izvući napolje.Na prijašnjoj mašini sam taj hladnjak mogao izvući i oprati. Dali bi smio nekako isprati vodom ili ispuhati zrakom,ali ne znam gdje bi ta prašina završila.Vjerovatno negdje oko neke pumpe koja izbacuje vodu u onu posudu.Ili da zovem servis jer je pod garancijom još tri godine.
rovac13

#655 Re: Susilica za ves

Post by rovac13 »

To je problem kod svih toplotnih pumpi.
Kondenzator vise ne ide van,fixan je unutra,jer kroz njeg protice gas.

Da bi se to ocistilo mora se sve izvaditi van,ali bas sve,ostane samo okvir.Kondenzator je na dnu,mora se otvorit i pokusati oprati vodom pod pritiskom.

Vidio sam vec desetke bosch siemens aeg i osralih jeftinijih koji su posle 2-3 godine baceni u smece.

Bar ovdje u njemackoj rad servisera kosta.
Kad je takav posao u pitanju meni treba mozda 3-4 sata da to zavrsim kako spada.A 3-4 sata rada servisera kosta vise nego nova susilica.

Jedino ko je spreman sam sebi to uradit iz hobija,jos ustedit pare,onda je dobro.

U tvom slucaju ako imas garanciju,i ako stvarno vrijedi ta garancija drzi se samo toga.
Uzjasi njih,i budi tu da vidis sta ce uradit.

Slazi jos da susilica ne susi dobro,ves uvijek ostaje mokar,ne osusi dovoljno,kako si nezadovoljan itd

Mozda ti daju novu ako je pod garancijom :)
rovac13

#656 Re: Susilica za ves

Post by rovac13 »

Do sad se jedino kod miele debeli spuzveni filter ispred kondenzatora pokazao ucinkovit.Pa kondenzator funkcionira i 5 -10 godina,za dalje cemo vidjet.To je relativno nova tehnologija.

Bosch siemens je probao nesto novo sa selfclean......kondenzat koji se skuplja gore u posudi......posebnom pumpom gura dole i pere tom vodom ulaz kondenzatora.......dobro zamisljeno ali se pokazalo kontra produktivno......zastopa se, ako ne i brze......voda + prasina + deterdzent ,losa kombinacija 😁

Evo kako izgleda rastavljanje susilice da bi se doslo do toga

Image

Image
hajros

#657 Re: Susilica za ves

Post by hajros »

Hvala na odgovoru@rovac13 .I sam sam razmišljao o postavljanju nekog filtera ili mrežice prije ulaza ili dodatno "zadihtovati" mrežicu koja hvata prašinu.U svakom slučaju nebih se upuštao u rastavljanje sušilice, svakako je u garanciji.
zippoo87

#658 Re: Susilica za ves

Post by zippoo87 »

rovac13 wrote: 18/10/2024 17:50 Do sad se jedino kod miele debeli spuzveni filter ispred kondenzatora pokazao ucinkovit.Pa kondenzator funkcionira i 5 -10 godina,za dalje cemo vidjet.To je relativno nova tehnologija.

Bosch siemens je probao nesto novo sa selfclean......kondenzat koji se skuplja gore u posudi......posebnom pumpom gura dole i pere tom vodom ulaz kondenzatora.......dobro zamisljeno ali se pokazalo kontra produktivno......zastopa se, ako ne i brze......voda + prasina + deterdzent ,losa kombinacija 😁

Evo kako izgleda rastavljanje susilice da bi se doslo do toga

Image

Image
slike se ne vide
triple mama

#659 Re: Susilica za ves

Post by triple mama »

Ima li neko iskustva sa Midea perilica/sušilica?
bavi

#660 Re: Susilica za ves

Post by bavi »

Ja nemam ali ako je 2u1 onda izbjegavaj. Mislim nije to ni do kvaliteta uredjaja jer ima kvalitetnih koji se ne kvare neg zbog malo opcija susenja. Npr moja super pere al je susenje kriza. Ima samo opciju za pamuk pa se moze susiti samo to a ostali ves i sa najmanjim udjelom drugacijeg sastava sem pamuka smanji bar za 1 broj. Naravno, nema opciju da se smanji temp pri susenju. Uglavnom gledajuci bas promasena investicija, a dobila preporuku da je top. :D Nisam nista prigovarala vec sam trebala prije toga razmisliti i pogledati kod te zene sta radi a ne samo primit se na pricu. Sad kad vratim film dodjem na kafu kod nje razapet ves na striku u sred zime a ima susilicu. Mislim ko to radi ? Wtf :D :D
Mora se rucno bas cesto cistiti bubanj i ona rupa na dnu ( jebat je ne mogu sad da se sjetim kako se zove), cak je i planski napravljen ko djevdjir u dnu da se skuplja i rucno cisti. Na staroj masini nit sam to imala (mozda jesam :lol: ) nit sam znala da se to cisti a u cugu mi prezivjela bez ijednog kvara 10 god. Sad da mogu sa otpada bi je vratila :D

Namjerno ne govorim marku jer su ove 2u1 na isti kalup.
Mea_parvitas

#661 Re: Susilica za ves

Post by Mea_parvitas »

Preporuka za neku susilicu, jesu li dobre ove oko 600-800 KM, ili treba ganjati skuplje?

Npr ova: https://onlineshop.ba/Home/artikal?artikal=RM1985

Iako znam da je Turska, garancija je 5 god...

ili https://olx.ba/artikal/63837127
Last edited by Mea_parvitas on 02/12/2024 11:41, edited 3 times in total.
sve na kvadrat

#662 Re: Susilica za ves

Post by sve na kvadrat »

Susilica za ves Blomberg, polovna, toplotna pumpa, nije grijač. Nece da susi ves, radila sat ipo a ni kapi vode u posudi za vodu...Veš je topao unutra, ali nije suh.....
Haris.ba

#663 Re: Susilica za ves

Post by Haris.ba »

Mea_parvitas wrote: 02/12/2024 11:33 Preporuka za neku susilicu, jesu li dobre ove do 600 KM, ili treba ganjati skuplje?
Ja na skuplje gledam samo ako ti donese ustedu u struji.

Pa napravi racunicu sebi.

Trenutno imam onu kondenzacijsku. Meni radi bez problema.

Nervirala me jer je bila u kupatilu. Kupatilo je bilo vece, ali opet je bilo vlage po zidovima...sada je na zatvorenoj lodzi. Otvorim jedan ili dva prozora po potrebi i nema problema. Jeste da je lakse u istoj prostoriji iz masine u susilicu, ali ne mogu onog kondeza gdje se zivi.

Nema vise ni vode u posudi da se skupi. Samo poslije svakog susenja ocistiti filter na vratima i to je to.
Last edited by Haris.ba on 02/12/2024 11:46, edited 4 times in total.
Mea_parvitas

#664 Re: Susilica za ves

Post by Mea_parvitas »

Koja je marka dobra, preporuke za tišu, da ne guzva ves, brzu, itd.
rovac13

#665 Re: Susilica za ves

Post by rovac13 »

sve na kvadrat wrote: 02/12/2024 11:37 Susilica za ves Blomberg, polovna, toplotna pumpa, nije grijač. Nece da susi ves, radila sat ipo a ni kapi vode u posudi za vodu...Veš je topao unutra, ali nije suh.....
Imas li gdje sta otvorit neki poklopac dole u dnu dok radi.

Da vidis da li siba zrak,ima li dosta vjetra.

Mozda je vec zacepljen kondenzator.
To je glavni problem toplotnih pumpi.

Samo bi ga trebalo ocistit,medjutim puno posla.U njemackoj niko to nece da radi,kosta ko i nova susilica.

Jedino ako imas volje sam svoj majstor bit.Onda mozes sredit dzabalama,ako je to problem.
Mustang1

#666 Re: Susilica za ves

Post by Mustang1 »

triple mama wrote: 12/11/2024 17:07 Ima li neko iskustva sa Midea perilica/sušilica?
Jeste kupili?
Gledam da uzmem susilicu ili Midea MD200H90W/W-HR ili Whirlpool FFT M11 82B EE. Midea privlacnija ali nigdje nema nista o njoj. Imam klimu Midea i dobra je :D
Mustang1

#667 Re: Susilica za ves

Post by Mustang1 »

I kako ide montaza na ves masinu ako dimenzije nisu iste. Ves masina je dubina 40cm a vecina susilica je oko 60 i vise. Hoce li moci?
dr_Evil

#668 Re: Susilica za ves

Post by dr_Evil »

Mustang1 wrote: 03/01/2025 13:08 I kako ide montaza na ves masinu ako dimenzije nisu iste. Ves masina je dubina 40cm a vecina susilica je oko 60 i vise. Hoce li moci?
Nece :D

Napravi neki okvir pa natakari

Ne znam mozes li obrnuti pa staviti ves na susilicu, tu kombinaciju jos nisam vidio, ali rekao bih ne jer svakako necs potrefit nosace.
Mustang1

#669 Re: Susilica za ves

Post by Mustang1 »

dr_Evil wrote: 03/01/2025 13:12
Mustang1 wrote: 03/01/2025 13:08 I kako ide montaza na ves masinu ako dimenzije nisu iste. Ves masina je dubina 40cm a vecina susilica je oko 60 i vise. Hoce li moci?
Nece :D

Napravi neki okvir pa natakari

Ne znam mozes li obrnuti pa staviti ves na susilicu, tu kombinaciju jos nisam vidio, ali rekao bih ne jer svakako necs potrefit nosace.
Nasao neku slim susilicu 45 cm. Za sad je dobro nije spala :D
dulekrele

#670 Re: Susilica za ves

Post by dulekrele »

Mea_parvitas wrote: 02/12/2024 11:42 Koja je marka dobra, preporuke za tišu, da ne guzva ves, brzu, itd.
Samsung.
aldm

#671 Re: Susilica za ves

Post by aldm »

Pozdrav

Pokvarila nam se Beko masina za pranje i susenje pa bi uzeli nesto novo. Ovoj otisli lezajevi i mora se citav bubanj zamijeniti, pa se ne isplati

Koje preporuke imate:

- bilo bi idealno da je kobinovano, ali nije uslov, moze i posebno masina za pranje a posebno susilica
- dobro bi bilo da nije haos za servis, tj da se dijelovi mogu mijenjati (npr lezajevi bez zamjene bubnja :-D )
- da nije prebucna
- naravno da trosi manje. Koliko kontam, ovo nije neki faktor, sve sa toplotnom pumpom imaju slicnu potrosnju, i sve sa grijacem imaju slicnu potrosnju
- garancija min 5 godina

Zena je gledala neku LG, moram provjerit model

Uglavnom sve preporuke dobrodoslo :sax:
Mea_parvitas

#672 Re: Susilica za ves

Post by Mea_parvitas »

Koja je sustinska prednost odvojene masine i susilice? Dvoumim se da li da uzmem susilicu ili da zamijenim masinu i uzmem 2u1
holowey

#673 Re: Susilica za ves

Post by holowey »

Mea_parvitas wrote: 11/02/2025 09:42 Koja je sustinska prednost odvojene masine i susilice? Dvoumim se da li da uzmem susilicu ili da zamijenim masinu i uzmem 2u1
kad se pokvari jedna da ne moras obje zamijeniti sto u slucaju kombinovane moras...
nivla

#674 Re: Susilica za ves

Post by nivla »

Mea_parvitas wrote: 11/02/2025 09:42 Koja je sustinska prednost odvojene masine i susilice? Dvoumim se da li da uzmem susilicu ili da zamijenim masinu i uzmem 2u1
kad imas kombinovanu i recimo trebas oprati dvije masine vesa i osusiti ih racunaj da ti treba vise vremena nego da su odvojene masine, tipa 4-5h za pranje i susenje u kombinovanoj za jedno pranje/susenje, dok npr kad su odvojene ti operes za 2h i stavis da se susi, a vec tad mozes ubaciti sljedecu da se pere
generalno manje je raja zadovoljna kombinovanim nego odvojenim masinama
rovac13

#675 Re: Susilica za ves

Post by rovac13 »

U kombinovanoj duze traje.
Ako peres punu,treba pola izvadit pa susit na dvaput.

I treba puno vise struje u vode.
Cak i za susenje trosi vodu :)
Post Reply