INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Moderator: anex
-
dvajt
#23876 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Plus minus na isto dodje. Ko je imao zivi bolje ko nije imao nema ni sad. Tako je od kad je vijeka i svijeta
-
elcaliente
#23877 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Nisam bas sigruran da narod nema para, mislim da se jednostavno ne vrijednuje dobra i kvalitetna hrana.Hakiz wrote: ↑10/02/2025 18:05Opet u krug. Ako ljudi nemaju novca, kupuju jeftinije. A dugo su uvozno voće i povrće, mliječni proizvodi bilu jeftiniji od domaćih.Isner wrote: ↑10/02/2025 17:54 Okolokole pa na malehna vratanca..
Nemamo mi više sela.. Ta - naaaa, u tom grmu čuči zec...
Dulumi se zamjenili za kvadrate, 30 duluma plodne njive otišlo za 55 kvadrata stana.. Ono para što je preteklo od kupovine stana u međuvremenu se potrošile pa nakon XY godina se skontalo da je hrana skupa, što i jeste.. Digli cijene jer nemaš izbora a jesti moraš...
A ovo malo što je ostalo na selu šnjira cijene kao da gaji paradajz u Monaku pa prodaje po Sa pijacama... Kuka na državu a tuši volovsko srce paradajz u sred augusta po 7 KM (to prošle godine)... Buranija sve joj jebem 10 maraka,. ja nisam sreo 3 čovjeka u životu koji jedu buraniju al za dž, ona cener na pijaci..
I da... možeš ti bojkotirati dan il dva al treci dan moraš u Bingo i opet sve kupiti... Ko kad ne platiš račune do 15-og u mjesecu pa ti drago, ima više para nego inace.. A onda platiš 21-og pa opet dođeš na isto... E tako i sa ovim nazovi bojkotom...
A i danas su.
Niko nije seljacima branio da se udruže, formiraju zadruge u koje će osim ulaganja u preradu ubaciti i maloprodaju, čak i formirati trgovački lanac, i da zaobiđu ucjene otkupnim cijenama i plasmanom. Pa da budu konkurentni uvoznim damping cijenama. Ali, to je zvučalo isuviše komunistički, podsjećalo na SFRJ.
Domaće selo je samo sebi otjeralo kupce.
Radije potrose pare na druge stvari, npr stave keca na Juventus.
- Dozer
#23878 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Drzavna intervencija.
Krace i jasnije od ovoga ne mogu.
Vec sam X puta napisao da obaveza drzave nije samo da naplacuje i uzima od gradjana, nego i da brine o njima, ili jos preciznije - da to sto uzima kroz razne poreze na neki nacin vrati gradjanima, a ne da se samo razmislja u kakvu glupost uloziti kako bi se kroz to poklepalo.
Nece drzava da intervenise direktno limitiranjem distributerskih i maloprodajnih marzi? OK.
Nece da uvede diferencirane stope PDV-a? OK.
Onda mora uraditi neki vid subvencioniranja za osnovne zivotne namirnice.
Nece ni to? OK.
Onda ima trajne masovne gradjanske proteste i potencijalnu smjenu vlasti.
-
Naslovnica
#23879 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Ne sade više ni seljaci koji žive na selu, a slabo ko pravi i hajvar.elcaliente wrote: ↑10/02/2025 18:55Pazi krompir uvjek mozes posaditi idi na luk, paprike, paradajz, patlidzan i zelena salata.Naslovnica wrote: ↑10/02/2025 18:10Imam ja zemlje nedaleko od Sarajeva.Isner wrote: ↑10/02/2025 17:54 Okolokole pa na malehna vratanca..
Nemamo mi više sela.. Ta - naaaa, u tom grmu čuči zec...
Dulumi se zamjenili za kvadrate, 30 duluma plodne njive otišlo za 55 kvadrata stana.. Ono para što je preteklo od kupovine stana u međuvremenu se potrošile pa nakon XY godina se skontalo da je hrana skupa, što i jeste.. Digli cijene jer nemaš izbora a jesti moraš...
A ovo malo što je ostalo na selu šnjira cijene kao da gaji paradajz u Monaku pa prodaje po Sa pijacama... Kuka na državu a tuši volovsko srce paradajz u sred augusta po 7 KM (to prošle godine)... Buranija sve joj jebem 10 maraka,. ja nisam sreo 3 čovjeka u životu koji jedu buraniju al za dž, ona cener na pijaci..
I da... možeš ti bojkotirati dan il dva al treci dan moraš u Bingo i opet sve kupiti... Ko kad ne platiš račune do 15-og u mjesecu pa ti drago, ima više para nego inace.. A onda platiš 21-og pa opet dođeš na isto... E tako i sa ovim nazovi bojkotom...
Šta konkretno predlažeš?
To moze drzati duze npr krompir i luk a paprku i patlidzan iskoristis za ajvar. Neka napravis sebi deset tegli taman.
Da živim na selu uvijek bih posadio lijehu-dvije hluka, smrkve, peršćuna i tjt.
Kumpijere dok nabaviš sjeme, uzoreš (platiš traktor), pođubriš, zagrneš, biraš zlaticu, jebeš se, gledaš u nebo hoće li kiša, hoće li previše kiše, rovinjaj ga, u trap, ovo, ono...i onda dođe divlja krmad i izrovinja sve.
I koliko može prosječna porodica pojesti kumpijera?
Paradaiz bez plastenika i navodnjavanja nemere, isto i paprika i patliđan.
Da živim na selu možda bih nešto i uzgajao ali jebem ga ja ko više voli da muze krave, šiša ovce, kolje i čerupa kokoši, plijevi hluk, jebe se sa zlaticom na kumpijerima, bira zaperke na paradaizu itd u odnosu na češanje dandamu i rudarenje bigtoina, udaranje pečata i drkanje po forumu.
Niko nije na selu iz ljubavi.
-
Maliodmene
#23880 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Uzimajte samo ono sto je bas neophodno nebitno kada pa cete vidjet kako cijene idu dole.
-
elcaliente
#23881 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Razumijem al onda se nema sta zaliti da je hrana kod seljaka skupa. Uopste zaliti se na to je vrhunac bezobrazluka i licimjerstva.Naslovnica wrote: ↑10/02/2025 19:32Ne sade više ni seljaci koji žive na selu, a slabo ko pravi i hajvar.elcaliente wrote: ↑10/02/2025 18:55Pazi krompir uvjek mozes posaditi idi na luk, paprike, paradajz, patlidzan i zelena salata.
To moze drzati duze npr krompir i luk a paprku i patlidzan iskoristis za ajvar. Neka napravis sebi deset tegli taman.
Kumpijere dok nabaviš sjeme, uzoreš (platiš traktor), pođubriš, zagrneš, biraš zlaticu, jebeš se, gledaš u nebo hoće li kiša, hoće li previše kiše, rovinjaj ga, u trap, ovo, ono...i onda dođe divlja krmad i izrovinja sve.![]()
Da živim na selu možda bih nešto i uzgajao ali jebem ga ja ko više voli da muze krave, šiša ovce, kolje i čerupa kokoši, plijevi hluk, jebe se sa zlaticom na kumpijerima, bira zaperke na paradaizu itd u odnosu na češanje dandamu i rudarenje bigtoina, udaranje pečata i drkanje po forumu.
Ja se licno nikada nisam zalio na cijene hrane , uvjek u toplom, ne lomim ledza ruke namazane kremom sve na dohvat ruke u prodavnici al zato platis to je to.
-
Naslovnica
#23882 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Ne znam gdje si vidio da se zalim da je hrana kod seljaka skupa?elcaliente wrote: ↑10/02/2025 19:41Razumijem al onda se nema sta zaliti da je hrana kod seljaka skupa. Uopste zaliti se na to je vrhunac bezobrazluka i licimjerstva.Naslovnica wrote: ↑10/02/2025 19:32Ne sade više ni seljaci koji žive na selu, a slabo ko pravi i hajvar.elcaliente wrote: ↑10/02/2025 18:55
Pazi krompir uvjek mozes posaditi idi na luk, paprike, paradajz, patlidzan i zelena salata.
Kumpijere dok nabaviš sjeme, uzoreš (platiš traktor), pođubriš, zagrneš, biraš zlaticu, jebeš se, gledaš u nebo hoće li kiša, hoće li previše kiše, rovinjaj ga, u trap, ovo, ono...i onda dođe divlja krmad i izrovinja sve.![]()
Ja se licno nikada nisam zalio na cijene hrane , uvjek u toplom, ne lomim ledza ruke namazane kremom sve na dohvat ruke u prodavnici al zato platis to je to.
-
elcaliente
#23883 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Ne ti, opcenito kazem za nas sve.Naslovnica wrote: ↑10/02/2025 20:24Ne znam gdje si vidio da se zalim da je hrana kod seljaka skupa?elcaliente wrote: ↑10/02/2025 19:41Razumijem al onda se nema sta zaliti da je hrana kod seljaka skupa. Uopste zaliti se na to je vrhunac bezobrazluka i licimjerstva.Naslovnica wrote: ↑10/02/2025 19:32
Ne sade više ni seljaci koji žive na selu, a slabo ko pravi i hajvar.
Ako zelimo komfor onda je to cijena.
-
saimidin
#23884 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Država smo mi, narod, a mi smo odlučili da ćemo da brinemo o uhljebima, a djecu ćemo liječiti apelima, penzićima dati crkavicu... Sve je do nas, pa i dio inflacije, ali treba biti realan većina je uvozna jer cijeli svijet je printao i sada printa pare kao da sutra ne postoji, i sad se svi čude odkud inflacija
Sve može pa i socijalizam ali imaju granice, i štampanje para, i trošenje na silno smeće, kladionice, kafu, alkohol...ma na kraju sve je rečeno onom: kad piješ umjereno možeš piti koliko hoćeš
Sve može pa i socijalizam ali imaju granice, i štampanje para, i trošenje na silno smeće, kladionice, kafu, alkohol...ma na kraju sve je rečeno onom: kad piješ umjereno možeš piti koliko hoćeš
-
Forumerrer
#23885 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Ma dobro se zivi, ima se para. Pogledajte samo koja se auta voze po Sarajevu, a ove doslje sa sela, ne znam nijednu porodicu koja nije kupila bar jedan stan u Sarajevu.
Jebote zivot, znam ih da su dosli u Sa prije 10 godina, a sad imaju 2 ili 3 vlastita stana. Nista privatluci, sve "normalni" poslovi, ali to nekako skupi stotine hiljada za stan.
Jebote zivot, znam ih da su dosli u Sa prije 10 godina, a sad imaju 2 ili 3 vlastita stana. Nista privatluci, sve "normalni" poslovi, ali to nekako skupi stotine hiljada za stan.
-
Hakiz
#23886 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Ako domaći plod košta 3 KM za 1 kg, a uvozni košta 2 KM, ovaj jeftiniji je samo čudom se pojavio, za njega da se proizvede nije trebalo uraditi sve ono šta se uradilo za skuplji?elcaliente wrote: ↑10/02/2025 19:41Razumijem al onda se nema sta zaliti da je hrana kod seljaka skupa. Uopste zaliti se na to je vrhunac bezobrazluka i licimjerstva.Naslovnica wrote: ↑10/02/2025 19:32Ne sade više ni seljaci koji žive na selu, a slabo ko pravi i hajvar.elcaliente wrote: ↑10/02/2025 18:55
Pazi krompir uvjek mozes posaditi idi na luk, paprike, paradajz, patlidzan i zelena salata.
Uz to taj jeftiniji nekada dolazi iz države sa većim PDV, ali svakako treba platiti transport, sve posrednike i preprodavače, carinske dadžbine itd. I bude jeftiniji.
Porede se cijene istih proizvoda koji se prave na isti način.
-
elcaliente
#23887 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Odgovor su subvencije i industrijska proizvodnja, spricanje, pumpanje, GMO.Hakiz wrote: ↑10/02/2025 21:54Ako domaći plod košta 3 KM za 1 kg, a uvozni košta 2 KM, ovaj jeftiniji je samo čudom se pojavio, za njega da se proizvede nije trebalo uraditi sve ono šta se uradilo za skuplji?elcaliente wrote: ↑10/02/2025 19:41Razumijem al onda se nema sta zaliti da je hrana kod seljaka skupa. Uopste zaliti se na to je vrhunac bezobrazluka i licimjerstva.Naslovnica wrote: ↑10/02/2025 19:32
Ne sade više ni seljaci koji žive na selu, a slabo ko pravi i hajvar.
Uz to taj jeftiniji nekada dolazi iz države sa većim PDV, ali svakako treba platiti transport, sve posrednike i preprodavače, carinske dadžbine itd. I bude jeftiniji.
BH je svoju poljoporvredu nazalost unistila.
BH proizvodi su prije par godina bila kvalitetniji ali potrosaci nisu htjeli platiti cijenu. Uzimali su jeftinje ali nekvalitetnije.
Ne moze nikako paradajz i krastavica ubrani prosle sedmice u Antalji pa prevezeni 1000km do BiH biti dobri kao pardajz od sinoc ili jutros iz BiH.
Medjutim poenta je u tome da vecina potrosaca nevzano u BiH ili EU ne vrijednuje hranu a pogotovo ne zdravu hranu.
Tako da sve su ovo price u prazno, ljudi ce kukat da je kila paradajza skupa pa odu preko puta pijace i sjednu u kafic i plate kafu i malu kiselu 4,50 KM.
Nelogicno zar ne.
-
Hakiz
#23888 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Opet se vratimo na cijenu. Uzalud sva rasprava o kvalitetu, o tome šta je bolje dugoročno itd kada u trenutku kada treba platiti nema novca.elcaliente wrote: ↑10/02/2025 22:06Odgovor su subvencije i industrijska proizvodnja, spricanje, pumpanje, GMO.Hakiz wrote: ↑10/02/2025 21:54Ako domaći plod košta 3 KM za 1 kg, a uvozni košta 2 KM, ovaj jeftiniji je samo čudom se pojavio, za njega da se proizvede nije trebalo uraditi sve ono šta se uradilo za skuplji?elcaliente wrote: ↑10/02/2025 19:41
Razumijem al onda se nema sta zaliti da je hrana kod seljaka skupa. Uopste zaliti se na to je vrhunac bezobrazluka i licimjerstva.
BH proizvodi su prije par godina bila kvalitetniji ali potrosaci nisu htjeli platiti cijenu. Uzimali su jeftinje ali nekvalitetnije.
Ne moze nikako paradajz i krastavica ubrani prosle sedmice u Antalji pa prevezeni 1000km do BiH biti dobri kao pardajz od sinoc ili jutros iz BiH.
Medjutim poenta je u tome da vecina potrosaca nevzano u BiH ili EU ne vrijednuje hranu a pogotovo ne zdravu hranu.
Tako da sve su ovo price u prazno, ljudi ce kukat da je kila paradajza skupa pa odu preko puta pijace i sjednu u kafic i plate kafu i malu kiselu 4,50 KM.
Nelogicno zar ne.
A reći da se odrekne čovjek nečeg drugog da plati moje kvalitetnije, bilo bi od mene bezobrazno.
- Dozer
#23889 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Davno je bila jedna dobra... Dobro dosli u BiH - zemlju gdje prestaju razum i logika.
-
elcaliente
#23890 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Ja mislim suprotno, novca ima koliko ga ima i kvalitetnu hranu prosjecan radnik sebi moze kupiti ali su proriteti drugaciji.Hakiz wrote: ↑10/02/2025 22:45Opet se vratimo na cijenu. Uzalud sva rasprava o kvalitetu, o tome šta je bolje dugoročno itd kada u trenutku kada treba platiti nema novca.elcaliente wrote: ↑10/02/2025 22:06Odgovor su subvencije i industrijska proizvodnja, spricanje, pumpanje, GMO.Hakiz wrote: ↑10/02/2025 21:54
Ako domaći plod košta 3 KM za 1 kg, a uvozni košta 2 KM, ovaj jeftiniji je samo čudom se pojavio, za njega da se proizvede nije trebalo uraditi sve ono šta se uradilo za skuplji?
Nelogicno zar ne.
A reći da se odrekne čovjek nečeg drugog da plati moje kvalitetnije, bilo bi od mene bezobrazno.
Za neke stvari se rado daju pare i uopste ih ne osjecamo kao skupe a na hranu se gleda kao nuzno zlo. Prioriteti jednostavno, cener na pijaci nije isto kao cener u kladionici itd.
Last edited by elcaliente on 10/02/2025 23:34, edited 1 time in total.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#23891 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
elcaliente wrote: ↑10/02/2025 22:06
Nelogicno zar ne.
-
Ci-Nick
#23892 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Meni je uvijek bilo nelogično da su cijena kafe i bureka približne.
Da ljudi očekuju da jedu po cijeni jednog pića.
Kad se priča o cijeni kruha sva se priča svodi na odnos cijene kruha i brašna. Nije brašno glavni trošak nego rad.
Brašno pređe 5 puta preko ruku dok postane kruh.
Da ljudi očekuju da jedu po cijeni jednog pića.
Kad se priča o cijeni kruha sva se priča svodi na odnos cijene kruha i brašna. Nije brašno glavni trošak nego rad.
Brašno pređe 5 puta preko ruku dok postane kruh.
- teskeredzic_22
- Grijem se na: Toplane
- Vozim: Peugeot
#23893 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Zvuči užasno šovinistički ali je tako , ima muškaraca koji bi išli na selo da žive i rade (recimo svaki četvrti) ali žene neće.
Ni jedna.
- Ironmen
#23894 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Imali gdje objavljeno kojih se to 50 osnovnih namirnica zakljucava za socijalno ugrozene dobrom voljom nasih trgovaca ?? 
- Ironmen
#23895 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Nivea Deo Roll 50ml juce u DM-u 9,55 km isti kupio u Bingu na akciji 3,95 km 
- vjeshalica
-
jajara
#23897 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Ona mala kockica maslaca 10 ili 20g ne znam ni ja sa 0.70 na 1.00KM..koliko je to 40-45%...sad ce vlada to vratit na 85pf i zakljucat i svi sretni
- Ironmen
#23898 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Cuj od 15 marta zakljucavaju pa sta god se uhvate da odrade naprave fijasko, jbg procedura je zakljucat 50 artkiala za socijalu nema sta, kakva gamad u pm.
-
izvrsni direktor
- Vozim: Premium
#23899 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
ko kupuje pojedinacno 10gr maslaca tog i ne zanima inflacija. takvo nesto i ne treba uopce se ticati vlade. sta je sljedece? zalimo se na cijene stejka afrikanskog noja?
- Haris.ba
#23900 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Usporedbe cijena nekih namirnica u Francuskoj i Litvaniji.
Poznata prica.
https://www.reddit.com/r/europe/s/ItrPv1gAp4
Poznata prica.
https://www.reddit.com/r/europe/s/ItrPv1gAp4