Sarajevo stan održavanje

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

shape of despair

#1 Sarajevo stan održavanje

Post by shape of despair »

Sarajevo stan znači, žena koja čisti samo prestala dolaziti unazad 3 mjeseca. Kako je kod vas stanje u ulazima. Sutra ih zovem da im je najebem njihovih 15KM!!!
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#2 Re: Sarajevo stan održavanje

Post by Bobi »

Kućni savjet odredjuje ko ce vam cistiti stubište , SS. Sstan samo vrši placanje s vaseg računa. Ako ima para plati ako nema čvorak :D.Čistačica čisti pa ne čisti, kako je ugovor sklopljen, da li može prestati čistiti ako se ne plaća ?
Haris.ba

#3 Re: Sarajevo stan održavanje

Post by Haris.ba »

Pitaj predstavnika zgrade sta je.
shape of despair

#4 Re: Sarajevo stan održavanje

Ako Ja redovno plaćam šta onda,za plaćeno hoću minimum minimuma. Sutra ću ih zvati. Ali ima i info da je Sarajevo stan rekao da su usluge cistacica poskupile i da vise nema ciscenja,mozda samo 2x u mjesecu suho ili 1x mokro. Ovo je info iz prve ruke,stanari dobili obavjest, neznam iz kojeg dijela grada.
Pandakonda

#5 Re: Sarajevo stan održavanje

Post by Pandakonda »

Kod nas se desilo nesto slicno samo da bi se na kraju otkrilo da je zgrada jedno 4 hiljade maraka u minusu prema Sarajevo stanu :D Nas par otislo do njih i ljudi nam rekli obzirom da smo u minusu kao zgrada, radit ce samo ono sto je pod moranje i neke obavezne popravke a ciscenja nema dok zgrada ne izmiri dug
Pandakonda

#6 Re: Sarajevo stan održavanje

Post by Pandakonda »

shape of despair wrote: 09/02/2025 12:07 Ako Ja redovno plaćam šta onda,za plaćeno hoću minimum minimuma. Sutra ću ih zvati. Ali ima i info da je Sarajevo stan rekao da su usluge cistacica poskupile i da vise nema ciscenja,mozda samo 2x u mjesecu suho ili 1x mokro. Ovo je info iz prve ruke,stanari dobili obavjest, neznam iz kojeg dijela grada.
Nazalost to tako ne ide, barem u sarajevo stanu je tako, gledaju racun komplet zgrade. Samo problem onda nastane jer i ove redovne platiše onda prestanu plaćati i dug samo ide gore jer niko nije budala da plaća dok drugi sute. Jedva se nagodili da nam lift poprave kad se pokvario :-)
shape of despair

#7 Re: Sarajevo stan održavanje

Pandakonda wrote: 09/02/2025 12:08 Kod nas se desilo nesto slicno samo da bi se na kraju otkrilo da je zgrada jedno 4 hiljade maraka u minusu prema Sarajevo stanu :D Nas par otislo do njih i ljudi nam rekli obzirom da smo u minusu kao zgrada, radit ce samo ono sto je pod moranje i neke obavezne popravke a ciscenja nema dok zgrada ne izmiri dug
Zanimljivo, provjerim za nasu zgradu. Neznam ko je predstavnik,neka zena,jednom je vidio,ni komsije je neznaju.
Inače sta je sa PP aparatima i hidrantima, odrzavanje zakonski svako 6 mjeseci,ko je tu nadlezan, i za to nemaju para??? Nek se zapali nesto,aparat neispravan tačno za tužbe.
Haris.ba

#8 Re: Sarajevo stan održavanje

Post by Haris.ba »

shape of despair wrote: 09/02/2025 12:07 Ako Ja redovno plaćam šta onda,za plaćeno hoću minimum minimuma. Sutra ću ih zvati. Ali ima i info da je Sarajevo stan rekao da su usluge cistacica poskupile i da vise nema ciscenja,mozda samo 2x u mjesecu suho ili 1x mokro. Ovo je info iz prve ruke,stanari dobili obavjest, neznam iz kojeg dijela grada.
Od 15 KM ti Sarajevostan uzme oko 10%. Predstavnik ulaza oko 12%. Na ostalo imas pdv. Ostaje ti oko 9KM mjesecno za nekoga da ti dodje ocistiti 3x za 9KM.
Ako imas puno stanara koji ne placaju - imate dvije opcije. Pojacati placanje, ili prestati skoz placanje.
shape of despair wrote: 09/02/2025 12:14
Inače sta je sa PP aparatima i hidrantima, odrzavanje zakonski svako 6 mjeseci,ko je tu nadlezan, i za to nemaju para??? Nek se zapali nesto,aparat neispravan tačno za tužbe.
Mozes tuziti sebe i komsije.
Last edited by Haris.ba on 09/02/2025 12:19, edited 2 times in total.
Bobi
Forum administrator

#9 Re: Sarajevo stan održavanje

Post by Bobi »

Održavanje zgrade cijena nije mijenjana u zadnjih 20 godina, u tom periodu usluge odrzavanja su otisle ihaha, šta očekujete da za 15 KM neko vam odrzava zgradu po sadašnjim cijenama? da li ste da se poveca cijena odzavanja i da sudski trazite naplatu od komšija koji ne plaćaju? odlučite se.
gentoo
Grijem se na: MSZ-LN25 / MSZ-BT25

#10 Re: Sarajevo stan održavanje

Post by gentoo »

shape of despair wrote: 09/02/2025 12:14 Neznam ko je predstavnik,neka zena,jednom je vidio,ni komsije je neznaju.
Kolika je to zgrada ? Koliko vas zivi u njoj ? Milion, dva.. ? :-) :roll:

Uvijek prva stanica rijesavanja bilo kakvog problema sa zgradom, u zgradi ti je ta zena.. Ako niste zadovoljni kako ta zena radi vas 50% +1 se skupite i izaberete novog predstavnika. To je ono "prvi stub demokratije": predstavnik stanara > predsjednik M.Z. > stranka > vijece u opstini > gradonacelnik/ministar > centralni dnevnik za S.H. :mrgreen:
shape of despair

#11 Re: Sarajevo stan održavanje

Bobi wrote: 09/02/2025 12:18 Održavanje zgrade cijena nije mijenjana u zadnjih 20 godina, u tom periodu usluge odrzavanja su otisle ihaha, šta očekujete da za 15 KM neko vam odrzava zgradu po sadašnjim cijenama? da li ste da se poveca cijena odzavanja i da sudski trazite naplatu od komšija koji ne plaćaju? odlučite se.
Pa vidi,nisam ja odredio cijenu, dobijem račun- platim. Od tih 15.25KM sam viđao čistačicu. Pa nek povećaju cijene, nek tuže neplatiše,mislim ono,šta ja imam sa tim kao redovni platiša.
Bobi
Forum administrator

#12 Re: Sarajevo stan održavanje

Post by Bobi »

Haris.ba wrote: 09/02/2025 12:17 Mozes tuziti sebe i komsije
:thumbup: mislio sam mu to napisati pa odustao, kontam neka ostane u besvjesti :D.
shape of despair

#13 Re: Sarajevo stan održavanje

gentoo wrote: 09/02/2025 12:20
shape of despair wrote: 09/02/2025 12:14 Neznam ko je predstavnik,neka zena,jednom je vidio,ni komsije je neznaju.
Kolika je to zgrada ? Koliko vas zivi u njoj ? Milion, dva.. ? :-) :roll:

Uvijek prva stanica rijesavanja bilo kakvog problema sa zgradom, u zgradi ti je ta zena.. Ako niste zadovoljni kako ta zena radi vas 50% +1 se skupite i izaberete novog predstavnika. To je ono "prvi stub demokratije": predstavnik stanara > predsjednik M.Z. > stranka > vijece u opstini > gradonacelnik/ministar > centralni dnevnik za S.H. :mrgreen:
Može li kako odma do Senada :D :D :D
shape of despair

#14 Re: Sarajevo stan održavanje

Bobi wrote: 09/02/2025 12:22
:thumbup: mislio sam mu to napisati pa odustao, kontam neka ostane u besvjesti :D.
Haha,jebeni vic :-) :D :roll: :shock:
Haris.ba

#15 Re: Sarajevo stan održavanje

Post by Haris.ba »

shape of despair wrote: 09/02/2025 12:21
Pa vidi,nisam ja odredio cijenu, dobijem račun- platim. Od tih 15.25KM sam viđao čistačicu. Pa nek povećaju cijene, nek tuže neplatiše,mislim ono,šta ja imam sa tim kao redovni platiša.
Cijenu mozete vi kao vlasnici povecati. Ako, nedostaje para, nadjete se, skupite potpise i povecate racun sebi mjesecni.

Neplatise se redovno tuze - ali, traje godinama postupak.

Taj racun koji placas je propisala drzava kao minimalni. Ako nije dovoljno da se sve poplaca - jedno od rjesenja je povecati racun.
Drzava zaboravila na inflaciju, ono sto se moglo prije pokriti iz racuna sada ne moze.
Last edited by Haris.ba on 09/02/2025 12:27, edited 1 time in total.
Bobi
Forum administrator

#16 Re: Sarajevo stan održavanje

Post by Bobi »

Bobi wrote: 09/02/2025 12:18 Održavanje zgrade cijena nije mijenjana u zadnjih 20 godina, u tom periodu usluge odrzavanja su otisle ihaha, šta očekujete da za 15 KM neko vam odrzava zgradu po sadašnjim cijenama? da li ste da se poveca cijena odzavanja i da sudski trazite naplatu od komšija koji ne plaćaju? odlučite se.
Ti si suvlasnik stubišta i odgovoran si kao suvlasnik za stanje.Svaka zgrada ima zakonski mogucnost da samoinaicijativno poveca cijenu odrzavanja kad uvidi da je potrebno, inače zakonski minimum donosi kanton na svojim sjednicama kantonalnog parlamenta sto je sad politička volja jer znamo kakav efekat dovodi kad stanovnicima povecaš neke namete :D.
Pandakonda

#17 Re: Sarajevo stan održavanje

Post by Pandakonda »

shape of despair wrote: 09/02/2025 12:14
Pandakonda wrote: 09/02/2025 12:08 Kod nas se desilo nesto slicno samo da bi se na kraju otkrilo da je zgrada jedno 4 hiljade maraka u minusu prema Sarajevo stanu :D Nas par otislo do njih i ljudi nam rekli obzirom da smo u minusu kao zgrada, radit ce samo ono sto je pod moranje i neke obavezne popravke a ciscenja nema dok zgrada ne izmiri dug
Zanimljivo, provjerim za nasu zgradu. Neznam ko je predstavnik,neka zena,jednom je vidio,ni komsije je neznaju.
Sjetih se sad sta je bilo, ulazna vrata se pokvarila i tako smo saznali za dug kad smo otisli do njih da poprave :D Zena rekla obzirom na dug radimo samo minimum sto se mora u sto ovo nije spadalo pa smo morali privatno nas par stanara da nađemo lika da popravi i platili. Lift smo jedva uspjeli nagovorit da poprave i to zato sto imaju 2 invalida u zgradi pa smo zaprijetili bili tuzbom. Vjerovatno bi i ti hidranti trebali spadati u to jer ako izbije požar eto belaja. Vidis dobro si me podsjetio da toga cak i nema kod nas u zgradi :D

Onda su nam ponudili spisak stanara i njihovo individualno dugovanje pa kao ako hocete eto ganjajte ih po zgradi ili na sudu da plate
Bobi
Forum administrator

#18 Re: Sarajevo stan održavanje

Post by Bobi »

Trenutna cijena održavanja zgrada u Kantonu Sarajevo, prema Odluci Vlade iz 2002. godine, iznosi:

0,25 KM po kvadratnom metru za zgrade bez lifta i/ili hidroforskog postrojenja.

0,38 KM po kvadratnom metru za zgrade s liftom i/ili hidroforskim postrojenjem.

O čemu pričamo :D ?
Haris.ba

#19 Re: Sarajevo stan održavanje

Post by Haris.ba »

Pandakonda wrote: 09/02/2025 12:27 Onda su nam ponudili spisak stanara i njihovo individualno dugovanje pa kao ako hocete eto ganjajte ih po zgradi ili na sudu da plate
Ti sto najvise duguju i najvise kritikuju kako nista ne valja, ne radi se, kako treba sve mijenjati...
shape of despair wrote: 09/02/2025 12:23
Bobi wrote: 09/02/2025 12:22
Haha,jebeni vic :-) :D :roll: :shock:
A, koga bi ti tuzio? Upravnika jer nije iz svog dzepa platio?
Bobi
Forum administrator

#20 Re: Sarajevo stan održavanje

Post by Bobi »

prosjećna plata KS 2002 godine oko 600KM, 2024 godine preko nesto 1600 KM, cijena odzavanja ista, šta je problem :D ?
shbc

#21 Re: Sarajevo stan održavanje

Post by shbc »

Haris.ba wrote: 09/02/2025 12:26
Cijenu mozete vi kao vlasnici povecati. Ako, nedostaje para, nadjete se, skupite potpise i povecate racun sebi mjesecni.

Neplatise se redovno tuze - ali, traje godinama postupak.

Taj racun koji placas je propisala drzava kao minimalni. Ako nije dovoljno da se sve poplaca - jedno od rjesenja je povecati racun.
Drzava zaboravila na inflaciju, ono sto se moglo prije pokriti iz racuna sada ne moze.
Kod nas je recimo situacija da taj neki dug stoji vec godinama i ne mice. U zgradi se nista apsolutno ne radi vec dugo dugo vremena, a ima budala poput mene koji placaju. Pa da sam placam do sada bi bilo logicno da se dug smanji. Nemoguce se organizovati jer su ljudi vise digli ruke od svega. Na kraju ostane covjeku samo da skonta nacin kako da ne plati, a da ne izgubi tuzbu. Jer vise ne moze pod kozu. Pisalo se od inspekcija, ministarstva, do ombudsmana za zastitu potrosaca. Nikad nista da se rijesi
Haris.ba

#22 Re: Sarajevo stan održavanje

Post by Haris.ba »

shbc wrote: 09/02/2025 12:44 a ima budala poput mene koji placaju. Pa da sam placam do sada bi bilo logicno da se dug smanji
Pa nije logicno. Ti placas naknadu upravniku i pev, plus placas tuzbe neplatisama.
Uvijek ima nesta sto ti ne vidis. Nekome popusti ventil ili slicno. I to upravnik dodje i naplati.
last mohicans

#23 Re: Sarajevo stan održavanje

Post by last mohicans »

Ja ne znam kako ne utužuju kao Rad, pa čovječe dva puta su me utužili z račune koju su plaćeni mjesec kasnije kad su oni povukli crtu. Ništa što sam redovan platiša, zajebi to. Jebo sam sve onoj u pravnoj službi, još kaže moraš sudske troškove platiti, jebem vam sve živo. Jebete ljude za 11.80km. Skuplje sudske takse. Imaju neku konekciju u sudu čim im plasiraju tužbe za ovako male iznose. Reko sam ovoj guski iz pravne službe da ću ja nju tužiti ili firmu za duševnu bol i uznemiravanje, a na rješenju uredno ime smijenjenog kriminalca direktora.
Karikaturist

#24 Re: Sarajevo stan održavanje

Post by Karikaturist »

Zakljucak teme - bolje kuca na selu nego stan u gradu :mrgreen:
Bobi
Forum administrator

#25 Re: Sarajevo stan održavanje

Post by Bobi »

Da se neko ne nadje uvrijedjen, ko od malena zivi u zgradi naucio je kako odrzavanje iste funkcionira, ovi sto su dosli s brda( ja se izvinjavam :D ) drugačijeg su razmišljanja i to im je problem zato su i prodali kuce i kupili stanove.
Post Reply