zubi wrote: ↑08/02/2025 08:52
MAha wrote: ↑08/02/2025 08:44
Izvini ali to je nonsens. Naravno da je topli bio dio primanja radnika, ali opet naravno da nije bio dio plate.
Ne znam na koji se nacin , sta je osnov, da neko utvrdi "fakticki predstavljali dio plate". Cinienica da neko prestane isplacivati ili umanji topli obrok ne dokazuie nista osim da poslodavac h9ce da smanji troskove. A to je izmedju radnika i poslodavca. Ako radnik ne pristaje na to moze dati otkaz, isto kao sto posp9davac moze dati otkaz radniku (pod odredjenim uslovima. Ne da je tu teren sklizak, nego vise od toga.
Opet, nije mi jasno zasto, ako se vec zeli primorati pospodavca da placa topli, to se ne predvidi Zakonom o radu (kad vece nema opceg kolektivnog), pa da se visina usaglasava na esv pa ako se ne mogu dogovriti onda Vlada da propise visinu. Kak9 je rijeseno u entitetu rs. Tamo je topli obavezan i to je i minimalna visina propisana. Da se razumijemo ov9 nije uradila ni bivsa vlada odnosno vlast pa je to i njima na dusu, ali sto ova to ne uradi sad evo
Ovo sve neka nedorecena rjjesenja, pomalo silovanje svega. Tolika pravna nesigurnost da je nemoguce radit a da znas sigurno da tu nece neko za vrat skocit i maltretirat te.
Meni se ovo ne svidja nikako. A sve su mogli drugacije. Par izmjena 2-3 zakona i dobili bi sve obo sto hoce. Ovako je haoticno.
Hmmm... zdrav razum?
Al eto lakse se praviti lud i naivan
Zdrav razum? Pa ne radi se ovdje o tim kategorijama. Nego o propisima.
Mislim jasno je meni sta je namjera i iednih i drugih, ali za neke stvari jednostavno moras imat zakonski osnov. Onako, odoka, po "zdravom razumu" ce neko reci, od cibuka, pa vidi ti si isplacivao platu a ne topli obrok, iako je firma isplacivala topli obrok ( nanosnovu vlastitog pravilnika, odluke, ugovora sa radnikom). Bez obzira sto bi neko volio da je drugacije, ali nije. To sve pada ko kruska s grane na sudu. Nadam se da se nece u to upustat. Mnogo pametnije, i.jedino moguce, d9nesi opci kolekt8vni ugovor, ili izmjeni zakon o radu, znaci uredi oblast pravno, a ne neke imaginarije, priuetnje,.ne znam.kako da to nazovem.