INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
dječak sa šibicama

#23701 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by dječak sa šibicama »

Konzum uglavnom funkcionise na principu snizenja, imaju najbolja snizenja, ali i visoke redovne cijene. Primjetih zadnjih dana da su neke artikle curiknuli na proslogodisnje cijene, vjerovatno slabo ide prodaja.

Sve sto nije skupo, proda se narod razgrabi, kao ovaj milin puter ili pile cijelo, akcija sa pika karticama. I nije neko snizenje, mozda 15-20% ali ljudi razgrabe.
Nokian808

#23702 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Nokian808 »

Probao danas iz Djurica onaj njihov Vajkrem od 1.99 KM. Odlican prelazimo na njega. Dosad stalno uzimali Meggle ali zena i djeca to nonstop mazu svaka 2 dana novi i kako su prebacili 3 KM skontam potraziti alternativu. Onaj Mila nije to losiji je od Meggle ali ovaj Lenka sasvim OK. Nek Meggle budalama prodaje vajkrem po 3 KM.
A posto zivim pored Konzuma gledam svaki 2 dan kako bacaju voce u kontejnere. Banane stave 2.85 KM naravno slabo se prodaju i onda posmedje i bace kg u kante. Menadjment radije drzi na 2,85 i baca nego da stalno drzi na 2 KM nikad ni kg ne bi bacili.
Messier

#23703 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Messier »

Nokian808 wrote: 07/02/2025 00:21 Probao danas iz Djurica onaj njihov Vajkrem od 1.99 KM. Odlican prelazimo na njega. Dosad stalno uzimali Meggle ali zena i djeca to nonstop mazu svaka 2 dana novi i kako su prebacili 3 KM skontam potraziti alternativu. Onaj Mila nije to losiji je od Meggle ali ovaj Lenka sasvim OK. Nek Meggle budalama prodaje vajkrem po 3 KM.
A posto zivim pored Konzuma gledam svaki 2 dan kako bacaju voce u kontejnere. Banane stave 2.85 KM naravno slabo se prodaju i onda posmedje i bace kg u kante. Menadjment radije drzi na 2,85 i baca nego da stalno drzi na 2 KM nikad ni kg ne bi bacili.
Ti si meni kralj.
Tako si dobar u tome cemu si posvecen, daj sto manje love za istu stvar.
Pratim sta pises, a kad budem kantonalni ministar privrede, il cega vec, ti ces biti zaduzen za kontrolu cijena u velikim marketima
bumerangss

#23704 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by bumerangss »

last mohicans wrote: 06/02/2025 10:56 Pekara Otoka zara, nanin hljeb jel bio 1.5 sad 2. Pletenica 2, kifla lafo velika 60, a mala 40. Nikakve razlike u veličini, minorno. Hrenovka u lisnatom 2, krosan 2. Jbt, kao da je dubaiji čokolada u njemu.
A uvijek puna ko šipak! Jedina pekara koja ima dvoja vrata i 4 radnice isto kao apoteka Dina :lol:
Isti im je i promet
Ispred vecinom parkirano po 5 6 auta sa 4 žmigavca i svi u redu da kupe tako skupe pekarske proizvode
Jednostavna formula : sistem ponude i potraznje i ne bi ne cudilo da jos toliko poskupe
last mohicans

#23705 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by last mohicans »

Svi mliječni proizvodi kod Đurića su odlični. Mlijeko ukusno, pavlake sasvim OK za cijenu koju nude, namazi dobri, grčki jogurt im je predobar. Jedino nemaju neki svoj puter, koliko sam skontao. Ovaj mila je sasvim dobar. Vidim da je Bingo počeo svoj neki raditi od 200g. Bio je 4.90 sto je još uvijek skupo, ali je jeftiniji od konkurencije. Meni je meggle misterija i ja ne znam kako oni ne propadnu, valjda ima još ovaca.
akcija007

#23706 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by akcija007 »

Meni se jedino ne avidja Djuricev svjezi sir . Iako ga radi Mg 99 Gradacac kao sirni namaz je. Ostali mlijecni proizvodi Lenka su im odlicni
tramvajtrojka

#23707 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by tramvajtrojka »

last mohicans wrote: 07/02/2025 01:02 Svi mliječni proizvodi kod Đurića su odlični. Mlijeko ukusno, pavlake sasvim OK za cijenu koju nude, namazi dobri, grčki jogurt im je predobar. Jedino nemaju neki svoj puter, koliko sam skontao. Ovaj mila je sasvim dobar. Vidim da je Bingo počeo svoj neki raditi od 200g. Bio je 4.90 sto je još uvijek skupo, ali je jeftiniji od konkurencije. Meni je meggle misterija i ja ne znam kako oni ne propadnu, valjda ima još ovaca.
Kolika je inflacija i da Uk kupuje u djuricu :mrgreen: :mrgreen: :lol:
noviclan

#23708 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by noviclan »

bumerangss wrote: 07/02/2025 00:50
last mohicans wrote: 06/02/2025 10:56 Pekara Otoka zara, nanin hljeb jel bio 1.5 sad 2. Pletenica 2, kifla lafo velika 60, a mala 40. Nikakve razlike u veličini, minorno. Hrenovka u lisnatom 2, krosan 2. Jbt, kao da je dubaiji čokolada u njemu.
A uvijek puna ko šipak! Jedina pekara koja ima dvoja vrata i 4 radnice isto kao apoteka Dina :lol:
Isti im je i promet
Ispred vecinom parkirano po 5 6 auta sa 4 žmigavca i svi u redu da kupe tako skupe pekarske proizvode
Jednostavna formula : sistem ponude i potraznje i ne bi ne cudilo da jos toliko poskupe
Ma ima otoka dobar parking strumpfovi ne pisu imaju mjesecni hljeb i svi zadovoljni
made_in_sarajevo

#23709 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by made_in_sarajevo »

Svi mljecni proizvodi bar sto sam vidio, a vrtio sam haman svaki su gradacac mi99. Zato Djuric srpski junak stavi to mlijeko na 1.79 , a bingo patriota nas dobri isto mlijeko iz iste fabrike iz istog grada stavi 2.10 pa u neka doba kaze akcija 1.85. neko je spomeno vajkrem, to kad smo otkrili prije 2 mjeseca je hit mjeseca bilo :mrgreen: .

Djuric lenka majoneza me na polimark podsjeca i moguce je da im oni pakuju, jer i bingu polimark pakuje. Ko nije probajte njiovu DA kolu, zova, fanta je prolazna. Ja paket zove uzmem 6KM dobijem 9l i na posao odnesem :mrgreen: . Vlazne maramice 99% vodene 1.70 72 komada nama odlicne, cak i dijete obrisu na mjenjaju pelena. Jebena kesa za smece jeftinija duplo i bolja duplo od ovih neki marki sto traze po 4-5KM za kese
ElRe

#23710 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by ElRe »

Isti im je i promet
Štrudla sa makom im je odlična i na Malti i Otoci.
problemnatravunu

#23711 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by problemnatravunu »

Isti im je i promet
Tu pekaru , po meni, prije svega "vadi" lokacija , tržnica , stajalište za trole i minibuseve , veliko naselje i lijevo i desno , bilo bi zanimljivo da neko istraži gdje je sljedeća neka pekara (nećemo računati granape), čini mi se da je nema nadaleko, doskora je bila u Gradačačkoj "Sito", zatvorili , prije bila i "Manja" .... prema tome , mogu "drmati" cijene bez brige , samo ne znam na šta im generalno liče proizvodi
teskeredzic_22
Grijem se na: Toplane
Vozim: Peugeot

#23712 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by teskeredzic_22 »

ElRe wrote: 07/02/2025 06:16
Isti im je i promet
Štrudla sa makom im je odlična i na Malti i Otoci.
Na Otoci sam prestao kupovati "Nanin hljeb" kad je sa 1,00 KM poskupio na 1,20 KM a na Malti veliki "kukuruzni" (čista kukuruza) sa 1,50 KM na 1,60 KM.

Dosta je.
VladaFBiH

#23713 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by VladaFBiH »

ajdamo wrote: 06/02/2025 16:16
VladaFBiH wrote: 06/02/2025 15:18
ajdamo wrote: 06/02/2025 10:46

Milka za naše tržište je užasna, Zvečevo i Pionir prave 5x bolje čokolade .
koja Milka za naše tržište? Imaš najmanje 5 lanaca koji je sami uvoze iz cijele evrope i koja nije za naše tržište. Samo ona od 12-13KM je uslovno rečeno za naše tržište a ista je kao i ostale samo što je 2x skuplja.
Svaka milka koju sam kupio u bh radnjama je lošija od istih koje sam donosio iz Austrije i Njemačke.

Samo su one velike istog kvaliteta.
doduše, kupujem samo velike (mele su mu kao testeri) tako da neću ništa da tvrdim jer nisam probao ali bi se iznenadio koliko ima Milke iz zapadne evrope u BiH - samo obrati pažnju na uvoznika i zemlju porijekla
VladaFBiH

#23714 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by VladaFBiH »

ajdamo wrote: 06/02/2025 19:43
Velkoski wrote: 06/02/2025 19:41 ma to k'o mit o Nutelli :mrgreen:
Nisi probao drugu pa misliš da je mit :D

Ima poseban subreddit o tome.

naravno da su je prilagodili isto kao što coca-cola nije ista na svim tržištima - ali porediti Njmačku Nulellu i reći da je najbolja dok je proizvođać iz Italije gdje je izmišljena je presmiješno.
VladaFBiH

#23715 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by VladaFBiH »

Dozer wrote: 06/02/2025 20:36
Nisi to nikakvi mitovi, nego cinjenice. BiH svi gledaju kao Afriku, znajubda nema kontrola, i ovdje se salje sve nize kvalitete nego u EU.
Od hrane, do kucne tehnike.
I ovo sam se licno uvjerio na X istih stvari kupljenih u BiH i negdje u EU.
ne isplati se praviti samo za BiH jer smo premalo tržište
Haris.ba

#23716 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Haris.ba »

VladaFBiH wrote: 07/02/2025 08:35
Nisi to nikakvi mitovi, nego cinjenice. BiH svi gledaju kao Afriku, znajubda nema kontrola, i ovdje se salje sve nize kvalitete nego u EU.
Sto je mit?
One test showed that a package of fish sticks sold in Slovakia contained just 58 percent fish whereas a package purchased across the border in Austria included 65 percent fish. When it came to the bottle of Lenor fabric softener provided by Fico, it cost 30 cents more than in Austria and contained 60 milliliters less. In other products, more expensive ingredients like butter have been replaced by cheaper palm oil for the Eastern European market while fruit flavors are augmented by aromas. In products like Coca-Cola, sugar is sometimes replaced with cheaper sweeteners like glucose syrup
Image
https://www.spiegel.de/international/bu ... 82949.html
VladaFBiH

#23717 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by VladaFBiH »

last mohicans wrote: 07/02/2025 01:02 Svi mliječni proizvodi kod Đurića su odlični. Mlijeko ukusno, pavlake sasvim OK za cijenu koju nude, namazi dobri, grčki jogurt im je predobar. Jedino nemaju neki svoj puter, koliko sam skontao. Ovaj mila je sasvim dobar. Vidim da je Bingo počeo svoj neki raditi od 200g. Bio je 4.90 sto je još uvijek skupo, ali je jeftiniji od konkurencije. Meni je meggle misterija i ja ne znam kako oni ne propadnu, valjda ima još ovaca.
Đurić ima jeftino ono što uvozi i njihovu robna marku dok je na ostalom u prosjeku skuplji pa samo obratite pažnju na to kada već hoćete da uštedite
xoklix

#23718 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by xoklix »

Kad je ovo MM poskupio? Nisam kod njih kupovao ima više od pola godine.

Btw. Ovo za Nuttelu nije mit, ova iz Poljske je namijenjena za balkansko tržište. Pa u HR Vladi se raspravljalo o tome i predlagali zakoni. Ne znam krajnji rezultat toga...
Trappist

#23719 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Trappist »

https://n1info.ba/vijesti/infografika-n ... ego-u-bih/
"INFOGRAFIKA Nepravda ili pohlepa? Bh. proizvodi u Švedskoj jeftiniji nego u BiH"

treba svaki dan ovakve clanke postavljati, ne bi li nas narod skontao koliko nas prave idiotima
Dilibus

#23720 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Dilibus »

xoklix wrote: 07/02/2025 09:10 Kad je ovo MM poskupio? Nisam kod njih kupovao ima više od pola godine.

Btw. Ovo za Nuttelu nije mit, ova iz Poljske je namijenjena za balkansko tržište. Pa u HR Vladi se raspravljalo o tome i predlagali zakoni. Ne znam krajnji rezultat toga...
Da. Obrazlozenje bilo; kao da su radili ispitivanje trzista, i da istocnoevropsko trziste voli vise secera, a manje kakaa.
Naslovnica

#23721 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Naslovnica »

Haris.ba wrote: 07/02/2025 08:41

Sto je mit?
One test showed that a package of fish sticks sold in Slovakia contained just 58 percent fish whereas a package purchased across the border in Austria included 65 percent fish. When it came to the bottle of Lenor fabric softener provided by Fico, it cost 30 cents more than in Austria and contained 60 milliliters less. In other products, more expensive ingredients like butter have been replaced by cheaper palm oil for the Eastern European market while fruit flavors are augmented by aromas. In products like Coca-Cola, sugar is sometimes replaced with cheaper sweeteners like glucose syrup
Image
:thumbup:
Brdo je takvih proizvoda, nikakva to nije tajna.
"Preferencije balkanskih ili istočnoevropskih potrošača su da vole više šećera a manje ljeljaka u odnosu na njemaške potrošače, volimo da nam gače vuku na sivkastu boju u odnosu na švapcke alpine fresh bjeluinu gača i slično."
Dozer

#23722 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Dozer »

Nisi to nikakvi mitovi, nego cinjenice. BiH svi gledaju kao Afriku, znaju da nema kontrola, i ovdje se salje sve nize kvalitete nego u EU.
Pa i ne pravi se samo za nas. Imas po fabrikama linije za trece zemlje. U to se stavlja manje skupljih sastojaka, samim tim je trosak gotovog proizvoda nizi, ili se stavljaju jeftiniji i nekvalitetniji dijelovi u tehniku, i opet je trosak gotovog proizvoda nizi, itd. Logicno, samim tim je profit veci.
Dozer

#23723 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Dozer »

Trappist wrote: 07/02/2025 09:18 https://n1info.ba/vijesti/infografika-n ... ego-u-bih/
"INFOGRAFIKA Nepravda ili pohlepa? Bh. proizvodi u Švedskoj jeftiniji nego u BiH"

treba svaki dan ovakve clanke postavljati, ne bi li nas narod skontao koliko nas prave idiotima
Svedska ima diferencirane stope poreza, i mislim da je porez na hranu 12%, dok je redovni 25%.

Ne znam kako je s carinom za proizvode iz BiH, da li postoji i kolika je, ali ovu razliku od 5% u porezu izmedju njih i nas svakako pojede transport.

I ovo je samo jos jedan od dokaza koliko se u BiH bukvalno otima od naroda i koliko je kompletno trziste (ne)uredjeno.
Last edited by Dozer on 07/02/2025 09:43, edited 1 time in total.
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#23724 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by izvrsni direktor »

Naslovnica wrote: 07/02/2025 09:19
Haris.ba wrote: 07/02/2025 08:41

Sto je mit?
Image
"Preferencije balkanskih ili istočnoevropskih potrošača su da vole više šećera a manje ljeljaka u odnosu na njemaške potrošače, volimo da nam gače vuku na sivkastu boju u odnosu na švapcke alpine fresh bjeluinu gača i slično."
ne prave maksuz smece niti idu na kartu da u bosni nema kontrola, kako to Dozer gore lupa. vec prave u skladu sa zakonskim standardima koji u nasoj drzavi vaze i onoliko koliko zakonsko norme dozvoljavaju. znate ono "ne treba nam clanstvo u EU, oni su licemjeri, okrenimo se rusiji".

Jedan primjer:
Coca Cola za veliku britaniju je sad totalno drugacija u odnosu na coca colu za eu, poslije brexita promijenili se zakoni i coca cola moze vise secera tutnuti unutra nego u eu. pa tako sad mnogi koji odu u london na izlet, ustanove kako je coca cola puno bolja u odnosu na onu u dojclandu. je li to znaci da oni maksuz smece salju u dojcland, kako se to tvrdi za nutelu u bih?
Dozer

#23725 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Dozer »

izvrsni direktor wrote: 07/02/2025 09:43
Naslovnica wrote: 07/02/2025 09:19
ne prave maksuz smece niti idu na kartu da u bosni nema kontrola, kako to Dozer gore lupa. vec prave u skladu sa zakonskim standardima koji u nasoj drzavi vaze i onoliko koliko zakonsko norme dozvoljavaju. znate ono "ne treba nam clanstvo u EU, oni su licemjeri, okrenimo se rusiji".

Jedan primjer:
Coca Cola za veliku britaniju je sad totalno drugacija u odnosu na coca colu za eu, poslije brexita promijenili se zakoni i coca cola moze vise secera tutnuti unutra nego u eu. pa tako sad mnogi koji odu u london na izlet, ustanove kako je coca cola puno bolja u odnosu na onu u dojclandu. je li to znaci da oni maksuz smece salju u dojcland, kako se to tvrdi za nutelu u bih?
Ziv bio... Hoces reci da je u BiH "standard" da u Nutteli ima vise secera, a manje kakaa i ljesnjaka? Ozbiljno...? Ko je uveo taj standard, kad i gdje? Daj neki link :lol:
Naravno da maksuz prave proizvod nizeg kvaliteta za nas, i da idu na to da nema kontrola ili su previse slabe i rijetke.

Vec sam pricao o higijeni i proizvodima za EU i BiH+. Isti proizvod, isto pakovanje, ali drugacija naljepnica (u skladu sa zakonom o jeziku, blabla), i drugaciji kvalitet u pogledu mirisa i djelovanja. Ko god ne vjeruje, neka testira prvom prilikom sampone, sapune, kaladonte, deterdzente.
Last edited by Dozer on 07/02/2025 09:48, edited 1 time in total.
Post Reply