Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
MarlboroGold wrote: ↑05/02/2025 12:12
Samo i isključivo zbog konstitutivnosti zadržavate pravo na ravnopravno odlučivanje, a neće ni to vječno trajati. Kad više ne bude bilo te slamke možete se pozdraviti sa ravnopravnim odlučivanjem, jer ga faktički i ne zaslužujete već više od decenije po raznim parametrima, to i sami znate i toga vas je i najviše strah. I ja ti ovo govorim kao 50% Hrvat. Toliko vam je Zagreb historijski gledano ideološki isprao mozak da ovu državu ne smatrate maticom, a što je teška sramota. Shvatićete to jednog dana... možda ne vi, ali vaši potomci kad budu odrastali u jednoj uređenoj i normalnoj državi. Državi u kojoj više neće biti konstitutivnosti.
Ne znam care kome se obraćaš jer ja ne razmišljam i ne govorim za druge ali vidim da te baš pogodilo što uspješni hrvatski rukometaši obilaze našu domovinu BiH u hrvatskom dresu. Igrali bi oni i u BiH dresu samo vide da tu nema uspjeha ni nagrade za trud.
Mene osobno nije ničega strah i volio bih da živim u uređenoj i normalnoj državi ali nisu najmalobrojniji Hrvati ti koji stoje na putu da BiH to nekada i postane.
Obrati se zato bošnjačkim i srpskim političarima koji igraju igrice i dijele ovu državu na pola. Njima ne odgovara konstitutivnost Hrvata u BiH jer im otežava posao.
Možda se b i s političari dogovore da ukinu tri konstitutivna naroda ali će svakako zadžati dva entiteta i što onda ?
Pa ti tvoji ciljano doprinose da se uništava sport u ovoj državi u korist sporta druge države, pa da ljudi nemaju ovdje nikakvu perspektivu i onda, naravno, primorani su da odu negdje drugo i da igraju za druge. Nije problem ni što srcem idu, jer su tako odgojeni u tom sistemu vrijednosti. Ja tu sportiste ne blatim i njih stvarno ne krivim.
Krivim sistem koji stoji iza toga koji radi na destrukciji BH Sporta već više decenija. Ima tu naravno i nesposobnosti, korupcije i svega ostalog u tom bućkurišu i od onih čija su usta puna Bosne i Hercegovine, ali bome i te destrukcije i to ne malo i koja mahom dolazi sa hrvatske i srpske strane u BiH.
Tako da... ne možeš mi baš govoriti o "igrali bi oni i u BiH dresu samo vide da tu nema uspjeha ni nagrade za trud" kad su takvi kao ti saučesnici zašto je to upravo tako.
ja stvarno evo pokušavam razmisliti realno u kojim uvjetima bi se moglo u ovakvom svijetu ukinuti predsjednistvo konstitutivnost dayton i entiteti
i onda se pitaju cemu neraskidivi savez hdz snsd
pa znaju da bi sds prodao kontitutivnost samo hrvata
a da bi sam snsd pao pa bi onda na red dosao hdz po mantri fbih ide za sda rs za sds
stari planovi
Samo i isključivo zbog konstitutivnosti zadržavate pravo na ravnopravno odlučivanje, a neće ni to vječno trajati. Kad više ne bude bilo te slamke možete se pozdraviti sa ravnopravnim odlučivanjem, jer ga faktički i ne zaslužujete već više od decenije po raznim parametrima, to i sami znate i toga vas je i najviše strah. I ja ti ovo govorim kao 50% Hrvat. Toliko vam je Zagreb historijski gledano ideološki isprao mozak da ovu državu ne smatrate maticom, a što je teška sramota. Shvatićete to jednog dana... možda ne vi, ali vaši potomci kad budu odrastali u jednoj uređenoj i normalnoj državi. Državi u kojoj više neće biti konstitutivnosti.
Ne znam care kome se obraćaš jer ja ne razmišljam i ne govorim za druge ali vidim da te baš pogodilo što uspješni hrvatski rukometaši obilaze našu domovinu BiH u hrvatskom dresu. Igrali bi oni i u BiH dresu samo vide da tu nema uspjeha ni nagrade za trud.
Mene osobno nije ničega strah i volio bih da živim u uređenoj i normalnoj državi ali nisu najmalobrojniji Hrvati ti koji stoje na putu da BiH to nekada i postane.
Obrati se zato bošnjačkim i srpskim političarima koji igraju igrice i dijele ovu državu na pola. Njima ne odgovara konstitutivnost Hrvata u BiH jer im otežava posao.
Možda se b i s političari dogovore da ukinu tri konstitutivna naroda ali će svakako zadžati dva entiteta i što onda ?
Da, jadni HDZ i legitimni Hrvati bi rado u EU ali nedaju Bošnjaci i Srbi, odnosno SNSD. Valjda je zbog te silne želje za EU Dragan Čović i HDZ pupčanom vrpcom vezan sa SNSD, koji su, pogodićeš, najveća prepreka za približavanje ka EU. Ne znam kako ti ne dosadi furati tu patetičnu priču u koju niko ne vjeruje.
Pa ti tvoji ciljano doprinose da se uništava sport u ovoj državi u korist sporta druge države, pa da ljudi nemaju ovdje nikakvu perspektivu i onda, naravno, primorani su da odu negdje drugo i da igraju za druge. Nije problem ni što srcem idu, jer su tako odgojeni u tom sistemu vrijednosti. Ja tu sportiste ne blatim i njih stvarno ne krivim.
Krivim sistem koji stoji iza toga koji radi na destrukciji BH Sporta već više decenija. Ima tu naravno i nesposobnosti, korupcije i svega ostalog u tom bućkurišu i od onih čija su usta puna Bosne i Hercegovine, ali bome i te destrukcije i to ne malo i koja mahom dolazi sa hrvatske i srpske strane u BiH.
Tako da... ne možeš mi baš govoriti o "igrali bi oni i u BiH dresu samo vide da tu nema uspjeha ni nagrade za trud" kad su takvi kao ti saučesnici zašto je to upravo tako.
Hajmo sad malo pošteno. Na koji to način njegovi Hrvati uništavaju sport?
Opste poznata cinjenica da cim se ukine konstitutivnost isti dan ce krenut cvjetat cvijece i u nase preduzece. Zeljo i sarajvo ce odma za deset mjesta skocit ispred zrinjskog po kvaliteti fudbala a fasade u sred ferhadije nece smjet vise padat, da ne bi i njih ukinuli.
Pa eto probali smo 20 godina sa tim apartheidskim konceptima superiornosti pojedinih etnija i nismo nigdje dospijeli. Morat cemo nekad probati i nesto vise demokratsko, pa ako ne bude valjalo vratimo se opet na diskriminaciju pojedinica koji nemaju potrebna krvna zrnca ili ne zive na odredjenoj teritoriji
ja kao katolik dozivljavam neugodnosti u hercegovini i preko telefona gdje sam zivio 3 godine jer nas oni uopce ne dozivljavaju kao da smo iz iste države istog naroda iste vjere
a bosnjaci se bune kakav je odnos herecgovackih hrvata prema njima i drzavi bih
kad je takav prema njihovim sunarodnjacima
istu gresku rade kao zagrepcani
eh sad neko zeli da to sto hrvati imaju regionalnih tenzija pristanu uci u jos goru suplju...bez konstitutivnosti... e to nece moci
Ni ja ne mislim da je takva prekompozicija sistema realna u skorije vrijeme. Ali to nas ceka kad tad.
Međutim hocu da pokazem kako je svako otpakivanje politickog sistema i konkretno izbornog zakona mac sa dvije ostrice jer moze ici i u drugom pravcu. A pro BiH politicari da su pametni na svaki pomen istog bi trebali pricati o nedemokraticnosti principa konstitutivnisti specijalnih etnija kojeg moramo odbaciti na EU putu sa ogranicenim promijenama ustava.
Hajmo sad malo pošteno. Na koji to način njegovi Hrvati uništavaju sport?
No Mind wrote: ↑06/02/2025 09:31
Ni ja ne mislim da je takva prekompozicija sistema realna u skorije vrijeme. Ali to nas ceka kad tad.
Međutim hocu da pokazem kako je svako otpakivanje politickog sistema i konkretno izbornog zakona mac sa dvije ostrice jer moze ici i u drugom pravcu. A pro BiH politicari da su pametni na svaki pomen istog bi trebali pricati o nedemokraticnosti principa konstitutivnisti specijalnih etnija kojeg moramo odbaciti na EU putu sa ogranicenim promijenama ustava.
čudo se kod nas u bih ne događa kao u srbiji da dio hrvatskog i katolickog bica u BOSNI kroz propagandu dobije novo ime...šokci...latini... bunjevci...ne znam ni sam...
No Mind wrote: ↑06/02/2025 09:31
čudo se kod nas u bih ne događa kao u srbiji da dio hrvatskog i katolickog bica u BOSNI kroz propagandu dobije novo ime...šokci...latini... bunjevci...ne znam ni sam...
Mislim da znas da je to samo moglo ići obratno... Sokci, Pahori etc. su to bili i prije nego su bili Hrvati. Etnogeneza vecine europskih naroda nije monolitan proces, pretpostavljam da je bilo manje tih korpusa na relativno geografski dosta izolovanoj teritoriji BiH.
Truba wrote: ↑06/02/2025 09:21
ja kao katolik dozivljavam neugodnosti u hercegovini i preko telefona gdje sam zivio 3 godine jer nas oni uopce ne dozivljavaju kao da smo iz iste države istog naroda iste vjere
a bosnjaci se bune kakav je odnos herecgovackih hrvata prema njima i drzavi bih
kad je takav prema njihovim sunarodnjacima
istu gresku rade kao zagrepcani
eh sad neko zeli da to sto hrvati imaju regionalnih tenzija pristanu uci u jos goru suplju...bez konstitutivnosti... e to nece moci
Dobro obratite paznju na ovaj komentar.
Ko biva, mi Bosnjaci trebamo imatu razumijevanja za uvrede iz RH, jer se tako ondnose i prema Hrvatima iz BiH.
ljudi misle da su druga država od 1938 u odnosu na sarajevo a ti im sad nudis ukidanje konsittutivnosti kantona entiteta kao nešto drobro
sva ti se politika i tebe i svih ostalih svela na iznudjivanje bana i djelovanje visokog predstavnika
a onda se pitaš štoi država ne valja
pa ne valja jer većina od 2 naroda na prvom mjestu je ne žele a ovdje se prosipaju maksimalistički zahtjevi
Većina u ovoj državi je narod koji voĺi BiH...to Tuba ne može ili neće da shvati.Gledati u nebo iznad Zagreba u nadi da ti padne kiša u Grudama je recept za odliv hrvata...
Shvatit će jednog dana,Hrvatska je svakako svakim danom sve praznija i jedva ih čeka...bujrum majorizovani preko granice u jednom smjeru sa Tubom na čelu kolone. Ionako svi sanjaju o Zagrebu
Bosnjaci “cekaju” da se razvije nekakav politicki pluralizam u hrvata gdje bi tu umjesto hdza i covketa dosla neka druga ekipa, koja nece biti podruznica hdza u hrvatskoj.
Hrvati “cekaju” izborni zakon po njihovom kroju jer im bosnje preglasavaju clana predsjednistva kroz komsu i ostale ublehe.
Sta je izglednije od ove dvije stvari da se desi ? Po meni, od tog cekanja ce izgleda i jedni i drugi dobit po kitu cvijeca.
Jedno “cekanje” uspjesno hrani ovo drugo, zacarani krug gdje izgleda nema rjesenja do vanjske intervencije.
Politika Hrvata u BiH modelirana je tokom agresije SCG agresora na Hrvatsku i BiH. Sve njene varijante i podvarijante, svi prijedlozi, inicijative, prihvatanja i odbacivanja detaljno su razmatrana i usaglašavana ali je nažalost zadominirala najgora varijanta, ona koju je krojio Franjo Tuđman sa Miloševićem i koja je iznjedrila i aktuelnu politiku HDZ-a.
Sva politička previranja iz tog perioda, sve diskusije, prijedlozi i varijante, podrška i odbijanje istih izvanredno je predstavljeno i do u detalje opisano u fenomenalnom štivi gospodina Amira Klike u "RAT U SREDNJOJ BOSNI 1992 -1994."
No ta knjiga iako je fenomenalna i ne postoji ni jedna jedina rečenica koja nije dokumentovana i odvagana ne nalazi put do većeg broja čitalaca. Svi akteri, mjesto, vrijeme i događaji te bogata dokumentacija koja prati te aktivnosti predstavljeni su na način da razumijevanje i tok današnje politike Hrvata teško može biti razumljiv bez tih varijanti kojima je Tuđman udario svoj pečat i time za decenije i decenije narednog perioda zatrovao te odnose i politiku.
4L0n3 wrote: ↑06/02/2025 15:11
Doslo je do nekog deadlock-a reklo bi se.
Bosnjaci “cekaju” da se razvije nekakav politicki pluralizam u hrvata gdje bi tu umjesto hdza i covketa dosla neka druga ekipa, koja nece biti podruznica hdza u hrvatskoj.
Hrvati “cekaju” izborni zakon po njihovom kroju jer im bosnje preglasavaju clana predsjednistva kroz komsu i ostale ublehe.
Sta je izglednije od ove dvije stvari da se desi ? Po meni, od tog cekanja ce izgleda i jedni i drugi dobit po kitu cvijeca.
Jedno “cekanje” uspjesno hrani ovo drugo, zacarani krug gdje izgleda nema rjesenja do vanjske intervencije.
kad su bosnjaci birali komsica,covic je imao najgori rejting. bosnjaci i komsic su samo ojacali hdz i covica.
Truba wrote: ↑06/02/2025 15:14
imaju bh hrvati pluralizam ali svaka stranka mora imati hrvat u svome imenu
i svaka slejdeća je za bosnjake gora od prethodne
vidi 1990 i HRS
nakon HDZ i HSP
a ima i HSP HB Čisti HSP itd
Po tom HR ključu lagano je mogla biti Stranka Bošnjačkog naroda i pravde, Naša Bošnjačka stranka, Stranka za Bošnjačku BIH, Demokratska fronta Bošnjaka itd..itsl.
To je samo jedan slikovit primjer koliko se mi Bošnjaci razlikujemo od Hrvata.
kad su bosnjaci birali komsica,covic je imao najgori rejting. bosnjaci i komsic su samo ojacali hdz i covica.
Izborni zakon ne poznaje taj termin da su Bošnjaci birali Komšića. Izborni zakon jasno kaže da se biraju dva člana predsjedništva, jedan iz reda Hrvata a jedan iz reda Bošnjaka, iz izborne jedinice FBiH. Kraj priče.
Truba wrote: ↑06/02/2025 15:15
ako za pluralizam mislite da ce biti neka hrvatska Možemo ili NS ili Liberali
sumnjam
možda u kojem kvartu u zap mostaru
nedovoljno
vecina hrvata zivi na selu
kakvi su rezultati u bosnjaka samo gledajmo seoske sredine
bare bare?
Pa bilo bi lijepo tako neke “liberalnije”, al ok stoji sto kazes. Sda je mahom glavna u seoskim sredinama u bosnjaka, ko i hdz u hrvata. Al evo recimo sta je sa Mostarom ? U sarajevu se ove “liberalnije” dobro trzaju. U opstinama s vecim od prosjecnog stepenom obrazovanja sda nema ni na mapi.
Izborni zakon ne poznaje taj termin da su Bošnjaci birali Komšića. Izborni zakon jasno kaže da se biraju dva člana predsjedništva, jedan iz reda Hrvata a jedan iz reda Bošnjaka, iz izborne jedinice FBiH. Kraj priče.
Poznaju ljudi. Nije to nikakva tajna, a da je kraj price ne bi hdz citavu platformu oko toga izgradio. Jesu namazani ali nisu idioti, nema smisla pravit se lud.