Muzički Almanah (naš život u muzici)
Moderator: _BataZiv_0809
- zomri
#6126 Re: Muzički Almanah (naš život u muzici)
Duhom sam za tebe tinejdzer 
- dale cooper
- zomri
#6128 Re: Muzički Almanah (naš život u muzici)
De nam sad reci kakav je novi Primal Scream
- dale cooper
#6129 Re: Muzički Almanah (naš život u muzici)
Nisam slušao. Šta Fantano kaže? 
- zomri
#6130 Re: Muzički Almanah (naš život u muzici)
Prilično sam siguran da ga je hraknuo, ali nisam gledao. Slušam novi Reymour
- dale cooper
#6131 Re: Muzički Almanah (naš život u muzici)
Nikad čuo, any good?
- zomri
#6132 Re: Muzički Almanah (naš život u muzici)
Ako si volio stari Broadcast, daj šansu
- dale cooper
#6133 Re: Muzički Almanah (naš život u muzici)
https://www.stereogum.com/2289129/eleph ... t-53/news/
Tužna vijest danas da je Will Cullen Hart, jedan od osnivača muzičkog kolektiva Elephant 6 i jedan od vođa benda Olivia Tremor Control, preminuo.
Za one koji ne znaju, Olivia Tremor Control je bio kultni psych pop bend iz 90-tih, koji je svojom dubokom eksploracijom eksperimentalne strane
Briana Wilsona kao i Beatlesa, iznjedrio dva bisera od albuma - Dusk at Cubist Castle i Black Foliage, koji su neki od najboljih indie izdanja
90-tih. Elephant 6 kolektiv je također bio mjesto iz kojeg je proizašao i Neutral Milk Hotel, koji je uz Olivia Tremor Control bio najpoznatiji uzdanak
ovog kolektiva. Bilo je tu još dosta dobrih bendova (između ostalih i Apples in Stereo, Elf Power, Beulah) koji su, svako na svoj način, pretraživali
psihodelični pop 60-tih godina i pravili nešto posebno i svoje što je u mnogo čemu uticalo na bendove koji su kasnije dolazili.
Tužna vijest danas da je Will Cullen Hart, jedan od osnivača muzičkog kolektiva Elephant 6 i jedan od vođa benda Olivia Tremor Control, preminuo.
Za one koji ne znaju, Olivia Tremor Control je bio kultni psych pop bend iz 90-tih, koji je svojom dubokom eksploracijom eksperimentalne strane
Briana Wilsona kao i Beatlesa, iznjedrio dva bisera od albuma - Dusk at Cubist Castle i Black Foliage, koji su neki od najboljih indie izdanja
90-tih. Elephant 6 kolektiv je također bio mjesto iz kojeg je proizašao i Neutral Milk Hotel, koji je uz Olivia Tremor Control bio najpoznatiji uzdanak
ovog kolektiva. Bilo je tu još dosta dobrih bendova (između ostalih i Apples in Stereo, Elf Power, Beulah) koji su, svako na svoj način, pretraživali
psihodelični pop 60-tih godina i pravili nešto posebno i svoje što je u mnogo čemu uticalo na bendove koji su kasnije dolazili.
-
omar little
#6134 Re: Muzički Almanah (naš život u muzici)
vrlo zanimljivo. tech dystopia. lina khan nam je jedina i zadnja nada bila protiv tech monopolistickih hohstaplercina...
The Ghosts in the Machine
Spotify’s plot against musicians
by Liz Pelly
https://harpers.org/archive/2025/01/the ... musicians/
The Ghosts in the Machine
Spotify’s plot against musicians
by Liz Pelly
https://harpers.org/archive/2025/01/the ... musicians/
- dale cooper
#6135 Re: Muzički Almanah (naš život u muzici)
Da, primjetio sam poplavu ovih anonimnih stock music traka već zadnjih par godina. Kao što ovaj članak navodi većinom se mogu naći na
playlistima instrumentalne muzike. Pošto slušam dosta ambienta primjetio sam gomilu nepoznatih imena koja u principu zvuče isto.
Mahom prijatna, u onom najdosadnijem maniru, non offensive background muzika koja je kopija kopije kopije nekih mnogo boljih stvari.
Spotify i ostali streameri, koliko god bili zgodni za slušaoca, su najgora stvar koja se mogla desiti izvođačima jer im plaćaju kikiriki za muziku.
Lova se ogromnim dijelom dijeli između diskografskih kuća i streaming servisa.
Sa rastom AI-a, čak neće više biti potrebe ni da unajmljuju muzičare da odsviraju ove trake, već će sve raditi mašina.
Sjebano je sve to zajedno.
Baš distopija što kažeš.
playlistima instrumentalne muzike. Pošto slušam dosta ambienta primjetio sam gomilu nepoznatih imena koja u principu zvuče isto.
Mahom prijatna, u onom najdosadnijem maniru, non offensive background muzika koja je kopija kopije kopije nekih mnogo boljih stvari.
Spotify i ostali streameri, koliko god bili zgodni za slušaoca, su najgora stvar koja se mogla desiti izvođačima jer im plaćaju kikiriki za muziku.
Lova se ogromnim dijelom dijeli između diskografskih kuća i streaming servisa.
Sa rastom AI-a, čak neće više biti potrebe ni da unajmljuju muzičare da odsviraju ove trake, već će sve raditi mašina.
Sjebano je sve to zajedno.
-
omar little
#6136 Re: Muzički Almanah (naš život u muzici)
ja sam po dzezu i klavirskoj muzici primijetila te stock autore i djela. tmurno i deprimirajuce je sve to skupa. gdje god zagrebes, iste naznake obruca. film i televizija slicna prica...
- medvjed23
#6137 Re: Muzički Almanah (naš život u muzici)

Ko je sve na slici?
Ko, bez guglanja, pogodi, dobiće kartu za HMH koncert. A ako nazovete odmah, imate šansu da osvojite i CD Fistika:

Ali to nije sve...
- Nepenthe11
#6138 Re: Muzički Almanah (naš život u muzici)
A nije teško
... Cornell, Staley, Vedder i... Cantrell??
EDIT: Ma neeee, taj zadnji šo bi rekla ova jedna KRT.
EDIT: Ma neeee, taj zadnji šo bi rekla ova jedna KRT.
- Nepenthe11
- dale cooper
#6140 Re: Muzički Almanah (naš život u muzici)
Ja mu nisam ni odgovarao zbog ovih HMH i Fistik provokacija. 
- medvjed23
#6141 Re: Muzički Almanah (naš život u muzici)
Cijenjeni Nepenthe11, ljubazno molimo da nas obavijestite o adresi na koju možemo poslati kartu i CD.
S poštovanjem,
Korisnička služba Muzičkog Almanaha
S poštovanjem,
Korisnička služba Muzičkog Almanaha
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#6142 Re: Muzički Almanah (naš život u muzici)
@dale cooper
@medvjed23
šta velite na ovaj trend?
moram reći da mi je poprilično zabavno
- Chmoljo
- Chmoljo
- medvjed23
- dale cooper
- dale cooper
#6147 Re: Muzički Almanah (naš život u muzici)
Na današnji dan, da je još uvijek među nama, David Bowie bi navršio 79 godina. Za dva dana će biti 10 godina od njegove smrti. Još uvijek
je čudno izgovoriti da je Bowie mrtav, jer je nekako uvijek bio veći od života, kao da nije sa ovog svijeta. Ali da parafraziram jednog drugog Davida,
čija prva godišnjica smrti također uskoro dolazi, he is dead yet he lives.
-
DonieBrasco
#6148 Re: Muzički Almanah (naš život u muzici)
Nadam se da je ovo prava tema za ovu raspravu.
Nedavno sam gledao neke muzicke sadrzaje i uglavnom svira Whitsnakes i tako dobro zvuce u smislu "zvuka" kvalitete snimanja, instrumenata, mikrofona, tada nije bilo kompjutera nego analagno na trake, digitala i to rana bili sintsajzeri, sve se maltene sviralo i snimalo. To je period 70ih 80ih, razumijem da su oni veliki bend i ime da su tada u to vrijeme mogli da priuste najbolji studio i opremu.
I onda mi pade na pamet Bijelo Dugme kao top bend istih tih godina 70-80ih vremena Jugoslavije, ne znam da li su oni snimali van tada Juge u nekom stranom studiu i na opremi, ili predpostavljam najvise u Beogradu, ali opet kad uporedis njihv zvuk, kvalitet "slusanja" instrumenata, vokala, mikrofona nebo i zemlja kvaliteta.
Nedavno sam gledao neke muzicke sadrzaje i uglavnom svira Whitsnakes i tako dobro zvuce u smislu "zvuka" kvalitete snimanja, instrumenata, mikrofona, tada nije bilo kompjutera nego analagno na trake, digitala i to rana bili sintsajzeri, sve se maltene sviralo i snimalo. To je period 70ih 80ih, razumijem da su oni veliki bend i ime da su tada u to vrijeme mogli da priuste najbolji studio i opremu.
I onda mi pade na pamet Bijelo Dugme kao top bend istih tih godina 70-80ih vremena Jugoslavije, ne znam da li su oni snimali van tada Juge u nekom stranom studiu i na opremi, ili predpostavljam najvise u Beogradu, ali opet kad uporedis njihv zvuk, kvalitet "slusanja" instrumenata, vokala, mikrofona nebo i zemlja kvaliteta.
- Better Man
#6149 Re: Muzički Almanah (naš život u muzici)
Vidi. Bijelo Dugme su drugi album Šta bi dao da si na mom mjestu i treći album Eto baš hoću snimali u Londonu, a producent im je bio Neil Harrison. Treći album je sniman u jednom od najboljih studija u tadašnjoj Jugoslaviji to je čuveni studio Radio televizije Beograd 5. Snimatelji su bili iz Londona i bili su šokirani kad su vidjeli miksetu na kojoj trebaju da rade. Razlog njihove šokiranosti je bila zato što je to bio posljednji krik tehnike u to vrijeme, najkmodernija mikseta koja je postojala i oni nikad prije nisu radili na takvoj mikseti. To je bila prva mikseta koja je bila jednim dijelom i digitalna i mogao si da neke stvari radiš što prije na prijašnjim miksetama nisi mogao.DonieBrasco wrote: ↑04/02/2026 15:43 Nadam se da je ovo prava tema za ovu raspravu.
- dale cooper
#6150 Re: Muzički Almanah (naš život u muzici)
Pa ovi albumi Dugmeta iz 70-tih produkcijski i zvuče kao iz tog perioda i nema neke razlike u kvaliteti u tom smislu kada se poredi sa suvremenicima
iz inostranstva. Od 1980 godine i albuma Doživjeti Stotu sam Bregović počinje producirati albume. I meni produkcijski gledano ti albumi, posebice od onog sa Tifom pa nadalje, zvuče nekako "tanko" u smislu da tzv bottom end odnosno bas i ostalo kao da nije ni prisutan, ima čini mi se i dosta programiranih bubnjeva koji dodatno doprinose tom dojmu nekakve tanane i beskrvne produkcije. Vjerovatno je Bregović htio takav zvuk jer
su u to vrijeme već uveliko koketirali sa drugim žanrovima.
Whitesnake je sa druge strane uvijek bio i ostao hard rock sastav, a krajem 80-tih su dodatno podebljali zvuk u stilu tada sve prisutnog hair
metala. Tako da su tu i različite muzičke filozofije bile u pitanju. Mislim da što se tiče tehničkog dijela, odnosno samih kvaliteta studija nije
bila neka pretjerana razlika.
iz inostranstva. Od 1980 godine i albuma Doživjeti Stotu sam Bregović počinje producirati albume. I meni produkcijski gledano ti albumi, posebice od onog sa Tifom pa nadalje, zvuče nekako "tanko" u smislu da tzv bottom end odnosno bas i ostalo kao da nije ni prisutan, ima čini mi se i dosta programiranih bubnjeva koji dodatno doprinose tom dojmu nekakve tanane i beskrvne produkcije. Vjerovatno je Bregović htio takav zvuk jer
su u to vrijeme već uveliko koketirali sa drugim žanrovima.
Whitesnake je sa druge strane uvijek bio i ostao hard rock sastav, a krajem 80-tih su dodatno podebljali zvuk u stilu tada sve prisutnog hair
metala. Tako da su tu i različite muzičke filozofije bile u pitanju. Mislim da što se tiče tehničkog dijela, odnosno samih kvaliteta studija nije
bila neka pretjerana razlika.