Ne radi, preuzeo je to neko drugi iz familije. Radi samo Ivin sin ali on je tu samo to, radnik
Zeničani
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
Ci-Nick
#70202 Re: Zeničani
Kod mene je daljinsko očitavanje, Račun mi je došao na mail 29 01. a obračunato do 28.01.Bobi wrote: ↑02/02/2025 21:45Hajd sto se sporije grije ali i brže se hladiCi-Nick wrote: ↑02/02/2025 18:36Meni su obračunata 33 dana a prošli račun 29.
Potrošnja u decembru i januaru na distributivnoj mreži Elektroprivrede 50% veća nego u septembru kad se narod nije grijao. Oko 200 GWh ode na grijanje.
Danas negdje pročitah, i bojleri troše zimi više jer je temperatura vode ljeti oko 18 stepeni a sad 10 do 12 stepeni. Treba to zagrijati, pa kad se mješa topla ponovo sa hladnom ode bojler dok se jedna osoba okupa..
Kako vama vec dolaze računi, meni mjere tamo nakon 10. u mjesecu ?
-
nauticamid
#70203 Re: Zeničani
Jesi li siguran da si iz Radakova?
-
DebelinJoe
#70204 Re: Zeničani
Koji dragstori u Zenici rade nedjeljom? Poželjno: Crkvice, Babina Rijeka, Radakovo...
-
belfy
#70205 Re: Zeničani
ti si upravo samo potvrdio sve ono o cemu pricam. evo, navescu po stavkama:Naslovnica wrote: ↑02/02/2025 18:27Jedno je štediti, pogotovu na glupostima a drugo je odricati se nečega (cicijašiti) iako to nešto voliš. To se zove "biti željan nečega".belfy wrote: ↑02/02/2025 18:17pa sa tom tvojom logikom trosenja mi je i izgledalo da si na nuli, pa da to pokusavas prenijeti i drugima upravo kada si rekao (on ima za to, ali stedi). i, nisi ni prvi, a vjerovatno ni zadnji takav. i Bata je tako opisivao kako u smjestaju gdje je on bio smjesten dolazi i lik sa nekim bijesnim Audijem (ako sam dobro upamtio) i ocigledno puno vise para, pa je imao isti komentar kao i ti. opisujuci ga kao nekoga ko se stisao, jer moze vise, docim je i samom Bati u tom smjestaju bilo super... elem, takve stvari mi nikada nece biti jasne. kao da oni koji imaju vise treba da budu rasipni, jer ako i oni traze jeftinije to je "nelogicno".Naslovnica wrote: ↑02/02/2025 18:00
Na nuli će biti kako ko, zavisi od osobe i potreba.
Ja sam uglavnom na nuli, jbga, ne mogu se svega odreći niti želim, a zaradi se koliko se zaradi.
Djeci treba kupiti ovo, kupiti ono, besplatno školovanje i sve što ide uz to, održavanje automobila (nužan je), računi itd.
Nekako se pomire prohtjevi i mogućnosti.
Ja bih mogao da si priuštim ribu na moru, ali bih ostao dan kraće. A niko od mojih nije željan ribe, vjeruj mi.
Niti je željan bilo čega.
A budžet nije neograničen.
i oni su stedili i imaju to sto imaju zahvaljujuci tome sto se nisu rasipali, bas kao i ti. ali ti ces takve prozvati (i, kao sto rekoh, daleko od toga da si jedini) iako rade isto sto i ti. pokusavaju da ustede i prodju sto jeftinije. da krenu da se rasipaju istim opet ne bi valjalo jer bi bilo opisano kao kurcenje... no, iole pametni to ne rade i zele da prodju najpovoljnije, ali, eto, i to se osudjuje...
Opet ponavljam, ni ja ni moja porodica nismo željni apsolutno ničega. A ničega se ne odričemo.
Ništa ja ne pokušavam prenijeti drugim, svako odlučuje za sebe a ja imam pravo na svoje mišljenje.
Imam isti auto već 5-6 godina, 2004 godište.
Toliko o mom hadžijanju.
I bilo bi puno lakše čitati tvoje postove ako bi iza tačke išlo veliko slovo. Ovako čitajući, imam osjećaj da ću dobiti epileptični napad.
- jedno je stediti na glupostima, jer je "cicijasenje" (a ti gorivo przis gospodski)
- odricati se necega sto volis. pa valjda bi i ti na moru volio da ne moras pastetu jesti.
imas li ogledalo kuci?
da, nicega se ne odrices, nego stedis dok se to kod drugih naziva "cicijasenje"... to ima isti naziv u konacnici bolan.
kao ni oko ovog preseravanja prije, nisi prvi ni oko pocetnog slova. objasnio sam to vec mnogo puta. provjeri u mojim postovima. no, ako zelis o pravopisu mislim da ti to ne treba.
-
Ci-Nick
#70206 Re: Zeničani
Nema dragstora u Zenici.DebelinJoe wrote: ↑02/02/2025 22:54 Koji dragstori u Zenici rade nedjeljom? Poželjno: Crkvice, Babina Rijeka, Radakovo...
Obišao cijeli grad prije tri nedjelje, sve zatvoreno.
Sramota.
- ShnjaZZZ
#70207 Re: Zeničani
Radi dole na autobuskoj stanici onaj između buregdžinice i one male kafaniceCi-Nick wrote: ↑02/02/2025 23:19Nema dragstora u Zenici.DebelinJoe wrote: ↑02/02/2025 22:54 Koji dragstori u Zenici rade nedjeljom? Poželjno: Crkvice, Babina Rijeka, Radakovo...
Obišao cijeli grad prije tri nedjelje, sve zatvoreno.
Sramota.
-
Naslovnica
#70208 Re: Zeničani
Ništa ja nisam potvrdio, a o čemu ti pričaš očito samo ti znaš.belfy wrote: ↑02/02/2025 23:14ti si upravo samo potvrdio sve ono o cemu pricam. evo, navescu po stavkama:Naslovnica wrote: ↑02/02/2025 18:27Jedno je štediti, pogotovu na glupostima a drugo je odricati se nečega (cicijašiti) iako to nešto voliš. To se zove "biti željan nečega".belfy wrote: ↑02/02/2025 18:17
pa sa tom tvojom logikom trosenja mi je i izgledalo da si na nuli, pa da to pokusavas prenijeti i drugima upravo kada si rekao (on ima za to, ali stedi). i, nisi ni prvi, a vjerovatno ni zadnji takav. i Bata je tako opisivao kako u smjestaju gdje je on bio smjesten dolazi i lik sa nekim bijesnim Audijem (ako sam dobro upamtio) i ocigledno puno vise para, pa je imao isti komentar kao i ti. opisujuci ga kao nekoga ko se stisao, jer moze vise, docim je i samom Bati u tom smjestaju bilo super... elem, takve stvari mi nikada nece biti jasne. kao da oni koji imaju vise treba da budu rasipni, jer ako i oni traze jeftinije to je "nelogicno".
i oni su stedili i imaju to sto imaju zahvaljujuci tome sto se nisu rasipali, bas kao i ti. ali ti ces takve prozvati (i, kao sto rekoh, daleko od toga da si jedini) iako rade isto sto i ti. pokusavaju da ustede i prodju sto jeftinije. da krenu da se rasipaju istim opet ne bi valjalo jer bi bilo opisano kao kurcenje... no, iole pametni to ne rade i zele da prodju najpovoljnije, ali, eto, i to se osudjuje...
Opet ponavljam, ni ja ni moja porodica nismo željni apsolutno ničega. A ničega se ne odričemo.
Ništa ja ne pokušavam prenijeti drugim, svako odlučuje za sebe a ja imam pravo na svoje mišljenje.
Toliko o mom hadžijanju.
I bilo bi puno lakše čitati tvoje postove ako bi iza tačke išlo veliko slovo. Ovako čitajući, imam osjećaj da ću dobiti epileptični napad.
- jedno je stediti na glupostima, jer je "cicijasenje" (a ti gorivo przis gospodski)
- odricati se necega sto volis. pa valjda bi i ti na moru volio da nemoras pastetu jesti.
imas li ogledalo kuci?
da, nicega se ne odrices, nego stedis dok se to kod drugih naziva "cicijasenje"... to ima isti naziv u konacnici bolan.
kao ni oko ovog preseravanja prije, nisi prvi ni oko pocetnog slova. objasnio sam to vec mnogo puta. provjeri u mojim postovima. no, ako zelis o pravopisu mislim da ti to ne treba.
Gorivo pržim onoliko koliko je potrebno, s posla, na posao i ostalo za šta je auto neophodno. Imam LPG.
Na moru jedem što mi se jede, pašteta je zajebancija.
Imam nekoliko ogledala.
Ničega se ne odričem. Ako mi se jede nešto ja to kupim i pojedem.
Ne znam to u vezi problema sa velikim slovima, ne pratim te.
Hajde sada sjaši pls
-
belfy
#70209 Re: Zeničani
zdogovoreno.Naslovnica wrote: ↑02/02/2025 23:23Ništa ja nisam potvrdio, a o čemu ti pričaš očito samo ti znaš.belfy wrote: ↑02/02/2025 23:14ti si upravo samo potvrdio sve ono o cemu pricam. evo, navescu po stavkama:Naslovnica wrote: ↑02/02/2025 18:27
Jedno je štediti, pogotovu na glupostima a drugo je odricati se nečega (cicijašiti) iako to nešto voliš. To se zove "biti željan nečega".
Toliko o mom hadžijanju.
- odricati se necega sto volis. pa valjda bi i ti na moru volio da nemoras pastetu jesti.
imas li ogledalo kuci?
Gorivo pržim onoliko koliko je potrebno, s posla, na posao i ostalo za šta je auto neophodno. Imam LPG.
Na moru jedem što mi se jede, pašteta je zajebancija.
Imam nekoliko ogledala.
Ničega se ne odričem. Ako mi se jede nešto ja to kupim i pojedem.
Ne znam to u vezi problema sa velikim slovima, ne pratim te.
Hajde sada sjaši pls
-
veliki_ah
#70210 Re: Zeničani
Gdje je sad onaj da kaze da se ne mora jesti edamer? 800 eur na hranu?elcaliente wrote: ↑02/02/2025 11:32 Naravno da je u BiH zivot jeftiniji jer su neke stvari procentualno jeftinije. Jos uvjek su u Bosni usluge jeftine, gorivo, nekretnine, krije i osiguranja.
Tu mi npr u Njemackoj placamo procentualno puno vise.
Evo recimo da uzemmo normalan bracni par u Njemackoj.
Zena recimo radi u Lidl, 2000 eur neto plata.
Muz recimo radi negdje u kancelariji 2500 eur neto plata.
Dvoje djece po 250 eur djeciji. To je 5000 hiljada eura.
Njima treba stan sa 3 sobe, 70 kvadrata kirija 1800 eur.
Recimo da su kupili i rata im 1800 eur plus troskovi zgrade 300 koje ne placa ako je pod kirijom to je 2100 eur.
Rezije mjesecno 400 eur. To je 2500 eur, hrana 800 eur, mjescene karte za sve 220 eur. Sisanje po osobi 35 eur, teretana 30 eur clanarima. Ako ima auto mora platiti garazu 80 eur i odrzavanje. Neka ostavi 250-300 eur na stednju tu mu je kapak. Nema dzeparaca, hrana po poslu itd. Kakvi izleti, gdje god krene treba mu 150 eur.
Tako zivi vecina ljudi.
Neradna nedjelja im dodze kao blagoslov![]()
Ovaj budzet koji sam ranije napisao je otprilike prosjek godisnji. Npr, godisnje trosim u prosjeku goriva oko 300 km, ali tu je i odlazak na more, cesci odlazak roditeljima van grada, i slicna putovanja.
Stan je kupljen prije poskupljenja, kamata skocila poprilicno zbog euribora. Naravno, postoje teorije kako treba s tim budzetom, ali to mozda prolazi vani. Ovdje pitas koliko kosta stan pa se onda protezes koliko ti je dug.
Kao sto je naslovnica napisao, 5k mjesecno nije nikakav luksuz, ali je prednost sto se moze komotnije zivjeti, npr jesti za poslu i popiti 2 kafe za cenera, ne mora se stediti na kuponu za prevoz, niti na kvaliteti hrane, djeci se mogu priuštiti neke normalne stvari. Ali opet se u zadnju sedmicu do plate udje sa smanjenim potrebama i ceka se plata kao spas. Naravno, ne kukam, samo konstatujem
-
kuglanje_ze
#70211 Re: Zeničani
Kod nas u Sarajevu, od jutros, kafa skuplja za 0,50 KM.
- xPaco1337
#70212 Re: Zeničani
I koliko je sad ? U zenici je sad skoro svugdje sad 2,50 naravno ne mislim na kafane
-
belfy
#70213 Re: Zeničani
jesi ti iz Zenice?veliki_ah wrote: ↑03/02/2025 14:20Gdje je sad onaj da kaze da se ne mora jesti edamer? 800 eur na hranu?elcaliente wrote: ↑02/02/2025 11:32 Naravno da je u BiH zivot jeftiniji jer su neke stvari procentualno jeftinije. Jos uvjek su u Bosni usluge jeftine, gorivo, nekretnine, krije i osiguranja.
Tu mi npr u Njemackoj placamo procentualno puno vise.
Evo recimo da uzemmo normalan bracni par u Njemackoj.
Zena recimo radi u Lidl, 2000 eur neto plata.
Muz recimo radi negdje u kancelariji 2500 eur neto plata.
Dvoje djece po 250 eur djeciji. To je 5000 hiljada eura.
Njima treba stan sa 3 sobe, 70 kvadrata kirija 1800 eur.
Recimo da su kupili i rata im 1800 eur plus troskovi zgrade 300 koje ne placa ako je pod kirijom to je 2100 eur.
Rezije mjesecno 400 eur. To je 2500 eur, hrana 800 eur, mjescene karte za sve 220 eur. Sisanje po osobi 35 eur, teretana 30 eur clanarima. Ako ima auto mora platiti garazu 80 eur i odrzavanje. Neka ostavi 250-300 eur na stednju tu mu je kapak. Nema dzeparaca, hrana po poslu itd. Kakvi izleti, gdje god krene treba mu 150 eur.
Tako zivi vecina ljudi.
Neradna nedjelja im dodze kao blagoslov![]()
![]()
Ovaj budzet koji sam ranije napisao je otprilike prosjek godisnji. Npr, godisnje trosim u prosjeku goriva oko 300 km, ali tu je i odlazak na more, cesci odlazak roditeljima van grada, i slicna putovanja.
Stan je kupljen prije poskupljenja, kamata skocila poprilicno zbog euribora. Naravno, postoje teorije kako treba s tim budzetom, ali to mozda prolazi vani. Ovdje pitas koliko kosta stan pa se onda protezes koliko ti je dug.
Kao sto je naslovnica napisao, 5k mjesecno nije nikakav luksuz, ali je prednost sto se moze komotnije zivjeti, npr jesti za poslu i popiti 2 kafe za cenera, ne mora se stediti na kuponu za prevoz, niti na kvaliteti hrane, djeci se mogu priuštiti neke normalne stvari. Ali opet se u zadnju sedmicu do plate udje sa smanjenim potrebama i ceka se plata kao spas. Naravno, ne kukam, samo konstatujem![]()
-
Djewojka
- -Chesterfield-
#70215 Re: Zeničani
Čuj prvog u mjesecu. 
Ja moram odraditi i pola februara da bih dobio za Januar.
Ja moram odraditi i pola februara da bih dobio za Januar.
-
kuglanje_ze
#70216 Re: Zeničani
- N.N.
#70217 Re: Zeničani
Ima u Henesiju 1.5 KM kafa, do 14 h... 
-
belfy
#70218 Re: Zeničani
Zenica nema Improtane, a ni BBI. predjesa sa kafe na pivu i onda izleda bolje.kuglanje_ze wrote: ↑03/02/2025 22:35Pa u Importaneu je 3 KM obična kafa, a 4 KM veliki makijato
Gore u gradu, od BBI prema ćaršiji obična od 4 do 5 KM, veliki makijato 1 KM skuplji.
- ShnjaZZZ
#70219 Re: Zeničani
Haj što privatne, ne znaju ni javna preduzeća. Već je nekima rečeno i da će kasniti (treba bit desetog) i da neće bit obračunata kako treba jer još čekaju nekakve instrukcije od Vlade FBiH
-
veliki_ah
-
Djewojka
#70221 Re: Zeničani
-
Bobi
- Forum administrator
- Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
- Vozim: TDI sve crveno
#70222 Re: Zeničani
Zamisli kompaniju koja je imala na primjer minimalac jedno 1100 KM, njima nje problem
.
- cenecimoveocino
-
Djewojka
#70224 Re: Zeničani
Bas me inetresuje kolike su plate radnica u Bingu, Hasu, Ekri?
-
Ci-Nick
#70225 Re: Zeničani
I Mittal čeka ovu odluku da se dogovori sa sindikatom.
Prije par mjeseci bili obećali po 3500 jednokratno ali nisu ništa isplatili. Sad će valjda dati povišicu radnicima, bar pola ovog neoporezivog.
Prosječna plata u Mittalu je bila prije dolaska ovog generalnog minimalno 20 % iznad prosjeka FBiH a sad će biti jedva oko prosjeka koji bi mogao biti iznad 1.500 KM.
Prije par mjeseci bili obećali po 3500 jednokratno ali nisu ništa isplatili. Sad će valjda dati povišicu radnicima, bar pola ovog neoporezivog.
Prosječna plata u Mittalu je bila prije dolaska ovog generalnog minimalno 20 % iznad prosjeka FBiH a sad će biti jedva oko prosjeka koji bi mogao biti iznad 1.500 KM.