Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Da li razumijete zasto ljudi glasaju za Trumpa?

Poll ended at 06/10/2016 21:19

Razumijem
108
59%
Ne razumijem
68
37%
Ne zelim odgovorit
8
4%

Total votes: 184

Haris.ba

#25676 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by Haris.ba »

karanana wrote: 03/02/2025 17:00
znaci 48% kanadinog gdp-a je povezano sa izvozom u ameriku, a 1,5% americkog gdp-a se pravi izvozom u kanadu.
u sustini brojevi koje maga koristi da kaze ko ce pobjediti i ko ce na kraju popustiti.
Mora se uci u detalje. Ako se izuzme nafta, Amerika proda vise stvari Kanadi.

Kanadska sirova nafta se izvozi u Ameriku po povoljnim cijenama, preradjuje u rafinerijama (jer Kanadjani nisu htjeli da im zagadjuju postrojenja) i onda je Ameri dalje tuse - pored ostalih i nazad u Kanadu. Ko tu hajruje vise?

Mogu li Ameri naci igdje jeftiniju tu naftu?

Volio bih i ja da je ekonomija jednostavna stvar.

Mogu li igdje na trzistu Ameri naci naftu po takvom aranzmanu?

Pa na samom trzistu nafte jasno je da tegovina ne funkcionise bas tako jednostavno.

Amerika proizvodi ogromne kolicine sirove nafte, ali je izvozi.

Ne preradjuje je u svojim rafinerijama. Jer joj je jeftijije kupiti tudju naftu (zasto i kako je posebna tema).
Last edited by Haris.ba on 03/02/2025 17:18, edited 1 time in total.
karanana

#25677 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by karanana »

Haris.ba wrote: 03/02/2025 17:15
karanana wrote: 03/02/2025 17:00
znaci 48% kanadinog gdp-a je povezano sa izvozom u ameriku, a 1,5% americkog gdp-a se pravi izvozom u kanadu.
u sustini brojevi koje maga koristi da kaze ko ce pobjediti i ko ce na kraju popustiti.
Mora se uci u detalje. Ako se izuzme nafta, Amerika proda vise stvari Kanadi.

Kanadska sirova nafta se izvozi u Ameriku po povoljnim cijenama, preradjuje u rafinerijama (jer Kanadjani nisu htjeli da im zagadjuju postrojenja) i onda je Ameri dalje tuse - pored ostalih i nazad u Kanadu. Ko tu hajruje vise?

Mogu li Ameri naci igdje jeftiniju tu naftu?

Volio bih i ja da je ekonomija jednostavna stvar.

Mogu li igdje na trzistu Ameri naci naftu po takvom aranzmanu?
mozda mogu povecat svoje kopanje. ne znam.
Point.

#25678 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by Point. »

Trumpić pauzirao tarife Mexiku mjesec dana.
Haris.ba

#25679 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by Haris.ba »

karanana wrote: 03/02/2025 17:17 mozda mogu povecat svoje kopanje. ne znam.
Vec izvoze ogromne kolicine svoje sirove nafte, a uvoze isto tako ogromne kolicine.
Vise se isplati.
Nije problem u izvlacenju sirove nafte. Mora se to i preraditi.
To je neata sto Tramp ne shvaca jer on samo prica o novim busotinama.

Iran danas ima nestasicu nafte i gasa. A, lezi na istim.
karanana

#25680 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by karanana »

jebo mater, ovo njegovo fercera. kolumbija, panama, meksiko....
detroit-mercy

#25681 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by detroit-mercy »

Nista od tariffa sa Mexicom :mrgreen: polako ateriraju :skoljka:.
plavi_E

#25682 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by plavi_E »

Point. wrote: 03/02/2025 17:19 Trumpić pauzirao tarife Mexiku mjesec dana.
Pa je li Trump uvodio carine na narkotike pa ovi poslali vojsku na granicu da sprijece izvoz narkotika it Meksika u Ameriku. :lol:
Prijetio carinama zbog trgovinskog deficita sa Meksikom i onda Meksiko posalje 10.000 vojnika i policajaca na granicu i deficit ispario. :-)
Last edited by plavi_E on 03/02/2025 17:30, edited 1 time in total.
GandalfSivi

#25683 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by GandalfSivi »

tramvajtrojka wrote: 03/02/2025 16:37
GandalfSivi wrote: 03/02/2025 16:18 Mayday mayday. We are sinking, I repeat, we are sinking!!!

Otvorih Dow Jones na sekundu i jos ga brze zatvorih…
haj što vi tonete nego sto i nas sve ostale sa sobom odvukoste u 3pm :-) :-) a kod nas sve osobe koje ne znaju plivati :roll:
Nemam pojma o cemu pricas, kod nas se to sve fino oporavilo 😎

What a time to be alive :)
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#25684 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by pici »

Kolko cemo jos nebuloza se naslusati i nagledati ove cetri godine, Allahu dragi. Prodje zivot okruzen idiotima. Kada shavis da nije do ovih bezkrupuloznih manipulatora vec do idiota koji ih slijede i mekeću.
cyprus

#25685 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by cyprus »

apsidejzi wrote: 03/02/2025 16:06
sumirprimus wrote: 03/02/2025 15:50 sta im je krajnji cilj ovog funtanja sa saveznicima?
nemoguce da je to bukvalno zauzimanje grenlanda kanade i paname, i podjela sfera uticaja sa rusijom i kinom?
Ako ja mogu razumjeti dobro onda bih sazeo ovako: Ja i ti idemo na kafu godinama i stalno ja placam kafe. odemo u restoran na rucak, ja placam. Odemo na neki party ja obezbjedim pice, mezu i sve sto ide uz to. Ti uzivas i druzis se sa mnom a ja se zaduzujem sve vise.

Jednog dana se probudim i postavim si pitanje: jesi li ti moj saveznik il parazit koji zivi na racun nekog starog saveznistva? Kakve koristi imam ja od tebe?

Ne sjecam se sada tacnih brojeva ali u principu Amerika uvozi 1,5% iz Kanade a Kanada izvozi 48% u ameriku (nesto u tom smislu). Ne znam tacne cifre ali odnos je bas mnogo razlicit. Nije ni blizu ravnopravno. Isto vazi i za Meksiko i EU. Svi zive na grbaci Amerike koja nesrazmjerno mnogo vise uplacuje.

Eh sad, Amerika je dosta nezavisna i ima mnogo svojih resursa i u principu ne treba joj niko osim za par sitnica. No, njen uticaj u svijetu je kupovan tim parama. Sada ce imati manje dugova ali i manje "jarana". Trump je krenuo u tom smjeru. Ne znam za tebe, ali nekad bi covjek volio vise biti sam nego placati jarane da bi imao drustvo.
Pa jel zaista moguće da neko napiše baš ovoliko GLUP status... Konkurencija je velika, ali ovo je definitivno jedan od najglupljih postova koje sam ikad pročitao na ovom forumu... Toliko glup da sam morao reagovat :-D

Lik uporedio trgovinsku razmjenu sa plaćanjem kafe jaranu :lol: :lol: Oj hljebe...
Last edited by cyprus on 03/02/2025 17:39, edited 1 time in total.
kamberovica polje

#25686 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by kamberovica polje »

pici wrote: 03/02/2025 17:30 Kolko cemo jos nebuloza se naslusati i nagledati ove cetri godine, Allahu dragi. Prodje zivot okruzen idiotima. Kada shavis da nije do ovih bezkrupuloznih manipulatora vec do idiota koji ih slijede i mekeću.
Meketavci biraju, meketavci navijaju, meketavci ginu...a fina gospoda se bogati.
plavi_E

#25687 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by plavi_E »

Ovo sto se brinu za pad indeksa na Dow Jones nek sacekaju da Trump uvede carine EU. Onda ce se zvati Down Jones. :D
Trump se zali sto Evropljani ne kupuju americka auta i hranu. Cojek ne konta da Evropljani nece da jedu piletinu okupanu u kloru i da voze americka auta. Takodje ne konta da niko ne prisiljava Amerikance da voze europska auta i kupuju Adidas. A sto se tice americki firmi, mozda neko sapne Trampu gdje se proizvode masine za proizvodnju cipova za AI i gdje se proizvode kiseline i ostale hemikalije tolike cistoce potrebne za proizvodlju tih cipova. Jednim potezom EU moze ugasiti vecinu ne samo americke nego svjetske proizvodnje cipova najnovije generacije.
billy organ

#25688 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by billy organ »

sdO sendvicic botovi u ekstazi na klix komentarima zbog gasenja USAID.a, Da sam znaju koliko skola je renovirano u BiH usaid parama.
plavi_E

#25689 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by plavi_E »

Na temi o Trumpu ono doslo da botuje na liniji Trojka-SDA. Botovski sendvic je izgleda od sedam kora. :-)
cyprus

#25690 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by cyprus »

billy organ wrote: 03/02/2025 17:44 sdO sendvicic botovi u ekstazi na klix komentarima zbog gasenja USAID.a, Da sam znaju koliko skola je renovirano u BiH usaid parama.
Možda i znaju... Izgradnja škola i generalno obrazovanje su velika opasnost za budućnost te stranke...
billy organ

#25691 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by billy organ »

cyprus wrote: 03/02/2025 17:47
billy organ wrote: 03/02/2025 17:44 sdO sendvicic botovi u ekstazi na klix komentarima zbog gasenja USAID.a, Da sam znaju koliko skola je renovirano u BiH usaid parama.
Možda i znaju... Izgradnja škola i generalno obrazovanje su velika opasnost za budućnost te stranke...
Da, toga je i njih strah.
plavi_E wrote: 03/02/2025 17:46 Na temi o Trumpu ono doslo da botuje na liniji Trojka-SDA. Botovski sendvic je izgleda od sedam kora. :-)
kme kme
Hakiz

#25692 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by Hakiz »

plavi_E wrote: 03/02/2025 17:41 Ovo sto se brinu za pad indeksa na Dow Jones nek sacekaju da Trump uvede carine EU. Onda ce se zvati Down Jones. :D
Trump se zali sto Evropljani ne kupuju americka auta i hranu. Cojek ne konta da Evropljani nece da jedu piletinu okupanu u kloru i da voze americka auta. Takodje ne konta da niko ne prisiljava Amerikance da voze europska auta i kupuju Adidas. A sto se tice americki firmi, mozda neko sapne Trampu gdje se proizvode masine za proizvodnju cipova za AI i gdje se proizvode kiseline i ostale hemikalije tolike cistoce potrebne za proizvodlju tih cipova. Jednim potezom EU moze ugasiti vecinu ne samo americke nego svjetske proizvodnje cipova najnovije generacije.
Hm. Kakav je Trump, to bi ga natjeralo da počne rat sa Nizozemskom :mrgreen:
karanana

#25693 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by karanana »

u sustini mi ni ne znamo sto je prijetio meksiku a posebno kanadi. mozda niti nije neki trgovinski deficit. ne zna mozda ni on ali vidi ovo fercera, spomenes tarife i svi kleknu na koljena. i to je opasnost za svijet, popustanje, sta god da je.
donekle prijetnje meksiku i razumijem zbog droga i ilegalne imigracije, meksiko jeste karina igrac kad je imigracija u pitanju. ne nuzno zbog sjeverne meksicke granice nego sto pustaju sve i svakog da udje u meksiko sa juga jer znaju da idu za USA.
i evo ko fol se nesto pokrenulo sa ovim pozivom na 10 hiljada federalesa, mada sumnjam u efekte, posebno za drogu.

ali sve je vrlo maglovito. EU na tebe je red.
Hakiz

#25694 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by Hakiz »

Kakav EU, Američke pudlice sve i jedna država EU.
billy organ

#25695 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by billy organ »

Predsjednica Meksika tvrdi da će Trump na mjesec dana odložiti uvođenje carina za njenu zemlju

Ne bi me iznenadilo da Trump sutra kaze da sa malo salio sa carinama.
karanana

#25696 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by karanana »

Hakiz wrote: 03/02/2025 17:59 Kakav EU, Američke pudlice sve i jedna država EU.
nisam se dobro izrazio....na EU je red da im se zaprijeti tarifama i da kleknu. mada ja ga donekle i razumijem kad su u pitanju ove karina zemlje koje planduju i bogate se a ne ulazu u zajednicku odbranu.
Sanjarko

#25697 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by Sanjarko »

Carine vode u sankcije a to vodi u embargo prije ili kasnije a ko nije naucio iz historije gdje to vodi nece nikad.
Prpa.ba

#25698 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by Prpa.ba »

Hoce li ovo i NED zaplatiti, odose "radionice za mlade lidere" uz pijanke po Jahorini. :lol:

Kuku.. :mrgreen:
plavi_E

#25699 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by plavi_E »

Tramp tek uci kakve sve efekte mogu izazvati carine i zbog cega se niko drugi do sada nije sjetio ovog sto on radi. Polako, naucit ce Tramp tu lekciju. I mnogo manji genijalci od njega su tu lekciju naucili.
Dead Man Walking

#25700 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by Dead Man Walking »

cyprus wrote: 03/02/2025 17:38
apsidejzi wrote: 03/02/2025 16:06
sumirprimus wrote: 03/02/2025 15:50 sta im je krajnji cilj ovog funtanja sa saveznicima?
nemoguce da je to bukvalno zauzimanje grenlanda kanade i paname, i podjela sfera uticaja sa rusijom i kinom?
Ako ja mogu razumjeti dobro onda bih sazeo ovako: Ja i ti idemo na kafu godinama i stalno ja placam kafe. odemo u restoran na rucak, ja placam. Odemo na neki party ja obezbjedim pice, mezu i sve sto ide uz to. Ti uzivas i druzis se sa mnom a ja se zaduzujem sve vise.

Jednog dana se probudim i postavim si pitanje: jesi li ti moj saveznik il parazit koji zivi na racun nekog starog saveznistva? Kakve koristi imam ja od tebe?

Ne sjecam se sada tacnih brojeva ali u principu Amerika uvozi 1,5% iz Kanade a Kanada izvozi 48% u ameriku (nesto u tom smislu). Ne znam tacne cifre ali odnos je bas mnogo razlicit. Nije ni blizu ravnopravno. Isto vazi i za Meksiko i EU. Svi zive na grbaci Amerike koja nesrazmjerno mnogo vise uplacuje.

Eh sad, Amerika je dosta nezavisna i ima mnogo svojih resursa i u principu ne treba joj niko osim za par sitnica. No, njen uticaj u svijetu je kupovan tim parama. Sada ce imati manje dugova ali i manje "jarana". Trump je krenuo u tom smjeru. Ne znam za tebe, ali nekad bi covjek volio vise biti sam nego placati jarane da bi imao drustvo.
Pa jel zaista moguće da neko napiše baš ovoliko GLUP status... Konkurencija je velika, ali ovo je definitivno jedan od najglupljih postova koje sam ikad pročitao na ovom forumu... Toliko glup da sam morao reagovat :-D

Lik uporedio trgovinsku razmjenu sa plaćanjem kafe jaranu :lol: :lol: Oj hljebe...
Nemoj tako, fino je napiso, i jos je zaboravio napisati da mu jaran na to sve zigu zenu.
Post Reply