Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Da li razumijete zasto ljudi glasaju za Trumpa?

Poll ended at 06/10/2016 21:19

Razumijem
108
59%
Ne razumijem
68
37%
Ne zelim odgovorit
8
4%

Total votes: 184

Styling

#25651 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by Styling »

apsidejzi wrote: 03/02/2025 16:06
sumirprimus wrote: 03/02/2025 15:50 sta im je krajnji cilj ovog funtanja sa saveznicima?
nemoguce da je to bukvalno zauzimanje grenlanda kanade i paname, i podjela sfera uticaja sa rusijom i kinom?
Ako ja mogu razumjeti dobro onda bih sazeo ovako: Ja i ti idemo na kafu godinama i stalno ja placam kafe. odemo u restoran na rucak, ja placam. Odemo na neki party ja obezbjedim pice, mezu i sve sto ide uz to. Ti uzivas i druzis se sa mnom a ja se zaduzujem sve vise.

Jednog dana se probudim i postavim si pitanje: jesi li ti moj saveznik il parazit koji zivi na racun nekog starog saveznistva? Kakve koristi imam ja od tebe?

Ne sjecam se sada tacnih brojeva ali u principu Amerika uvozi 1,5% iz Kanade a Kanada izvozi 48% u ameriku (nesto u tom smislu). Ne znam tacne cifre ali odnos je bas mnogo razlicit. Nije ni blizu ravnopravno. Isto vazi i za Meksiko i EU. Svi zive na grbaci Amerike koja nesrazmjerno mnogo vise uplacuje.

Eh sad, Amerika je dosta nezavisna i ima mnogo svojih resursa i u principu ne treba joj niko osim za par sitnica. No, njen uticaj u svijetu je kupovan tim parama. Sada ce imati manje dugova ali i manje "jarana". Trump je krenuo u tom smjeru. Ne znam za tebe, ali nekad bi covjek volio vise biti sam nego placati jarane da bi imao drustvo.
Amerika najvise nafte i struje uvozi iz Kanade. Ako im to obustave, pola SAD-a ce stati.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#25652 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by Chmoljo »

Problem i nastaje kada neko pravi analogije izmedju firme i drzave ili soft power para sa placanjem kafe jaranu.

Budalastina koja ce dugorocno kostati upravo amerikance.
geoxx

#25653 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by geoxx »

Ova analogija sa placanjem kafe je za Nobela. Adam Smith na aparatima.

Trump je taman toliko pametan da i on tako razmislja.
GandalfSivi

#25654 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by GandalfSivi »

Mayday mayday. We are sinking, I repeat, we are sinking!!!

Otvorih Dow Jones na sekundu i jos ga brze zatvorih…
detroit-mercy

#25655 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by detroit-mercy »

Kad je dernek nek i hala gori :mrgreen:
JovicSA

#25656 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by JovicSA »

sumirprimus wrote: 03/02/2025 15:50 sta im je krajnji cilj ovog funtanja sa saveznicima?
nemoguce da je to bukvalno zauzimanje grenlanda kanade i paname, i podjela sfera uticaja sa rusijom i kinom?
Ako ja mogu razumjeti dobro onda bih sazeo ovako: Ja i ti idemo na kafu godinama i stalno ja placam kafe. odemo u restoran na rucak, ja placam. Odemo na neki party ja obezbjedim pice, mezu i sve sto ide uz to. Ti uzivas i druzis se sa mnom a ja se zaduzujem sve vise.

Jednog dana se probudim i postavim si pitanje: jesi li ti moj saveznik il parazit koji zivi na racun nekog starog saveznistva? Kakve koristi imam ja od tebe?

Ne sjecam se sada tacnih brojeva ali u principu Amerika uvozi 1,5% iz Kanade a Kanada izvozi 48% u ameriku (nesto u tom smislu). Ne znam tacne cifre ali odnos je bas mnogo razlicit. Nije ni blizu ravnopravno. Isto vazi i za Meksiko i EU. Svi zive na grbaci Amerike koja nesrazmjerno mnogo vise uplacuje.

Eh sad, Amerika je dosta nezavisna i ima mnogo svojih resursa i u principu ne treba joj niko osim za par sitnica. No, njen uticaj u svijetu je kupovan tim parama. Sada ce imati manje dugova ali i manje "jarana". Trump je krenuo u tom smjeru. Ne znam za tebe, ali nekad bi covjek volio vise biti sam nego placati jarane da bi imao drustvo.
O čemu ti baljezgaš tako ti Trumpa i MAGA budalaša?
The trade relationship of the United States with Canada is the largest in the world. In 2023, the goods and services trade between the two countries totaled $923 billion. U.S. exports were $441 billion, while imports were $482 billion, resulting in a United States $41 billion trade deficit with Canada.
Btw. sa EU je oko 200 bliona deficit ali eto Kanada je problem i treba da se preda Trumpu. :roll:
Vitezanin

#25657 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by Vitezanin »

I da, još jedna stvar za one koji su sretni ovim razvojem događaja: pa ljudi će na biro i država BiH će plaćati naknade nezaposlenima. Eto vam još jedan razlog da slavite ovo, ovo će biti super za zemlju koja se ionako bori s visokom stopom nezaposlenosti skoro cijelo vrijeme od početka devedesetih.
ultima_palabra

#25658 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by ultima_palabra »

The trade relationship of the United States with Canada is the largest in the world. In 2023, the goods and services trade between the two countries totaled $923 billion. U.S. exports were $441 billion, while imports were $482 billion, resulting in a United States $41 billion trade deficit with Canada.
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Canada% ... _relations
Onaj lik je najveci ublehas na forumu, kako samo baca bombe kao da se informacije ne mogu naci za 5 sekundi…
tramvajtrojka

#25659 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by tramvajtrojka »

GandalfSivi wrote: 03/02/2025 16:18 Mayday mayday. We are sinking, I repeat, we are sinking!!!

haj što vi tonete nego sto i nas sve ostale sa sobom odvukoste u 3pm :-) :-) a kod nas sve osobe koje ne znaju plivati :roll:
Haris.ba

#25660 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by Haris.ba »

Bilo bi fino da tako funkcionise svijet.

Ameri su od 1945.utemeljili sistem slobodne trgovine.

To ima svoje dobre i lose stvari. Ekonomski se pokazalo da je to bolji sistem od bilo kakve pokusane alternative.

Slobodna trgovina nije trgovina gdje samo jedna strana placa, a druga uziva. Trgovina nije pravo samo od sebe. Sutra moze neka zemlja reci (to naravno zahtjeva patriotsku vlast) ne zanimaju me opce ucjene Amerike. Nije da nema nikakvih carina. Nema uopce vise trgovine sa Amerikom.
Slobodna trgovina bi trebalamda maksimizira efikasnost i ekonomicnost ekonomije svake drzave.

Da ne duljim.
Ameri su sto jesu postali na osnovu slobodne trgovine. Saudije pocela prodavati naftu mimo dolara, Rusija, jos samo da to krene i Kanada. Kina smanjuje kupovinu americkih obveznica, ako se ovako nastavi i zemlje iz Evrope ce gledati odakle manje puse.
Ameri stave carine, drugi uzvrate - Ameri ce se sve vise pretvaratu u ekonomiju Sovjetskog Saveza - u plusu si u vanjskotrgovinskoj razmjeni, ali ti ekonomija okrenuta samo domacem trzistu ne nudi potreban rast.
karanana

#25661 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by karanana »

kad je spominjo ove 1.5% and 48% procente, mislim da je govorio o % gdp-a koji se odnosi na izvoz ovih dviju zemalja.
JovicSA

#25662 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by JovicSA »

ultima_palabra wrote: 03/02/2025 16:35
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Canada% ... _relations
Onaj lik je najveci ublehas na forumu, kako samo baca bombe kao da se informacije ne mogu naci za 5 sekundi…
Jasno je to i ne treba njemu i MAGA kultistima dati da dezavujišu ljude. Najgore što oni ne razumiju da ovo štp radi Trump nije zbog uvoza i izvoza već je riječ o klasičnom fašizmu i želji za širenjem Lebensrauma za bijele supermaciste i ovu tehnološku elitu.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#25663 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by Velkoski »

BREAKING: Mexico says it's sending 10,000 troops to the U.S. border to help stop drug trafficking and Trump has agreed to pause tariffs on Mexico
ništa, idem u nothing ever happens klub

rijaliti show :zzzz:

bend the knee mehikans
detroit-mercy

#25664 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by detroit-mercy »

tramvajtrojka wrote: 03/02/2025 16:37
GandalfSivi wrote: 03/02/2025 16:18 Mayday mayday. We are sinking, I repeat, we are sinking!!!

haj što vi tonete nego sto i nas sve ostale sa sobom odvukoste u 3pm :-) :-) a kod nas sve osobe koje ne znaju plivati :roll:
I pad je let :mrgreen:
shbc

#25665 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by shbc »

Haris.ba wrote: 03/02/2025 16:38

To ima svoje dobre i lose stvari. Ekonomski se pokazalo da je to bolji sistem od bilo kakve pokusane alternative.

Slobodna trgovina nije trgovina gdje samo jedna strana placa, a druga uziva. Trgovina nije pravo samo od sebe. Sutra moze neka zemlja reci (to naravno zahtjeva patriotsku vlast) ne zanimaju me opce ucjene Amerike. Nije da nema nikakvih carina. Nema uopce vise trgovine sa Amerikom.
Slobodna trgovina bi trebalamda maksimizira efikasnost i ekonomicnost ekonomije svake drzave.

Da ne duljim.
Ameri su sto jesu postali na osnovu slobodne trgovine. Saudije pocela prodavati naftu mimo dolara, Rusija, jos samo da to krene i Kanada. Kina smanjuje kupovinu americkih obveznica, ako se ovako nastavi i zemlje iz Evrope ce gledati odakle manje puse.
Ameri stave carine, drugi uzvrate - Ameri ce se sve vise pretvaratu u ekonomiju Sovjetskog Saveza - u plusu si u vanjskotrgovinskoj razmjeni, ali ti ekonomija okrenuta samo domacem trzistu ne nudi potreban rast.
+ velicina trzista i potrosacke navike igraju veliku ulogu. Niko ne tjera Amerikance da trose vise kanadske ili evropske robe nego sto Kanadjani ili Evropljani trose americku. Pristup jaranske kafe je simplifikacija jednog veoma slozenog procesa i odnosa koja dovodi do potpuno pogresnih zakljucaka, a nazalost sada i akcija.

Ovo sto radi Trump ima potencijal da bude puno stetnije za svijet, a pogotovo Ameriku nego ratovi koji se vode i o kojima se bruji posljednjih godina.

Stvarno sam mislio da ce on nastaviti sa svojom pricom ali bez puno ispunjavanja onoga sto je govorio - kao i prosli mandat. Nazalost mislim da sam pogrijesio. Za nadati se da ce se i Republikancima popaliti alarmi, jer bez zajednicke dvostranacke akcije ovo se ludilo ne moze zaustaviti
JovicSA

#25666 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by JovicSA »

shbc wrote: 03/02/2025 16:46
Haris.ba wrote: 03/02/2025 16:38

Da ne duljim.
+ velicina trzista i potrosacke navike igraju veliku ulogu. Niko ne tjera Amerikance da trose vise kanadske ili evropske robe nego sto Kanadjani ili Evropljani trose americku. Pristup jaranske kafe je simplifikacija jednog veoma slozenog procesa i odnosa koja dovodi do potpuno pogresnih zakljucaka, a nazalost sada i akcija.

Ovo sto radi Trump ima potencijal da bude puno stetnije za svijet, a pogotovo Ameriku nego ratovi koji se vode i o kojima se bruji posljednjih godina.

Stvarno sam mislio da ce on nastaviti sa svojom pricom ali bez puno ispunjavanja onoga sto je govorio - kao i prosli mandat. Nazalost mislim da sam pogrijesio. Za nadati se da ce se i Republikancima popaliti alarmi, jer bez zajednicke dvostranacke akcije ovo se ludilo ne moze zaustaviti
Taj primjer jaranske kafe ima i drugu stranu. Kao da neko kaže jaranu evo hajde imam dobar biznis da uđeš, sigurna zarada 500.000KM dijelimo po pola ali taj drugi kaže neću sa tobom ništa dok mi ti jednom ne platiš kafu i coca-colu i razjebe taj deal. Tako je otprilike sa Trumpom.
ultima_palabra

#25667 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by ultima_palabra »

karanana wrote: 03/02/2025 16:39 kad je spominjo ove 1.5% and 48% procente, mislim da je govorio o % gdp-a koji se odnosi na izvoz ovih dviju zemalja.
To bi znacilo da je americki GDP veci 33 puta, a ustvari je 9 puta.
sumirprimus

#25668 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by sumirprimus »

Ne.pije vode ta sa jaranima i kafom. To nije krajnji cilj.
Amerika je sama izabrala.pardon odabrala.ulogu svjetskog policajca, jer dobro kontaju da tako najvise pomazu zapravo sebi.
Sve sto su radili radili su prvenstveno zarad sebe.
I taj usaid je zarad uticaja, finansiranje un.a itd etc
sumirprimus

#25669 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by sumirprimus »

Ovde ne vidimo samo sankcije.i carine rusiji.
Sve stodosad radi ide na ruku samo rusiji.
jeza u ledja

#25670 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by jeza u ledja »

Dow Jones ljohno i odmah se Trump nesto dogovara. :lol:

Koliko je bombasticnih odluka vec odgodjeno, obrnuto ili povuceno? :lol:
Debili koji ne znaju sta rade ali bi da se igraju drzave.

Steta, steta. Treba ih pustiti da rade svoj posao. :oops: Da norod vidi koliko su sposobni
harisl

#25671 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by harisl »

A ko ce mu ga znati... Prosli mandat mu je bio u znaku zavrsavanja ratova, ovaj put je okrenuo curak... Na koji nacin je okupacija jeftinija i isplatnija od propagiranja svojih ideja, pa na kraju i ideologije, kroz pomoc i saradnju? Nije USAID nekakav posao o kojem sanjare svi radnici i studenti... Jednog dana, vrlo brzo, ce ljudi reci "koji ce meni ovo djavo, ima toliko drugih poslova", kao sto se desava (desilo) u automobilskoj i avio industriji... Rastjeraj sve, pa nek ti treba 10 godina da opet dodjes na istu tacku, ako ikada vise. Svasta...
sumirprimus

#25672 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by sumirprimus »

jeza u ledja wrote: 03/02/2025 16:56 Dow Jones ljohno i odmah se Trump nesto dogovara. :lol:

Steta, steta. Treba ih pustiti da rade svoj posao. :oops: Da norod vidi koliko su sposobni
Mislim da ni to nece piti vode. Evo kod nas se igraju vodja drzave 30 i kusur godina pa opet uboga masa klice. I glasa.
Vidim i kod vas ljudi su ekstaticni, bar maga, a oni su na izborima bili demotratska vecina.
karanana

#25673 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by karanana »

ultima_palabra wrote: 03/02/2025 16:54
karanana wrote: 03/02/2025 16:39 kad je spominjo ove 1.5% and 48% procente, mislim da je govorio o % gdp-a koji se odnosi na izvoz ovih dviju zemalja.
To bi znacilo da je americki GDP veci 33 puta, a ustvari je 9 puta.
ne, nije to mjera velicine gdp-a jedne zemlje naspram druge. jednostavno procenti koji govore koliko je vazan izvoz kanade u USA i koliko je manje vazan izvoz USA u kanadu.

znaci 48% kanadinog gdp-a je povezano sa izvozom u ameriku, a 1,5% americkog gdp-a se pravi izvozom u kanadu.
u sustini brojevi koje maga koristi da kaze ko ce pobjediti i ko ce na kraju popustiti.
jeza u ledja

#25674 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by jeza u ledja »

sumirprimus wrote: 03/02/2025 16:59
jeza u ledja wrote: 03/02/2025 16:56 Dow Jones ljohno i odmah se Trump nesto dogovara. :lol:

Mislim da ni to nece piti vode. Evo kod nas se igraju vodja drzave 30 i kusur godina pa opet uboga masa klice. I glasa.
Vidim i kod vas ljudi su ekstaticni, bar maga, a oni su na izborima bili demotratska vecina.
Naravno da ce piti vode kad i ako osjete po svom dzepu.
sumirprimus

#25675 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by sumirprimus »

jeza u ledja wrote: 03/02/2025 17:01
sumirprimus wrote: 03/02/2025 16:59

Naravno da ce piti vode kad i ako osjete po svom dzepu.
Dabogda, poucen vlastitim iskustvom, ni to nece.biti problem maga masi. Nije korona davno bila a ni maline . Pa nam j .glavni problem minimalac od1000 i zastava na savi .
Tako i kod vas, radikali su i uvijek u prednosti jer igraju prljavo i radikalnije.
Doduse.vi ste murika, land of free mozda nadodjete
Post Reply