Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Da li razumijete zasto ljudi glasaju za Trumpa?

Poll ended at 06/10/2016 21:19

Razumijem
108
59%
Ne razumijem
68
37%
Ne zelim odgovorit
8
4%

Total votes: 184

jeza u ledja

#25626 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by jeza u ledja »

Moj prijatelj u DC radi za USAID za masnu lovu godinama. Sad ce na biro vjerovatno.
jeza u ledja

#25627 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by jeza u ledja »

sinuhe wrote: 03/02/2025 11:01 Otkud nekome da su djeca ilegalnih imigranata automatski državljani?
Eno neko ti je najzad napisao odgovor na nebuloze koje svakodnevno postavljas ovdje ne bi li skrenuo paznju.
JovicSA

#25628 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by JovicSA »

Vitezanin wrote: 03/02/2025 12:39
JovicSA wrote: 03/02/2025 12:05
Prpa.ba wrote: 03/02/2025 11:35

Ja bih rekao da me ne zanima. Era perfidne kupovine podrske interesima americkog rezima zavrsava, a lokalni agenti te strane vlade idu na trziste rada.

Naravno, zao mi je i ponekog gradjanina koji je, kad se sav kajmak vec skine, stvarno i dobijali odredjenu novcanu podrsku za konkretne stvari, ali nasi ljudi su sposobni i snaci ce se i na druge nacine, ili jos bolje, poceti traziti konkretnije stvari od svojih vlastitih vlasti.

ps
Na ljudskom nivou mi je zaista zao u slucaju da promjena kursa americkog rezima pogadja tebe ili nekog tebi bliskog u smislu direktnog finansijskog interesa.
A da te pitam, haj malo razmisli tom glavom pa pogađaj tri puta ko će ispuniti taj vakum kada razjebu USAID generalno i ne samo u BiH? :?
Da dodam, Rusija na primjer već polu-legalno već godinama radi u BiH, podržavajući pojedine organizacije koje su u talu s političkim strankama u RS-u. Ne znamo koliko para, kako je uplaćeno, money flow nije jasan, kome i za koje potrebe. Suštinski, to bi se moglo nazvati strani agent.

USAID i EU raspišu poziv, objave strateški plan (zašto i koga žele podržati), objave ko je dobio, koliko, organizacije upravljaju budžetima, šalju interim izvještaje i sl, vidiš gdje su pare, koliko, kome itd.

Ali džaba objašnjavati.
Tako je, prvoj liniji vakum će ispuniti Rusija, Kina i Iran kako kod nas tako i u svijetu pa onda ostale organizacije s koca i konopca i to je vajda to što glupavi i tupavi Trump i MAGA kultisti žele.
Prpa.ba

#25629 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by Prpa.ba »

Vitezanin wrote: 03/02/2025 12:39 Da dodam, Rusija na primjer već polu-legalno već godinama radi u BiH, podržavajući pojedine organizacije koje su u talu s političkim strankama u RS-u. Ne znamo koliko para, kako je uplaćeno, money flow nije jasan, kome i za koje potrebe. Suštinski, to bi se moglo nazvati strani agent.

USAID i EU raspišu poziv, objave strateški plan (zašto i koga žele podržati), objave ko je dobio, koliko, organizacije upravljaju budžetima, šalju interim izvještaje i sl, vidiš gdje su pare, koliko, kome itd.

Ali džaba objašnjavati.
Sve organizacije finansirane sa znatnim ili dominantnim iznosima od stranih vlada su agenti stranih zemalja, i kao takve ih je nuzno identificirati u javnom prostoru, a sigurnosne agencije pratiti njihove finansijske tokove, uz javnu objavu registra lobistickog osoblja zaposlenog u njima, po modelu koji primjenjuje kantonalna vlada u Sarajevu za javni sektor.
JovicSA

#25631 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by JovicSA »

Prpa.ba wrote: 03/02/2025 12:47
Vitezanin wrote: 03/02/2025 12:39 Da dodam, Rusija na primjer već polu-legalno već godinama radi u BiH, podržavajući pojedine organizacije koje su u talu s političkim strankama u RS-u. Ne znamo koliko para, kako je uplaćeno, money flow nije jasan, kome i za koje potrebe. Suštinski, to bi se moglo nazvati strani agent.

Ali džaba objašnjavati.
Sve organizacije finansirane sa znatnim ili dominantnim iznosima od stranih vlada su agenti stranih zemalja, i kao takve ih je nuzno identificirati u javnom prostoru, a sigurnosne agencije pratiti njihove finansijske tokove, uz javnu objavu registra lobistickog osoblja zaposlenog u njima, po modelu koji primjenjuje kantonalna vlada u Sarajevu za javni sektor.
Takvo nešto ne postoji u KS kako tvrdiš. Postoje popisi NVO organizacija ali nikakvi popisi osoblja i registra lobističkog osoblja jer je to notorna glupost...možda u Rusiji i RS-u uskoro kako je najavio Ronhil.
dulekrele

#25632 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by dulekrele »

Vitezanin wrote: 03/02/2025 12:39
JovicSA wrote: 03/02/2025 12:05
Prpa.ba wrote: 03/02/2025 11:35

Ja bih rekao da me ne zanima. Era perfidne kupovine podrske interesima americkog rezima zavrsava, a lokalni agenti te strane vlade idu na trziste rada.

Naravno, zao mi je i ponekog gradjanina koji je, kad se sav kajmak vec skine, stvarno i dobijali odredjenu novcanu podrsku za konkretne stvari, ali nasi ljudi su sposobni i snaci ce se i na druge nacine, ili jos bolje, poceti traziti konkretnije stvari od svojih vlastitih vlasti.

ps
Na ljudskom nivou mi je zaista zao u slucaju da promjena kursa americkog rezima pogadja tebe ili nekog tebi bliskog u smislu direktnog finansijskog interesa.
A da te pitam, haj malo razmisli tom glavom pa pogađaj tri puta ko će ispuniti taj vakum kada razjebu USAID generalno i ne samo u BiH? :?
Da dodam, Rusija na primjer već polu-legalno već godinama radi u BiH, podržavajući pojedine organizacije koje su u talu s političkim strankama u RS-u. Ne znamo koliko para, kako je uplaćeno, money flow nije jasan, kome i za koje potrebe. Suštinski, to bi se moglo nazvati strani agent.

Ali džaba objašnjavati.
Ma kome ces objasnjavati. I ako lik sam kaze da ga ne zanima on opet sebi daje za pravo da sere i sere bez ikakvih argumenata i dokaza. Svi tenderi, objave za projekte su kod njih transparentni i nema nikakve sanse da dodje do nekog lopovluka. Sve se zna. Koliko para, koji su uslovi, koliko je za sta potreseno itd. On je pravo sda smece.
Prpa.ba

#25633 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by Prpa.ba »

JovicSA wrote: 03/02/2025 13:24 Takvo nešto ne postoji u KS kako tvrdiš.
Postoji registar uposlenih u javnom sektoru KS. Zasto ne bi i lobisticko osoblje stranih drzava bilo objavljeno u javnom registru, pa i to je javni interes, a ako nemaju sta da kriju, nemaju cega da se boje, ne.
dulekrele

#25634 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by dulekrele »

Prpa.ba wrote: 03/02/2025 13:33
Postoji registar uposlenih u javnom sektoru KS. Zasto ne bi i lobisticko osoblje stranih drzava bilo objavljeno u javnom registru, pa i to je javni interes, a ako nemaju sta da kriju, nemaju cega da se boje, ne.
Jesi li ti normalan?
JovicSA

#25635 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by JovicSA »

Prpa.ba wrote: 03/02/2025 13:33
A zašto bi trebalo? Pogotovo ako su finansirani 100% ili većim dijelom iz inostranstva? Šta država ima s tim ako tamo radi Meho Mehić sa SSS spremom i ima platu 1500KM? Shodno tvojoj analogiji onda bi trebao registrar zaposlenih iz realnog privatnog sektora?
Prpa.ba

#25636 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by Prpa.ba »

JovicSA wrote: 03/02/2025 13:36 A zašto bi trebalo? Pogotovo ako su finansirani 100% ili većim dijelom iz inostranstva? Šta država ima s tim ako tamo radi Meho Mehić sa SSS spremom i ima platu 1500KM?
Finansirani su od strane vlasti trece drzave i zbog finansijskog interesa mogu djelovati suprotno interesima nase drzave. Naravno da lobisticke organizacije i pojedinci u njima trebaju biti odgovarajuce akreditovani. I rusi i amerikanci i hrvati i srbijanci i turci. Ili mislis da svako treba moci vrsljati po drzavi i unositi pare kako mu je ceif? :?
Haris.ba

#25637 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by Haris.ba »

JovicSA wrote: 03/02/2025 13:24

Takvo nešto ne postoji u KS kako tvrdiš. Postoje popisi NVO organizacija ali nikakvi popisi osoblja i registra lobističkog osoblja jer je to notorna glupost...možda u Rusiji i RS-u uskoro kako je najavio Ronhil.
Postoji i u Cemerici taj zakon. I tamo se mora registrovati. Samo, je poenta ko se mora registrovati.

U sustini nije to los zakon. Ali, opet zavisi sta rezim zeli. Ako se zakon koristi da se sprijeci npr.opozicija, razni nvo jer se rezimu ne svidjaju, onda to nije ok.

Ali, ne vidim ko se moze zaliti da postoji registracija da se javno zna kada te placa neka strana zemlja da radis za nju. Ali, ako ti daje neku humanitarnu da dijelis, neki opcedrustveni projekat - to nije za registracije kao strani agent da si.
JovicSA

#25638 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by JovicSA »

Prpa.ba wrote: 03/02/2025 13:40
JovicSA wrote: 03/02/2025 13:36 A zašto bi trebalo? Pogotovo ako su finansirani 100% ili većim dijelom iz inostranstva? Šta država ima s tim ako tamo radi Meho Mehić sa SSS spremom i ima platu 1500KM?
Finansirani su od strane vlasti trece drzave i zbog finansijskog interesa mogu djelovati suprotno interesima nase drzave. Naravno da lobisticke organizacije i pojedinci u njima trebaju biti odgovarajuce akreditovani. I rusi i amerikanci i hrvati i srbijanci i turci. Ili mislis da svako treba moci vrsljati po drzavi i unositi pare kako mu je ceif? :?
Može svako fizičko lice i privatna firma isto da djeluju suprotno interesima naše države. Kod nas ambasadori i zvaničnici naše države djeluju protiv interesa BiH a ti bi udarao represiju na NVO koje finansira USAID. E moj mozgu :mrgreen:
JovicSA

#25639 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by JovicSA »

Haris.ba wrote: 03/02/2025 13:45
JovicSA wrote: 03/02/2025 13:24

Postoji i u Cemerici taj zakon. I tamo se mora registrovati. Samo, je poenta ko se mora registrovati.

U sustini nije to los zakon. Ali, opet zavisi sta rezim zeli. Ako se zakon koristi da se sprijeci npr.opozicija, razni nvo jer se rezimu ne svidjaju, onda to nije ok.

Ali, ne vidim ko se moze zaliti da postoji registracija da se javno zna kada te placa neka strana zemlja da radis za nju. Ali, ako ti daje neku humanitarnu da dijelis, neki opcedrustveni projekat - to nije za registracije kao strani agent da si.
Zna se zakonska legislativa osnivanja NVO i upravljanja. Imaju registri NVO organizacija i to je poprilično uređeno u BiH po uzoru na EU. Ovo što predlaže kolega je represija i ponavljam svako fizičko lice i privatna firma može raditi protiv interesa ove države a ne samo NVO. Shodno ovoj analogiji trebalo bi napraviti reistar uposlenika realnog sektora pa sve provjeravati ponaosob. Mislim onaj ko hoće da uposli svoje agente u nekoj državi može to jednostavnije uraditi kao Rusija bez NVO kroz razna kulturna udurženja, "razmjenu studenata" i kupovinu informacija od fizičkih lica i botova koji će pisati i govoriti u interesu te zemlje. USAID nema veze sa špijunažom jer Amerika nema potrebu da kroz USAID vrši špijuniranje jer sve u BiH zna i tako je sve pokriveno da nismo svjesni. Sa druge strane sve administracije do sada su bile prijateljski naklonjene prema BiH tako da sva ova priča kolege pada u vodu barem kada je Amerika u pitanju.
sinuhe

#25640 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by sinuhe »

USAID i Soros su godinama finansirali tkz. nezavisne medije što nije dalo nikakvog rezultata. To je ono što je očigledno.
Za ove druge stvari osim mostova je teže reći. Ne znam šta oni mogu još finansirati u BiH 30 godina nakon rata i uopšte zašto.
detroit-mercy

#25641 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by detroit-mercy »

Naravno koji ce kurac vrsljat po drzavi, treba ostaviti SDA banditima da oni upravljaju tenderima kako su navikli. Asim ce to sredit :skoljka: i ja i :skoljka:. Koliko je USAID obnovio kuca i infrastrukture u BiH poslije rata, zelembaci nece stici ni okrecit.
Nego daj zelmabcima pare u seharu, znaju oni kako rasporedit.
dr_Evil

#25642 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by dr_Evil »

Znaci da gasimo SDA?
detroit-mercy

#25643 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by detroit-mercy »

dr_Evil wrote: 03/02/2025 14:28
Znaci da gasimo SDA?
Ko ce nas onda branit :mrgreen:
dr_Evil

#25644 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by dr_Evil »

detroit-mercy wrote: 03/02/2025 14:31
dr_Evil wrote: 03/02/2025 14:28

Znaci da gasimo SDA?
Ko ce nas onda branit :mrgreen:
Bakir i Dodik na braniku slobodnog svijeta!
sumirprimus

#25645 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by sumirprimus »

jebte zivot ukinut usaid, koji je uradio vise na promociji murike od holifakn vuda :-)

a tek odbrana bijelaca u juznoj africi, nema greske ,ovi su hard core naciji plus neka mjesavina oligarha sa naci namjerama. strahota.. dark days..
apsidejzi

#25646 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by apsidejzi »

Zivio Trump i njegova nasilnicka politika :D neki su zahvaljujuci njegovom talasanju uspjeli podici fine pare danas na padu beze u EU. Kako kod nas kazu: dok nekom ne omrkne drugom ne osvane. Jbg.
sumirprimus

#25647 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by sumirprimus »

sta im je krajnji cilj ovog funtanja sa saveznicima?
nemoguce da je to bukvalno zauzimanje grenlanda kanade i paname, i podjela sfera uticaja sa rusijom i kinom?
DaysleepeR

#25648 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by DaysleepeR »

Lik se vodi devizom - America first.
I radiće sve što on misli da to znači u praksi.
Styling

#25649 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by Styling »

Ja mislim da ni on tacno ne zna gdje goni, ali je bitno stvoriti fuss i atmosferu straha i napetosti gdje se on dobro osjeca.
apsidejzi

#25650 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by apsidejzi »

sumirprimus wrote: 03/02/2025 15:50 sta im je krajnji cilj ovog funtanja sa saveznicima?
nemoguce da je to bukvalno zauzimanje grenlanda kanade i paname, i podjela sfera uticaja sa rusijom i kinom?
Ako ja mogu razumjeti dobro onda bih sazeo ovako: Ja i ti idemo na kafu godinama i stalno ja placam kafe. odemo u restoran na rucak, ja placam. Odemo na neki party ja obezbjedim pice, mezu i sve sto ide uz to. Ti uzivas i druzis se sa mnom a ja se zaduzujem sve vise.

Jednog dana se probudim i postavim si pitanje: jesi li ti moj saveznik il parazit koji zivi na racun nekog starog saveznistva? Kakve koristi imam ja od tebe?

Ne sjecam se sada tacnih brojeva ali u principu Amerika uvozi 1,5% iz Kanade a Kanada izvozi 48% u ameriku (nesto u tom smislu). Ne znam tacne cifre ali odnos je bas mnogo razlicit. Nije ni blizu ravnopravno. Isto vazi i za Meksiko i EU. Svi zive na grbaci Amerike koja nesrazmjerno mnogo vise uplacuje.

Eh sad, Amerika je dosta nezavisna i ima mnogo svojih resursa i u principu ne treba joj niko osim za par sitnica. No, njen uticaj u svijetu je kupovan tim parama. Sada ce imati manje dugova ali i manje "jarana". Trump je krenuo u tom smjeru. Ne znam za tebe, ali nekad bi covjek volio vise biti sam nego placati jarane da bi imao drustvo.
Post Reply