OC Bjelasnica i Igman

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Ateista

#951 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by Ateista »

petunija wrote: 29/01/2025 12:53 Pa prethodne sedmice ja malo propadivao snijeg, ali u ned, kad smo krenuli kući, počela kiša.
Na autoputu kroz It bio prolom oblaka
Inače na samom skijalištu ga ima dovoljno
Znaci u isto vrijeme smo bili na zimovanju? :D
Isto tako kisa u povratku, cak i gore je taj dan malo padalo kise kad smo krenuli nazaf, srecom nije dok smo bili tamo, jeste i u dolasku ali kad smo stigli na destinaciju vec je bilo dovoljno visoko da je preslo u snijeg.
Sto kazes, tamo ga na skijalistima bar ima dovoljno da to malo kise nece pokvariti, kod nas je vec problematicno.
Ateista

#952 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by Ateista »

BadBoy wrote: 29/01/2025 12:42
Ateista wrote: 29/01/2025 09:41 Steta bas, tako dobro pocela sezona i onda ovih nekoliko talasa jugovine otopi sve, pa opet neko krpljenje i skijanje po blatu i kamenju...
Stvarno, sezona baš bila obećavajuća, krenulo se jako i žestoko i onda ovo...

Klima je generalno svugdje u kurcu, čitam na sjevernoj strani Mont Blanca u Chamonixu na 2000 metara jučer kiša pljuštala, dolomiti isto kiša, a na južnoj strani Mont Blanca snježna oluja. Ludilo.
Da, bas je problemaricna klima postala, a bas je djelovalo obecavajuce. Izgleda da ce opet biti da sam se zeznuo sa sezonskom,rekao sam da necu i u zadnji cas ipak kupio. :D
petunija

#953 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by petunija »

Ateista wrote: 29/01/2025 13:20 kod nas je vec problematicno.
Kod nas je toplije i padne manje snijega, a Bje inače ima nezahvalan položaj pa se tu snijeg brzo otopi :(
petunija

#954 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by petunija »

Ateista wrote: 29/01/2025 13:22 i u zadnji cas ipak kupio.
Nisi trebao :evil:
:-D
petunija

#955 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by petunija »

...
BadBoy

#956 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by BadBoy »

Ateista wrote: 29/01/2025 13:20
petunija wrote: 29/01/2025 12:53 Pa prethodne sedmice ja malo propadivao snijeg, ali u ned, kad smo krenuli kući, počela kiša.
Isto tako kisa u povratku, cak i gore je taj dan malo padalo kise kad smo krenuli nazaf, srecom nije dok smo bili tamo, jeste i u dolasku ali kad smo stigli na destinaciju vec je bilo dovoljno visoko da je preslo u snijeg.
Sto kazes, tamo ga na skijalistima bar ima dovoljno da to malo kise nece pokvariti, kod nas je vec problematicno.
Adventure for life tura?
Ateista

#957 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by Ateista »

petunija wrote: 29/01/2025 13:34
Ateista wrote: 29/01/2025 13:20 kod nas je vec problematicno.
Kod nas je toplije i padne manje snijega, a Bje inače ima nezahvalan položaj pa se tu snijeg brzo otopi :(
Bas gledam dok sam skijao na Alpe okolo, moj utisak je da ova skijalista imaju dosta planina okolo koje su vise od samih skijalista i da te okolne planine u stvari cuvaju skijalista od jakih vjetrova, pa cak mozda i od naleta jugovine. Kod nas su planine za skijanje najvise u okolini, oko njih su samo nesto nize planine pa ne stite. To je neko moje laicko zapazanje i shvatanje, mozda i grijesim, ali tako mi se cini.
Ateista

#958 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by Ateista »

BadBoy wrote: 29/01/2025 14:05
Adventure for life tura?
Ako dobro vidim, ima neka agencija Adventure for life, pretpostavljam da na to mislis? Nismo preko toga, neka agencija iz Hrvatske nam je ponudila najbolju i dosta povoljnu opciju smjestaja i karti, prevoz i hranu smo sami organizovali, odnosno isli autom i ponijeli hrane sa sobom ko paradajz turisti, jer je bio apartman.
F&N
Location: Od Ciglana do Podhrastova, Breke i Mejtasa including Jezero...

#959 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by F&N »

Ateista wrote: 29/01/2025 14:40
Ako dobro vidim, ima neka agencija Adventure for life, pretpostavljam da na to mislis? Nismo preko toga, neka agencija iz Hrvatske nam je ponudila najbolju i dosta povoljnu opciju smjestaja i karti, prevoz i hranu smo sami organizovali, odnosno isli autom i ponijeli hrane sa sobom ko paradajz turisti, jer je bio apartman.
Daj vise info. Gdje ste bili koliko vas je islo, koliko para :) Podijeli sa nama iskustvo ako je za preporuke baci preporuku
Ateista

#960 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by Ateista »

F&N wrote: 29/01/2025 14:43
Daj vise info. Gdje ste bili koliko vas je islo, koliko para :) Podijeli sa nama iskustvo ako je za preporuke baci preporuku
evropska-skijalista-pitanja-i-savjeti-t ... #p19740918

Ovdje sam pisao generalna iskustva i utiske, lokaciju i ostale detalje saljem u pp. :D
Ateista

#961 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by Ateista »

...
BadBoy

#962 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by BadBoy »

Adventure for life tura?
Da, ja sam sad preko njih bio u Italiji, mjesto Cavalese. Iako nisu oficijelna agencija više je to nekako pokrenuto kao skupina entuzijasta mada preko njih imaš popust na ski kartu i smještaj i u još po nekim radnjama. Išao sam privatnim autom, smještaj u apart hotelu, sasvim solidno za cijenu. Pogledaj naredne godine. U jednom trenutku smo mi iz bosne okipirali skijalište :D

Slažem se sa tvojim opisom skijališta sa druge teme, stvarno je super sve bilo. S tim što mi je infrastruktura bolja u Austriji. Ovdje niti jedan lift nije imao grijače, generalno se vidi da su malo stariji a u Austriji kad sam bio sve je bilo baš napucano (Solden). Eh sad, u Austriji sam doživio najgore hangove u životu, a ovdje ih stvaro nije bilo (mada sam sada bio od 06-12.01) tako da je vrijeme bilo puno povoljnije.
Ateista

#963 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by Ateista »

BadBoy wrote: 29/01/2025 17:23

Adventure for life tura?
Da, ja sam sad preko njih bio u Italiji, mjesto Cavalese. Iako nisu oficijelna agencija više je to nekako pokrenuto kao skupina entuzijasta mada preko njih imaš popust na ski kartu i smještaj i u još po nekim radnjama. Išao sam privatnim autom, smještaj u apart hotelu, sasvim solidno za cijenu. Pogledaj naredne godine. U jednom trenutku smo mi iz bosne okipirali skijalište :D

Slažem se sa tvojim opisom skijališta sa druge teme, stvarno je super sve bilo. S tim što mi je infrastruktura bolja u Austriji. Ovdje niti jedan lift nije imao grijače, generalno se vidi da su malo stariji a u Austriji kad sam bio sve je bilo baš napucano (Solden). Eh sad, u Austriji sam doživio najgore hangove u životu, a ovdje ih stvaro nije bilo (mada sam sada bio od 06-12.01) tako da je vrijeme bilo puno povoljnije.
:thumbup: Hvala, pogledacu to za iduci put.

Inace, za Cavalese smo bas dobili preporuku od nekih prijatelja pa smo i to gledali, ali nisam naletio cini mi se na tu "agenciju" i nisam nasao dobru ponudu, pa smo otisli negdje drugo.

Bas i na drugoj temi pominju grijane zicare, sta je tacno prednost toga?
Nikad mi nije bilo hladno kad sjedim, jedino kontam da nije da istopi i osusi ako ima snijega i vode, da ne propusti skafander?
BadBoy

#964 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by BadBoy »

Ateista wrote: 30/01/2025 10:07

Inace, za Cavalese smo bas dobili preporuku od nekih prijatelja pa smo i to gledali, ali nisam naletio cini mi se na tu "agenciju" i nisam nasao dobru ponudu, pa smo otisli negdje drugo.

Nikad mi nije bilo hladno kad sjedim, jedino kontam da nije da istopi i osusi ako ima snijega i vode, da ne propusti skafander?
Upravo to. Recimo prvi dan kad smo došli, baš je intenzivno padao snijeg prvi dio dana. Oni su brisali žičare (one koje nemaju haubu) metlom, ali uvijek ostane snijega i bude ono mokro i malo se podhladiš. Sa druge strane, kad je grijano, bude gotiva isto ko i grijana sjedišta u autu, jednostavno udobnije :D Hauba isto tako baš puno znači kad vjetar i snijeg znači i to je dobro neko napisao na ovoj temi, to je nešto što bi ZOI trebao da gleda da uradi i za našu žičaru.
Ateista

#965 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by Ateista »

BadBoy wrote: 30/01/2025 14:49
Ateista wrote: 30/01/2025 10:07

Upravo to. Recimo prvi dan kad smo došli, baš je intenzivno padao snijeg prvi dio dana. Oni su brisali žičare (one koje nemaju haubu) metlom, ali uvijek ostane snijega i bude ono mokro i malo se podhladiš. Sa druge strane, kad je grijano, bude gotiva isto ko i grijana sjedišta u autu, jednostavno udobnije :D Hauba isto tako baš puno znači kad vjetar i snijeg znači i to je dobro neko napisao na ovoj temi, to je nešto što bi ZOI trebao da gleda da uradi i za našu žičaru.
Hajde, valjda cu nekad probati i te sa grijanjem da vidim kako je. :D
A haube stvarno jesu odlicna stvar i definitivno bi trebalo to dodati na sestosjed na Bjelasnici, pogotovo sto bas zna dobro puhati, plus zastita od snijega da se ne sjedi na mokrom.
BadBoy

#966 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by BadBoy »

Ateista wrote: 30/01/2025 14:55
Hajde, valjda cu nekad probati i te sa grijanjem da vidim kako je. :D
A haube stvarno jesu odlicna stvar i definitivno bi trebalo to dodati na sestosjed na Bjelasnici, pogotovo sto bas zna dobro puhati, plus zastita od snijega da se ne sjedi na mokrom.
Ma ja, nije ništa revolucionarno samo je nekako gotiva kad sjedeš a ono fino topolo :D

I ovo ti je dobra opservacija bila za skijališta na alpama vs Bjelašnica. Stvarno je kod nas Bijela najvisočija i onda sve udara u nju, a vani su skijališta obično "ušuškana" mada je nama pofino puhoalo jedan dan i u Italiji. Puhalo je toliko jako da nas je nosio na skijama kad stojimo (na vrhu doduše).
akcija007

#967 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by akcija007 »

Jos danas 02.02. centrotrans vozi do Bjelasnice.
Of sutra, 03.02 nema autobuske linije vise Vijecnica - Bjelasnica
Ako neko ide ovim busem da zna .
vjeshalica

#968 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by vjeshalica »

akcija007 wrote: 02/02/2025 10:36 Jos danas 02.02. centrotrans vozi do Bjelasnice.
Of sutra, 03.02 nema autobuske linije vise Vijecnica - Bjelasnica
Ako neko ide ovim busem da zna .
A 25.01 objavili na fejzbuk stranici da voze do kraja februara :lol:
Ateista

#969 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by Ateista »

Uslovi su jako losi gore plus prosao raspust, tako da je vjerovatno malo interesovanje za tom linijom i ne isplati im se. Kako god, nije OK ako se najavi da ce raditi u tom i tom periodu, treba da se ispostuje makar prazan autobus isao, a ne da se mijenja kako vjetar puhne.

Nikad necu zaboraviti kad sam bio mladji i bez auta, i trebao u neki planinarski dom na par dana, fino nazvali i rekli nam iz Grassa da ima autobus za Bjelasnicu i Igman tad i tad, mi dosli i bilo jos 4-5 ljudi, dolazi vozac autobusa kaze mora biti minimalno 10 ljudi da bi vozio, nije doslo dovoljno i oni se pokupili i nas nekoliko ostavili tu, ko nas jebe. Naravno, na telefon niko nije rekao da postoji uslov pod kojim autobus vozi vec je receno da ima autobus tad i tad, stoka lijena i bezobrazna.

Inace, juce ocekivano jako losa staza - kombinacija ono malo snijega, blata i kamenja. Dobro je jedino sto nije bilo guzve, sto je i ocekivano u onakvim uslovima. Nadam se da imaju dovoljno vode da iskoriste ove minuse sto idu i da koliko toliko izvuku bar februar da se moze skijati.
Karikaturist

#970 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by Karikaturist »

Na Jahorini prskaju topovi vec sad :mrgreen:
Sinoc je isto koliko sam uspio sipalo na Poljicama.
Nema sta, ozbiljniji su od Bjele. Pokusavaju na sve nacine produziti sezonu..
kobe_meh

#971 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by kobe_meh »

Karikaturist wrote: 04/02/2025 17:28 Na Jahorini prskaju topovi vec sad :mrgreen:
Od sinoć rade topovi i na Bjelašnici, i to na čitavoj Kolijevci i na stazama uz BX liftove. Na Bjelašnici je problem nedovoljno vode u akumulacijama, što se nedavno spominjalo na ovoj temi. Na Jahorini je dosta ozbiljnije osnježavanje, jer imaju više akumulacija, i te akumulacije su im skoro pune.
F&N
Location: Od Ciglana do Podhrastova, Breke i Mejtasa including Jezero...

#972 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by F&N »

kobe_meh wrote: 04/02/2025 18:41
Karikaturist wrote: 04/02/2025 17:28 Na Jahorini prskaju topovi vec sad :mrgreen:
Od sinoć rade topovi i na Bjelašnici, i to na čitavoj Kolijevci i na stazama uz BX liftove. Na Bjelašnici je problem nedovoljno vode u akumulacijama, što se nedavno spominjalo na ovoj temi. Na Jahorini je dosta ozbiljnije osnježavanje, jer imaju više akumulacija, i te akumulacije su im skoro pune.
Ali opet nisu imali nista vise osposbljenih staza od Bjelasnice.
Volimo mi malo sebe kuditi i druge hvaliti bez pokrica.
kobe_meh

#973 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by kobe_meh »

F&N wrote: 04/02/2025 18:45
kobe_meh wrote: 04/02/2025 18:41
Ali opet nisu imali nista vise osposbljenih staza od Bjelasnice.
Volimo mi malo sebe kuditi i druge hvaliti bez pokrica.
Svi veliki liftovi (šestosjedi i gondole) na Jahorini su u funkciji. Uz svaki lift ide glavna staza i jedna ili dvije zaobilazne staze. Uz svaki od ovih liftova je u funkciji bar glavna staza. U funkciji je čak i staza Prača i jedna staza na rajskoj dolini. Ne hvalim Jahorinu, daleko su od toga da su to zaslužili. A na Bjelašnici jedna staza (Kolijevka) sa šestosjeda u funkciji i stazice sa BX liftova, i naplaćuju punu cijenu ski-passa.
Ateista

#974 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by Ateista »

Prethodnih dana je stvarno bilo pretoplo i tu niko nista nije mogao, ne mogu se topovi paliti po tako visokim temp. Cim su temp pale i topove su upalili na Bjelasnici, a zbog nedostatka akumulacije kalkulisu i drze otvorenom samo jednu kompletnu stazu. U ovakvoj situaciji ih razumijem, izvlace obo sto mogu sa onim sto imaju i drze rezervu da sgo duze odrze bar kolijevku umjesto da istrose vidu za sve staze i iducu jugovinu da satvore komplet skijaliste. Za vise od ovoga je potrebna veca akumulacija, pretpostavljam da onaj kriminalac nacelnik i to koci.

Ono sto im se moze zamjeriti je sto prethodnih nekoliko ljeta nije iskoristeno da se sve staze srede i ociste od kamenja, kao sto je uradjeno na jedinici i razlika se vidi. Ako su mogli tu, mogli su i ostale.
Onda zamjeram sto kad je palo vise snijega pocetkom gidine sto se nisu potrudili da srede sve staze, i tad je bilo onih koje nisu otvorili nikako, da ne pricamo o kotlovima koje nisu otvorili gofinama, a sa ovim padavinama pocetkom godine je sigurno bilo uslova.
Dalje je problem sto ocito nesto ne rade kako treba kod uredjenja staza, ne znam sta ali prebrzo se uniste. Pisalsam na drugoj temi iskustva iz Italije i koja je razlika u kvaliteti staza, a nije ni tamo nesto puno hladnije bilo i znalo je biti dosta toplo, ali podloga je cvrsta i ne rasipa se. Ako ne znaju, neka angazuju nekog stranog strucnjaka da im pomogne.
Ako je problem vjetar na nekim dijelovima staza, zasto ne ugrade zastitu od istog, za to vjerovatno ne treba dozvola....
NediM17

#975 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by NediM17 »

Kakvo je skijanje bilo danas i veceras? Vrijedi li poraniti sutra na dnevno?
Post Reply