Pozari i poplave. Zastita prirode, suma i ekologije

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Sanjarko

#12476 Re: Pozari i poplave. Zastita prirode, suma i ekologije

Post by Sanjarko »

Haris.ba wrote: 12/01/2025 23:46
Novi_Nick wrote: 12/01/2025 23:40 Ko god gradi objekte blizu rijeke ili geoloski nesigurnom terenu rizikuje i objekat i zivote porodice.
Jeste. I onda zove drzavu kada bude belaj i psuje politicare jer nista ne rade.

To je tema koja se ne pokrece. Ko ima papire za objekte koji poplave npr.
Evo ovdje mi u Nicaze, gradzeno dosta van rijeka ili nesigurnih terena itd, ali nas rudnici potkopali, cak i gore, rudnici, jedan dio Nicaze gori pod zemljom od izgleda Austrijskog vakta, i kad se to sve pokrene, bit cemo mi gradzani/narod krivci za to sve.

Jos smo trusno tlo, zemljotres nas moze porusiti samo tako. Ne daj Boze nicega od toga ali ovo je sve moguce iz prica kako sam shvatio.
Haris.ba

#12477 Re: Pozari i poplave. Zastita prirode, suma i ekologije

Post by Haris.ba »

Zanimljivo.

https://avaz.ba/vijesti/bih/950839/iz-k ... g-jos-2014
Kao prvo želimo naglasiti da se na predmetnoj lokaciji ne nalazi naša deponija iskopanog materijala i da za te namjene imamo deponiju na kojoj odlažemo materijal. Na molbu nekoliko vlasnika i posjednika zemjišta u mjestu Strupine da im iskopanim materijalom naspemo i nivelišemo njihove parcele, nakon što su podnijeli i službene zahtjeve i preuzeli sve odgovornosti, učinili smo im uslugu i besplatno izravnali i nivelisali njihove parcele.

Pri tome nas niko nije informisao, upozorio ili savjetovao da je u maju 2014. godine u vrijeme velike poplave u BiH, kada smo i sami učestvovali u pomaganju na raščišćavanju terena stavljajući svu našu mehanizaciju i radnike na raspolaganje lokalnim zajednicama, u mjestu Strupine pokrenuto veliko klizište na skoro 20 hektara površine. Niko nas nije obavijestio ni da je u maju 2015. godine urađen projekat sanacije istog klizišta, niti je zona klizišta bila označena.

Nadležne institucije nakon toga, iako su znali za klizište gotovo 10 godina, nisu uradile ništa da se projektovana sanacija klizišta i uradi! Vlasnici parcela su očigledno prepušteni sami sebi, vidjeli rješenje u tome da nas zamole da im izravnamo teren nasipanjem materijala od iskopa tokom gradnje autoceste ali nas nisu informisali da su upravo te deformacije zemljišta, koje su željeli izravnati i nivelisati, nastale tokom aktiviranja klizišta 2014. godine
Priznaju da su radili gradjevinske radove bez dozvole. Smije li iko sada ganjati firmu? :mrgreen:
laserShow
Grijem se na: nacionalizam

#12478 Re: Pozari i poplave. Zastita prirode, suma i ekologije

Post by laserShow »

Ahbabi, kakvo je stanje? Je li se iscudjavate poplavama? Je li vam i dan danas glavna tema Jablanica? Donirate li da operete savjest? Pricate li ko je kriv i kazete da vi nemate nadleznost?

Sumirate li brojeve mrtvih? Jeste li u racunicu dodali i ono dvoje nerodjenih?
belfy

#12479 Re: Pozari i poplave. Zastita prirode, suma i ekologije

Post by belfy »

laserShow wrote: 18/01/2025 21:45 Ahbabi, kakvo je stanje? Je li se iscudjavate poplavama? Je li vam i dan danas glavna tema Jablanica? Donirate li da operete savjest? Pricate li ko je kriv i kazete da vi nemate nadleznost?

jesi ti sta donirao, pa ovako zelis da se pohvalis? ono - obe marke?
zposao

#12480 Re: Pozari i poplave. Zastita prirode, suma i ekologije

Post by zposao »

laserShow wrote: 18/01/2025 21:45 Ahbabi, kakvo je stanje? Je li se iscudjavate poplavama? Je li vam i dan danas glavna tema Jablanica? Donirate li da operete savjest? Pricate li ko je kriv i kazete da vi nemate nadleznost?

Pih kad sam ja davno rekao da je u BiH život prejeftin.
Imamo privid nekakvog normalnog društva i funkcionalne države dok se ne dogodi kakvo sranje. Onda vidiš da si prepušten samome sebi i pukoj sreći/zvijezdama/sudbini/konstelaciji planeta itd...

Dva dana se priča o tome, treći dan se zaboravi.
Ko ima nesreću da se na njega sručila zla kob ili nemilost sazviježđa malo ga se oplakuje i vrlo brzo prelazi u zaborav.
Glavno nek nisam "ja".
Ništa istinitije nije rečeno ko ono "znam ja nas hebo ti nas".
laserShow

#12481 Re: Pozari i poplave. Zastita prirode, suma i ekologije

Post by laserShow »

belfy wrote: 20/01/2025 22:05 jesi ti sta donirao, pa ovako zelis da se pohvalis? ono - obe marke?
Sve sto sam uradio, to je stiglo onima kojima je bilo potrebno. Treca osoba ne mora znati.

Ja samo vidim da ono sto se desilo u Jablanici i drugim mjestima vise nije trending. Nastavili smo dalje, kao da nas nikada nece nesto slicno docekati.
belfy

#12482 Re: Pozari i poplave. Zastita prirode, suma i ekologije

Post by belfy »

laserShow wrote: 01/02/2025 20:29
belfy wrote: 20/01/2025 22:05 jesi ti sta donirao, pa ovako zelis da se pohvalis? ono - obe marke?
Sve sto sam uradio, to je stiglo onima kojima je bilo potrebno. Treca osoba ne mora znati.

Ja samo vidim da ono sto se desilo u Jablanici i drugim mjestima vise nije trending. Nastavili smo dalje, kao da nas nikada nece nesto slicno docekati.
dugo ti je trebalo da srocis odgovor, a srocio si ga "nespretno". evo, stavimo na stranu donacije. kako mozes reci da ono sto se desilo u Jablanici nije vise trending (sto bi znacilo da smo spremni za iduce), a onda reci da smo nastavili dalje kao da se nikada vise nece desiti (sto bi znacilo da nista nismo naucili iz prvog primjera)? ili ti mozes bolje pojasniti sta si zelio reci?
laserShow

#12483 Re: Pozari i poplave. Zastita prirode, suma i ekologije

Post by laserShow »

belfy wrote: 01/02/2025 22:51 dugo ti je trebalo da srocis odgovor, a srocio si ga "nespretno"
nije nespretno, vec sam na terenu.
belfy

#12484 Re: Pozari i poplave. Zastita prirode, suma i ekologije

Post by belfy »

laserShow wrote: 02/02/2025 00:49
belfy wrote: 01/02/2025 22:51 dugo ti je trebalo da srocis odgovor, a srocio si ga "nespretno"
nije nespretno, vec sam na terenu.
svaka cast za odgovor. jer na vecinu zapravo nisi ni odgovorio. no, posto si na terenu gdje, valjda, nema interneta onda je ok... sve pet! :thumbup: nastavi sa dobrim radom.
zposao

#12485 Re: Pozari i poplave. Zastita prirode, suma i ekologije

Post by zposao »

belfy wrote: 01/02/2025 22:51

dugo ti je trebalo da srocis odgovor, a srocio si ga "nespretno". evo, stavimo na stranu donacije. kako mozes reci da ono sto se desilo u Jablanici nije vise trending (sto bi znacilo da smo spremni za iduce), a onda reci da smo nastavili dalje kao da se nikada vise nece desiti (sto bi znacilo da nista nismo naucili iz prvog primjera)? ili ti mozes bolje pojasniti sta si zelio reci?
Hajde ti odgovori šta je se desilo u društvu kao posljedica tragičnih smrtnih slučajeva usljed poplava prije 3 mjeseca?

Jel se vodila kakva istraga?
Šta smo svi naučili?
Gdje su silni milioni skupljeni u donacijama?
Zašto se ne podnesu izvješća detaljno koliko je skupljeno na kojoj platformi i u šta je utrošeno?
Kako žive ljudi koji su izgubili sve?
Jel ih iko obišao?
Da ne pričamo o tome jel iko podnio ostavku zbog nelegalnog kamenoloma...

I šta je kolega slagao? Jesmo li svi lili suze par dana, prali savjest donacijama i brzo sve zaboravili?
belfy

#12486 Re: Pozari i poplave. Zastita prirode, suma i ekologije

Post by belfy »

zposao wrote: 02/02/2025 18:22
belfy wrote: 01/02/2025 22:51

Hajde ti odgovori šta je se desilo u društvu kao posljedica tragičnih smrtnih slučajeva usljed poplava prije 3 mjeseca?

Jel se vodila kakva istraga?
Šta smo svi naučili?
Gdje su silni milioni skupljeni u donacijama?
Zašto se ne podnesu izvješća detaljno koliko je skupljeno na kojoj platformi i u šta je utrošeno?
Kako žive ljudi koji su izgubili sve?
Jel ih iko obišao?
Da ne pričamo o tome jel iko podnio ostavku zbog nelegalnog kamenoloma...

I šta je kolega slagao? Jesmo li svi lili suze par dana, prali savjest donacijama i brzo sve zaboravili?
hebo me svak' ako razumijem sto mene sve ovo mene pitas. da li ti mislis da ja imam odgovore na ta pitanja koja mi postavljas?
DaysleepeR

#12487 Re: Pozari i poplave. Zastita prirode, suma i ekologije

Post by DaysleepeR »

Nevjerovatno da tema nije aktivna, ima 7 dana kako je najavljen potop.
Danas i sutra će pasti velike količine kiše, a već je palo jako puno u prethodnim danima i rijeke su već nabujale i ima manjih poplava.
Hoćemo li u subotu opet govoriti "kako to?".
jasko_ba

#12488 Re: Pozari i poplave. Zastita prirode, suma i ekologije

Post by jasko_ba »

Maglaj, Zavidovići, Zenica, već je kritično na par mjesta. :-?
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#12489 Re: Pozari i poplave. Zastita prirode, suma i ekologije

Post by Truba »

Kako cemo lakocemo...
I nikog nije briga
Ozimician

#12490 Re: Pozari i poplave. Zastita prirode, suma i ekologije

Post by Ozimician »

Najavljeno je ovo detaljno sve za period 25.-28.03.2025 jos u ponedjeljak. Moguce i prije.
Truba

#12491 Re: Pozari i poplave. Zastita prirode, suma i ekologije

Post by Truba »

U jali se utopili policajci
Traze ih
Logovan

#12492 Re: Pozari i poplave. Zastita prirode, suma i ekologije

Post by Logovan »

Otkud to da ih je više? Zar nije samo jedan policajac?
Truba

#12493 Re: Pozari i poplave. Zastita prirode, suma i ekologije

Post by Truba »

Jedan spasen
Sori moj previd
Sanjarko

#12494 Re: Pozari i poplave. Zastita prirode, suma i ekologije

Post by Sanjarko »

Logovan wrote: 27/03/2025 14:08 Otkud to da ih je više? Zar nije samo jedan policajac?
3 njih vadili lopova iz rijeke, a 1 policajaca od te trojice odnijela voda, tako ja skonta iz vijesti.
gozila555

#12495 Re: Pozari i poplave. Zastita prirode, suma i ekologije

Post by gozila555 »

nestao je policajac i kriminalac,jos ih traze
Haris.ba

#12496 Re: Pozari i poplave. Zastita prirode, suma i ekologije

Post by Haris.ba »

Image
Gradovi na istoj rijeci: Brane uradile svoj dio posla u Hrvatskoj, dok je Bosanska Kostajnica pod vodom
https://www.klix.ba/vijesti/bih/gradovi ... /250329123

Ko bi rekao...
laserShow

#12497 Re: Pozari i poplave. Zastita prirode, suma i ekologije

Post by laserShow »

Nista se nije naucilo i nista se nece nauciti. Proteci ce jooos puuuuuuunooo Bosne.
Bumerang

#12498 Re: Pozari i poplave. Zastita prirode, suma i ekologije

Post by Bumerang »

UPOZORENJE NADLEŽNOG MINISTARSTVA: Štete koje nastaju kao posljedica šumskih požara su nemjerljive

Uprava za šumarstvo Kantona Sarajevo apeluje na vlasnike privatnih parcela koje graniče sa šumom da svoje aktivnosti drže pod kontrolom i pažnjom kako bi se izbjegao rizik od požara.

Društvo

Image

Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo, usljed povećane opasnosti od šumskih požara s dolaskom proljeća, obratilo se javnosti ističući još jednom važnost čuvanja i zaštite šuma, te upozoravajući na rizike, opasnost i štete od požara na šumskim područjima.

"Šumski resursi Kantona Sarajevo predstavljaju najvrijedniji prirodni resurs. Ovi ekosistemi svakodnevno su izloženi negativnim uticajima biotskih i abiotskih faktora. Štete koje nastaju kao posljedica šumskih požara su nemjerljive. Osim materijalne štete izražene u uništenoj drvnoj masi mnogo veće štete nastaju privremenim ili trajnim narušavanjem šumskih ekosistema", poručili su iz Ministarstva privrede KS.

Naglasili su da u 95 posto slučajeva osnovni uzročnik nastanka šumskih požara je čovjek

"Dolaskom proljeća i lijepog vremena očekuje se povećan broj izletnika na okolnim planinama i izletištima čime se povećava rizik od šumskih požara. Takođe, i nekontrolisano paljenje korovskog otpada povećava rizik od izbijanja požara", naveli su iz ovog Ministarstva.

Podsjetili su da su Zakonom o šumama Kantona Sarajevo predviđene novčane kazne za osobe koje lože otvorenu vatru u šumama i na šumskom zemljištu, kao i na drugom zemļjištu na udaljenosti do 150 metara od šume. Vatra u šumi i na šumskom zemļjištu se može ložiti samo na mjestima koja su određena i obilježena uz pridržavanje propisanih uslova i mjera bezbjednosti.

Uprava za šumarstvo Kantona Sarajevo apeluje na vlasnike privatnih parcela koje graniče sa šumom da svoje aktivnosti drže pod kontrolom i pažnjom kako bi se izbjegao rizik od požara.

"Pravovremena reakcija u inicijalnoj fazi je veoma važna za efikasno suzbijanje i gašenje požara. Molimo građane da ukoliko uoče šumski požar odmah reaguju i informišu: Profesionalnu vatrogasnu brigadu KS, KJP "Sarajevo šume", Upravu za šumarstvo KS i MUP KS", poručili su iz Ministarstva privrede KS", saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

https://www.slobodna-bosna.ba/vijest/40 ... ljive.html
HelaS

#12499 Re: Pozari i poplave. Zastita prirode, suma i ekologije

Post by HelaS »

Bumerang wrote: 22/04/2025 02:05 UPOZORENJE NADLEŽNOG MINISTARSTVA: Štete koje nastaju kao posljedica šumskih požara su nemjerljive
Spoiler
Show

Društvo

Image

Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo, usljed povećane opasnosti od šumskih požara s dolaskom proljeća, obratilo se javnosti ističući još jednom važnost čuvanja i zaštite šuma, te upozoravajući na rizike, opasnost i štete od požara na šumskim područjima.

"Šumski resursi Kantona Sarajevo predstavljaju najvrijedniji prirodni resurs. Ovi ekosistemi svakodnevno su izloženi negativnim uticajima biotskih i abiotskih faktora. Štete koje nastaju kao posljedica šumskih požara su nemjerljive. Osim materijalne štete izražene u uništenoj drvnoj masi mnogo veće štete nastaju privremenim ili trajnim narušavanjem šumskih ekosistema", poručili su iz Ministarstva privrede KS.
Naglasili su da u 95 posto slučajeva osnovni uzročnik nastanka šumskih požara je čovjek

Podsjetili su da su Zakonom o šumama Kantona Sarajevo predviđene novčane kazne za osobe koje lože otvorenu vatru u šumama i na šumskom zemljištu, kao i na drugom zemļjištu na udaljenosti do 150 metara od šume. Vatra u šumi i na šumskom zemļjištu se može ložiti samo na mjestima koja su određena i obilježena uz pridržavanje propisanih uslova i mjera bezbjednosti.
Spoiler
Show

"Pravovremena reakcija u inicijalnoj fazi je veoma važna za efikasno suzbijanje i gašenje požara. Molimo građane da ukoliko uoče šumski požar odmah reaguju i informišu: Profesionalnu vatrogasnu brigadu KS, KJP "Sarajevo šume", Upravu za šumarstvo KS i MUP KS", poručili su iz Ministarstva privrede KS", saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

https://www.slobodna-bosna.ba/vijest/40 ... ljive.html
200-1.500 KM

Nek' neko napiše kad je i koga kantonalna šumarska inspekcija prekršajno kaznila shodno ovom Zakonu, ili za izazivanje šumskog požara :-)

https://propisi.ks.gov.ba/sites/propisi ... 5-13_0.pdf
Post Reply