Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post Reply
plavi_E

#2426 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by plavi_E »

"Onda smo mi, kroz diskusiju, rekli 'neka bude 50 metara od granične linije'. I oni su to prihvatili. To je ugrađeno u zakon. Nisu shvatili ili ne razumiju ili ne znaju, a to se moglo vidjeti kako Edin Forto nema pojma šta je granična linija. To samo govori koliko su ljudi nesposobni i neznalice, a hoće da odlučuju o nekim stvarima", naveo je Dodik.
https://www.klix.ba/vijesti/bih/dodik-t ... /250130199

Je li Foorto bar odgovorio Dodiku da laze i da je on dobro znao sta radi.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#2427 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Chmoljo »

tramvajtrojka

#2428 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by tramvajtrojka »

plavi_E wrote: 01/02/2025 16:11 Sve ima svoje vrijeme. Nekad je bilo vrijeme za ukopavanje artiljerije a nekad je vrijeme za ukopavanje tabli.
Za artiljeriju nemas rjesenja, dok za table imas fino avion i sletis u Sarajevo il Tuzlu ne patis se sa autom niti gledas u table dok cekas na granici u Gradišci, il se sjetis da si gledao u tu istu tablu ljetos i zadnjih dvadeset ljeta kad si cekao na izlazak iz države
Chmoljo

#2429 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Chmoljo »

plavi_E wrote: 01/02/2025 16:17 "Onda smo mi, kroz diskusiju, rekli 'neka bude 50 metara od granične linije'. I oni su to prihvatili. To je ugrađeno u zakon. Nisu shvatili ili ne razumiju ili ne znaju, a to se moglo vidjeti kako Edin Forto nema pojma šta je granična linija. To samo govori koliko su ljudi nesposobni i neznalice, a hoće da odlučuju o nekim stvarima", naveo je Dodik.

na svakoj graničnoj liniji će stajati tabla kojom se obilježava ulazak u BiH. samo neka mi neko objasni onda kako će prije toga stajati ikakva tabla RSa ili bilo koje druge administrativne jedinice.

hvala.
Chmoljo

#2430 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Chmoljo »

_BataZiv_0809 wrote: 01/02/2025 16:12
JoseMujica wrote: 01/02/2025 16:08
_BataZiv_0809 wrote: 01/02/2025 16:02
Cetnicima ne postavljam pitanja.
nikad ne bih to pomislio, a kamoli nazvao Cmokija četnikom

štaviše, mislim da je dobar čoek, al naivan...nešto poput Damira Nikšića
Nije Cmoki cetnik
Nego lik sa cijim se misljenjem slazes
Ali neces da napises sta je to sa cim se slazes
ako ću se baviti djecom, baviću seradije svojom a ne forumskom. kupuje vrijeme čovjek dok mu se provala ne zatrpa.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#2431 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by _BataZiv_0809 »

JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#2432 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by JoseMujica »

_BataZiv_0809 wrote: 01/02/2025 16:12
JoseMujica wrote: 01/02/2025 16:08
_BataZiv_0809 wrote: 01/02/2025 16:02
Cetnicima ne postavljam pitanja.
nikad ne bih to pomislio, a kamoli nazvao Cmokija četnikom

štaviše, mislim da je dobar čoek, al naivan...nešto poput Damira Nikšića
Nije Cmoki cetnik
Nego lik sa cijim se misljenjem slazes
Ali neces da napises sta je to sa cim se slazes
ne imputiraj stvari koje nisu napisane...nisam napisao da se slažem s njim, već ukazao na to šta nas čeka...lik nam je otvoreno rekao šta slijedi
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#2433 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by _BataZiv_0809 »

JoseMujica wrote: 01/02/2025 17:07
ne imputiraj stvari koje nisu napisane...nisam napisao da se slažem s njim, već ukazao na to šta nas čeka...lik nam je otvoreno rekao šta slijedi
Dakle slazes sa sa njim u ocjeni sta nas ceka i sta slijedi.
made_in_sarajevo

#2434 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by made_in_sarajevo »

Znaci drzava kaci tablu na liniju. Uzmemo gradisku jer tamo je granica u gradu.na sredini mosta drzava postavi bosna i hercegovina i kako ce dodik postaviti ista prije toga? Dat ce mu hrvati da je zakaci na njihovu granicu? Dodik ako je postavi na liniju krsi zakone i opet ce na sudu zavrsiti. Uostalom zar vi sda-df i mrzitelji nipa i konakovica stvarno mislite da ce EU i amerikanci 30 godina i milijarde tek tako baciti u vodu i da dodik kaci table gdje hoce. To znaci da je dodik pobijedio sviju i eto nam vucica i rusa od sutra.

Moze li neko od ovih mrzitelja objasniti sto mrze konakovica? Fakat me ovo intresuje sta vam je lik uradio da ga mrzite vise od cetnika od prvog dana kad je odjebo sda. Ne glasam za njega, moji su pederi i sdp ali ovo nikad nisam skontao.
video

#2435 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by video »

Ubi njih DK sve sakama i to u vuGla.
A mrze ga zato jer znaju da ih isti zna do srzi.
Styling

#2436 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Styling »

Chmoljo wrote: 01/02/2025 16:20
plavi_E wrote: 01/02/2025 16:17 "Onda smo mi, kroz diskusiju, rekli 'neka bude 50 metara od granične linije'. I oni su to prihvatili. To je ugrađeno u zakon. Nisu shvatili ili ne razumiju ili ne znaju, a to se moglo vidjeti kako Edin Forto nema pojma šta je granična linija. To samo govori koliko su ljudi nesposobni i neznalice, a hoće da odlučuju o nekim stvarima", naveo je Dodik.

na svakoj graničnoj liniji će stajati tabla kojom se obilježava ulazak u BiH. samo neka mi neko objasni onda kako će prije toga stajati ikakva tabla RSa ili bilo koje druge administrativne jedinice.

hvala.
Može, ako je stave u drugu državu ili u međugranični prostor :D
Juliuscezar

#2437 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Juliuscezar »

Neko ko glasa za df ne može biti dobar pravnik. Bolji si od toga
Juliuscezar

#2438 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Juliuscezar »

hvala.
Kako će stajati na sred Save tabla, kad prođeš Savu RS će na prvom mjestu iskoristit priliku da stave tablu RS, i to legalno
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#2439 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by _BataZiv_0809 »

Juliuscezar wrote: 01/02/2025 17:55

hvala.
Kako će stajati na sred Save tabla, kad prođeš Savu RS će na prvom mjestu iskoristit priliku da stave tablu RS, i to legalno
Ali prije toga mora biti tabla BiH.
plavi_E

#2440 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by plavi_E »

Spoiler
Show

hvala.
On je rekao da je granična linija u Bosanskoj Gradišci sredina rijeke Save.
"Pedeset metara od te sredine, mi možemo po ovom novom zakonu istaći tablu Dobrodošli u Republiku Srpsku, što ćemo i uraditi", naglasio je Dodik.

Kratki pogled na googlet map kog Bosanske Gradiske i mnogima ce biti jasnije gdje ce Dodik postaviti tablu.
made_in_sarajevo

#2441 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Ali ce na liniji opet biti prva tabla bosna i hercegovina. Chmoljo vam nacrto i vi opet svoje verglate. Te table stoje zadnjih 20 godina, zastave ali sad je izdaja :lol: . Bas vas boli sto tenderi i konkursi idu mimo vas :lol:
ReymondReddington

#2442 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by ReymondReddington »

Nije ni meni jasno ako mora prvo zastava bosne sta je bitno da zastava rs stoji 2 m.od granice? Bih ce bit na 1m.
Schumann

#2443 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Schumann »

made_in_sarajevo wrote: 01/02/2025 17:49Moze li neko od ovih mrzitelja objasniti sto mrze konakovica? Fakat me ovo intresuje sta vam je lik uradio da ga mrzite vise od cetnika od prvog dana kad je odjebo sda. Ne glasam za njega, moji su pederi i sdp ali ovo nikad nisam skontao.
Valjda jer je NIP bosnjacka stranka desnog centra, i samim tim cilja na iste glasace kao i SDA, znaci direktna konkurencija
made_in_sarajevo

#2444 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Evo pored chmolje i char gpt da im nacrta
Prostor između dvije državne granice, poput onog između Bosne i Hercegovine i Hrvatske kod Gradiške, naziva se granični pojas ili ničija zemlja (iako pravno uvijek pripada nekoj državi). Njegova regulacija zavisi od međunarodnih sporazuma, carinskih i graničnih propisa svake države.

Kako je regulisan taj prostor?
Granični prijelaz – Na mjestima poput Gradiške postoje službeni granični prijelazi s kontrolnim tačkama obje države. Svaka strana ima svoju carinsku i policijsku kontrolu, a prostor između njih je tehnički neutralan dok se ne pređe kontrola.
Zona između granica – Ponekad postoji međuprostor (tzv. tampon-zona) između dvije kontrole. To je dio ceste ili mosta između graničnih kućica gdje putnici formalno još nisu ušli ni u jednu državu.
Most preko Save – U slučaju Gradiške, most preko Save čini ključni dio granice. Tačno na sredini mosta prolazi državna granica. Kada je neko na mostu, zavisi s koje strane je, ali često taj prostor ima posebna pravila.
Pravni status – Sve osobe u međuprostoru su pod pravnim režimom graničnih zakona obje države. Ako se dogodi incident, zavisi od tačne lokacije i dogovora dviju država ko će preuzeti nadležnost.
Specijalni režimi – U nekim slučajevima (npr. privremeni boravak u zoni) može postojati pravni vakuum, ali granična policija obično ima diskrecijsko pravo da odluči kako će postupiti.

---

Na primjeru Gradiške, državna granica između Bosne i Hercegovine i Hrvatske prolazi sredinom mosta preko Save. Evo šta novi zakon znači u tom kontekstu:

1. Gdje može biti tabla države BiH?
Tabla sa oznakom "Bosna i Hercegovina" može se postaviti na ulazu u BiH s hrvatske strane, obično odmah nakon prelaska mosta.
Također, može biti na graničnom prijelazu, u blizini granične policije i carine.
2. Gdje može biti tabla entiteta?
Prema novom zakonu, table entiteta (npr. "Republika Srpska") mogu se postavljati najmanje 50 metara od granične linije.
To znači da tabla entiteta ne može biti na samom graničnom prijelazu, već mora biti postavljena dublje unutar teritorije BiH, nakon prelaska granice.
3. Smije li entitet staviti tablu na graničnom prijelazu?
Ne, ne smije. Granični prijelaz je pod jurisdikcijom institucija BiH, a prema zakonu, oznake entiteta ne mogu biti na samom prelazu.
Entitetska tabla može biti tek nakon 50 metara od granične linije, što znači da može stajati uz cestu negdje dalje, ali ne na prijelazu gdje se vrši kontrola.
Zaključak
U Gradišci, tabla "Bosna i Hercegovina" može stajati odmah nakon prelaska mosta, dok tabla "Republika Srpska" mora biti najmanje 50 metara dalje unutar teritorije BiH. Entiteti ne mogu postavljati oznake na samom graničnom prijelazu jer je on pod kontrolom države.

---

Da, tačno. Na samom mostu, koji spaja Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu, ne smije biti nikakva tabla jer taj dio tehnički predstavlja ničiju zemlju dok se ne prijeđe državna granica.

Zašto?
Sredina mosta označava graničnu liniju, ali stvarna kontrola počinje tek na kopnu gdje su smještene službene granične kontrole.
Po prethodnim pravilima, unutar zaštitnog područja (koje je ranije bilo do 300 m od granice) nije bilo dozvoljeno postavljanje bilo kakvih tabli osim saobraćajnih znakova.
Po novom zakonu, oznake se sada mogu postaviti, ali tek 50+ metara od granice, što znači da ni BiH ni RS ne smiju stavljati table na mostu.
Zaključak
Most je neutralna zona između kontrolnih tačaka, pa table (bilo državne ili entitetske) ne smiju biti postavljene na njemu. One mogu biti postavljene nakon prelaska granične kontrole, u skladu sa zakonom.
Doduse hrvati ce reci hajde milorade okaci je na nasu granicu slobodno
plavi_E

#2445 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by plavi_E »

Pa ko je kriv Dodiku sto ne konta novi zakon. Iako Dodika ne interesuje ni novi ni stari zakon. Table su tu pa bio zakon 300m ili 50m. Cinjenica je da svi koji hoce sa Dodikom u vlast moraju prihvatiti te table gdje god ih Dodik stavio.
Juliuscezar

#2446 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Juliuscezar »

_BataZiv_0809 wrote: 01/02/2025 18:14

hvala.
Gdje to piše? Član zakona u kojem stoji da prva tabla nakon granične linije mora biti tabla BiH?
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#2447 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by _BataZiv_0809 »

Juliuscezar wrote: 01/02/2025 19:27

Gdje to piše? Član zakona u kojem stoji da prva tabla nakon granične linije mora biti tabla BiH?
18.4.
plavi_E

#2448 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by plavi_E »

Image

Dodikov je problem sto on nigdje ne vidi da prvo mora drzavne oznake pa tek onda lokalne. Nije Forto kriv sto Dodik ne konta napisano.
Juliuscezar

#2449 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Juliuscezar »

_BataZiv_0809 wrote: 01/02/2025 19:37
Juliuscezar wrote: 01/02/2025 19:27

18.4.
Ne piše da su zabranjene druge karte niti piše da se postavljaju samo table koje ukazuju na državnu granicu
no_sekirli

#2450 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by no_sekirli »

Malo sto se dive Dodiku, sad su se poceli diviti i pameti Radovana Kovacevica.
Nestrpljivo cekamo boldanje izjava uvazenog dr.Stevandica.
Post Reply