Ironmen wrote: ↑01/02/2025 12:48
Naslovnica wrote: ↑01/02/2025 11:59
Ironmen wrote: ↑01/02/2025 10:23
Zato sto im se moze i sto narod kupuje, vode se profitom i to je jedina logika, cijena psenice i ostalih zitarica na svjetskom trzistu je ista, proslogodisnja zetva psenice jako dobra i po volumenu i kvaliteti, bolja nego ranijih 5 godina, vade se na minimalac sa 600 na 1000 za radnika pekare pa dizu po 20-30% cijenu usluga, jedini nacin borbe u ovakvom trzistu je bojkot i praviti kuci sam sebi hljeb, kvalitetni pekac hljeba je
200-300 km sa tajmerom isplati se uloziti i radi novca i radi zdravlja.
Na stranu zdravlje, kvalitet i sve, koliko hljebova moraš ispeći da bi ti se isplatilo?
Na brzinu ovako nisam mozda bas sve 100% tacno unio od podataka ali evo, sad vidi jedna cetveroclana porodica dali se isplati ili ne.
Kolika je cijena rada da napraviš te kruhove? Koliko pekač radi bez kvara i kada se pokvari koliko je popravak? Ili je potrebna kupovina novog?
Kuća košta 100.000. Digneš kredit i na kraju je platiš 150.000. Zašto nisi odmah dao 100.000, prošao bi jeftinije? Nisi imao toliko tada.
Postoje mnogi razlozi zbog kojih ljudi stvari rade ili ne rade, a koji nisu čista matematika. To jeste, nije sve u novcu.
Tako da ne možemo ljude kriviti što ne rade isto šta i mi. Nije ljudski da smo svi isti, to je za robote, ne za ljude. Čak ni u Kini nisu svi isti, ma ni u S. Koreji. Nema recepta koji je za sve ljude dobar. Tjerati druge da rade šta mi kažemo da trebaju ili ih optuživati što rade drugačije ima naziv: Diktatura.
Meni kruh od 600 g koji košta 2,20 traje 4-5 dana. Šta kaže računica, za koliko bi mi se isplatilo ulaganje u pekač, materijal, struju, vrijeme da pravim sebi kruh?