Komšijama i susjedima crkaju krave? I u Srbiji i u Hrvatskoj posmatram pozitivne promjene, dok možda kod nas krava boluje. Kockaju se državom u fotelje. Uloži sve što imamo u fotelje da bi foteljama došli do narodnih para. Oglođaše sve kao skakavci. Pošast.
Dešavanja u Srbiji
- skupljac_zeljeza
#67526 Re: Dešavanja u Srbiji
- muha_sa
#67527 Re: Dešavanja u Srbiji
Da ponovim po stoti putskupljac_zeljeza wrote: ↑01/02/2025 10:25Komšijama i susjedima crkaju krave? I u Srbiji i u Hrvatskoj posmatram pozitivne promjene, dok možda kod nas krava boluje. Kockaju se državom u fotelje. Uloži sve što imamo u fotelje da bi foteljama došli do narodnih para. Oglođaše sve kao skakavci. Pošast.
- drag_gost
- skupljac_zeljeza
#67529 Re: Dešavanja u Srbiji
Zagreb šalje podršku Beogradu.
- banjaluka078
- Moderator
#67530 Re: Dešavanja u Srbiji
95 godina
- okanomalo
#67531 Re: Dešavanja u Srbiji
OOOOOO, DA!
- skupljac_zeljeza
#67533 Re: Dešavanja u Srbiji
Neko bacao crvenu farbu po plakatu ....na prekodrinca. Novi Sad danas kada su krenule blokade mostova.

- SmokingMan
#67534 Re: Dešavanja u Srbiji
Preko puta parka.skupljac_zeljeza wrote: ↑01/02/2025 20:21 Neko bacao crvenu farbu po plakatu ....na prekodrinca. Novi Sad danas kada su krenule blokade mostova.
![]()
- skupljac_zeljeza
#67535 Re: Dešavanja u Srbiji
Patrijarh Porfirije i predsjednik Aleksandar Vučić su u rodu. Porfirije Perić je bliski rođak Vučićove majke Angeline iz Bečeja. Tako kažu. I onda baš danas stigne ikona iz Rusije u Beograd.
- banjaluka078
- Moderator
- Dozer
#67537 Re: Dešavanja u Srbiji
Kako je ovo pateticno....
Tema "Desavanja u Srbiji"...i, vidimo li sta se tamo desava? Vidimo.
Kontamo li? Izgleda ne....
Kad ce studentarija u BiH postati motor promjene? Izgleda nikad....
BH studentima se, ocito, svidja sve ovo ovako. Sve im potaman.
Lijepo im je sto su im degradirali vrijednost diplome dodiplomskog studija (1. ciklus - Bachelor) na nivo Vise skole (VI stepen), a samo kako bi svoje kupljene i ko zna kako dobijene cetverogodisnje diplome ppdigli na potpuno izmisljeni stepen VII-1 - Magistar.
Jel' moguce da studenti u BiH ne kontaju da sad za 3 godine daju/polazu vise ispita nego je to polagao iko prije za 4 godine, i daleko vise nego bilo gdje u EU gdje se primjenjuje bolonjski sistem? Djeco moja draga.....
Lijepo im je, ocito, i sto se raznorazni seljoberi u obliku polupismenih profesora i asistenata izivljavaju nad njima kroz razna maltretiranja u vidu izlazaka na dvije parcijale, pa onda integralni ispit, povrh svega cesto i seminarski, a sad opet uvode i usmeni dio. A ni ovo nije po bolonji, cisto ako koga zanima...
Po svoj prilici im odgovara i sto vecina nema za kafe s rajom, sto ih se izrabljuje za kojekakve crkavice kad i ako uspiju i pronaci kakav poslic....
Ali, zato ce uvijek naci 101 izgovor zasto "ne mogu" izaci na proteste. Zalosno....
Tema "Desavanja u Srbiji"...i, vidimo li sta se tamo desava? Vidimo.
Kontamo li? Izgleda ne....
Kad ce studentarija u BiH postati motor promjene? Izgleda nikad....
BH studentima se, ocito, svidja sve ovo ovako. Sve im potaman.
Lijepo im je sto su im degradirali vrijednost diplome dodiplomskog studija (1. ciklus - Bachelor) na nivo Vise skole (VI stepen), a samo kako bi svoje kupljene i ko zna kako dobijene cetverogodisnje diplome ppdigli na potpuno izmisljeni stepen VII-1 - Magistar.
Jel' moguce da studenti u BiH ne kontaju da sad za 3 godine daju/polazu vise ispita nego je to polagao iko prije za 4 godine, i daleko vise nego bilo gdje u EU gdje se primjenjuje bolonjski sistem? Djeco moja draga.....
Lijepo im je, ocito, i sto se raznorazni seljoberi u obliku polupismenih profesora i asistenata izivljavaju nad njima kroz razna maltretiranja u vidu izlazaka na dvije parcijale, pa onda integralni ispit, povrh svega cesto i seminarski, a sad opet uvode i usmeni dio. A ni ovo nije po bolonji, cisto ako koga zanima...
Po svoj prilici im odgovara i sto vecina nema za kafe s rajom, sto ih se izrabljuje za kojekakve crkavice kad i ako uspiju i pronaci kakav poslic....
Ali, zato ce uvijek naci 101 izgovor zasto "ne mogu" izaci na proteste. Zalosno....
- banjaluka078
- Moderator
#67538 Re: Dešavanja u Srbiji
Možda je strah i dalje veći od nezadovoljstva?
Konkretno u BL, cijeli skup u kampusu su juče snimali iz rektorata.

Možda strah sad popusti, pa se okuraže. Mada, u Bosni se sve razbije pričom o našim, njihovim, nije to naša stvar, nemoj da nam se prelije iz Federacije...
Konkretno u BL, cijeli skup u kampusu su juče snimali iz rektorata.

Možda strah sad popusti, pa se okuraže. Mada, u Bosni se sve razbije pričom o našim, njihovim, nije to naša stvar, nemoj da nam se prelije iz Federacije...
- Dozer
#67539 Re: Dešavanja u Srbiji
Nazalost, ali to je ovdje najveci problem. ENV matrica je za 30 godina odradila svoje, tako da je danasnja studentarija lisena bilo kakvih kritickih sposobnosti.
Sve im se svodi na "nasi" i "njihovi", "oni tamo", a da zapravo nemaju blage veze o svemu tome, niti znaju suvislo objasniti sta za njih licno to uopste znaci.
Bukvalno naucena i usadjena mantra plasirana od domacih etno-nacionalista.
X puta do sad sam imao priliku pricati s mladjom rajom na te teme, 20-40 godina starosti, i meni je zaista porazno vidjeti koliko su zapravo zatupljeni besmislom tog kompletnog narativa. Toliko da ni sami sebi ne znaju objasniti i odgovoriti na pitanja koja im postavim, i samo k'o Svabo tra-la-la ponavljaju gluposti koje su culi od politicara ili procitali po portalima.
Potpuna katastrofa....
I, da...strah je tu ocit, jedan od bitnih faktora, ali je problem sto ga niko ne priznaje, a jos manje ga zna objasniti ako se i pokaze.
I ta/j sto je slikao/la te na prozoru kako ih snimaju, ako je student/ica sad sjedi kuci i konta "jesu li vidjeli da sam slikao/la?!....Sta cu ako skontaju da sam ja?!" i sl....
I uopste ne kontaju da je moc zapravo u njihovim rukama, a ne onih gore iza prozora.....
Sve im se svodi na "nasi" i "njihovi", "oni tamo", a da zapravo nemaju blage veze o svemu tome, niti znaju suvislo objasniti sta za njih licno to uopste znaci.
X puta do sad sam imao priliku pricati s mladjom rajom na te teme, 20-40 godina starosti, i meni je zaista porazno vidjeti koliko su zapravo zatupljeni besmislom tog kompletnog narativa. Toliko da ni sami sebi ne znaju objasniti i odgovoriti na pitanja koja im postavim, i samo k'o Svabo tra-la-la ponavljaju gluposti koje su culi od politicara ili procitali po portalima.
Potpuna katastrofa....
I, da...strah je tu ocit, jedan od bitnih faktora, ali je problem sto ga niko ne priznaje, a jos manje ga zna objasniti ako se i pokaze.
I ta/j sto je slikao/la te na prozoru kako ih snimaju, ako je student/ica sad sjedi kuci i konta "jesu li vidjeli da sam slikao/la?!....Sta cu ako skontaju da sam ja?!" i sl....
I uopste ne kontaju da je moc zapravo u njihovim rukama, a ne onih gore iza prozora.....
Last edited by Dozer on 01/02/2025 23:31, edited 1 time in total.
- banjaluka078
- Moderator
#67540 Re: Dešavanja u Srbiji
Dozer wrote: ↑01/02/2025 23:23 Nazalost, ali to je ovdje najveci problem. ENV matrica je za 30 godina odradila svoje, tako da je danasnja studentarija lisena bilo kakvih kritickih sposobnosti.
Potpuna katastrofa....
Nema ovdje u školama predmet "kritičko razmišljanje", a čini mi se da je potrebniji i od časova seksualnog odgoja i domaćinstva.
Nisu u stanju odlijepiti od narativa u kojima su odgojeni. Školski sistemi su razdvojeni, nastavni plan i program je nakaradan, pa još po ugovorima u posebnim odnosima s "maticama" sasvim različit, nema takmičenja, nema susreta na izletima s "onim dugima", eksukrzije se izvode samo na "svojim" teritorijama i onda ti je lako imati takav mentalni sklop koji spominješ.
To je onaj problem koji mladi u Srbiji nemaju, oni nemaju druge dvije komponente s kojima se ne podnose, pa se sad mogu postaviti tako da je "mi ili oni".
- banjaluka078
- Moderator
- Dozer
#67542 Re: Dešavanja u Srbiji
Tacno je sve, znam to i ja. I tupim o tome vec bar 15 godina, znas i sama.
- skupljac_zeljeza
#67543 Re: Dešavanja u Srbiji
Sloboda i država se vraćaju krvlju kada zatreba. Historija nas uči da je to konstanta i nije posao samo jedne generacije na koju smo još ponosni. Skontali su i oni da nema ništa od sjedenja u amfiteatrima i palamuđenja na Plenumima nego se mora ustati i među ljude. Danas su redari bili i univerzitetski profesori. Spoj pameti i snage. Danas se na jednom mostu otvorila rasprava šta kada Oskar ode i studenti se vrate u kabinete i dobiju novu vlast u kojoj će biti trvenja između građanskog i nacionalnog/nacionalističkog jer takva im je realnost. Jedan od prijedloga je tijelo koje bi činili univerzitetski profesori koji bi naciju upozoravali ko u vlasti koči ekonomski napredak i demokratiju, ko krši ljudska prava i ne poštuje zakon i da li pravosuđe konstantno radi. Etc... Svjesni su da je ovo samo početak i da se neće sve idealno odvijati u nastavku.
- muha_sa
- Peacean
#67545 Re: Dešavanja u Srbiji
Opa, znači gori pod nogama kad je morao nadograditi sendviče 
- mayab
#67546 Re: Dešavanja u Srbiji
Opaaa , napredovalo se od salame podriguše i majoneze
- anex
- Nindža revizor
- Grijem se na: čumur
- Vozim: Scott i Kuga
- Horoskop: imam
#67548 Re: Dešavanja u Srbiji
Svaka cast studentima...
Treba ih zvati da i kod nas pokrenu proteste jer smo mi debili, komplet naša omladina.
Treba ih zvati da i kod nas pokrenu proteste jer smo mi debili, komplet naša omladina.
-
broj dva
#67550 Re: Dešavanja u Srbiji
Sve što ja lično želim od Srbije je da prestanu sa genocidima komšija a za ostalo me itekako boli, njihovi problemi a nije baš da ih volim(o)