Inače je jadan ovaj koncept refundacija i subvencija. Vi platite pune doprinose pa ćemo vam mi možda refundirati dio nakon 3 mjeseca, a u ta 3 mjeseca se vi snađite dižite kredite uzmite dodatni revolving itd.semsasuljakovic wrote: ↑29/01/2025 19:49Nije. Plate se u ponedjeljak isplacuju a niko ne zna kako. Uvjeren sam da ni premijer to ne zna. Možda mu do petka izađe na san pa nam kaže.
Nova Vlada FBiH 2023-2026
-
ajdamo
- Grijem se na: Sunce
- Vozim: Dvotočkaš
#6651 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
- Javier Pena
#6652 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
Evo držite ga za jezik.Ovo što se desilo sa minimalnom platom nisu fiskalne reforme. To su fiskalne intervencije i priprema za fiskalnu reformu gdje želimo prvi korak fiskalne reforme da se vidi 1.7. ove godine smanjivanjem doprinosa na plate i da u sljedeću godinu uđemo sa konačnom finansijskom reformom, potpunim smanjenjem doprinosa na neku prihvatljivu stopu i za poslodavce, popravljanju rejtinga radnika, utvrđivanje još veće minimalne plate, stvaranje pretpostavki da usvojimo Zakon o porezu na dohodak i naravno da pratimo šta će se dešavati i kroz Zakon o oporezivanju dividende i Zakonu o porezu na dobit", kazao je za BHRT predsjednik Vlade Federacije BiH Nermin Nikšić.
- xoklix
#6653 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
I ko će vratiti cijene ako urade fiskalnu reformu ? Niko.Javier Pena wrote: ↑29/01/2025 22:01Evo držite ga za jezik.Ovo što se desilo sa minimalnom platom nisu fiskalne reforme. To su fiskalne intervencije i priprema za fiskalnu reformu gdje želimo prvi korak fiskalne reforme da se vidi 1.7. ove godine smanjivanjem doprinosa na plate i da u sljedeću godinu uđemo sa konačnom finansijskom reformom, potpunim smanjenjem doprinosa na neku prihvatljivu stopu i za poslodavce, popravljanju rejtinga radnika, utvrđivanje još veće minimalne plate, stvaranje pretpostavki da usvojimo Zakon o porezu na dohodak i naravno da pratimo šta će se dešavati i kroz Zakon o oporezivanju dividende i Zakonu o porezu na dobit", kazao je za BHRT predsjednik Vlade Federacije BiH Nermin Nikšić.
Nepotrebno napravili internu inflaciju i haos na tržištu.
Ili fali para u budžetu ili nemaju pojma šta rade... treće nema.
- Ozimician
- -Chesterfield-
#6655 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
Nema potrebe da ga držiš za jezik kada hoće slagati.Javier Pena wrote: ↑29/01/2025 22:01Evo držite ga za jezik.Ovo što se desilo sa minimalnom platom nisu fiskalne reforme. To su fiskalne intervencije i priprema za fiskalnu reformu gdje želimo prvi korak fiskalne reforme da se vidi 1.7. ove godine smanjivanjem doprinosa na plate i da u sljedeću godinu uđemo sa konačnom finansijskom reformom, potpunim smanjenjem doprinosa na neku prihvatljivu stopu i za poslodavce, popravljanju rejtinga radnika, utvrđivanje još veće minimalne plate, stvaranje pretpostavki da usvojimo Zakon o porezu na dohodak i naravno da pratimo šta će se dešavati i kroz Zakon o oporezivanju dividende i Zakonu o porezu na dobit", kazao je za BHRT predsjednik Vlade Federacije BiH Nermin Nikšić.
Rekao da struja neće poskupjeti a znamo šta se desilo.
Nedavno izjavi da ćemo do 2026 autoputom do Doboja. A budala zna da to nije realno jer za jednu dionicu nije ni izvođač radova odabran.
Ja lično neke ideje vlade podržavam. Problem je što Nikšić ima loše savjetnike koji mu plasiraju pogrešne informacije. Ili se njemu to sve pobrkalo u glavi pa ne može zapamtiti.
-
ajdamo
#6656 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
.Znao sam za težak položaj radnika u BHRT-u, da izostaju uplate doprinosa i da ima problema sa isplatom plaća. Nisam znao da je toliko ljudi na minimalcu. Federalna Vlada je spremna da da svoj doprinos i u prevazilaženju tog problema, naravno u granicama koje se tiču Federalne Vlade i niko nema ni pravo niti može očekivati da izlazimo iz nekog domena. Pošto je to Javni servis, želimo da Vijeće ministara pokrene tu priču, mi ćemo kao i do sada dati svoj doprinos.
Sjetit ćete se kad je zapelo oko naplate takse, da smo bili ti koji smo intervenisali i Upravu Elektroprivrede BiH na neki način obavezali na fer odnos prema BHRT-u, u situaciji kad su se entitetski emiteri dogovorili na štetu BHRT-a - kazao je, između ostalog, premijer Federacije BiH Nermin Nikšić u razgovoru za BHRT
https://www.bhrt.ba/nik%C5%A1i%C4%87-za ... ga-radnika
Ali zato znaš prozivati direktore privatnih preduzeća sa velikom dobiti.
Državni gubitaši te ne zanimaju?
-
Casas
#6657 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
Nije u pitanju random majka sa bolesnim djetetom, u pitanju je slucaj u blizoj porodici. Ako te bas zanima rijec je o samohranoj majci sa djetetom koje je invalid. Dosad je bilo mjesecno oko 300-400 KM invalidnine i 600 KM majci djeteta za brigu, tako da sam ja sretan sto ce sada majka djeteta umjesto 600 dobijati 1000.Pandakonda wrote: ↑28/01/2025 13:28
I hajte molim vas manite se vise patetike, ovo su ekonomska pitanja i gleda se veća slika, ako cemo gledati tako pojedinacno svaki slucaj kao sto ti navodis za neku rendom majku sa bolesnim djetetom i jos nekih drugih tuznih bogtepita sudbina onda nigdje nismo prispjeli kao drzava. Nekome je zivot dao lose karte, jbg, tako je kako je i ne mozes vuci ostale za sobom. Jesi li ti svjestan da ogroman dio tih socijalnih davanja ustvari isplacuje kanton, ciji se iznos veze za federalnu minimalnu platu, i koliki ces ti teret sada njima prebaciti ? Bukvalno cemo raditi i uplacivati poreze samo da bi finansirali socijalne slucajeve i da bi hamdija ramulj i izudina štancali jos djece pa dobijali 1000 KM djecijeg doplatka. Drzava se ne moze tako razvijati, mora ostati para i za određene subvencije, poticaje, infrastrukturne projekte, plate bitnih sektora kao sto su policija, zdravstvo, obrazovanje itd. Kako ces dici pare ovim ljudima kad sve ode na socijalu ? Socijalna izdavanja ce ti ovim tempom komplet preuzeti budzet. Pa ce opet bit Kanton Sarajevo pomagaj daj nam jos vise para da ostali kantoni namire svoje socijalne slucajeve![]()
Svjestan sam ja da postoje ljudi i koji zloupotrebljavaju neke privilegije poput recimo ljudi koji rade na crno a na birou su zbog zdravstvenog osiguranja ali vjerujem da ce doci vrijeme da se drzava obracuna i sa tim slucajevima.
-
Trappist
#6658 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
ovo govore od 2023. godine.Javier Pena wrote: ↑29/01/2025 22:01Evo držite ga za jezik.Ovo što se desilo sa minimalnom platom nisu fiskalne reforme. To su fiskalne intervencije i priprema za fiskalnu reformu gdje želimo prvi korak fiskalne reforme da se vidi 1.7. ove godine smanjivanjem doprinosa na plate i da u sljedeću godinu uđemo sa konačnom finansijskom reformom, potpunim smanjenjem doprinosa na neku prihvatljivu stopu i za poslodavce, popravljanju rejtinga radnika, utvrđivanje još veće minimalne plate, stvaranje pretpostavki da usvojimo Zakon o porezu na dohodak i naravno da pratimo šta će se dešavati i kroz Zakon o oporezivanju dividende i Zakonu o porezu na dobit", kazao je za BHRT predsjednik Vlade Federacije BiH Nermin Nikšić.
- Zombi_Rex
#6659 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
Trojka će veći debakl dozivjeti nego sbih 2006
- zubi
- Pandakonda
#6661 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
Ovo sam rekao random u smislu da ce uvijek biti takvih slucajeva, odnosno da ti nisi jedini i da ce svako imati nekih problema. I ako ces ti ganjati sada da finansijski "kompenziras" to sve, "ubit" ces budzet jer ce se sve pare trositi na to. Jer kada dajes jednom, onda moras dati svima. Jedno je ono sto lijepo zvuci, drugo je skroz kada se prebroje pare i kada se vidi koliki su troskovi toga.Casas wrote: ↑30/01/2025 08:10Nije u pitanju random majka sa bolesnim djetetom, u pitanju je slucaj u blizoj porodici. Ako te bas zanima rijec je o samohranoj majci sa djetetom koje je invalid. Dosad je bilo mjesecno oko 300-400 KM invalidnine i 600 KM majci djeteta za brigu, tako da sam ja sretan sto ce sada majka djeteta umjesto 600 dobijati 1000.Pandakonda wrote: ↑28/01/2025 13:28
I hajte molim vas manite se vise patetike, ovo su ekonomska pitanja i gleda se veća slika, ako cemo gledati tako pojedinacno svaki slucaj kao sto ti navodis za neku rendom majku sa bolesnim djetetom i jos nekih drugih tuznih bogtepita sudbina onda nigdje nismo prispjeli kao drzava. Nekome je zivot dao lose karte, jbg, tako je kako je i ne mozes vuci ostale za sobom. Jesi li ti svjestan da ogroman dio tih socijalnih davanja ustvari isplacuje kanton, ciji se iznos veze za federalnu minimalnu platu, i koliki ces ti teret sada njima prebaciti ? Bukvalno cemo raditi i uplacivati poreze samo da bi finansirali socijalne slucajeve i da bi hamdija ramulj i izudina štancali jos djece pa dobijali 1000 KM djecijeg doplatka. Drzava se ne moze tako razvijati, mora ostati para i za određene subvencije, poticaje, infrastrukturne projekte, plate bitnih sektora kao sto su policija, zdravstvo, obrazovanje itd. Kako ces dici pare ovim ljudima kad sve ode na socijalu ? Socijalna izdavanja ce ti ovim tempom komplet preuzeti budzet. Pa ce opet bit Kanton Sarajevo pomagaj daj nam jos vise para da ostali kantoni namire svoje socijalne slucajeve![]()
Svjestan sam ja da postoje ljudi i koji zloupotrebljavaju neke privilegije poput recimo ljudi koji rade na crno a na birou su zbog zdravstvenog osiguranja ali vjerujem da ce doci vrijeme da se drzava obracuna i sa tim slucajevima.
Mozes ti biti sretan sto ce ona dobivati vise para, ali narod, odnosno vecina, nece biti zadovoljna ako je cijena tog povecanja masovno povecanje cijena i otkazi koji ce neminovno usljediti. Ja ti opet pokusavam objasniti da ako se nastavi ovim tempom, ti ces citav skoro budzet trositi na platu i socijalu sto nije niti odrzivo niti dobro za razvoj kantona. Jer ovu socijalu isplacuju kantoni i sada ce to sve ici u nebesa. Budzet se mora prvo napuniti do te mjere da se onda ima para trositi toliko na socijalne slucajeve. Kako ce sada budzet balansirati recimo BPK koje svakako zivi na racun KS ?
Ovdje ja uopste ne govorim sada o ljudima koji zloupotrebljavaju, nego o tome kako da se budzet racionalno rasporedi da bitnim sektorima mozes drzat konkurentne plate, da imas redovne infrastrukturne projekte, i a imas jedan dio za socijalu. A ne da budzet okupira samo jedna od ovih stavki
-
gozila555
#6662 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
vjeruj da hoce,pa vec su na opcinskim izborima dozivili debakl,pa su onda populisticki donjeli ovakvu nakaradnu odluku o minimalcu nebil radnike obradovali.a jedine koje su obradovali su sami politicare kojim je odmah povecana vec prevelika plata .
- zubi
#6663 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
Aha, samo politicare, evo slobodno ignorisi gornji primjer forumasa koji je opisao konkretan slucaj gdje ce se njegov neko obradovati, ali ne odgovara to tvom narativu pa cemo zanemariti...
Znaci samo politicari... Uaaaaa trojka
-
Trappist
#6664 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
"Voda u Visokom skuplja od ruskog plina": Gradska preduzeća dižu cijene komunalija zbog povećanja minimalca
Prva tačka se odnosi na povećanje cijene vode za 35 posto, te odvoza otpada za 25 posto. Vijećnik Tarik Halilović upozorava da bi ovo poskupljenje značilo jedan veliki apsurd, a to je da će "voda u Visokom biti skuplja od ruskog plina"."

Prva tačka se odnosi na povećanje cijene vode za 35 posto, te odvoza otpada za 25 posto. Vijećnik Tarik Halilović upozorava da bi ovo poskupljenje značilo jedan veliki apsurd, a to je da će "voda u Visokom biti skuplja od ruskog plina"."
- xoklix
#6665 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
I ja sam napisao kako će jednom iz bliže familije biti smanjena netto plata,ali će u bruttu ostati ista pa me prozvaše da izmišljam. Očigledno ne odgovara vašem narativu.
-
gozila555
#6666 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
Život sve skuplji
"Voda u Visokom skuplja od ruskog plina": Gradska preduzeća dižu cijene komunalija zbog povećanja minimalca
eto sta neznalice niksic i vojin napravise, a narod panglu nasjeo na tu pricu
eto sta neznalice niksic i vojin napravise, a narod panglu nasjeo na tu pricu
- Zombi_Rex
#6667 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
Oni su se vodili prema Sarajevu, nisu ni znali da postoje male opcine u fbih gdje su ljudi radili za manje od 1000 KM
U Zavidovicima još uvijek možeš popit dobru kafu za 1,5-2KM i kiseljak sarajevaki košta 1,5 KM, ali više neće biti ni toga
- drug_profi
#6668 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
Izvrćete.
Poslodavac će poćeti da za njega plaća ono što je do sad izbjegavao isplatom u kešu.
To je fer i pošteno prema svim drugim radnicima koji pune budzete i plaćaju doprinose.
Taj iz tvoje familije može samo kriviti svog poslodavca.
-
gozila555
#6669 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
upravo to,njima je bosna do vrela bosne
-
ajdamo
#6670 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
-
ajdamo
#6672 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
- xoklix
#6674 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
Odradio čovjek misiju.
- semsasuljakovic
#6675 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
Kažu u ponedjeljak sjednica ESV. Plate niko ne zna kako obracuna - jer ne znaju ni ovi iz Vlade. Kakav cirkus u pm.