Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply

Najjadnije mjesto u BiH

Skender Vakuf
36
5%
Vareš
187
27%
Ilijaš
31
4%
Donji Vakuf
20
3%
Kladanj
33
5%
Olovo
50
7%
Bos. Gradiška
21
3%
Bos Grahovo
167
24%
Novi Travnik
24
3%
Zenica
133
19%

Total votes: 702

Chloe
Photo mod

#2976 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by Chloe »

Bobi wrote: 29/01/2025 14:19 Stavljaju suncobrane koje dobiju džaba :D i ako dobiju popust kad uzimaju robu :mrgreen: .
To znam ... :oops: Imam i ja jedan Karlovačkog :D redovno sam dobivala reklamne čaše, od cole, fante, cedevite ... :D
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#2977 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by Bobi »

Chloe wrote: 29/01/2025 14:03
DebelinJoe wrote: 29/01/2025 13:55
Truba wrote: 29/01/2025 13:23 znaci problem je sto ljudi žele u neki kafić gdje je večernji list na stolu gdje su bozicne pjesme tijekom 12.mjeseca i tome slično
Nije problem. Samo je jasan znak gdje je čije. Nisam nikada vidio da kafić u vlasništvu Hrvata ima suncobrane i tende sarajevskog ili tuzlanskog piva. Uvijek je ožujsko ili Karlovačko.
:hm: ... aha, u tom kontekstu si spomenuo suncobrane, shvatila sam te u fazonu kako su divni, krasni, imaju velike suncobrane :D :lol: izvinjavam se. :D
Ma pusti ih, prosuli se sa suncobranima pa se sad izvlače :mrgreen: .
banjaluka078

#2978 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by banjaluka078 »

no_sekirli wrote: 29/01/2025 11:43
Ezan se čuje sa nekoliko džamija u gradu, od kojih je jedna u strogom centru grada, zastava BiH je na glavnom trgu kao i na svim institucijama.
Šta je bilo u ratu, to je druga priča, ali rat je nenormalna situacija i nigdje nije bilo baš lijepo u ratu.
Pišeš mi o Livnu kao da nisam često dole. Možda je kod mlađarije "suživot&tolerancija", upitaj starije šta zaista misle.

Čuje se ezan i u BL, zastavu imamo gdje moramo i ne bih ni pomislila napisati da zbog toga grad odiše tolerancijom. Što mi je naročito žao.

Pri tome ne mislim da je bilo koja većinska sredina u BiH ugodno mjesto za život svojim manjinama ili drugomislećima. To je moje iskustvo života i rada u drugim gradovima osim BL.
Haris.ba

#2979 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by Haris.ba »

Suzie Q wrote: 29/01/2025 14:17
cula sam pricu od starijih ljudi iz Varesa, da je nekad davno tamo planiran atentat na Tita i da je radi toga Vares kaznjen nenapretkom i neulaganjem u infrastrukturu, doslovno da bude slijepo crijevo. Kazu da je to jedina opcina u koju Tito nikad nije dosao a ljudi koji su pripremali atentat su odrobijali goli otok i znaju se njihova imena.
Pa po polozaju Varesa sta drugo moze biti nego slijepo crijevo?
To je veoma brdski tesko prohodni kraj.

Evo, nema vise Tite. Ni u planovima nigdje ne postoji da se pravi cesta koja ce direktno spojiti Vares i Kakanj.

Vjerovatno jeste bilo nekog kaznjavanja. Tipa, gradski bazen koji su imali poslije Drugog Svjetskog nije obnovljen i napravljen mu krov.
Ali, fabrike su se pravile. Sto se tice toga ne vidim neko zaobilazenje.
no_sekirli

#2980 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by no_sekirli »

banjaluka078 wrote: 29/01/2025 14:48
Ezan se čuje sa nekoliko džamija u gradu, od kojih je jedna u strogom centru grada, zastava BiH je na glavnom trgu kao i na svim institucijama.
Šta je bilo u ratu, to je druga priča, ali rat je nenormalna situacija i nigdje nije bilo baš lijepo u ratu.
Pišeš mi o Livnu kao da nisam često dole. Možda je kod mlađarije "suživot&tolerancija", upitaj starije šta zaista misle.

Čuje se ezan i u BL, zastavu imamo gdje moramo i ne bih ni pomislila napisati da zbog toga grad odiše tolerancijom. Što mi je naročito žao.

Pri tome ne mislim da je bilo koja većinska sredina u BiH ugodno mjesto za život svojim manjinama ili drugomislećima. To je moje iskustvo života i rada u drugim gradovima osim BL.
Stariji svakako nisu relevantan faktor za trenutnu situaciju. Niti se kreću puno među ljudima, krug poznanika i prijatelja im je svaki dan sve manji, a svoje mišljenje su formirali nekada prije 20, 30 ili 50 godina i(li) preko vijesti.

Na mladima svijet ostaje i njihovo mišljenje je najbitnije, a i sama si to potvrdila.
korisnicki

#2981 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by korisnicki »

banjaluka078 wrote: 29/01/2025 11:03
no_sekirli wrote: 29/01/2025 09:31
Porodica ti priča pogrešne priče.
Nemaju ljudi pametnijeg posla da mi lažu.
A ne moraju, odem i vidim.
Ja sam dole opomenuta zbog "kafa" u kafiću (kaViću?) u kojem sam, očigledno, bila pogrešna.
Na "hljeb" mi je podviknuto "kruh" kad su mi ga prodavali.
Za "zdravo" su mi rekli da je to komunistički pozdrav, uz obavezno "bog" na mom odlasku.
O zavijanju za vrijeme ezana i bacanje smeća usput isključivo u dvorišta manjina želim misliti da je stvar prošlosti.
Bila sam dole kad je bio Tompsonov koncert. Ništa različito nego kad ovdje vidim postrojavanje ravnogoraca.

Da, definitivno postoje kafići za "naše" i "njihove", pardon, gdje se jedni osjećaju manje dobrodošli. Možda se to "pegla" za vrijeme ljeta, dok je dole dijaspora i krcato je i gradom svakako vlada turiranje i cajkašenje, ali u ostatku godine se zna gdje je kome mjesto.
I to ti ide oba smjera.
Imam familiju koja mlađariji zamjera i druženje (skoro isključivo) s većinskim življem i čisti hrvatski kojim govore.
Pokušavam razmišljati da na to veliki uticaj ima to što su bili logoraši za vrijeme rata i izbjeglice u svom gradu, pa pušu na hladno.
Ovo su neistine. Livnjaci bar Hrvati iz Livna uopće nisu rigidni po tom pitanju. Štoviše doseljeni Hrvati iz drugih mjesta zamjeraju im da "previše vole i maze svoje muslimane".
NediM17

#2982 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by NediM17 »

Bio sam par puta poslom u Hlivnu, nocio, jeo u Forumu, pio kaHve, nisam imao nikakvih problema.
E sad kako je stalno tu biti to vec ne bih znao.
Vjerovatno kao i svuda manjinskom narodu.
pritchard

#2983 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by pritchard »

Livanjski kanton je faktički prazna teritorija. Max 35-40 000 duša s tendencijom pada na prostranstvu od 5 000 km2 = 7-8 stanovnika/km2.
banjaluka078

#2984 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by banjaluka078 »

korisnicki wrote: 29/01/2025 15:10
Ovo su neistine. Livnjaci bar Hrvati iz Livna uopće nisu rigidni po tom pitanju. Štoviše doseljeni Hrvati iz drugih mjesta zamjeraju im da "previše vole i maze svoje muslimane".
Ja sam prestala lagati prije bar 35 godina, otkako ne muljam starce za neopravdane časove.

Razumijem vas koji živite dole svakog dana da neke pojave ne registrujete, nekom ko dođe sa strane budu uočljive, Kao kad meni ljudi za BL kažu nešto na šta odavno više ne obraćam pažnju ili mi više ne diže živac, jer nemam koristi od toga (grafiti s kojekakvim "herojima" i parolama ponajviše).

Možda sam naišla na Bugojance ili odakle god da su.
banjaluka078

#2985 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by banjaluka078 »

NediM17 wrote: 29/01/2025 15:18 Bio sam par puta poslom u Hlivnu, nocio, jeo u Forumu, pio kaHve, nisam imao nikakvih problema.
E sad kako je stalno tu biti to vec ne bih znao.
Vjerovatno kao i svuda manjinskom narodu.
Upravo.

Već nekoliko godina "šaljem" raju iz BL u Livno na vikende, klasika, sir, konji, kajak na Sturbi, klopa.

Nigdje nije lijepo kad si manjina, makar si i u svojoj kući.
canvra888

#2986 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by canvra888 »

sehohari wrote: 28/01/2025 20:16
kokuz_sa wrote: 28/01/2025 19:19
Sociolog wrote: 28/01/2025 19:08

pozz

Izvini, ali mislim da za Novi Travnik nisi upravu.
Ima dosta " mjesanih" brakova medju mladjom rajom.
Novi TR je hrvatski do Kruznog od kruznog je Bosnjacki
Pogledaj samo kako se sta gradi i renovira
Ovamo sve lijepo i uredno tamo sve kao da je 92-ga

Pogledaj samo kafice u hr djelu sredjeni kao da su u sred zagreba fok na drugoj strani su odraz balkanizma, kafic i kladionica i svi sjede tu.

Svi Hr idu npr da popravljaju telefone dole kod Robe, ovi ostali su gore kod Bece

Oni mjesoviti su kod Alena jer ima najmanje cijene

Brakova takvih ima al tipa
Uzeli se i otisli u njemacku jer tamo se ne gleda vjera nego valuta
Gasi mješalicu, motaj kablove.

Svašta je ovaj forum istrpio, ali da mi neko spominje razliku u kafićima po etnijama, to je već novi nivo.
A ti pravo u toku dešavanja gore iz dijaspore, je l' de?

Posjeti malo pojedine gradove sa takvim strujama pa možda i dobiješ uvid o ovome.

Za Stolac se ne slažem da je jadan, ali jeste podijeljen. Podjeljeniji je od Mostara, a Mostar je epitom te hercegovačke podijeljenosti.
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#2987 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by PreWiBa »

canvra888 wrote: 29/01/2025 17:10
kokuz_sa wrote: 28/01/2025 19:19

Novi TR je hrvatski do Kruznog od kruznog je Bosnjacki
Pogledaj samo kako se sta gradi i renovira
Ovamo sve lijepo i uredno tamo sve kao da je 92-ga

Pogledaj samo kafice u hr djelu sredjeni kao da su u sred zagreba fok na drugoj strani su odraz balkanizma, kafic i kladionica i svi sjede tu.

Svi Hr idu npr da popravljaju telefone dole kod Robe, ovi ostali su gore kod Bece

Oni mjesoviti su kod Alena jer ima najmanje cijene

Brakova takvih ima al tipa
Uzeli se i otisli u njemacku jer tamo se ne gleda vjera nego valuta

Svašta je ovaj forum istrpio, ali da mi neko spominje razliku u kafićima po etnijama, to je već novi nivo.

Posjeti malo pojedine gradove sa takvim strujama pa možda i dobiješ uvid o ovome.

Za Stolac se ne slažem da je jadan, ali jeste podijeljen. Podjeljeniji je od Mostara, a Mostar je epitom te hercegovačke podijeljenosti.
Nisam na to mislio, poznato mi je to. Poštovani forumaš u Novom Travniku čak nije ni u pravu, kružni tok jeste odprilike granica, ali ima još nekih stotinjak ili par stotinjak metara do prave linije zavisno kako ideš.

Rekoh već jednom, u 90% slučajeva i na magistrali Kiseljak-Busovača možeš prepoznati vlasnika firme po broju telefona na tabli ispred, 063 je zna se ko tu, a 060 ili 061 isto.
Mada je općenito nešto gore u Hercegovini nego u Bosni.

Moj komentar se obazire na to da je sve urednije čišće i urednije zavisno od etnije vlasnika kafića.
canvra888

#2988 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by canvra888 »

sehohari wrote: 29/01/2025 17:19

Nisam na to mislio, poznato mi je to. Poštovani forumaš u Novom Travniku čak nije ni u pravu, kružni tok jeste odprilike granica, ali ima još nekih stotinjak ili par stotinjak metara do prave linije zavisno kako ideš.

Rekoh već jednom, u 90% slučajeva i na magistrali Kiseljak-Busovača možeš prepoznati vlasnika firme po broju telefona na tabli ispred, 063 je zna se ko tu, a 060 ili 061 isto.

Moj komentar se obazire na to da je sve urednije čišće i urednije zavisno od etnije vlasnika kafića.
Spominjala se "razlika u kafićima po etnijama". Na to sam se jedino i referisao, ta razlika se itekako primijeti u tim gradovima gdje je podijeljenost zastupljena.
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#2989 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by PreWiBa »

canvra888 wrote: 29/01/2025 17:24
sehohari wrote: 29/01/2025 17:19

Spominjala se "razlika u kafićima po etnijama". Na to sam se jedino i referisao, ta razlika se itekako primijeti u tim gradovima gdje je podijeljenost zastupljena.
Pa onda pročitaj na kakvu razliku se tačno obazirem. Uz dužno poštovanje, ali kasnije sam isto napisao još jedan komentar gdje se tačno vidi na šta mislim. Jedan kafić mjera "balkanizma", neuredan i prljav, drugi blista. Kao da čitam Smiljka Šagolja 1993.

I isto mislim da je to isto jedan simptom manjih jadnijih mjesta koja su podjeljena, i upravo jedan dodatni razlog što je to tako.
Jbt. život kako će neko mjesto napredovati ako u pola grada gledaju televiziju susjedne države gdje se to mjesto ni u vremenskoj prognozi ne spominje, faktički ti ljudi stvarno jesu stranci, pogotovo u mjestima koja nemaju veze sa hrvatskom granicom.
To je jedina stvar koju nisam znao.
U RS-u nisam nikad vidio da neko stvarno gleda RTS, u prosjeku je to neki sportski kanal, RTRS ili ATV. Makar u Hercegovini.
starboy018

#2990 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by starboy018 »

ne znam bas da ne postoje vecinske sredine u kojima manjina ima ugodan zivot
jedan od primjera je Orasje, tj. Posavski kanton.
Opcina Orasje 87% Hrvati, naseljeno mjesto 50% Hrvati, 50% Bosnjaci
svi idu u iste kafice, klubove, svi idu u istu osnovnu i srednju skolu (u iste razrede)
nikakvih tenzija nikada nije bilo

a to za Livno mi je sokantno, ako je tako kako opisujes
dječak sa šibicama

#2991 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by dječak sa šibicama »

Suzie Q wrote: 29/01/2025 14:17
DebelinJoe wrote: 27/01/2025 18:19 https://www.klix.ba/sport/nogomet/navij ... /250127089

Gledaj ti samo stadiona i tuge, ako se ovo može i nazvati stadionom.

Predratni Vareš, pored silnih i velikih firmi koji su u njemu radili, željezara, livnica, šumarija, stolarija, rudnici...nije imao ni čestito riješenu kanalizaciju, ni uličnu rasvjetu, a ni stadion...Da ne govorimo o sportskoj dvorani...

Kako pored sve mehanizacije, pijeska, kamena i svega ostalog, Vareš nikada dobio iole pristojnu cestu prema Olovu, Nišićima ili Kaknju...
cula sam pricu od starijih ljudi iz Varesa, da je nekad davno tamo planiran atentat na Tita i da je radi toga Vares kaznjen nenapretkom i neulaganjem u infrastrukturu, doslovno da bude slijepo crijevo. Kazu da je to jedina opcina u koju Tito nikad nije dosao a ljudi koji su pripremali atentat su odrobijali goli otok i znaju se njihova imena.
Prenapuhana prica, famozni atentat je trebao biti sedamdesetih, tada je vec grad bio dobro industrijski razvijen.

Cak nije ni dokazano da su planirali atentat, jer je rijec o par lokalnih budala koji su isli u zatvor svaki put kad su neki partijski funkcioneri u blizini, nakon svega budu pusteni na slobodu. Kasnije su dvojica otisli u legiju stranaca, uglavnom niko nije isao na goli otok niti bilo sta slicno.

Inace takvih pojedinaca je bilo u svakom kraju jugoslavije. I ova teza kako je Vares bio nerazvijen, nije tacna, taj grad je u SFRJ bio jedan od razvijenijih industrijskih sredista bar u BiH. Imali su sve i kanalizaciju i ulicnu rasvjetu, slijepo crijevo je zbog geografskog polozaja, dvoranu nemaju jer nikada nije bilo potrebe a za stadion nema mjesta u onim brdima. Taj stadion je na jedinoj poljani u Vares Majdanu, koja je podobna za stadion. A i tu im lopta odleti u provaliju ako je jace napucaju.
Grad je u planini.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#2992 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by Truba »

Vrhovna komanda NOBa je prosla krz vijaku...dakle bio je ljubitelj luksuza vila glamura i maloljetnica u varesu :mrgreen:
Sociolog

#2993 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by Sociolog »

Volio bih ovu raju sto sumnja, da makar jednom samo jednom svrate u cafe Movie, u Kiseljaku, kad igra nasa reprezentacija u bilo kojem sportu, sta ce ti reci, kad ih upitas da upale na Tv.

Samo to, cak evo u 2025 :bih:

Lukavica ima pozitivnih primjera, ima kafica sto prate nasu repku, sto me pozitivno iznenadilo. :thumbup:
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#2994 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by _BataZiv_0809 »

sehohari wrote: 28/01/2025 20:57 Jedno je ekonomski, mislim da je u pravu reći da je Vitez sa PC-96 razvijeniji dio npr.

No, vi kada govorite da je nešto uređenje, čišće po defaultu, to je već nivo rasizma i (auto-)šovinizma.
I nije istina da se to samo ogledava u SBK, imamo temu o Mostaru gdje neki Sarajlija isto piše o Hercegovini, neki drugi lik tamo oko kraja oko Doboja.

Ja iskreno rečeno ne razumijem zašto je se onda ovdje od istih ljudi pravi nešto uvređeno kada vam Hrvati nacionalisti kažu da ste prljavi i crni, Milanovićevu o parfemu. Realno, čovjek samo prelista ovdje komentare i skonta da je to istina.
Svođenje neke razlike u toliku dubinu je bukvalno u rangu one Plavšićine o genetskoj prljavštini.
Pa nije isto kad mi to sami za sebe kazemo i kad nam neko drugi kaze.
no_sekirli

#2995 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by no_sekirli »

starboy018 wrote: 29/01/2025 17:42

svi idu u iste kafice, klubove, svi idu u istu osnovnu i srednju skolu (u iste razrede)

Za Livno to sigurno nije istina.

Ovo kako je ona opisala ispada da je sistemski aparthejd u kojem svaki put kad kazes hljeb, dobijes pogled smrti i ispravak netacnog navoda. A to nije tako, imas ispod opisano totalno suprotno iskustvo.

Da ima majmuna u ljudskom obliku svugdje, ima, ali to je vec do tih majmuna, ne do kompletne sredine.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#2996 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by _BataZiv_0809 »

no_sekirli wrote: 29/01/2025 14:58

Stariji svakako nisu relevantan faktor za trenutnu situaciju. Niti se kreću puno među ljudima, krug poznanika i prijatelja im je svaki dan sve manji, a svoje mišljenje su formirali nekada prije 20, 30 ili 50 godina i(li) preko vijesti.

Na mladima svijet ostaje i njihovo mišljenje je najbitnije, a i sama si to potvrdila.
Jak post
laik1981

#2997 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by laik1981 »

Livno i Duvno, podrucje djuturuma. Omladina cini jedno 3% populacije
DebelinJoe

#2998 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by DebelinJoe »

Sociolog wrote: 29/01/2025 20:12 Volio bih ovu raju sto sumnja, da makar jednom samo jednom svrate u cafe Movie, u Kiseljaku, kad igra nasa reprezentacija u bilo kojem sportu, sta ce ti reci, kad ih upitas da upale na Tv.

Samo to, cak evo u 2025 :bih:

Lukavica ima pozitivnih primjera, ima kafica sto prate nasu repku, sto me pozitivno iznenadilo. :thumbup:
Radio sam jedno vrijeme u Kiseljaku. Vrlo rado svraćao na pauzi u Movie.
HelaS

#2999 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by HelaS »

_BataZiv_0809 wrote: 29/01/2025 20:30
no_sekirli wrote: 29/01/2025 14:58

Jak post
Pa baš i nije. Napisan je jednostrano. Neko stariji sigurno ima više iskustva i sposobnosti da procijeni, da ocijeni i da donese zaključke. Međutim, ne postoje pravila, svako iskustvo i takvo mišljenje je individualno. Npr. jako mnogo putujem širom BiH i izvan granica, i vrlo često ostajem po nekoliko dana u raznim područjima. Nikad, ali nikad nisam doživio ikakvu ružnu situaciju niti čuo ružnu riječ prema meni, a svi znaju odakle sam i moje ime. Vjerovatno zato što i sam prilazim ljudima potpuno rasterećen bilo kakvih dogmi, bilo kojeg prefiksa, bilo čega. Hoću reći - s koje i s kakve pozicije posmatraš ljude, suprotno te takvi ljudi posmatraju na sličan način.
studeni76

#3000 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by studeni76 »

starboy018 wrote: 29/01/2025 17:42

Sve ovo sto ljudi pišu za neka mjesta je direktna posljedica sukoba ARBIH-HVO. U Orasju toga nije bilo pa tako nema mjesta za tenzije. I TK je npr isti takav, skupa smo bili cijelo vrijeme
Post Reply