Površno razmišljanje, nije to Bidenova administracija izmislila i namislila, decenijama prije nastalo. Pa eto uzmi nas samo za primjer...USAID od devedesetih djeluje i ne samo oni u skladu sa politikama različitih administracija. Ovo od velikog Klauna danas je samo populizam a sve će u 95% slučajeva ostati isto ali eto treba narodu neki maskembal. Pa neka.biglebovski wrote: ↑29/01/2025 19:56 Ma izgleda da je za perioda Dobrog Đoija veliki propuh nastao. I dok je Đoi uživao u sladoledu na obalama Atlantskog okeana u rodnom Delaveru, šakom i kapom se dijelilo na sve strane, te klima, te kurtoni, te imigranti, te DEI, jaooo majko, šta je tu para poreznih obveznika zamračeno i sada ovi hoće da dijele pare u skladu sa svojom politikom, za šta su dobili podršku američkog naroda na izborima. U suštini, najmanje para tu ide krajnjim korisnicima.
Donald J Trump - Predsjednik USA All About
-
JovicSA
#25251 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
- TojoOptics
- Grijem se na: Sunce
- Vozim: bicikl
#25252 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Budaletina Kennedy (odnosi se na video, frajer ga ispreskakao totalno)
https://edition.cnn.com/politics/live-n ... index.html
https://edition.cnn.com/politics/live-n ... index.html
- karanana
#25253 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
slazem se ja sa dosta toga. evo samo ako uzmemo ove nase usaid projekte. ne kazem ja ima tu ponesto i uspjeha ali uglavnom je to jedna vrsta pranja para. uposleni na projektima imaju dobre plate, placaju se zakupi, oprema, auta, podizvodjaci....ubrizgava se tu lova u drzavu, ali nekako kod nas je sve to tanko sa ovim ubleha i magla projektima i rezultatima na terenu. ima i izuzetaka. pred kraj rata je bilo dosta infrastrukturnih projekata, ja mislim da je projekat koji je bio davno koji se zvao governance accountability donijeo nesto drustvene koristi. i bilo je nesto malo koristi od onih projekata za razvoj turizma.biglebovski wrote: ↑29/01/2025 19:56 Ma izgleda da je za perioda Dobrog Đoija veliki propuh nastao. I dok je Đoi uživao u sladoledu na obalama Atlantskog okeana u rodnom Delaveru, šakom i kapom se dijelilo na sve strane, te klima, te kurtoni, te imigranti, te DEI, jaooo majko, šta je tu para poreznih obveznika zamračeno i sada ovi hoće da dijele pare u skladu sa svojom politikom, za šta su dobili podršku američkog naroda na izborima. U suštini, najmanje para tu ide krajnjim korisnicima.
- Peacean
#25254 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Ovdje se ne zna ko pije a ko plaća
https://www.klix.ba/biznis/finansije/bi ... /250129177Iz Bijele kuće su saopćili da su povukli naredbu za zamrzavanje stotina milijardi dolara bespovratnih sredstava i kredita savezne vlade
-
JovicSA
#25255 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Nije samo Amerika davala i daje kroz takve projekte i programe, recimo turska TIKA, pa Japan, Švedska, pa čak i Češka...svi imaju svoje programe, neki više uspješni neki manje. Reći da je to pranje para može samo neko ko nema blage veze sa životom. Korupcije ima svugdje i nikada je niko nije 100% iskorijenio niti će. USAID projekti i svi drugi koje Amerika pruža su obostrani interes, neki gledaju samo kroz pare ali se kroz takve programe širi i politički, kulturni i ekonomski uticaj jedne zemlje. Ne mora čovjek sa mrvom mozga dva puta pogađati ko će popuniti taj vakum sada kada je Klovn iz Vašingtona pompezno najavio zamrzavanje pomoći na 90 dana, ja mislim da će više zajebati Amerikance ali evo živi bili pa vidjeli.
-
JovicSA
#25256 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Pa neko rekao budale jeste li vi svi svoji, haj saberite 2+2...aaaaa uh...povuci naredbu.Peacean wrote: ↑29/01/2025 20:13 Ovdje se ne zna ko pije a ko plaća![]()
https://www.klix.ba/biznis/finansije/bi ... /250129177Iz Bijele kuće su saopćili da su povukli naredbu za zamrzavanje stotina milijardi dolara bespovratnih sredstava i kredita savezne vlade
- Peacean
#25257 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Ma meni se čini da oni nisu svjesni šta znači polovina stvari koje potpisuju i guraju 
-
Maliodmene
#25258 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Povukli ga za usi
-
axe22
#25259 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Ista stvar kao i u prvom mandatu.
Najavis velike odluke, kazes da si ih potpisao i onda u roku 7 dana odluka se promjeni ili sud (senat) obori
Najavis velike odluke, kazes da si ih potpisao i onda u roku 7 dana odluka se promjeni ili sud (senat) obori
- GandalfSivi
-
statixx
#25261 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Sta god potpise, poseru mu se u ćejf.
Ne zna vise dje goni.
Ne zna vise dje goni.
- sime_cipol
- Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
- Grijem se na: Zdrvima
- Vozim: Clio 1.2 43kw
#25262 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Mora da mu je neko rekao da su to sve agenti na spiskuJovicSA wrote: ↑29/01/2025 20:16Pa neko rekao budale jeste li vi svi svoji, haj saberite 2+2...aaaaa uh...povuci naredbu.Peacean wrote: ↑29/01/2025 20:13 Ovdje se ne zna ko pije a ko plaća![]()
https://www.klix.ba/biznis/finansije/bi ... /250129177Iz Bijele kuće su saopćili da su povukli naredbu za zamrzavanje stotina milijardi dolara bespovratnih sredstava i kredita savezne vlade![]()
-
geoxx
#25263 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Znas li ti uopste sta je pranje para? Ko pere pare? Americka vlada pere budzetske pare? Sta pricas ti?karanana wrote: ↑29/01/2025 20:06slazem se ja sa dosta toga. evo samo ako uzmemo ove nase usaid projekte. ne kazem ja ima tu ponesto i uspjeha ali uglavnom je to jedna vrsta pranja para. uposleni na projektima imaju dobre plate, placaju se zakupi, oprema, auta, podizvodjaci....ubrizgava se tu lova u drzavu, ali nekako kod nas je sve to tanko sa ovim ubleha i magla projektima i rezultatima na terenu. ima i izuzetaka. pred kraj rata je bilo dosta infrastrukturnih projekata, ja mislim da je projekat koji je bio davno koji se zvao governance accountability donijeo nesto drustvene koristi. i bilo je nesto malo koristi od onih projekata za razvoj turizma.biglebovski wrote: ↑29/01/2025 19:56 Ma izgleda da je za perioda Dobrog Đoija veliki propuh nastao. I dok je Đoi uživao u sladoledu na obalama Atlantskog okeana u rodnom Delaveru, šakom i kapom se dijelilo na sve strane, te klima, te kurtoni, te imigranti, te DEI, jaooo majko, šta je tu para poreznih obveznika zamračeno i sada ovi hoće da dijele pare u skladu sa svojom politikom, za šta su dobili podršku američkog naroda na izborima. U suštini, najmanje para tu ide krajnjim korisnicima.
-
izvrsni direktor
- Vozim: Premium
#25264 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Ima lakav novi dobar crypto projekat za uletit?biglebovski wrote: ↑29/01/2025 19:56 Ma izgleda da je za perioda Dobrog Đoija veliki propuh nastao. I dok je Đoi uživao u sladoledu na obalama Atlantskog okeana u rodnom Delaveru, šakom i kapom se dijelilo na sve strane, te klima, te kurtoni, te imigranti, te DEI, jaooo majko, šta je tu para poreznih obveznika zamračeno i sada ovi hoće da dijele pare u skladu sa svojom politikom, za šta su dobili podršku američkog naroda na izborima. U suštini, najmanje para tu ide krajnjim korisnicima.
- banjaluka078
- Moderator
#25265 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Upravo. Odmah poslije rata, preko Britanaca u IFOR-u je novac za izgradnju i rekonstrukciju davala Overseas Development Agency. Doznači određeni iznos novca za razne projekte u zajednicama, uglavnom za obnovu infrastrukture, školskih zgrada, telekomunikacionih sistema... Negdje se tim G-5 oficirima dalo zaista upustiti u same procese nabavki, da su tražili ponude, sami nabavljali materijal, "pogađali" radnike i na taj način je novac trajao dugo i mogao popraviti koješta. Minimiziranje korupcije i protraćenih para.JovicSA wrote: ↑29/01/2025 20:14 Nije samo Amerika davala i daje kroz takve projekte i programe, recimo turska TIKA, pa Japan, Švedska, pa čak i Češka...svi imaju svoje programe, neki više uspješni neki manje. Reći da je to pranje para može samo neko ko nema blage veze sa životom. Korupcije ima svugdje i nikada je niko nije 100% iskorijenio niti će. USAID projekti i svi drugi koje Amerika pruža su obostrani interes, neki gledaju samo kroz pare ali se kroz takve programe širi i politički, kulturni i ekonomski uticaj jedne zemlje. Ne mora čovjek sa mrvom mozga dva puta pogađati ko će popuniti taj vakum sada kada je Klovn iz Vašingtona pompezno najavio zamrzavanje pomoći na 90 dana, ja mislim da će više zajebati Amerikance ali evo živi bili pa vidjeli.
U nekim drugim područjima, davali su novac predsjednicima mjesnih zajednica, načelnicima opština, da oni sami realizuju projekte i od tih para je jako puno završavalo u džepovima funkcionera.
Mi smo od ušteđenih para znali napraviti otvaranje projekta baš za ljude iz zajednice, uz roštilj, životinju na ražnju.
Svim stranama dobro. Domaći dobili to nešto što bi od države do sad čekali, stranci dobili simpatije i da ih se ne gleda (ili gleda manje) kao one koji su ih bombardovali ili bili beskorisni kao UN, kakav god da se imidž pokušavao postići.
Ali da, taj novac je zaista bio prijeko potreban i ponekad i sad kad prođem tim krajevima vidim da je krov na školi onaj na kojem smo radili i slično.
- karanana
#25266 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
reko sam "jedna vrsta pranja para" pa ti skontaj na sta mislim. ako si radio ili imao dodira sa projektima skontaces, mozda si zato i pomalo ofanzivan.geoxx wrote: ↑29/01/2025 20:29Znas li ti uopste sta je pranje para? Ko pere pare? Americka vlada pere budzetske pare? Sta pricas ti?karanana wrote: ↑29/01/2025 20:06slazem se ja sa dosta toga. evo samo ako uzmemo ove nase usaid projekte. ne kazem ja ima tu ponesto i uspjeha ali uglavnom je to jedna vrsta pranja para. uposleni na projektima imaju dobre plate, placaju se zakupi, oprema, auta, podizvodjaci....ubrizgava se tu lova u drzavu, ali nekako kod nas je sve to tanko sa ovim ubleha i magla projektima i rezultatima na terenu. ima i izuzetaka. pred kraj rata je bilo dosta infrastrukturnih projekata, ja mislim da je projekat koji je bio davno koji se zvao governance accountability donijeo nesto drustvene koristi. i bilo je nesto malo koristi od onih projekata za razvoj turizma.biglebovski wrote: ↑29/01/2025 19:56 Ma izgleda da je za perioda Dobrog Đoija veliki propuh nastao. I dok je Đoi uživao u sladoledu na obalama Atlantskog okeana u rodnom Delaveru, šakom i kapom se dijelilo na sve strane, te klima, te kurtoni, te imigranti, te DEI, jaooo majko, šta je tu para poreznih obveznika zamračeno i sada ovi hoće da dijele pare u skladu sa svojom politikom, za šta su dobili podršku američkog naroda na izborima. U suštini, najmanje para tu ide krajnjim korisnicima.
-
swanfilter
#25267 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Nego o imenovanjima u administraciji Trumpa.
Jel se meni samo cini, ili je do sada 2-3 voditelja sa Foxa imenovao??
Jel se meni samo cini, ili je do sada 2-3 voditelja sa Foxa imenovao??
-
geoxx
#25268 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Ne postoji jedna vrsta pranja para. Postoji pranje para. Ja jedino mogu skontati da je americki budzetski novac rezultat kakvog krivicnog djela i da se pere u BiH. Sta ti kontas, ja ne znam.
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#25269 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
pare se peru kada su nelegalno stečene i trebaju se staviti u legalne tokove. to što se usluge preplaćuju u tim projektima to je nešto drugo, ali nije "pranje para".karanana wrote: ↑29/01/2025 20:38reko sam "jedna vrsta pranja para" pa ti skontaj na sta mislim. ako si radio ili imao dodira sa projektima skontaces, mozda si zato i pomalo ofanzivan.geoxx wrote: ↑29/01/2025 20:29Znas li ti uopste sta je pranje para? Ko pere pare? Americka vlada pere budzetske pare? Sta pricas ti?karanana wrote: ↑29/01/2025 20:06
slazem se ja sa dosta toga. evo samo ako uzmemo ove nase usaid projekte. ne kazem ja ima tu ponesto i uspjeha ali uglavnom je to jedna vrsta pranja para. uposleni na projektima imaju dobre plate, placaju se zakupi, oprema, auta, podizvodjaci....ubrizgava se tu lova u drzavu, ali nekako kod nas je sve to tanko sa ovim ubleha i magla projektima i rezultatima na terenu. ima i izuzetaka. pred kraj rata je bilo dosta infrastrukturnih projekata, ja mislim da je projekat koji je bio davno koji se zvao governance accountability donijeo nesto drustvene koristi. i bilo je nesto malo koristi od onih projekata za razvoj turizma.
- GandalfSivi
#25270 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Da isti ljudi koji predlazu projekat (i budzet u njemu) mogu biti i korisnici tog istog budzeta ako je odobren. Tipa “ustedit cu bruku na nekom jeftinom materijalu ili bilo cemu, ali ce zato moja plata otici u nebo)… Pa onda to na stotu…
- karanana
#25271 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
ne peru amerikanci svoj novac. oni ga halale i onda se taj novac pere ovde i "pravda" amerikancima da je potrosen u korisne svrhe a ustvari je u mnogo slucajeva ubleha i bez konkretnih rezultata. primjeri iz kratkog i davnog iskustva:
1. angazovanja raznoraznih veoma skupih konsultanta i strucnjaka ublehasa, prodavaca magle.
2. organizovanje nekih evenata koji uopste nemaju vezu niti koirsti za projekte, angazovanje keteringa, organizatora zabava, pr osoba, ovo-ono...
3. kupovine raznoraznih luksuznih stvari dzipova auta, pravdanje troskova na neke beze stvari i skupe hotele i dnevnice
4. vec sponeuh visoke plate. kako objasniti amerikancu koji placa porez za ovo da cistacica na usaidovom projektu u sarajevu ima istu ili vecu satnicu od cistacice u nekoj drzavnoj agenciji u americi?
ima toga jos. dakle ne govorim da amerika pere svoje pare, ali se dosta para potrosi nenamjenski i netransprentno gdje nasi voditelji ovih projekata "peru" te pare.
e jedino cega se sjecam sto bi se moglo nazvati americko pranje para, ali totalno opravdano, je to da je postojala lista auta koja se mogu ili ne mogu kupiti. tako je ovaj projekat gdje sam ja malo ppomolio nos imao samo americka auta. ali vidjo sam i druga auta na drugim projektima, mozda to zavisi od projekta do projekta.
1. angazovanja raznoraznih veoma skupih konsultanta i strucnjaka ublehasa, prodavaca magle.
2. organizovanje nekih evenata koji uopste nemaju vezu niti koirsti za projekte, angazovanje keteringa, organizatora zabava, pr osoba, ovo-ono...
3. kupovine raznoraznih luksuznih stvari dzipova auta, pravdanje troskova na neke beze stvari i skupe hotele i dnevnice
4. vec sponeuh visoke plate. kako objasniti amerikancu koji placa porez za ovo da cistacica na usaidovom projektu u sarajevu ima istu ili vecu satnicu od cistacice u nekoj drzavnoj agenciji u americi?
ima toga jos. dakle ne govorim da amerika pere svoje pare, ali se dosta para potrosi nenamjenski i netransprentno gdje nasi voditelji ovih projekata "peru" te pare.
e jedino cega se sjecam sto bi se moglo nazvati americko pranje para, ali totalno opravdano, je to da je postojala lista auta koja se mogu ili ne mogu kupiti. tako je ovaj projekat gdje sam ja malo ppomolio nos imao samo americka auta. ali vidjo sam i druga auta na drugim projektima, mozda to zavisi od projekta do projekta.
-
geoxx
#25272 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Ok, ali to nije pranje novca. Neka zloupotreba polozaja mozda. Vise sam se nadovezao jer se pojam pranja danas opcenito koristi u bukvalno svakoj situaciji gdje se dijele kakve pare, a njemu se to ne svidja ili sta ja znam.GandalfSivi wrote: ↑29/01/2025 20:49Da isti ljudi koji predlazu projekat (i budzet u njemu) mogu biti i korisnici tog istog budzeta ako je odobren. Tipa “ustedit cu bruku na nekom jeftinom materijalu ili bilo cemu, ali ce zato moja plata otici u nebo)… Pa onda to na stotu…
-
JovicSA
#25273 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Here we go again
Trump ima novi prijedlog: Plaćat ćemo drugim državama da u njihove zatvore šaljemo naše kriminalce
-
biglebovski
#25274 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Naravo da nije, nastalo, ali izgleda da većina američkih glasaća želi da se uradi kontrola državnog aparata i ja ne vidim zašto bi to nekome smetalo. Meni recimo ne bi smetalo da neko uradi cjelovitu reviziju administracije i ostalih korisnika budžeta. I glasao bih za takve, koji bi to uradili. Koliko je Trump iskren, i koliko, ako je iskren, će moći postići, vidjeti ćemo. Ovako kako gledam, Musk to nešto forsira, onaj Vivek otpade nešto, birokratija se nešto kao buni, enterteinment zagarantovan.JovicSA wrote: ↑29/01/2025 20:02Površno razmišljanje, nije to Bidenova administracija izmislila i namislila, decenijama prije nastalo. Pa eto uzmi nas samo za primjer...USAID od devedesetih djeluje i ne samo oni u skladu sa politikama različitih administracija. Ovo od velikog Klauna danas je samo populizam a sve će u 95% slučajeva ostati isto ali eto treba narodu neki maskembal. Pa neka.biglebovski wrote: ↑29/01/2025 19:56 Ma izgleda da je za perioda Dobrog Đoija veliki propuh nastao. I dok je Đoi uživao u sladoledu na obalama Atlantskog okeana u rodnom Delaveru, šakom i kapom se dijelilo na sve strane, te klima, te kurtoni, te imigranti, te DEI, jaooo majko, šta je tu para poreznih obveznika zamračeno i sada ovi hoće da dijele pare u skladu sa svojom politikom, za šta su dobili podršku američkog naroda na izborima. U suštini, najmanje para tu ide krajnjim korisnicima.
- eltroxin
#25275 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Zelene guraju “braca”, samo manje transparentno. U vrecama i cekerima se prebacuju pare i zlato, pa koliko ko zagrabi. Naravno, sto si vise na ljestvici to imas priliku prvi se tuspasiti. I valjda nisi agent ako donirano zavrsi u vlastitom dzepu..dale cooper wrote: ↑29/01/2025 18:30 Ne bi prpa ovako govorio da Ameri guraju zelene umjesto crvenih.![]()