Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
nuki_cika wrote: ↑29/01/2025 00:38
Dobro, ali zašto bi ja neki proizvod plaćao nekoliko maraka više ako 200 metara dalje mogu otići u drugu prodavnicu i taj isti proizvod kupiti jeftinije?
Možda će neko i kupiti taj isti što je skuplji jer mu je svejedno i ne obraća pažnju na cijene ali stvar je da se standardiziraju cijene i da u svim trgovinama koštaju isto ili barem približno.
Primjer još jedan, sjećam se u Klasu one njihove tortice sa filom čokolade unutra na početku sasvim ok, nakon nekoliko mjeseci smanjuju fil čokolade, bosanski lokum koriste zvijezda maslac za proizvodnju, odjednom prestanu njega nabavljati, pređu na neki srbijanski koji je jeftiniji..
Misliš da to to kupci, tj.potrošači ne primjete i još taj tehnolog kaže "neće budale primjetiti?"
Dorina čokolada, nisam je kupovao kad je bila 2 ipo marke jer mi kvalitetom nikad nije bila u rangu kvalitetnih a ne da je kupujem sad kad je 10 maraka, to samo lud čovjek može sebi dozvoliti..
AS-Grupacija je unistila bukvalno svaku proizvodnju koju je kupila - od Klasa do Vispaka i ZIMa.
I to bukvalno na taj nacin kako si ti opisao - jer su poceli stedjeti i koristiti jeftinije sirovine za proizvodnju, primjeti se odmah, posebno ako si godinama navikao na konstantan kvalitet.
Recimo od slatkisa u BiH kupujem Milka Biscuit program, koji je i dalje jeftin kad je na akciji, a bude pocesto, budu i oni Frondi keksovi pocesto na akciji i Munchmallow i Jaffa. Ostalo je sve preskupo i ne kupujem uopste jer za mene ne vrijedi slatkise placati vise od 20KM/kg, kakav god da je.
To je moja psiholoska granica, iznad toga ne kupujem.
nuki_cika wrote: ↑29/01/2025 00:19
Što je crnjak raja leti u taj DM koda je sve dzabe, a nije..
Nego su uradili dobar marketing, napucali objekte, napravili raspored robe da to sve izgleda primamljivo i levati budale.
Pa primjer koliko je DM skuplji Dave dezedorans koji je kod njih 7,50 čini mi se, u Hoše komercu 5,50..
Šampioni svi skuplji nego u običnim prodavnicama, jedino što su im bicevi za brijanje jeftiniji..
Treba danima bojkotovati jer ja mislim da bez većine proizvoda koja su kupi na mjesečnoj bazi da se može bez njih.
Ako neko ponudi proizvod i njegovu cijenu, koje takve imaš i u drugim trgovinama, nije obaveza kupca da kupi... Ne shavatm zašto prigovaraš DM-u na nihovim cijenama višim od drugih marketa, kao da mora biti identična Da nemaju promet tih proizvoda, ne bi ga ni postavljali na police
Dobro, ali zašto bi ja neki proizvod plaćao nekoliko maraka više ako 200 metara dalje mogu otići u drugu prodavnicu i taj isti proizvod kupiti jeftinije?
Pa ja ti to i govorim
Možda će neko i kupiti taj isti što je skuplji jer mu je svejedno i ne obraća pažnju na cijene ali stvar je da se standardiziraju cijene i da u svim trgovinama koštaju isto ili barem približno.
@Ozimician vidim sada da si dodao pitanje za Oriflame, Farmasi, Avon...elem, moguce da su se neki I zatvorili i povukli sa ovog trzista, sto ne cudi jer je Oriflame gel za tusiranje 250 ml bio oko cenera....mislim da su prvi krenuli sa propadanjem. Prelistaj katalog ako ima pa uporedi cijene njihovih proizvoda sa dm/cm pa ce ti se samo reci.
Ja to batalila odavno jer su cure/žene koje su se bavile sa tim prestale.
Primjer još jedan, sjećam se u Klasu one njihove tortice sa filom čokolade unutra na početku sasvim ok, nakon nekoliko mjeseci smanjuju fil čokolade, bosanski lokum koriste zvijezda maslac za proizvodnju, odjednom prestanu njega nabavljati, pređu na neki srbijanski koji je jeftiniji..
Misliš da to to kupci, tj.potrošači ne primjete i još taj tehnolog kaže "neće budale primjetiti?"
Dorina čokolada, nisam je kupovao kad je bila 2 ipo marke jer mi kvalitetom nikad nije bila u rangu kvalitetnih a ne da je kupujem sad kad je 10 maraka, to samo lud čovjek može sebi dozvoliti..
AS-Grupacija je unistila bukvalno svaku proizvodnju koju je kupila - od Klasa do Vispaka i ZIMa.
I to bukvalno na taj nacin kako si ti opisao - jer su poceli stedjeti i koristiti jeftinije sirovine za proizvodnju, primjeti se odmah, posebno ako si godinama navikao na konstantan kvalitet.
Recimo od slatkisa u BiH kupujem Milka Biscuit program, koji je i dalje jeftin kad je na akciji, a bude pocesto, budu i oni Frondi keksovi pocesto na akciji i Munchmallow i Jaffa. Ostalo je sve preskupo i ne kupujem uopste jer za mene ne vrijedi slatkise placati vise od 20KM/kg, kakav god da je.
AS grupacija je najveća ciganija koja je zadesila Bosnu u Hercegovinu u ekonomskom prostranom periodu.Ta bagra je držala ljude na minimalcu do 800 maraka maksimalno plate dok nisu ovo sad digli minimalac.
Sjećam se radila se testna proizvodnja nekog biskvita super ukusan, sa većom količinom čokolade unutra, iza toga druga faza puštena u prodaju ni blizu onog kvaliteta..
Nego je stvar samo da navuku potrošače pa onda smanjuj kvalitet i tako rade skoro sve fabrike..
Jer ovaj kapitalizam ti danas nalaže da što više potrošiš a da što manje dobiješ..
Pa u DM-u je oduvijek bilo skuplje, i zamisljen je kao takav market, ima svoju robnu marku i svoje tusi, za ostalu robu ima manji promet i vece marze.
Problem je sto danas neke artikle nadjes jeftinije u DM nego u Konzumu. Lafo akcija mak zara praline u konzumu, snizeno sa 13 na 10, a regularna cijena u DM 9.5
dječak sa šibicama wrote: ↑28/01/2025 22:17
Nekaznjeno ili neprimjeceno unistavanje FDS, na sta pusaci nisu rekli a ni mu ni be, najbolje oslikava nas mentalitet.
Sad su im najjeftinije cigare valjda 5 km, ne ztnam ne pusim, nekad bjese sarajevska drina za marku. Da nije SDFA ekipa sjebala fabriku, sad bi imali cigare za recimo 3 markice.
Dječače baš paušalno pišeš. Drina trenutno košta 5.70 KM. Od toga je cca 4.05 KM akciza, 0.85 KM cijena cigareta i 0.80 KM PDV.
Najniža moguća akciza je 3.58 KM/kutiji i nemoguće je da kutija cigareta košta manje od 4.20 KM. To je odluka UIO BiH, a ne SDA.
Ali bitno je naglasiti da je SDA kriva što je Drina 6, umjesto 3 KM
dječak sa šibicama wrote: ↑28/01/2025 22:17
Nekaznjeno ili neprimjeceno unistavanje FDS, na sta pusaci nisu rekli a ni mu ni be, najbolje oslikava nas mentalitet.
Sad su im najjeftinije cigare valjda 5 km, ne ztnam ne pusim, nekad bjese sarajevska drina za marku. Da nije SDFA ekipa sjebala fabriku, sad bi imali cigare za recimo 3 markice.
Dječače baš paušalno pišeš. Drina trenutno košta 5.70 KM. Od toga je cca 4.05 KM akciza, 0.85 KM cijena cigareta i 0.80 KM PDV.
Najniža moguća akciza je 3.58 KM/kutiji i nemoguće je da kutija cigareta košta manje od 4.20 KM. To je odluka UIO BiH, a ne SDA.
Ali bitno je naglasiti da je SDA kriva što je Drina 6, umjesto 3 KM
dječak sa šibicama wrote: ↑28/01/2025 13:53
Nas covjek ne dize glas jer je prokletinja, podanicka istorija ga naucila da pognutu glavu sablja ne sjece, nece niko da se zamjera jer "ko zna zasto je to lose" i suti trpi gladuj ako treba.
Narod lisen demokratske svijesti, nespreman shvatiti da ima pravo glasa i da njegov glas nesto znaci, jok suti trpi sta imas od protesta i bojkota.
Inace ima logike da se njemacki Lidl namiruje u negermanskim drzavama, ako svom svabi proda puter za manje od 2 eura, namirice minus na Balkanu, u Ceskoj, Slovackoj, bilo gdje. I tako valjda i svi ti trgovacki lanci koji posluju i anamo i ovamo.
Jos da prokljuvimo na sta se namiruje bimgas ili konzum.
Narod u BiH relano nikada nije ni zivio pravu demokratiju zato se i ne zna ponasati demokratski, cijeli zivot smo isprepadani od rodjenja kad smo se rodili kao djeca ako ne slusas doce Groka odvesce te, odvesce te policija i ciganske carge zato sto ne slusas, kada si odrastao nastavnici i profesore se izivljavali na tebi, kada si se zaposlio suti dobro je radi, radi i bez plate samo nek imas poso vidi koji je svijet na birou, dobro je samo nek ne puca.
Jednsotavno kao narod smo odrasli u nekim podanickim strahovima da se sabura, suti i ne bori za svoja prava, zato i nemamo to sto drugi imaju jer nismo nikada zivjeli demokratiju da bi znali sta je Demos a sta Kratos i to je nas glavni problem.
suspect_zero wrote: ↑29/01/2025 00:33
Neka DM - a, imas tinejdzericu kući I hoce da se sminka, puder, maskara, tus, lak, sjenilo, karmin, olovke, korektori, parfemcici......zamisli da to sve mora u Plazi ili Inomi namiriti
Sta fali Hose-komercu?
A realno imas i one kataloge Avon, Oriflame, Farmasi, znam da se to nekad masovno tusilo, ne znam jel i sad aktuelno.
Ima Avon, litar za tusiranje oko 12KM, samo je bitno naci dilera preko kojeg narucis iz kataloga.
ko sad drzi milkos ? Pa milkos je imao najbolji kefir na planeti,i odjednom je poceo padat sa kvalitetom,nekako brzo se pokvari ,sto mi je nevjerovatno. dok danas imamo kefire iz srbije i hrvatske koji se tako ne kvare.
pa zar kod nas ne moze ni jedan brand da ispostuje sa kvalitetom isto sa mazom koja kad se pojavila na trzistu,ubijala je sa kvalitetom,bila bolja i od nutele.i onda odjednom maza pade sa kvalitetom. i onda kaze kupuj domace ccc.
gozila555 wrote: ↑29/01/2025 12:33
ko sad drzi milkos ? Pa milkos je imao najbolji kefir na planeti,i odjednom je poceo padat sa kvalitetom,nekako brzo se pokvari ,sto mi je nevjerovatno. dok danas imamo kefire iz srbije i hrvatske koji se tako ne kvare.
pa zar kod nas ne moze ni jedan brand da ispostuje sa kvalitetom isto sa mazom koja kad se pojavila na trzistu,ubijala je sa kvalitetom,bila bolja i od nutele.i onda odjednom maza pade sa kvalitetom. i onda kaze kupuj domace ccc.
Ma ja tucem i dalje Mazu, meni je odlicna. Nutelly uzmem svako 10-ti put cisto da promijenim. Meni Maza bolje "lezi", a nisam nesto ni primjetio da se promijenio ukus
Ma ja tucem i dalje Mazu, meni je odlicna. Nutelly uzmem svako 10-ti put cisto da promijenim. Meni Maza bolje "lezi", a nisam nesto ni primjetio da se promijenio ukus
kako nisi?pa na pocetku maza imala okus ko nutela,samo jos bolja od nutele.danas maza nema vise takav okus,i osjeti se vise secera .
kako nisi?pa na pocetku maza imala okus ko nutela,samo jos bolja od nutele.danas maza nema vise takav okus,i osjeti se vise secera .
Jest, Maza se bas promijenila, ali eto i dalje mi je nesto draza od nutelle
gozila555 wrote: ↑29/01/2025 12:57
Ma nemam pojma, imam onda neki problem sa okusima .
Uglavnom meni Maza i dalje bolje "sjeda" od Nutelle.
Pazi ovo Neto 907 grama, pa kako ko dozvoljava ovakva pakovanja imali ikakav zakon ili pravilnik o gramazama, ulje postoji od 0,87 litara, cokolada 0,83 grama. Dole ispod stoji cijena od 1kg ali je toliko sitna da se jedva moze procitati sa zdravim ocima.
https://www.index.hr/shopping/clanak/do ... ing_prva_d
"Donosimo cijene 50 proizvoda iz 2020., 2021. i danas.
S time u vezi, nedavno smo pronašli stare račune iz 2020. i 2021., kada se još plaćalo kunama, pa smo odlučili usporediti cijene tih istih proizvoda s današnjima u istim trgovinama. Zanimalo nas je koliko su se cijene promijenile do siječnja 2025. godine."
kako ozbiljni novinare urade analizu kod susjeda. I onda mi ovdje dodje dijaspora srati kako je inflacija 3% a mi tvrdimo da su stvari poskupile preko 50%.
komsinica_s_drugog wrote: ↑28/01/2025 15:36
Mah, hrana jeste jeftinija u Njemackoj, sto doslovno, a i ono sto nije jeftinije kad umes prosjek plate opet ti je manje opterecenje dzepu. Kod Turcina janjetina 11 € kg, fasirano 7€, junetina zavisi, al ima bez kosti, joj slagat cu, oko 11- 12 €.
Ariel 50 pranja, u Kauflandu na akciji kupila, 6 €. Kukuruzno brasno u Rewe, kilogram 1.5 €. U Nettu svako malo pola kg pureceg filea za 3.50 €. Banane 1€ kg...
Al je kesten zara 1 € al 100 gr
Tako i sredstva za ciscenje, licnu higijenu...
Ne moze se to tako porediti Njemacka vs BiH.
Fokusirate se samo na prehranu, a sta je sa kirijiama, osiguranjima i ostalim troskovima koji su u BiH jeftiniji.
Stvar je apsolutnih brojeva, ukoliko je veći input, u ovom slučaju plaća veće su i mogućnosti za izbor, pa i izbor prehrane, a i ostalih stvari.
Let avionom Nijemca u takvim omjerima košta puno manje nego Bosanca, kupovima istih stvari, namještaja, automobila, tehnike i bilo čega što je potrebno za život, jer su u svijetu cijene +-10-15% za iste stvari.
Pojedinci bi da je gazda (vlasnik) XY firme dobar za radnika i pošten za državu i da ima minimalnu maržu i da ne poskupljuje proizvode a i da je tu negdje sa profitom, oko pozitivne nule
komsinica_s_drugog wrote: ↑28/01/2025 15:36
Mah, hrana jeste jeftinija u Njemackoj, sto doslovno, a i ono sto nije jeftinije kad umes prosjek plate opet ti je manje opterecenje dzepu. Kod Turcina janjetina 11 € kg, fasirano 7€, junetina zavisi, al ima bez kosti, joj slagat cu, oko 11- 12 €.
Ariel 50 pranja, u Kauflandu na akciji kupila, 6 €. Kukuruzno brasno u Rewe, kilogram 1.5 €. U Nettu svako malo pola kg pureceg filea za 3.50 €. Banane 1€ kg...
Al je kesten zara 1 € al 100 gr
Tako i sredstva za ciscenje, licnu higijenu...
Ne moze se to tako porediti Njemacka vs BiH.
Fokusirate se samo na prehranu, a sta je sa kirijiama, osiguranjima i ostalim troskovima koji su u BiH jeftiniji.
Stvar je apsolutnih brojeva, ukoliko je veći input, u ovom slučaju plaća veće su i mogućnosti za izbor, pa i izbor prehrane, a i ostalih stvari.
Let avionom Nijemca u takvim omjerima košta puno manje nego Bosanca, kupovima istih stvari, namještaja, automobila, tehnike i bilo čega što je potrebno za život, jer su u svijetu cijene +-10-15% za iste stvari.
Zavisi.
Nekoliko puta sam navodio primjer proizvoda čiji transport iz Njemačke u Hrvatsku košta 22 Eura, a u BiH košta 175 Eura.
U takvoj situaciji onaj u BiH koji s tim proizvodom pravi svoj proizvod koji će ponuditi tržištu mora biti u startu skuplji od kolege iz Hrvatske.
BiH nije potipisnica mnogih sporazuma i članica raznih asocijacija, da jeste i nama bi transport koštao možda ne 22 Eura, ali bi 25-30. Ne bi koštao 175.
E, takve stvari možemo uputiti kao opravdanu kritiku vlastima.
Pazi ovo Neto 907 grama, pa kako ko dozvoljava ovakva pakovanja imali ikakav zakon ili pravilnik o gramazama, ulje postoji od 0,87 litara, cokolada 0,83 grama. Dole ispod stoji cijena od 1kg ali je toliko sitna da se jedva moze procitati sa zdravim ocima.
Pa kazne smijesne, Ne znam ni sto se peglaju da uredjuju cijene. Sta ce bingu kazna od 2000 maraka nastetiti? On to zaradi za 30 minuta. Treba uvesti kazne po procentu od prihoda. Pa kad izvagas ovu kafu i vidis da nema 907 grama da bingo ili ko pakuje ovo popije jedno milion kazne onda bi nesto i bilo od toga.
Pa kako moze 385, 387 g?? Znas otkad je to tako...