Logično da se preračunava,
i da ti je uklopni uređaj blokirao na nižoj tarifi,
preračunato bi bilo, srazmjerno tvojoj potrošnji unazad tri mjeseca,
samo u tom slučaju ti se račun povećava.
Moderator: anex
Logično da se preračunava,
Da, niko se nije žalio kada mu je došao manji račun nego obično, a sad se svi žale kada moraju nadoplatiti.Chloe wrote: ↑29/01/2025 07:41skupljac_zeljeza wrote: ↑29/01/2025 01:20Nisam iz Zenice i meni je došlo više. Nešto mi puno i pogledam zadnje stanje i odem do sata i oko 150 KM više. Šutali me sa telefona na telefon....nisam nadležan, nazovi taj i taj broj dok me opet nisu vratili na kraju na prvog koji me pita zašto ga ponovo pitam, a ko će popamtiti sve te brojeve. Onda mi reče da dođem u kancelariju da isprave. A zašto da šetam i stojim po redovima zbog toga što nije niko očitao nego njihova pretpostavka da sam trebao potrošiti više u decembru nego u novembru?nauticamid wrote: ↑29/01/2025 00:21
Jedino moze biti da je prosjek bio predzadnji mjesec pa da se sad podvukla crta.Meni ne bi bio problem da dođe ni potčitan niti prečitan račun, ako nije u pitanju baš ogromna razlika koju ne mogu potrošiti za mjesec/dva,Maliodmene wrote: ↑29/01/2025 06:28 Ma doso racun bas uvecan a nisam imao struje bar 7 dana zbog onog snijega.
svakako se kod sljedećeg očitanja "ispegla", a nema nikakvih promjena cijene da bih bila oštećena. Opet, svako ima svoje.
I meni, više od duploMaliodmene wrote: ↑28/01/2025 23:18Doslo bas dobro vise, zale se svi da su svima racuni dobro uvecani
Sravnavanje je bilo u septembru za ljeto.Ci-Nick wrote: ↑29/01/2025 09:01Da, niko se nije žalio kada mu je došao manji račun nego obično, a sad se svi žale kada moraju nadoplatiti.Chloe wrote: ↑29/01/2025 07:41skupljac_zeljeza wrote: ↑29/01/2025 01:20
Nisam iz Zenice i meni je došlo više. Nešto mi puno i pogledam zadnje stanje i odem do sata i oko 150 KM više. Šutali me sa telefona na telefon....nisam nadležan, nazovi taj i taj broj dok me opet nisu vratili na kraju na prvog koji me pita zašto ga ponovo pitam, a ko će popamtiti sve te brojeve. Onda mi reče da dođem u kancelariju da isprave. A zašto da šetam i stojim po redovima zbog toga što nije niko očitao nego njihova pretpostavka da sam trebao potrošiti više u decembru nego u novembru?Meni ne bi bio problem da dođe ni potčitan niti prečitan račun, ako nije u pitanju baš ogromna razlika koju ne mogu potrošiti za mjesec/dva,Maliodmene wrote: ↑29/01/2025 06:28 Ma doso racun bas uvecan a nisam imao struje bar 7 dana zbog onog snijega.
svakako se kod sljedećeg očitanja "ispegla", a nema nikakvih promjena cijene da bih bila oštećena. Opet, svako ima svoje.
U Njemačkoj koliko znam isto tako plaćaš neki iznos svaki mjesec, na osnovu prosječne potrošnje iz prošle godine a sravna se na kraju godine pa je neko u pretplati a neko mora nadoplatiti.
U ovom slučaju je Elektroprivreda kreditirala potrošače ali oni ljuti što to nije pretvoreno u poklon.
Zadnja 2 mjeseca divljaju s računima, zapravo zadnjih 5 mjeseci, ali ova 2 su baš pretjerali. Za sada ne reagujem. Pustit ću ih još malo. Skupljam dokaze Uplatim onoliko koliko procjenim i izkalkulišem da sam potrošio. Do sada je "nivelisanje" uvijek išlo na moju štetu ali od 01.01. ide druga priča.hava123 wrote: ↑29/01/2025 09:56Sravnavanje je bilo u septembru za ljeto.Ci-Nick wrote: ↑29/01/2025 09:01Da, niko se nije žalio kada mu je došao manji račun nego obično, a sad se svi žale kada moraju nadoplatiti.
U Njemačkoj koliko znam isto tako plaćaš neki iznos svaki mjesec, na osnovu prosječne potrošnje iz prošle godine a sravna se na kraju godine pa je neko u pretplati a neko mora nadoplatiti.
U ovom slučaju je Elektroprivreda kreditirala potrošače ali oni ljuti što to nije pretvoreno u poklon.
Kakvo sad sravnavanje u januaru![]()
Plati koliko misliš da treba.splinter wrote: ↑29/01/2025 10:08Zadnja 2 mjeseca divljaju s računima, zapravo zadnjih 5 mjeseci, ali ova 2 su baš pretjerali. Za sada ne reagujem. Pustit ću ih još malo. Skupljam dokaze Uplatim onoliko koliko procjenim i izkalkulišem da sam potrošio. Do sada je "nivelisanje" uvijek išlo na moju štetu ali od 01.01. ide druga priča.hava123 wrote: ↑29/01/2025 09:56Sravnavanje je bilo u septembru za ljeto.Ci-Nick wrote: ↑29/01/2025 09:01
Da, niko se nije žalio kada mu je došao manji račun nego obično, a sad se svi žale kada moraju nadoplatiti.
Kakvo sad sravnavanje u januaru![]()
I da mi je došlo manje zvao bih ih da znam zbog čega je manje jer se grijem na struju mada mi se to još nikada nije desilo. Poenta je u tome što trebam zvati gdje niko nije nadležan za to pa kada neko prihvati nadležnost onda moram cimati pred vrata kancelarije i sa ostalima čekati da to isprave. Mogu vrijeme pametnije iskoristiti. A kakav je to toliki problem dobiti ispravan račun umjesto odokativan u 21. stoljeću? U Njemačkoj sam imao jednakih 12 rata bez obzira na potrošnju koja se računala na osnovu potrošnje iz prethodne godine ne samo za struju nego i vodu i plin jer tako sam jedino mogao napraviti ugovor sa bankom da prebacuje, a razlika se namirivala od 13. plate.Ci-Nick wrote: ↑29/01/2025 09:01
Da, niko se nije žalio kada mu je došao manji račun nego obično, a sad se svi žale kada moraju nadoplatiti.

skupljac_zeljeza wrote: ↑29/01/2025 10:38I da mi je došlo manje zvao bih ih da znam zbog čega je manje jer se grijem na struju mada mi se to još nikada nije desilo. Poenta je u tome što trebam zvati gdje niko nije nadležan za to pa kada neko prihvati nadležnost onda moram cimati pred vrata kancelarije i sa ostalima čekati da to isprave. Mogu vrijeme pametnije iskoristiti. A kakav je to toliki problem dobiti ispravan račun umjesto odokativan u 21. stoljeću? U Njemačkoj sam imao jednakih 12 rata bez obzira na potrošnju koja se računala na osnovu potrošnje iz prethodne godine ne samo za struju nego i vodu i plin jer tako sam jedino mogao napraviti ugovor sa bankom da prebacuje, a razlika se namirivala od 13. plate.Ci-Nick wrote: ↑29/01/2025 09:01
U ovom slučaju je Elektroprivreda kreditirala potrošače ali oni ljuti što to nije pretvoreno u poklon.![]()
Meni je normalno vratiti ono što nije moje. Puno puta sam vratio višak novca kad mi u trgovini vrate više nego što je trebalo.
Ja sam jednom žalio jer mi je došao račun 14 maraka gdje je inače oko 70. NULA kwh na skupoj struji na računu i nešto malo na nižoj tarifi.
Naplatila mi apotekarka na kartici 1,25 KM umjesto 12,50.
pa sta je problem? sve na kraju dodje na naplatu, ili sto kazu sravnjivanje racuna.
Pa slazem se sa tobom. Ali sta se tu sad moze. I ja sam se zalio ovde na visoke racune, ali mi rekose da ce sravnati sa iducim racunem, i to se desilo.