4, možda 5, lokala u vlasništvu "dugačijih" i prilično dobro se zna razlika, iako su uglavnom prehrambenog tipa.
Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH
- banjaluka078
#2951 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH
-
sumirprimus
#2952 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH
A dje su te loge boga ti, i kako na njih nabasatibanjaluka078 wrote: ↑28/01/2025 21:574, možda 5, lokala u vlasništvu "dugačijih" i prilično dobro se zna razlika, iako su uglavnom prehrambenog tipa.
- no_sekirli
#2953 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH
Ne znam na koje kafice mislis u Livnu tako podijeljene?banjaluka078 wrote: ↑28/01/2025 21:50Definitivno. Ovo je u Livnu svakodnevica. I jako rijetko se miješaju u kafićima. Znaju familije žestoko zamjeriti dijaspori kad dođe, ili nama sa strane, pa u neznanju ode u "pogrešnu" kafanu.DebelinJoe wrote: ↑28/01/2025 20:35
Tako ti je po cijeloj srednjoj Bosni, od Jajca do Kiseljaka. Imaju naši i njihovi kafići. U pravilu su cro - kafići bolje opremljeni i moderniji i skuplji i imaju velike suncobrane ožujskog ili karlovačkog. Neće ti niko ništa uraditi ako kao Bošnjak sjedneš kao u kafić koji je u vlasništvo Hrvata, ali stvari postaju malo škakljive kada igra neka hrvatska sportska reprezentacija. Malo jače navijaju za svoje. U cro kafićima televizor uvijek prikazuje neki hrvatski kabal, uglavnom HRT.
I koje su to pogresne kafane? A to da se jako rijetko "mijesaju" u kaficima je apsolutno pogresna izjava.
A da svatko moze navijati za koga zeli i gledati TV kanal, valjda smo na takvom stupnju razvoja da je to dio vlastitih sloboda.
-
DebelinJoe
#2954 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH
Imaš ćevabdzinicu kod Mahe u BL. Ćevapi su poskupi ali za prste polizati.sumirprimus wrote: ↑28/01/2025 21:59A dje su te loge boga ti, i kako na njih nabasatibanjaluka078 wrote: ↑28/01/2025 21:574, možda 5, lokala u vlasništvu "dugačijih" i prilično dobro se zna razlika, iako su uglavnom prehrambenog tipa.![]()
- Chloe
- Photo mod
#2955 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH
DebelinJoe wrote: ↑28/01/2025 20:35Tako ti je po cijeloj srednjoj Bosni, od Jajca do Kiseljaka. Imaju naši i njihovi kafići. U pravilu su cro - kafići bolje opremljeni i moderniji i skuplji i imaju velike suncobrane ožujskog ili karlovačkog. Neće ti niko ništa uraditi ako kao Bošnjak sjedneš kao u kafić koji je u vlasništvo Hrvata, ali stvari postaju malo škakljive kada igra neka hrvatska sportska reprezentacija. Malo jače navijaju za svoje. U cro kafićima televizor uvijek prikazuje neki hrvatski kabal, uglavnom HRT.sehohari wrote: ↑28/01/2025 20:16Gasi mješalicu, motaj kablove.kokuz_sa wrote: ↑28/01/2025 19:19
Novi TR je hrvatski do Kruznog od kruznog je Bosnjacki
Pogledaj samo kako se sta gradi i renovira
Ovamo sve lijepo i uredno tamo sve kao da je 92-ga
Pogledaj samo kafice u hr djelu sredjeni kao da su u sred zagreba fok na drugoj strani su odraz balkanizma, kafic i kladionica i svi sjede tu.
Svi Hr idu npr da popravljaju telefone dole kod Robe, ovi ostali su gore kod Bece
Oni mjesoviti su kod Alena jer ima najmanje cijene
Brakova takvih ima al tipa
Uzeli se i otisli u njemacku jer tamo se ne gleda vjera nego valuta
Svašta je ovaj forum istrpio, ali da mi neko spominje razliku u kafićima po etnijama, to je već novi nivo.
"U cro kafićima televizor uvijek prikazuje neki hrvatski kabal, uglavnom HRT." - logičnoooo, oni neće pljuckati po svemu svome, znaju i njeguju svoje za razliku od Bošnjaka kao npr. post koji citiram.
- banjaluka078
#2956 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH
Sad se zove Pod lipom. Preporučujem kombinaciju.DebelinJoe wrote: ↑28/01/2025 23:34
Imaš ćevabdzinicu kod Mahe u BL. Ćevapi su poskupi ali za prste polizati.
-
Naslovnica
#2957 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH
A po čemu si ti zaključila da se "Bošnjak divi velikim suncobranima"?Chloe wrote: ↑29/01/2025 08:56DebelinJoe wrote: ↑28/01/2025 20:35Tako ti je po cijeloj srednjoj Bosni, od Jajca do Kiseljaka. Imaju naši i njihovi kafići. U pravilu su cro - kafići bolje opremljeni i moderniji i skuplji i imaju velike suncobrane ožujskog ili karlovačkog. Neće ti niko ništa uraditi ako kao Bošnjak sjedneš kao u kafić koji je u vlasništvo Hrvata, ali stvari postaju malo škakljive kada igra neka hrvatska sportska reprezentacija. Malo jače navijaju za svoje. U cro kafićima televizor uvijek prikazuje neki hrvatski kabal, uglavnom HRT.![]()
![]()
reci da se šališ molim te ....
"i imaju velike suncobrane ožujskog ili karlovačkog"
.... je nešto čemu se jedan Bošnjak divi ... zemljo otvori se.
"U cro kafićima televizor uvijek prikazuje neki hrvatski kabal, uglavnom HRT." - logičnoooo, oni neće pljuckati po svemu svome, znaju i njeguju svoje za razliku od Bošnjaka kao npr. post koji citiram.![]()
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#2958 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH
znao sam ja da je problem i to što hrvati gledaju na tv 
- banjaluka078
#2959 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH
Često sam u Livnu, moja porodica živi dole i vrlo sam svjesna podjela tamo. S obje strane. Pogotovo kod ljudi preko 45-50 godina.no_sekirli wrote: ↑28/01/2025 23:09 A to da se jako rijetko "mijesaju" u kaficima je apsolutno pogresna izjava.
I to je vrlo izraženo u svim manjim mjestima gdje svako zna svakoga.
- Chloe
- Photo mod
#2960 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH
Po postu, odnosno nabrojanim prednostima HR kafića ...Naslovnica wrote: ↑29/01/2025 09:17A po čemu si ti zaključila da se "Bošnjak divi velikim suncobranima"?Chloe wrote: ↑29/01/2025 08:56DebelinJoe wrote: ↑28/01/2025 20:35
Tako ti je po cijeloj srednjoj Bosni, od Jajca do Kiseljaka. Imaju naši i njihovi kafići. U pravilu su cro - kafići bolje opremljeni i moderniji i skuplji i imaju velike suncobrane ožujskog ili karlovačkog. Neće ti niko ništa uraditi ako kao Bošnjak sjedneš kao u kafić koji je u vlasništvo Hrvata, ali stvari postaju malo škakljive kada igra neka hrvatska sportska reprezentacija. Malo jače navijaju za svoje. U cro kafićima televizor uvijek prikazuje neki hrvatski kabal, uglavnom HRT.![]()
![]()
"U cro kafićima televizor uvijek prikazuje neki hrvatski kabal, uglavnom HRT." - logičnoooo, oni neće pljuckati po svemu svome, znaju i njeguju svoje za razliku od Bošnjaka kao npr. post koji citiram.![]()
- no_sekirli
#2961 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH
Porodica ti priča pogrešne priče.banjaluka078 wrote: ↑29/01/2025 09:28Često sam u Livnu, moja porodica živi dole i vrlo sam svjesna podjela tamo. S obje strane. Pogotovo kod ljudi preko 45-50 godina.no_sekirli wrote: ↑28/01/2025 23:09 A to da se jako rijetko "mijesaju" u kaficima je apsolutno pogresna izjava.
I to je vrlo izraženo u svim manjim mjestima gdje svako zna svakoga.
-
djana h
#2962 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH
De nem ti ispričaj kako je onda 
U dijelu države gdje od malena dijele djecu, od kuće do škole, kažeš da ne postoje podjele u svim segmentima života?
U dijelu države gdje od malena dijele djecu, od kuće do škole, kažeš da ne postoje podjele u svim segmentima života?
- vjeshalica
#2963 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH
U nekim mjestima jeste izrazeno u nekima nije i tako
-
Naslovnica
#2964 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH
Pogrešno si zaključila. 100%.Chloe wrote: ↑29/01/2025 09:29Po postu, odnosno nabrojanim prednostima HR kafića ...Naslovnica wrote: ↑29/01/2025 09:17A po čemu si ti zaključila da se "Bošnjak divi velikim suncobranima"?Chloe wrote: ↑29/01/2025 08:56
![]()
![]()
![]()
Čovjek je samo konstatovao.
I nije ništa pogriješio, sve je tako kako je napisao.
Pogotovu što se tiče bradniranja kafića.
- banjaluka078
#2965 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH
Nemaju ljudi pametnijeg posla da mi lažu.
A ne moraju, odem i vidim.
Ja sam dole opomenuta zbog "kafa" u kafiću (kaViću?) u kojem sam, očigledno, bila pogrešna.
Na "hljeb" mi je podviknuto "kruh" kad su mi ga prodavali.
Za "zdravo" su mi rekli da je to komunistički pozdrav, uz obavezno "bog" na mom odlasku.
O zavijanju za vrijeme ezana i bacanje smeća usput isključivo u dvorišta manjina želim misliti da je stvar prošlosti.
Bila sam dole kad je bio Tompsonov koncert. Ništa različito nego kad ovdje vidim postrojavanje ravnogoraca.
Da, definitivno postoje kafići za "naše" i "njihove", pardon, gdje se jedni osjećaju manje dobrodošli. Možda se to "pegla" za vrijeme ljeta, dok je dole dijaspora i krcato je i gradom svakako vlada turiranje i cajkašenje, ali u ostatku godine se zna gdje je kome mjesto.
I to ti ide oba smjera.
Imam familiju koja mlađariji zamjera i druženje (skoro isključivo) s većinskim življem i čisti hrvatski kojim govore.
Pokušavam razmišljati da na to veliki uticaj ima to što su bili logoraši za vrijeme rata i izbjeglice u svom gradu, pa pušu na hladno.
- Truba
#2966 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH
da citiram svog kolegu iz KSC razreda kad je studiro medicinu u sarajevu
kad mene nema pricaju o trebama
kad ja dodjem na kavu s njima pricaju o logorima
kad mene nema pricaju o trebama
kad ja dodjem na kavu s njima pricaju o logorima
- no_sekirli
#2967 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH
Da ne dužimo priču previše, ali to što ti pišeš nema apsolutno nikakvog dodira sa stvarnosti. Te izraze koje spominješ, velika je vjerojatnoća da bi bili ispravljani i negdje u suprotnom pravcu, i to nije nikakav pokazatelj nekih netrpeljivosti niti odnosa "naši" i "njihovi".banjaluka078 wrote: ↑29/01/2025 11:03Nemaju ljudi pametnijeg posla da mi lažu.
A ne moraju, odem i vidim.
Ja sam dole opomenuta zbog "kafa" u kafiću (kaViću?) u kojem sam, očigledno, bila pogrešna.
Na "hljeb" mi je podviknuto "kruh" kad su mi ga prodavali.
Za "zdravo" su mi rekli da je to komunistički pozdrav, uz obavezno "bog" na mom odlasku.
O zavijanju za vrijeme ezana i bacanje smeća usput isključivo u dvorišta manjina želim misliti da je stvar prošlosti.
Bila sam dole kad je bio Tompsonov koncert. Ništa različito nego kad ovdje vidim postrojavanje ravnogoraca.
Da, definitivno postoje kafići za "naše" i "njihove", pardon, gdje se jedni osjećaju manje dobrodošli. Možda se to "pegla" za vrijeme ljeta, dok je dole dijaspora i krcato je i gradom svakako vlada turiranje i cajkašenje, ali u ostatku godine se zna gdje je kome mjesto.
I to ti ide oba smjera.
Imam familiju koja mlađariji zamjera i druženje (skoro isključivo) s većinskim življem i čisti hrvatski kojim govore.
Pokušavam razmišljati da na to veliki uticaj ima to što su bili logoraši za vrijeme rata i izbjeglice u svom gradu, pa pušu na hladno.
Jedinu netrpeljivost čini mi se pokazuje tvoja familija, za koju i sama kažeš da zamjeri svojoj djeci što se druže sa "drugima" i pričaju jezik koji uče u školi.
Ezan se čuje sa nekoliko džamija u gradu, od kojih je jedna u strogom centru grada, zastava BiH je na glavnom trgu kao i na svim institucijama.
Šta je bilo u ratu, to je druga priča, ali rat je nenormalna situacija i nigdje nije bilo baš lijepo u ratu.
-
sahbazzz
#2968 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH
Ne postoji "novi dio Novog Travnika". Ne postoji ni "industrijska" Kalinska.dječak sa šibicama wrote: ↑28/01/2025 20:49 Ogromna razlika izmedju novog dijela Novog Travnika i industrijske Kalinske koja je i dalje u 1987 godini vizualno.
Slicno je i u Vitezu, mahala je dvadeset godina iza novog dijela. Posebno kad se poredi sa komplet slikom "hrvatskog" dijela sa industrijskom zonom, etno selom, vodenim parkom itd itd
Kalinska je samo jedan manji dio grada (jedna ulica), bukvalno spavaonica bez poslovnih prostora, nekih sluzbi i sl. Nema se tu sta poredit sa "centrom" grada gdje se kao nesto desava. Isto da Alipasino polje poredis sa Marijin Dvorom.
Otidji u tzv. "donji dio" u Ivana Mestrovica, Stjepana Radica, Ljudevita Gaja i vidjet ces potpuno istu (ako ne i goru) sliku kao i u Kalinskoj.
- kokuz_sa
#2969 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH
Evo daj mi navedi razlike od kruznog pa ulicom Ive Andrica do recimo Opstinesahbazzz wrote: ↑29/01/2025 12:12Ne postoji "novi dio Novog Travnika". Ne postoji ni "industrijska" Kalinska.dječak sa šibicama wrote: ↑28/01/2025 20:49 Ogromna razlika izmedju novog dijela Novog Travnika i industrijske Kalinske koja je i dalje u 1987 godini vizualno.
Slicno je i u Vitezu, mahala je dvadeset godina iza novog dijela. Posebno kad se poredi sa komplet slikom "hrvatskog" dijela sa industrijskom zonom, etno selom, vodenim parkom itd itd
Kalinska je samo jedan manji dio grada (jedna ulica), bukvalno spavaonica bez poslovnih prostora, nekih sluzbi i sl. Nema se tu sta poredit sa "centrom" grada gdje se kao nesto desava. Isto da Alipasino polje poredis sa Marijin Dvorom.
Otidji u tzv. "donji dio" u Ivana Mestrovica, Stjepana Radica, Ljudevita Gaja i vidjet ces potpuno istu (ako ne i goru) sliku kao i u Kalinskoj.
I uzmi paralelu od Opstine pa gore onaj dio ulica Mehmeda Spahe gdje Raza cevape prodaje i gdje trzni Arizona
A mozes i komotno eto Kalinsku
Daj mi samo reci postotak nacionalnosti u jednom i u drugom naselju
Navedi mi kako se zimi sta cisti kad je snijeg
Sta je prohodno a sta nije?
Hajd o kaficima eto necemo pa necemo trazit tu paralelu
- Truba
#2970 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH
znaci problem je sto ljudi žele u neki kafić gdje je večernji list na stolu gdje su bozicne pjesme tijekom 12.mjeseca i tome slično
-
sahbazzz
#2971 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH
Nema neke posebne sustinske razlike. Kada krenes ulicom Ive Andrica pa nastavis kroz Kralja Tvrtka smatra se da si na glavnoj dzadi i tu je ono gdje se zivot odvija. Manje vise sve vaznije ustanove, opcina, sluzbe gravitiraju toj ulici itd. tako da je to prirodno dio grada na koji se najvise obraca paznje ukljucujuci i ciscenje i odrzavanje i sta sve ne.kokuz_sa wrote: ↑29/01/2025 13:13 Evo daj mi navedi razlike od kruznog pa ulicom Ive Andrica do recimo Opstine
I uzmi paralelu od Opstine pa gore onaj dio ulica Mehmeda Spahe gdje Raza cevape prodaje i gdje trzni Arizona
A mozes i komotno eto Kalinsku
Daj mi samo reci postotak nacionalnosti u jednom i u drugom naselju
Navedi mi kako se zimi sta cisti kad je snijeg
Sta je prohodno a sta nije?
Hajd o kaficima eto necemo pa necemo trazit tu paralelu
Ostale ulice, ukljucujuci i Mehmeda Spahe, Ljudevita Gaja i Stjepana Radica i Rudjera Boskovica i Hanumina su lose i tu stajemo. Nema tu "njihove" lijepe, "nase" ruzne. Ne valja ni "gore" ni "dole" u svakom smislu, estetski, odrzavanje, fasade, mentalitet ljudi, cistoca.
-
DebelinJoe
#2972 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH
Nije problem. Samo je jasan znak gdje je čije. Nisam nikada vidio da kafić u vlasništvu Hrvata ima suncobrane i tende sarajevskog ili tuzlanskog piva. Uvijek je ožujsko ili Karlovačko.
- Chloe
- Photo mod
#2973 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH
DebelinJoe wrote: ↑29/01/2025 13:55Nije problem. Samo je jasan znak gdje je čije. Nisam nikada vidio da kafić u vlasništvu Hrvata ima suncobrane i tende sarajevskog ili tuzlanskog piva. Uvijek je ožujsko ili Karlovačko.
-
Suzie Q
#2974 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH
cula sam pricu od starijih ljudi iz Varesa, da je nekad davno tamo planiran atentat na Tita i da je radi toga Vares kaznjen nenapretkom i neulaganjem u infrastrukturu, doslovno da bude slijepo crijevo. Kazu da je to jedina opcina u koju Tito nikad nije dosao a ljudi koji su pripremali atentat su odrobijali goli otok i znaju se njihova imena.DebelinJoe wrote: ↑27/01/2025 18:19 https://www.klix.ba/sport/nogomet/navij ... /250127089
Gledaj ti samo stadiona i tuge, ako se ovo može i nazvati stadionom.
Predratni Vareš, pored silnih i velikih firmi koji su u njemu radili, željezara, livnica, šumarija, stolarija, rudnici...nije imao ni čestito riješenu kanalizaciju, ni uličnu rasvjetu, a ni stadion...Da ne govorimo o sportskoj dvorani...
Kako pored sve mehanizacije, pijeska, kamena i svega ostalog, Vareš nikada dobio iole pristojnu cestu prema Olovu, Nišićima ili Kaknju...
Last edited by Suzie Q on 29/01/2025 14:20, edited 1 time in total.
-
Bobi
- Forum administrator
- Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
- Vozim: TDI sve crveno
#2975 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH
Stavljaju suncobrane koje dobiju džaba
i ako dobiju popust kad uzimaju robu
.