Informer i Kurir na BH Telecomu da gledamo Vučića i Šešelja 24/7
BH Telecom preuzima Telemach u BiH, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji - Šta donosi ova značajna akvizicija?
Moderator: anex
- fusion_ba
-
Dzontra_Volta
#277 Re: BH Telecom preuzima Telemach u BiH, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji - Šta donosi ova značajna akvizicija?
Ma Vučić će se urusiti sam od sebe. DoKakaće mu studenti, samo još nije toga svjestan.
-
ajdamo
- Grijem se na: Sunce
- Vozim: Dvotočkaš
#278 Re: BH Telecom preuzima Telemach u BiH, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji - Šta donosi ova značajna akvizicija?
Do marta on padaDzontra_Volta wrote: ↑27/01/2025 22:31 Ma Vučić će se urusiti sam od sebe. DoKakaće mu studenti, samo još nije toga svjestan.
- nivla
#279 Re: BH Telecom preuzima Telemach u BiH, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji - Šta donosi ova značajna akvizicija?
Code: Select all
https://avaz.ba/vijesti/biznis/953110/je-li-kupovina-telemacha-historijski-uspjeh-bh-telecoma-ili-kopanje-vlastitog-ekonomskog-groba- semsasuljakovic
#280 Re: BH Telecom preuzima Telemach u BiH, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji - Šta donosi ova značajna akvizicija?
Pa neće Telecom valjda vraćati? Telemach i prodaju da bi mogli servisirati dugove. Ne prodaje se United grupa, nego Telemach. Nije kredit digao Telemach, nego United grupa.nivla wrote: ↑28/01/2025 13:58united grupi valja vracat dugove, koliko li ce dugova telekom zapasti da vracaCode: Select all
https://avaz.ba/vijesti/biznis/953110/je-li-kupovina-telemacha-historijski-uspjeh-bh-telecoma-ili-kopanje-vlastitog-ekonomskog-groba
- nivla
#281 Re: BH Telecom preuzima Telemach u BiH, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji - Šta donosi ova značajna akvizicija?
dolaze na naplatu ovi dugovi, kad telekom plati za telemah ode to za pokrivanje duga odmah, kupovinom pomazemo solaku da izadje iz govanasemsasuljakovic wrote: ↑28/01/2025 14:31Pa neće Telecom valjda vraćati? Telemach i prodaju da bi mogli servisirati dugove. Ne prodaje se United grupa, nego Telemach. Nije kredit digao Telemach, nego United grupa.nivla wrote: ↑28/01/2025 13:58united grupi valja vracat dugove, koliko li ce dugova telekom zapasti da vracaCode: Select all
https://avaz.ba/vijesti/biznis/953110/je-li-kupovina-telemacha-historijski-uspjeh-bh-telecoma-ili-kopanje-vlastitog-ekonomskog-groba
- fusion_ba
#282 Re: BH Telecom preuzima Telemach u BiH, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji - Šta donosi ova značajna akvizicija?
Kad se neka kopmanija kupuje, nasljeđuju se i njeni dugovi. Neko to mora platiti.semsasuljakovic wrote: ↑28/01/2025 14:31Pa neće Telecom valjda vraćati? Telemach i prodaju da bi mogli servisirati dugove. Ne prodaje se United grupa, nego Telemach. Nije kredit digao Telemach, nego United grupa.nivla wrote: ↑28/01/2025 13:58united grupi valja vracat dugove, koliko li ce dugova telekom zapasti da vracaCode: Select all
E sad koliko je i da li je konkretno Telemach BiH u nekim dugovima, to ne znam.
- Peacean
#283 Re: BH Telecom preuzima Telemach u BiH, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji - Šta donosi ova značajna akvizicija?
Zavisi od ugovora, ako je kompanija koja se prodaje dio veće grupacije može se dug prebaciti na njih. U svakom slučaju ne vjerujem da bi bhtelecom uletio u ovo bez računice, čak ni oni nisu toliko glupi.
-
upitan
#284 Re: BH Telecom preuzima Telemach u BiH, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji - Šta donosi ova značajna akvizicija?
Ima neka racunica,u protivnom ako i nema kod nas papir trpi.
Znam da ce ovo dignuti cijenu dionice,BHT/VFBiH uzeti kredite da kupi Telemach a ako bude promasaj ode BHT na prodaju a dio ce zavrsiti kod bankara.
Meni je zanimljivo kako je Telemach vidio da vise nema racuna ulagati novac u kablovsku nego u obnovljive izvore energije,a BHT ima...
Znam da ce ovo dignuti cijenu dionice,BHT/VFBiH uzeti kredite da kupi Telemach a ako bude promasaj ode BHT na prodaju a dio ce zavrsiti kod bankara.
Meni je zanimljivo kako je Telemach vidio da vise nema racuna ulagati novac u kablovsku nego u obnovljive izvore energije,a BHT ima...
- semsasuljakovic
#285 Re: BH Telecom preuzima Telemach u BiH, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji - Šta donosi ova značajna akvizicija?
Pa kad imaš monopol, kakav će BHT imati ako prođe konkurencijsko vijeće, nema im smrti. Imaš njih i ove male lokalne koji pokrivaju promil korisnika.upitan wrote: ↑28/01/2025 18:17 Ima neka racunica,u protivnom ako i nema kod nas papir trpi.
-
tuitamo
#286 Re: BH Telecom preuzima Telemach u BiH, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji - Šta donosi ova značajna akvizicija?
Avaz protiv svega dobrog za BiH.
Ne lijepite linkove tog medija molim vas.
Ne lijepite linkove tog medija molim vas.
-
upitan
#287 Re: BH Telecom preuzima Telemach u BiH, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji - Šta donosi ova značajna akvizicija?
Nisam za monopol,al nisam za opciju da se BHT proda.semsasuljakovic wrote: ↑28/01/2025 18:19Pa kad imaš monopol, kakav će BHT imati ako prođe konkurencijsko vijeće, nema im smrti. Imaš njih i ove male lokalne koji pokrivaju promil korisnika.upitan wrote: ↑28/01/2025 18:17 Ima neka racunica,u protivnom ako i nema kod nas papir trpi.
A poznavajuci nas mentalitet,mi brzo od jake firme napravimo gubitasa.
Znam dobro kako je to bilo nekada a prije dolaska Telemacha.
Cijena bila preskupa za nikakve usluge,a BHT vrijedio 3-4 puta vise nego sada i imao vise profita i tada se govorilo o prodaji ali opstao je...
Izabrao sam Telemach,jer bi bila brzina na BHT (bakar) 13/2 a na Telemachu imam na wifi 250/22...
Da ne govorim o tome da u 22h prijavim kvar,a tehnicar je ujutro oko 9h kod mene i problem rijesen...
-
suspect_zero
#288 Re: BH Telecom preuzima Telemach u BiH, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji - Šta donosi ova značajna akvizicija?
Meni se ovo nimalo ne sviđa.
-
ajdamo
#289 Re: BH Telecom preuzima Telemach u BiH, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji - Šta donosi ova značajna akvizicija?
Meni se ne sviđa ako će ukinuti EON a vjerovatno hoće nakon nekog vremena.
EON je fantastična aplikacija za razliku od njihovog krša MojaWebTV.
EON je fantastična aplikacija za razliku od njihovog krša MojaWebTV.
-
suspect_zero
#290 Re: BH Telecom preuzima Telemach u BiH, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji - Šta donosi ova značajna akvizicija?
Dobro si, Eon je baš super.
Meni nije jasno odakle telecomu pare za ovu kupovinu, Telemach je drzao monopol ali opet je bilo neke konkurencije, telecom, logosoft .....sada fakticki nema niko, ovi mogu dici najjftiniji paket sa žnj brzinom na 100 KM....mi nemamo izbora.
Meni nije jasno odakle telecomu pare za ovu kupovinu, Telemach je drzao monopol ali opet je bilo neke konkurencije, telecom, logosoft .....sada fakticki nema niko, ovi mogu dici najjftiniji paket sa žnj brzinom na 100 KM....mi nemamo izbora.
-
ajdamo
#291 Re: BH Telecom preuzima Telemach u BiH, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji - Šta donosi ova značajna akvizicija?
Kreditno zaduženje, rate će plaćati iz dobiti svih svojih preduzeća.suspect_zero wrote: ↑28/01/2025 19:18 Dobro si, Eon je baš super.
- Zvek
#292 Re: BH Telecom preuzima Telemach u BiH, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji - Šta donosi ova značajna akvizicija?
Pisao sam već, telekom će uz pomoć strane banke dobiti kredit za kupovinu Telemacha u iznosu od 360 miliona KM. Dodatno, Telemach u miraz donosi cca 150 miliona KM kredita.
Vidjećemo koliko će BH Telecom platiti za N1 BiH i Nova BiH, to će biti završeno do ljeta 2025.
EON je ugovoren 1 godinu, uz opciju plaćanja od strane BH Telecoma još 1 godinu. Zira je već angažovana na razvoju slične aplikacije za BH Telecom. Ostaje još pitanje zamjene EON risivera.
Yettel će za SBB platiti oko 350 miliona eura, ali SBB ima 300 miliona eura kredita.
Vidjećemo koliko će BH Telecom platiti za N1 BiH i Nova BiH, to će biti završeno do ljeta 2025.
EON je ugovoren 1 godinu, uz opciju plaćanja od strane BH Telecoma još 1 godinu. Zira je već angažovana na razvoju slične aplikacije za BH Telecom. Ostaje još pitanje zamjene EON risivera.
Yettel će za SBB platiti oko 350 miliona eura, ali SBB ima 300 miliona eura kredita.
-
Ci-Nick
#293 Re: BH Telecom preuzima Telemach u BiH, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji - Šta donosi ova značajna akvizicija?
Telemach BiH ima prihod od 130 do 140 miliona KM, kapital od cca 90 miliona i dobit 10 do 15 miliona.Zvek wrote: ↑28/01/2025 21:12 Pisao sam već, telekom će uz pomoć strane banke dobiti kredit za kupovinu Telemacha u iznosu od 360 miliona KM. Dodatno, Telemach u miraz donosi cca 150 miliona KM kredita.
Ne vrijedi više od 150 miliona KM. Jer ako Telemach vrijedi 350 miliona onda BH Telekom vrijedi 3 milijarde, što bi bilo 50 KM po dionici.
Odnosno 3,5 puta više od trenutne tržišne.
- Peacean
#294 Re: BH Telecom preuzima Telemach u BiH, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji - Šta donosi ova značajna akvizicija?
Možda je u cijenu uključen i transfer tehnologija i obuka za rad sa istim. A možda se neko i ugradio...
-
kakaljin
-
bob_1921
#296 Re: BH Telecom preuzima Telemach u BiH, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji - Šta donosi ova značajna akvizicija?
mislim da ce ovo biti kroz dionice uz neku sumu novcaCi-Nick wrote: ↑29/01/2025 09:34Telemach BiH ima prihod od 130 do 140 miliona KM, kapital od cca 90 miliona i dobit 10 do 15 miliona.Zvek wrote: ↑28/01/2025 21:12 Pisao sam već, telekom će uz pomoć strane banke dobiti kredit za kupovinu Telemacha u iznosu od 360 miliona KM. Dodatno, Telemach u miraz donosi cca 150 miliona KM kredita.
Ne vrijedi više od 150 miliona KM. Jer ako Telemach vrijedi 350 miliona onda BH Telekom vrijedi 3 milijarde, što bi bilo 50 KM po dionici.
Odnosno 3,5 puta više od trenutne tržišne.
- Benq
- Moderator
-
kakaljin
#298 Re: BH Telecom preuzima Telemach u BiH, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji - Šta donosi ova značajna akvizicija?
Sve avazovo treba uzeti sa rezervom, jer je Avaz odavno u ratu sa bhtlecomom.
Tako da sve cemo vidjeti najkasnije za 30 dana od predaje zahtjeva KC za preuzimanje telemacha.
- Benq
- Moderator
#299 Re: BH Telecom preuzima Telemach u BiH, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji - Šta donosi ova značajna akvizicija?
Na stranu to, postavljamo linkove koji imaju bilo kakve veze sa aktuelnom situacijom.
Moje licno misljenje ako dodje do ove akvizicije:
- Nema vise konkurencije, zavladat ce monopol, dakle nema vise izbora operatera.
- Mogu nam povecati cijene paketa koliko god zele jer su svjesni da nemamo vise izbora.
- Rokovi rjesavanja reklamacija ce biti u stilu "kad me vidis, vidio si me, jer izbora nemas"
- Telemach je do sada bio fleksibilan po pitanju benefita za obnove ugovora, to ce da nestane ako dodje do akvizicije i nema vise "hocu ovo, necu ono" sto je vecini korisnika bilo itekako korisno.
- Povlacenje EON box-ova u dogledno vrijeme, kao i EON aplikacije jer, koliko cujem, za Telecom se razvija posebna aplikacija koja bi zamijenila EON.
- Korisnicka podrska bi postala skoro pa neupotrebljiva jer vise nema konkurencije.
Kad kazem "nema konkurencije", tako i mislim, jer konkurencija nije Logosoft koji svoju uslugu pruza u dvije mahale, ja sam u centru Sarajeva i imam izbor samo Telemach i Telecom. Usluge putem satelitske antene i wifi tipa Mtel paketa me ne zanimaju.
- nivla
#300 Re: BH Telecom preuzima Telemach u BiH, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji - Šta donosi ova značajna akvizicija?
i naravno sve se to ne bi desilo da united media ima stabilno poslovanje i da prodajom telemaha ne zeli pokriti dugove koji dolaze na naplatu
znaci trebamo kriviti telekom sto nece biti konkurencije, a ne telemah cije gazde ulazu u obnovljive izvore energije i bas ih briga hoce li ih kupiti bhtelecom ili neko drugi, a ocito nece niko drugi jer ne zeli taj biznis, sjetimo se nekolicine malih kablovskih operatera koji su se prodali telemahu mnogo prije, uglavnom pred propadanje
znaci trebamo kriviti telekom sto nece biti konkurencije, a ne telemah cije gazde ulazu u obnovljive izvore energije i bas ih briga hoce li ih kupiti bhtelecom ili neko drugi, a ocito nece niko drugi jer ne zeli taj biznis, sjetimo se nekolicine malih kablovskih operatera koji su se prodali telemahu mnogo prije, uglavnom pred propadanje