Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Za sve koji vole ta divna stvorenja...

Moderator: anex

zikamu

#6176 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by zikamu »

denimb wrote: 02/11/2024 23:50 Kad cujem ovaj u americi fazon prema macki da se odnose sa mama, ili tata, tacno bi se roknuo...
Ja u Sarajevu kazem svom macoru:"Sad ce njemu TAJO dat' konzervu". Razumije kurva 😊 i odmah se pocne vrtit' oko mojih nogu i gurat' me glavom k'o bufalo 😂.
Dam mu konzervu i kazem: Hajde ruckajte sinovi moji..." (Obracam se u mnozini posto vrijedi za stotinu macaka 😊)
Ovo razumiju samo oni koji ih toliko puno vole.
Isto vazi i za vlasnike pasa.
MMM1977

#6177 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by MMM1977 »

Image
triple mama

#6178 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by triple mama »

Pomagajte. Macak se mokri po krevetu od sina. Kupila sprej, nista... nocas se pomokrio po njemu dok je spavao. Kastriran. Da li mu se sveti za nesto ili oznacaba teritoriju? Ocajna sam
liyf

#6179 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by liyf »

triple mama wrote: 25/11/2024 07:48 Pomagajte. Macak se mokri po krevetu od sina. Kupila sprej, nista... nocas se pomokrio po njemu dok je spavao. Kastriran. Da li mu se sveti za nesto ili oznacaba teritoriju? Ocajna sam
Sa koliko je mjeseci/godina kastriran?

edit: Može biti dosta stvari, stres, teritorija, kamen u bubregu, infekcija urinarnog trakta, itd itd. Najbolje da ga odvedete veterinaru pa nek on prvo isključi nešto zdravstveno pa je onda sve lakše
triple mama

#6180 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by triple mama »

liyf wrote: 25/11/2024 11:24
triple mama wrote: 25/11/2024 07:48 Pomagajte. Macak se mokri po krevetu od sina. Kupila sprej, nista... nocas se pomokrio po njemu dok je spavao. Kastriran. Da li mu se sveti za nesto ili oznacaba teritoriju? Ocajna sam

edit: Može biti dosta stvari, stres, teritorija, kamen u bubregu, infekcija urinarnog trakta, itd itd. Najbolje da ga odvedete veterinaru pa nek on prvo isključi nešto zdravstveno pa je onda sve lakše
On uredno kaki i piski u pijesak. Tu samo ponekad, recimo svaki par dana... kastriran prije 2 sedmuce. Prije 2mj prosao teske operacije nogu, ugradjene po 2 sipkice u obje, pio jake antibiotike... isto kao da se sveti sinu za nesto...ako bi oznacavao teritoriju zasto stalno samo tu od cijelog stana?
Hame_
Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!

#6181 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Hame_ »

Kupili ampulu =10,- KM i riješili problem buha, krpeljova i nametnika.

Čudi me to što u zimske dane drpa se od buha - mislim da krpeljova nema :?
liyf

#6182 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by liyf »

triple mama wrote: 25/11/2024 13:04
liyf wrote: 25/11/2024 11:24

On uredno kaki i piski u pijesak. Tu samo ponekad, recimo svaki par dana... kastriran prije 2 sedmuce. Prije 2mj prosao teske operacije nogu, ugradjene po 2 sipkice u obje, pio jake antibiotike... isto kao da se sveti sinu za nesto...ako bi oznacavao teritoriju zasto stalno samo tu od cijelog stana?
Ja bih ga prvo odveo veterinaru, pa neka oni daju svoje mišljenje. Često kastrirane mace imaju problema sa stolicom
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#6183 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Velkoski »

banalno pitanje: koliko često mijenjate pijesak?

to gdje popiša se mora dobro oprati sa nekim "enzymatic cleanerom", inače opet dođu da pišaju na isto mjesto kad tad
Chloe
Photo mod

#6184 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Chloe »

Kćerka mi je sinoć poslala fotku, prijer sedam dana dobila je crvenu flekicu na nadlaktici ( suha i svrbi ) da bi dobila još dvije juče na nogama. Fakat neugodno i izgledaju.

Slala sam kolegici doktorici fotku, i rekla je da je uzrokovano macom.

U apoteci je dobila mast Canesten ( jedina koju je mogla dobiti bez recepta, kolegica je dala upustvo za upotrebu).

Ima li neko iskustva s tim? Šta tačno od mački utječe da dođe do te pojave?

Napominjem, tamo nema svoju mačku, nego imaju one na (okolo) faksu koje hrani i igra se s njima. :)
liyf

#6185 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by liyf »

Chloe wrote: 28/11/2024 09:43 Kćerka mi je sinoć poslala fotku, prijer sedam dana dobila je crvenu flekicu na nadlaktici ( suha i svrbi ) da bi dobila još dvije juče na nogama. Fakat neugodno i izgledaju.

Slala sam kolegici doktorici fotku, i rekla je da je uzrokovano macom.

U apoteci je dobila mast Canesten ( jedina koju je mogla dobiti bez recepta, kolegica je dala upustvo za upotrebu).

Ima li neko iskustva s tim? Šta tačno od mački utječe da dođe do te pojave?

Napominjem, tamo nema svoju mačku, nego imaju one na (okolo) faksu koje hrani i igra se s njima. :)
vjv su mačke zaražene gljivicama pa od diranja te mačke dobije i ona
Chloe
Photo mod

#6186 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Chloe »

Hvala ... :-)
splinter

#6187 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by splinter »

Velkoski wrote: 27/11/2024 23:18 banalno pitanje: koliko često mijenjate pijesak?

to gdje popiša se mora dobro oprati sa nekim "enzymatic cleanerom", inače opet dođu da pišaju na isto mjesto kad tad
Najviše bih volio jednom godišnje, ali :D
Svake nedjelje predvečer, pranje i dezinfekcja toaleta i novi pijesak. U međuvremenu čiščenje i dosipanje pijeska.

@Chloe
Vjerovatno Microsporum canis, a te flekice su "ringworm". Neka uzme Rekonazol ili neki šampon sa istom djelatnom tvari može i drugog naziva i okupa se s tim, ne samo kosu nego cijelo tijelo. To bi u kombinaciji sa Canestenom trebalo riješiti problem. Ako se opet pojavi i vrati, onda neka vidi šta joj je sa imunim sistemom, kod odraslih zdravih osoba to bi se trebalo brzo riješiti.
Chloe
Photo mod

#6188 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Chloe »

splinter wrote: 29/11/2024 08:17
Velkoski wrote: 27/11/2024 23:18 banalno pitanje: koliko često mijenjate pijesak?

Najviše bih volio jednom godišnje, ali :D
Svake nedjelje predvečer, pranje i dezinfekcja toaleta i novi pijesak. U međuvremenu čiščenje i dosipanje pijeska.

@Chloe
Vjerovatno Microsporum canis, a te flekice su "ringworm". Neka uzme Rekonazol ili neki šampon sa istom djelatnom tvari može i drugog naziva i okupa se s tim, ne samo kosu nego cijelo tijelo. To bi u kombinaciji sa Canestenom trebalo riješiti problem. Ako se opet pojavi i vrati, onda neka vidi šta joj je sa imunim sistemom, kod odraslih zdravih osoba to bi se trebalo brzo riješiti.
Jutros je bila kod dermatologa, jer su izbile nove dvije, dobila je drugu mast, ako se za par dana ne povuku mora raditi l. nalaze.
Taman je krenulo u periodu ispita, nadam se da će bez terapije proći jer mi kažu da je baš teška, kao i da je ta gljivica poprilično "dosadna". :(
1Dante1

#6189 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by 1Dante1 »

Nakon sterilizacije koliko vremena da prodje da skinem okovrarnik? Plašim se da neće lizati ranu.

Nakon koliko da je pustim vani, jer je mix kućne i vanjske mace.

Čime oprati kauč gdje se popiskila?
splinter

#6190 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by splinter »

1Dante1 wrote: 02/12/2024 13:43 Nakon sterilizacije koliko vremena da prodje da skinem okovrarnik? Plašim se da neće lizati ranu.

Zavisi od reza. Ranu smije lizati ali ne i dirati i konce. Nekih par dana je to.
insaneinthebrain

#6191 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by insaneinthebrain »

ja sam prosle godine sterilisao svoje dvije macke. jedna je izdrzala tri dana da ne lize i izvadili su joj konce bez problema. druga od momenta kad se probudila iz narkoze je lizala. svaki dan lizala, stavljao joj okovratnik, skine ga ko od sale. ne da nista da joj se na glavu okaci. rana ne moze da zamladi od njenog lizanja. vezo joj zavoje oko stomaka, lijepio je trakama, kupio joj kaputic onaj sto ide uz tijelo. i to je skidala. jedva je izdrala da malo rana zamladi da je pustim vani i skinem joj sve. :run:
omega369

#6192 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by omega369 »

1Dante1 wrote: 02/12/2024 13:43 Nakon sterilizacije koliko vremena da prodje da skinem okovrarnik? Plašim se da neće lizati ranu.

Vala, tri mace sam sterilizirao i nijedna nije imala okovratnik i ni sa jednom nije bilo problema oko rane. Cak sta vise, ova jedna je vec sutradan bila u modu kao da nikakve operacije nije ni bilo. Macke se umiju dobro brinuti za sebe, ne sekiraj :wink:

I zaboravih napomenuti da su dvije bile 5 sati nakon operacije u dvoristu, malo grogi, ali prilicno ok. Vec sutradan, top. Standardna problematika, mazenje i hrana
1Dante1

#6193 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by 1Dante1 »

omega369 wrote: 07/12/2024 00:55 Macke se umiju dobro brinuti za sebe, ne sekiraj
Sa mackama sam cijeli zivot, no ovo je prva sterilisana. Naravno da se znaju brinuti, no isto tako reaguju na svaku promjenu na sebi.

Maca je bila 7 dana sa okovratnikom i bas sam analizirao sta radi kada sam je pustio. Toliko se lizala na mjestu rane nije, no kroz par sati sam primijetio da je koji put liznula i malo je skinula krasticu s rane, sto svakako nije u redu. Vec se poceo nadzirati dio koji nije zarastao i kada bi je pustio da se lize, moguce su komplikacije, posebno jer je to stomak, na tom dijelu lezi.

Moramo uzeti u obzir isto tako da je kombinacija kucne i vanjske mace, odnosno vise vanjske nego kucne.
omega369

#6194 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by omega369 »

Savjet brate, samo se opusti i pusti je. Nista njoj nece biti :wink:
1Dante1

#6195 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by 1Dante1 »

omega369 wrote: 07/12/2024 10:41 samo se opusti i pusti je
Nije bas tako. Hladnij je period, mokrij period, a evo ti primjer sta je sa par lizova uradila. Ranica je pustila krv, a da sam je pustio da se lize jos vise rana bi bila konstantno "mokra". Kako da zaraste?
Spoiler
Show
Image
omega369

#6196 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by omega369 »

To prije ima veze sa samim rezom, mozda nije dobro usiveno. Da to provjeris?
Ja sam svoje nakon 2 dana vodio na kontrolu, sve za 10. Ovoj jednoj maci je rana zarasla za 4 dana, drugoj za 10. Obje vani, hladno, lizanje... nista hvala Bogu
Messier

#6197 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Messier »

Meso bilo 2 godine u zamrzivacu.
Ima 10 kg raznog nekog

Smiju li macke to jesti?
Imam neke u blizini, pa reko da se pocaste

Ili da bacim?
insaneinthebrain

#6198 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Messier wrote: 27/01/2025 10:39 Meso bilo 2 godine u zamrzivacu.
Ima 10 kg raznog nekog

Smiju li macke to jesti?

Ili da bacim?
smiju, samo ga izrezi na komade da mogu pojesti
Messier

#6199 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Messier »

insaneinthebrain wrote: 27/01/2025 15:23
Ima 10 kg raznog nekog

Smiju li macke to jesti?

Ili da bacim?
Zvao i veterinarsku stanicu, kaze nemoj mljeveno meso, cevape i slicno, i neka mi je piletina cudno izgledala. To sam bacio, al to je manji dio.

Tako da cu te poslusati,
Hvala na odgovoru
insaneinthebrain

#6200 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Messier wrote: 27/01/2025 17:06
insaneinthebrain wrote: 27/01/2025 15:23
Ima 10 kg raznog nekog

Smiju li macke to jesti?

Ili da bacim?
Zvao i veterinarsku stanicu, kaze nemoj mljeveno meso, cevape i slicno, i neka mi je piletina cudno izgledala. To sam bacio, al to je manji dio.

Tako da cu te poslusati,
Hvala na odgovoru
ma ja, samo da nije zacinjeno sta. a ovo obicno meso mogu jesti. samo nemoj sve odjednom im dati. ne mogu pojesti. vadi pomalo i daji im
Post Reply