Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
zona072

#23526 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by zona072 »

elcaliente wrote: 26/01/2025 18:08
zona072 wrote: 26/01/2025 18:07 Ja sam novi u Njemackoj. Radim kvalifikovan posao ali na ovoj NK Zapadi Balkan vizi (paragraf 19c), ali kada sam dogovorio jednu platu s gazdom i kad su oni poslali moje papire u BA (Bundesagentur für Arbeit) dobili su odgovor da za tu poziciju moraju podici platu inace firma nece dobiti saglasnost od BA za mene kao stranog radnika. Da li moja situacija, mjenja cinjenicu da nase kvalifikovane radnike njemacka birokratija gleda kao NK radnike ?
Gledaju te onako kako si dobio ulaznu vizu, po tome broje.
Da, jasno.
Samo ja ne razumijem sta tacno na moj zivot utice glediste njemacke birokratije ?
elcaliente

#23527 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

Ozimician wrote: 26/01/2025 18:09
elcaliente wrote: 26/01/2025 18:03
Ozimician wrote: 26/01/2025 17:51

Eto na ovoj stranici smo raspravljali da Njemci i nase kvalifikovane radnike sistemski tretiraju kao NK radnike, iako ljudi mozda imaju i fakultet zavrsen.

Meni je najveci nonsens sto oni traze "strane kvalifikovane radnike" a uopste ne priznaju strane kvalifikacije, nego moras obavljati nostrifikaciju i doskolovavanje u Njemackoj da bi te tretirali kao takvog. To se vecini vise ne isplati, posebno za pocetne plate koje se nude. Ponudili su Chancenkarte i prijavilo im se do sad 2000 ljudi i prijave su skroz stale, vise niko ne zeli da uzme to i ovi koji su uzeli kazu da su pozalili. Puni forumi takvih sto se zale na to.

Oni imaju zapravo najveci problem sami sa sobom, migranti su samo laka nezasticena meta za preusmjeravanje bijesa naroda.
Sve je to samo reakcija na mnoge kvalifikovane radnike koji su dolazili na posao pa nemaju pojma o materiji.
I sam znas kako se u BiH diplome mogu nabaviti.
Privatni fakulteti iz BIH su na Anabinu H+/- , samo drzavni su H+

Vanredne diplome medicinskih struka se ne mogu uopste ni nostrificirati u Njemackoj, mora se ispocetka ici u skolu.
Za tehnicke fakultete moras odraditi seminare i weiterbildung da udjes u strukovnu komoru.

To da su dolazili na posao a nisu imali pojma o materiji okaci macku o rep, Svabo svakako ne voli da ima Auslender iznad njega, pa nece imati problem da zbog nesavrsenog njemackog za nekoga kazu da "nema pojma o materiji", jer se oko nekon strucnog izraza pogresno izrazio - been there, seen that.

Samo onda im lijepo na engleskom kazem izraz i napomenem: kako to da ne znate sta to znaci, znate li vi ijedan strani jezik, cak ni engleskim ne baratate? Ucite li ista u tim vasim skolama?
Ne radi se samo on nasim ljudima, iz raznih drzava su ljud dolazili.
Uostalom Njemci imaju ono sto zele u svojo zemlji oni postavljaju pravila ako oni misle da je uredu.
Iako imam duplo drzavljanstvo opet kazem da pravi Njemci imaju te neke svoje zahtjeve sto se tice mentaliteta pa neka i odluce.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#23528 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

elcaliente wrote: 26/01/2025 18:16

Uostalom Njemci imaju ono sto zele u svojo zemlji oni postavljaju pravila ako oni misle da je uredu.
Iako imam duplo drzavljanstvo opet kazem da pravi Njemci imaju te neke svoje zahtjeve sto se tice mentaliteta pa neka i odluce.
Vala su naprimali mrake nemoj nas farbat
Ozimician

#23529 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

elcaliente wrote: 26/01/2025 18:16 Ne radi se samo on nasim ljudima, iz raznih drzava su ljud dolazili.
To svakako i jeste poenta ovog mog pisanja.

Iskljucivo su Njemci odgovorni za ovo stanje u koje su doveli drzavu i niko drugi, tako da prebacivanje krivice na migrante nema nikakvog smisla.
I sve sto migranti koriste od drzave, koriste jer im je drzava to omogucila, ni manje ni vise.

Njemci ce svakako odluciti, ali da li ce odluka biti dobra ili losa, vidjet cemo, nisu bas poznati po donosenju dobrih odluka nazalost. Forum je za raspravu svakako.

:thumbup:
elcaliente

#23530 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

zona072 wrote: 26/01/2025 18:15
zona072 wrote: 26/01/2025 18:07 Ja sam novi u Njemackoj. Radim kvalifikovan posao ali na ovoj NK Zapadi Balkan vizi (paragraf 19c), ali kada sam dogovorio jednu platu s gazdom i kad su oni poslali moje papire u BA (Bundesagentur für Arbeit) dobili su odgovor da za tu poziciju moraju podici platu inace firma nece dobiti saglasnost od BA za mene kao stranog radnika. Da li moja situacija, mjenja cinjenicu da nase kvalifikovane radnike njemacka birokratija gleda kao NK radnike ?
Da, jasno.
Samo ja ne razumijem sta tacno na moj zivot utice glediste njemacke birokratije ?
Pa utjece mozda na produzetak vize, utice na politicku klimu u drzavi u koji si dosao da zivis vjerovatno do kraja zivota.
Najvise utice na nase ljude koji su imali nijet da u sljedece vrijeme emigriraju.
elcaliente

#23531 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

_BataZiv_0809 wrote: 26/01/2025 18:17
elcaliente wrote: 26/01/2025 18:16

Vala su naprimali mrake nemoj nas farbat
Ne farbam u podpunosti se slazem sa tobom da je Fr.Merkel napravila veleizdaju, bila je na kraju mandata nije imala dalekovidnost.
Rockefeller

#23532 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Rockefeller »

mi smo zlatni jbt
Ozimician

#23533 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Image

Ova stranka je naprimala sve migrante s koca i konpca i sad uz AfD najveci protivnici imigracije. How-yes-no.
elcaliente

#23534 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

Pradksalno je to sto se CDU pod Märzom tu postavlja kao spasioc onoga sto je njihova Kancelarka uradila.

A jos veci paradoks je to da i Trump i Putin podrzavaju AfD.
Biti ce veoma zanimljivo sljedecih par mjeseci.
stubrijez

#23535 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by stubrijez »

sehohari wrote: 26/01/2025 16:36
stubrijez wrote: 26/01/2025 16:08
sehohari wrote: 26/01/2025 15:21

Pa moj stari kada je došao radio je kao mehaničar, ali imao je manju platu od drugih jer nije imao "ausbildung".

Naravno da možeš raditi, možeš sada biti i profesor u školi sa par mjeseci preobuke, ali si uvijek donji glede statusa.
I..? Koliko je stari radio godina za manju platu?
Nije se dugo zadržao tu.
Zasto, kad svejedno nije mogo napredovat nigdje drugo bez ausbildunga.
stubrijez

#23536 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by stubrijez »

Da, jasno.
Ne utice uopste... radi i ne zamaraj se demagogijama na forumu. Mnogi bi ovde voljeli da nismo uopste ni dosli. Mi smo beznacajna imigrantska masa za Njemacku.
TAFKAP

#23537 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by TAFKAP »

Da, jasno.
Poslodavac ti je dao nižu platu od prosječne plate za taj posao.

Država tebe štiti od eksploatacije od strane poslodavaca,
Država štiti tržište od dumpinga i
Država štiti samu sebe od toga da joj se ne prikačiš na socijalni sistem.
Uz to, kao bonus: Kad dobiješ veću platu, samim tim i tvoj šef i ti uplaćujete visočije poreze i doprinose u socijalni sistem.
Ozimician

#23538 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Teoretski jako lijepo zvuci, malcice je drugacije u praksi.

Da je taj poslodavac htio da placa radnika po cijeni koja je kako-bog-zapovjeda, mogao je vjerovatno naci takvog i u Njemackoj, ali on je htio da ustedi pa je zaposlio stranca koji nema njemacku diplomu, da ga moze placati kao NK radnika.

Isto kao ova prica u FBiH o minimalnoj plati, u teoriji ce svi dobiti sad vece plate, a u praksi ce neki dobiti otkaze.

Mom kolegi je poslodavac u Njemackoj otvoreno rekao da nigdje ne pokazuje da ima diplomu, jer bi ga on onda morao placati skuplje. Eh sad ide ona prica, zasto je ovaj na to pristao, zasto ga nije prijavio, bla bla, kad si na vizi koja ti zavisi od posla, s jezikom nisi na ti, nemas pretjerano puno opcija osim da istrpis i trazis u medjuvremenu boljeg poslodavca i bolje uslove. Zapravo uslove rada najvise diktira trenutna ekonomska realnost, evo kod kalijentea su poceli maltretirati i IT-evce koji tu godinama rade.
Last edited by Ozimician on 26/01/2025 19:45, edited 1 time in total.
TAFKAP

#23539 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by TAFKAP »

elcaliente wrote: 26/01/2025 18:28 Pradksalno je to sto se CDU pod Märzom tu postavlja kao spasioc onoga sto je njihova Kancelarka uradila.

A jos veci paradoks je to da i Trump i Putin podrzavaju AfD.
Biti ce veoma zanimljivo sljedecih par mjeseci.
Podržavaju svakoga ko uspije da oslabi Evropsku Uniju.
TAFKAP

#23540 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by TAFKAP »

Ozimician wrote: 26/01/2025 19:43 Teoretski jako lijepo zvuci, malcice je drugacije u praksi.

Da je taj poslodavac htio da placa radnika po cijeni koja je kako-bog-zapovjeda, mogao je vjerovatno naci takvog i u Njemackoj, ali on je htio da ustedi pa je zaposlio stranca koji nema njemacku diplomu, da ga moze placati kao NK radnika.

Isto kao ova prica u FBiH o minimalnoj plati, u teoriji ce svi dobiti sad vece plate, a u praksi ce neki dobiti otkaze.

Mom kolegi je poslodavac u Njemackoj otvoreno rekao da nigdje ne pokazuje da ima diplomu, jer bi ga on onda morao placati skuplje. Eh sad ide ona prica, zasto je ovaj na to pristao, zasto ga nije prijavio, bla bla, kad si na vizi koja ti zavisi od posla, s jezikom nisi na ti, nemas pretjerano puno opcija osim da istrpis i trazis u medjuvremenu boljeg poslodavca i bolje uslove. Zapravo uslove rada najvise diktira trenutna ekonomska realnost, evo kod kalijentea su poceli maltretirati i IT-evce koji tu godinama rade.
Sve je to tačno što si naveo. To što naši misle da su zajebali sistem zato što će radit za manju platu... To je do njih.

Zato je država tu, da zaštiti radnika.

Meni je žena bila sredinom 2000 u istoj situaciji kad je završila faks. Tad se imalo fore godinu dana naći posao u smjeru, u kojem si diplomirao. Našla poslodavaca, on joj ponudio platu, ona, kao ovaj iznad, sva sretna da je našla posao. Pošalje papire u ARGE, ovi nakon dvije, tri nedjelje odbijenicu: plata 1000€ manja od prosječne plate... Ide razgovor s poslodavcom, oni se prave budale, kao nisu znali kolike su prosječne plate, slijedi novi ugovor, sa odgovarajućom platom, ide radna dozvola i radna viza...
stubrijez

#23541 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by stubrijez »

TAFKAP wrote: 26/01/2025 19:57
Ozimician wrote: 26/01/2025 19:43 Teoretski jako lijepo zvuci, malcice je drugacije u praksi.

Sve je to tačno što si naveo. To što naši misle da su zajebali sistem zato što će radit za manju platu... To je do njih.

Zato je država tu, da zaštiti radnika.

Meni je žena bila sredinom 2000 u istoj situaciji kad je završila faks. Tad se imalo fore godinu dana naći posao u smjeru, u kojem si diplomirao. Našla poslodavaca, on joj ponudio platu, ona, kao ovaj iznad, sva sretna da je našla posao. Pošalje papire u ARGE, ovi nakon dvije, tri nedjelje odbijenicu: plata 1000€ manja od prosječne plate... Ide razgovor s poslodavcom, oni se prave budale, kao nisu znali kolike su prosječne plate, slijedi novi ugovor, sa odgovarajućom platom, ide radna dozvola i radna viza...
Jel pricas o zavrsenom faksu u BiH pa nostrifikovanom u DE, zavrsenom u BiH nenostrifikovanom ili zavrsenom u DE?
TAFKAP

#23542 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by TAFKAP »

Moja žena je (tada još bila) drzavljanka BiH, došla je kao strani državljanin da studira u DE i fakultet je završila u DE. Tada je po završetku fakulteta postojala mogućnost dobijanja radne dozvole i radne vize, ako se u toku od 6 mjeseci (kasnije produženo na 12) nađe posao u smjeru, u kojem se diplomira. Viza je bila početkom bila ograničena na godinu dana, onda ponovo provjera jel sve po PSu, onda na dvije, nakon toga neograničena, onda išao Niederlassungserlaubnis,...
Last edited by TAFKAP on 26/01/2025 21:57, edited 1 time in total.
Ozimician

#23543 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

TAFKAP wrote: 26/01/2025 21:54 Moja žena je (tada još bila) drzavljanka BiH, došla je kao strani državljanin da studira u DE i fakultet je završila u DE. Tada je po završetku fakulteta postojala mogućnost dobijanja radne dozvole i radne vize, ako se u toku od 6 mjeseci (kasnije produženo na 12) nađe posao u smjeru, u kojem se diplomira.
To je totalno drugi svemir od ovog sto mi pricamo.

Mi pricamo o ljudima koji su stekli kvalifikacije izvan DE.
TAFKAP

#23544 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by TAFKAP »

Opet je pristup tržištu rada za kvalifikovani kadar isti.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#23545 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

Ozimician wrote: 26/01/2025 21:55
TAFKAP wrote: 26/01/2025 21:54 Moja žena je (tada još bila) drzavljanka BiH, došla je kao strani državljanin da studira u DE i fakultet je završila u DE. Tada je po završetku fakulteta postojala mogućnost dobijanja radne dozvole i radne vize, ako se u toku od 6 mjeseci (kasnije produženo na 12) nađe posao u smjeru, u kojem se diplomira.
To je totalno drugi svemir od ovog sto mi pricamo.

Mi pricamo o ljudima koji su stekli kvalifikacije izvan DE.
Bukvalno
Ozimician

#23546 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

TAFKAP wrote: 26/01/2025 22:00 Opet je pristup tržištu rada za kvalifikovani kadar isti.
Kako mislis isti, evo ispisali smo 2 stranice da nije isti.
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#23547 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by izvrsni direktor »

Ozimician wrote: 26/01/2025 18:09
Vanredne diplome medicinskih struka se ne mogu uopste ni nostrificirati u Njemackoj, mora se ispocetka ici u skolu.
Ozimician wrote: 26/01/2025 19:43 Mom kolegi je poslodavac u Njemackoj otvoreno rekao da nigdje ne pokazuje da ima diplomu, jer bi ga on onda morao placati skuplje.
:D joj
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#23548 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Truba »

Ozimician wrote: 26/01/2025 18:25 Image

Ova stranka je naprimala sve migrante s koca i konpca i sad uz AfD najveci protivnici imigracije. How-yes-no.
s pogrešnopg puta je bolje sići na pola nego ustrajavati do kraja

ljudi mogu pogrijesiti i shvatiti pogrešku

možda su zaista mislili da dolaze studenti medicine i strojarstva
stubrijez

#23549 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by stubrijez »

Tako je, mada covjek je gore naveo i slucaj sa nasom diplomom. Pravila su tu da se ne postuju i tumace kako kome odgovara. Kao zaposlenik sa poslodavcem dogovaras platu... i kasnije trazis povisicu naravno. To sto drzava ordedjuje i kako koga vodi i koliko je prosjecna plata za tvoj nivo obrazovanja nije toliko vazno. Tako je svugdje, nema to veze sa drzavom u kojoj si...
Ozimician

#23550 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Truba wrote: 26/01/2025 22:08 s pogrešnopg puta je bolje sići na pola nego ustrajavati do kraja

ljudi mogu pogrijesiti i shvatiti pogrešku

možda su zaista mislili da dolaze studenti medicine i strojarstva
Problem je sto im je tajming totalno neuskladjen.

Kad je trebalo da se donese odluka (prije 10 god.) - Angela je govorila "Willkommen!"
Sad kad je to vec zavrsena stvar, kad su ti ljudi vec dobili njemacka drzavljanstva, djeca zavrsila skole... sad kao nesto zelimo da mijenjamo po tom pitanju... kad je migracija prakticno stala u odnosu na zadnjih 10 god. (izuzevsi 2020 i koronu)... ponovo migranti u centru paznje.

Nece da moze.

Jednostavo treba neka meta da se optuzi za losu ekonomsku politiku, migranti su najlaksi za to - nemaju politicku moc.
Post Reply