Dasi wrote: ↑26/01/2025 16:26
Pandakonda wrote: ↑26/01/2025 16:13
Kako izvlace iz drzave kada placaju radnike, racune, rente itd. od kojih se drzava svakako ugradi kroz milijardu poreza a radnici svakako svoje plate trose ovdje ? Zasto se drzava ima pravo ugrađivati u nesto sto je transakcija između mene i biznisa a nismo nista dobili od drzave ?
jaka =/= velika drzava, vakat je vise naucit.
Po toj logici se drzava ne bi trebala mijesati nikome u biznis. Ne bi trebala uzimati porez nikome, sta ima drzava sa mojim biznisom jer nisam dobio nista od nje.
Svugdje ima porez na dividendu samo kod nas nema, eto kako izvlace kesovinu.
Ma ja, osim poreza na dobit od 10% i poreza na dividendu 0% trebalo bi im jos obezbijediti besplatne radnike, besplatne prostorije i sestre i zene im dati samo da uloze ovde neki novac koji kasnije uvecaju za 10× i izvuku u svoje drzave kao svjez kapital.
Svaka drzava uzima dio novca koji ode iz ruke u ruku, bilo to usluga, trgovina, poklon... u suprotnom se to zove rad na crno na koji svi kukamo u BiH.
jaka =/= velika drzava, vakat je vise naucit.
???
Bingo
Drzavu treba zanimati samo ono cega je ona osnivac i ono gdje ima svoj kapital, ostalo prepustiti trzistu i intervenisati samo u slucaju monopola i krsenja prava potrosaca jer samo to daje najbolji rezultat za krajnje korisnike, odnosno narod. Porez se naravno mora uzimati, pitanje je samo koliko je optimalno a koliko je previse i sta tacno oporezujes. Nepostojanje poreza na dividendu i mali porez na dobit je mjera sa kojom zelis privuci investitore da dođu i otvaraju firme da bi nasi ljudi tu radili, jer sta mene kao radnika boli briga koliko on para uzima ako ja imam posao i zadovoljan sam sa ponuđenim uslovima ? Hoces li ti radije 2 hiljade platu uz ove gore poreze ili ces mi sad rec da bi se bolje osjecao sa platom od 1000 ali da drzava od njega uzima porez preko dividende i povecanog poreza na profit ?

Malo morgen. A drugi je par cipela sto radi drugih visokih nameta kao sto su doprinosi, raznorazne lokalne takse, lokalni mafijasi, nestabilna politika situacija, sporo pravosuđe, letargicna vlast koja sama od sebe ne ide i ne ganja firme itd. nisi iskoristio puni potencijal ovoga i maltene "negiras" benefit manjeg poreza na ove gore stvari.
Ovo sto sam dole napisao je vise bio odgovor na ljude koji misle da je drzava jaka samo ako uzima puno poreza, sto naravno nije istina.
Nisi razumio sta sam htio reci, ti pricas kao da da je drzava vlasnik necega i onda tamo neka firma dođe izvana i samo uzme pare od drzave bez da ikome ostavi bilo sta.
Nije iznosenje para ako sam ja svojom voljom dao pare nekoj firmi koja je igrom slucaja strana i daje mi bolje uslove/proizvod/uslugu od neke domace. Znaci to je transakcija između mene i te firme, svoju platu koju sam zaradio imam pravo trosit kako zelim pa taman ih u vodu bacao u Kini. Tako da niko nije izvukao pare od drzave nego je neko ponudio uslugu meni kao individui koju sam ja kupio svojim izborom sa svojim parama. Ono o cemu ti govoris bi bila npr. eksploatacija ruda gdje bi dosla strana firma, sa stranom radnom snagom, i da im das porez 0% za to. E to bi bilo izvlacenje novca sto naravno ni u africkim kolonijama nema. Nije izvlacenje novca ako tvoje stanovnistvo tu radi i dobija pare sto onda logicno kroz jedno milijardu poreza vrati opet u pdv sistem (drzavu). I onaj najveci Rahman robovlasnik mora pare negdje potrositi