Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post Reply
dr_Evil

#5851 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by dr_Evil »

jeza u ledja wrote: 26/01/2025 13:38
:shock: :lol:

Prvi put cujem. Kakva je to glupost? :-)

PS: Ne kontam kakve veze clanak ima s tim.
Helem, kolega forumas BiBi napisao Ukraina, sto je Ukrajina na ukrajinskom, jer oni imaju ikavski dijalekt. Posto redovno na temi Ukrajina te napadnu ako napises Ukrajina, rekoh da mu napisem da nema potrebe za ikavicom i da nije bas neka fora, posto me vec optuzio da sam Putlerovac. Nego eto, i fina prilika da ukazemo na nepravdu i asimilaciju nasih ikavskih krajeva, dok sa ponosom pisemo UkraIna.

Ako moze Ukraina, onda moze i mliko, i hlib ;) ja sam svakako za!
JovicSA

#5852 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by JovicSA »

BiBi911 wrote: 26/01/2025 13:43
JovicSA wrote: 26/01/2025 13:39
SmokingMan wrote: 26/01/2025 13:36

Dijelom tačno, no investicija LIDL dijelom umanjuje značaj ovoj tvrdnji.
I ne treba da Izrael ulaže tamo gdje su Bošnjaci i ako bude bilo moguće spriječiti ulaganje u BiH. To je jedino ispravno.
Kakva je onda razlika izmedju tebe i pickoustog i ostalih cetnika.
Legitimno je pravo da neko smije i može rasuđivati šta su njegovi nacionalni interesi a šta nisu. Bošnjacima interes nije da Izrael investira u BiH, ne zato što mrzimo Jevreje ili imamo neke predrasude, već sve dok traje genocid u Palestini i dok se ne sprovede rješenje dvije države Izrael i Palestina to je legitimno pravo Bošnjaka. Da te podsjetim zvanična politika BiH je da je mirno rješenje dvije države (Izrael i Palestina) najbolje za sve. Ovdje nema ništa četničko ni pickousto kako ti kažeš.
BiBi911

#5853 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by BiBi911 »

dr_Evil wrote: 26/01/2025 13:46
jeza u ledja wrote: 26/01/2025 13:38
:shock: :lol:

Prvi put cujem. Kakva je to glupost? :-)

PS: Ne kontam kakve veze clanak ima s tim.
Helem, kolega forumas BiBi napisao Ukraina, sto je Ukrajina na ukrajinskom, jer oni imaju ikavski dijalekt. Posto redovno na temi Ukrajina te napadnu ako napises Ukrajina, rekoh da mu napisem da nema potrebe za ikavicom i da nije bas neka fora, posto me vec optuzio da sam Putlerovac. Nego eto, i fina prilika da ukazemo na nepravdu i asimilaciju nasih ikavskih krajeva, dok sa ponosom pisemo UkraIna.

Ako moze Ukraina, onda moze i mliko, i hlib ;) ja sam svakako za!
Ma engleska mi tastatura pa pise sta hoce i kako hoce. Ni tastaturi ni meni grammatikalisch Bodanskog mi nije jaca strana jbga. Ono gore iznad tastature iskoci kada napisem pola rijeci i to kliknem.
Dimu1927

#5854 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by Dimu1927 »

dr_Evil wrote: 26/01/2025 13:00
Dimu1927 wrote: 26/01/2025 12:47
saimidin wrote: 26/01/2025 11:40 Nebitno je potpuno tko je vlast u usa, izraelski lobi ima potpunu kontrolu nad politikom koja se tiče njih, a ovo konačno rješenje je valjda svima bilo jasno da im je cilj od početka

Kada riješe gazu, idu enklave po zapadnoj obali, dalje širenje u siriji, libanu...a doće na red i jordan, egipat...
mogu kako hoce al ne dokle hoce, raspadaju se oni lagano iznutra, eno nisu mogli pozar jedan da gase a ne nesto vise

mogu oni jos slati bombe i izigravati planetarnog policajca, dok npr kina nezaustavljivo raste, prije ili kasnije ce se to sve urusiti, a ja im iskreno zelim za svaku bombu sto su bacili na gazu da im padne ruska jedna
Mozes ti zeliti, ali oni su pokazali ko je sef svjetske politike i najveca vojna sila svijeta. Poravnali Gazu, Putina osjeca susramlje u njihovo ime, on za 10 godina rata u Ukrajini nije desetinu civila ubio, unistili Siriju da je vise nema, izrokali Iran i preCjednika roknuli, Liban, i citav arapski svijet okrenuli protiv semita Palestinaca. S druge strane pogledamo pod Ukrajina, Putler jos ne moze doci sebi u sta ga uvalise.

NI tvoje cukununuce nece dozivjeti da vidi pad Zapadnog carstva. A mi smo uvijek granica, ko god da pada mi najebemo.
nije bas sve tako bajno vise, kina ih realno moze ekonomski sjebati u buducnosti, a sto se tice ostalih unutrasnjih stvari sjebani su oni vec poprilicno i svakim danom je sve gore

pogotovo nakon 30-40-50 godina ispiranja mozga svijetu sa cnn istinom i filmovima, ko je zao ko je dobar, medjutim evo recimo jedan tiktok je ogolio mnoge stvari i otvorio oci ljudima

a jesu sila nema sta, ali samo na odvracanje, inace nijedan rat nisu dobili, evo poravnali su gazu hamas i dalje neporazen, poravnali afganistan radi jednog covjeka i nista... jedan dobar ozbiljan rat u buducnosti i pokazat ce se i njihova ranjivost
dr_Evil

#5855 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by dr_Evil »

BiBi911 wrote: 26/01/2025 13:51
Ma engleska mi tastatura pa pise sta hoce i kako hoce. Ni tastaturi ni meni grammatikalisch Bodanskog mi nije jaca strana jbga. Ono gore iznad tastature iskoci kada napisem pola rijeci i to kliknem.
Nije mi cilj da ispravljam gramatiku, definitivno ja nisam osoba pozvana za takvo sto, a niti je forum mjesto za takvo nesto. Nego eto vidim procese na forumu oko tog Ukraina. A ako nije bila namjera, onda halali sto sam reagovao.

Ako nista, imamo sada koju ruku vise da vratimo ikavicu u nas jezik :)
dr_Evil

#5856 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by dr_Evil »

Dimu1927 wrote: 26/01/2025 13:53
nije bas sve tako bajno vise, kina ih realno moze ekonomski sjebati u buducnosti, a sto se tice ostalih unutrasnjih stvari sjebani su oni vec poprilicno i svakim danom je sve gore

pogotovo nakon 30-40-50 godina ispiranja mozga svijetu sa cnn istinom i filmovima, ko je zao ko je dobar, medjutim evo recimo jedan tiktok je ogolio mnoge stvari i otvorio oci ljudima

a jesu sila nema sta, ali samo na odvracanje, inace nijedan rat nisu dobili, evo poravnali su gazu hamas i dalje neporazen, poravnali afganistan radi jednog covjeka i nista... jedan dobar ozbiljan rat u buducnosti i pokazat ce se i njihova ranjivost
Gledaj, sve na stranu ali gerilu ne mozes pobijediti. Gerila je iz naroda, i kad jedan padne 10 ih ustane. Imali smo vise gerila na nasim podrucjima i znamo kako to ide. A moje misljenje o rukovodstvu Hamasa je u potpunosti negativno, s druge strane covjek koji uzme pusku jer mu je neko pobio familiju je nesto sasvim drugo..

Eh sad.. Zapad, kojem i mi pripadamo nasom odlukom, i uz koju ja stojim 100%, nece biti vojno unisten, nego kao i sva druga carstva kroz historiju inflacijom. Ali to je proces koji traje, Osmansko carstvo je tinjalo 200-300 godina do konacnog pada, a Zapad jos nije ni krenuo da pada.
Sefket007

#5857 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by Sefket007 »

USA je velika zemlja ali je do kraja kupljenja od cionistickih lobija i to ce im i doci na naplatu.

Sve vise ljudi jasno vidi ko su cionisti i sta rade i kako kotiste politicare u USA.

Paalestince mogu jedino sve pobiti nista drugo, mislim nije to njima problem sve su to veliki zlocinci i ljubitelji genocida...
BiBi911

#5858 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by BiBi911 »

JovicSA wrote: 26/01/2025 13:50
JovicSA wrote: 26/01/2025 13:39

I ne treba da Izrael ulaže tamo gdje su Bošnjaci i ako bude bilo moguće spriječiti ulaganje u BiH. To je jedino ispravno.
Legitimno je pravo da neko smije i može rasuđivati šta su njegovi nacionalni interesi a šta nisu. Bošnjacima interes nije da Izrael investira u BiH, ne zato što mrzimo Jevreje ili imamo neke predrasude, već sve dok traje genocid u Palestini i dok se ne sprovede rješenje dvije države Izrael i Palestina to je legitimno pravo Bošnjaka. Da te podsjetim zvanična politika BiH je da je mirno rješenje dvije države (Izrael i Palestina) najbolje za sve. Ovdje nema ništa četničko ni pickousto kako ti kažeš.
Svega ti kake veze ima genocid nad palestincima sa ulaganjem. Kako tebi svega ti nije u interesu da neko ulozi pare u tvoju drzavu i ekonomski te unaprijedi.

Nema nista u zvanicnoj politici ali ti bi da zabranis da ta firma ulozi Bosnu jer je Izraelska.

Samo je problem u tebi.

Kroz tu pricu da ne mrzis Jevreje umotas zabranu ulaganja firme koja je slucajno u vlasnistvu drzavljana Izraela.

Bil tako rekao za sa dok ubijaju hute, siluju pakistance, indijce, afganistance koji su im nezvanicno roblje.
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#5859 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by PreWiBa »

BiBi911 wrote: 26/01/2025 14:00
JovicSA wrote: 26/01/2025 13:50

Svega ti kake veze ima genocid nad palestincima sa ulaganjem. Kako tebi svega ti nije u interesu da neko ulozi pare u tvoju drzavu i ekonomski te unaprijedi.

Nema nista u zvanicnoj politici ali ti bi da zabranis da ta firma ulozi Bosnu jer je Izraelska.

Samo je problem u tebi.

Kroz tu pricu da ne mrzis Jevreje umotas zabranu ulaganja firme koja je slucajno u vlasnistvu drzavljana Izraela.

Bil tako rekao za sa dok ubijaju hute, siluju pakistance, indijce, afganistance koji su im nezvanicno roblje.
Reče lik koji je ovdje predlagao da ih se baca iz aviona :-)
jeza u ledja

#5860 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by jeza u ledja »

dr_Evil wrote: 26/01/2025 13:41
jeza u ledja wrote: 26/01/2025 13:29
Taj pojam “terorizma” je odavno postao besmislen, ali tvrditi da Hamas nije teroristicka organizacija je silovanje pameti.

Sto se tice IDF, ja mislim da je bolje da ih zovemo izvrsitelj genocida fasistickog rezima. Ne znam za tebe, ali meni je gore kada je zlocin pocinjen od zvanicne vlasti, ne od neke teroristicke grupe koja ne mora da odgovara svom narodu.
Bogam jez nasekirao si me sad. Ja ne znam jesam li tvoje postove na ovoj temi do sada uvijek pogresno citao, ali od sad pa nadalje i ubuduce cu da ih bolje studiram. Procitah da si napisao da je genocid nad Palestincima, a prije 2-3 dana si pisali o tome da ne postoji projekat nego da to naleti.

Iz toga citam jednu dozu nepristrasnosti u ovom sukobu :thumbup: :thumbup:
Lakse je napisati “genocid” nego “etnicko ciscenje” ili “ratni zlocin”. Ja olako koristim te pojmove, a i o tome sam pisao, mada mi je jasno da je genocid tesko dokazati. Rezultat je svakako isti. Mislim da postoji projekat tvrdolinijasa i freakova u Izraelu za takve stvari, a kad im se ukaze prilika oni je i “iskoriste”. Ne vidim kako se to kosi jedno s drugim.

Inace “nepristranost” na ovoj temi ti se svodi na podrsku cionistima i genocidu. Tako kazu. :oops:
jeza u ledja

#5861 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by jeza u ledja »

Dimu1927 wrote: 26/01/2025 13:53
dr_Evil wrote: 26/01/2025 13:00
Dimu1927 wrote: 26/01/2025 12:47

mogu kako hoce al ne dokle hoce, raspadaju se oni lagano iznutra, eno nisu mogli pozar jedan da gase a ne nesto vise

mogu oni jos slati bombe i izigravati planetarnog policajca, dok npr kina nezaustavljivo raste, prije ili kasnije ce se to sve urusiti, a ja im iskreno zelim za svaku bombu sto su bacili na gazu da im padne ruska jedna
Mozes ti zeliti, ali oni su pokazali ko je sef svjetske politike i najveca vojna sila svijeta. Poravnali Gazu, Putina osjeca susramlje u njihovo ime, on za 10 godina rata u Ukrajini nije desetinu civila ubio, unistili Siriju da je vise nema, izrokali Iran i preCjednika roknuli, Liban, i citav arapski svijet okrenuli protiv semita Palestinaca. S druge strane pogledamo pod Ukrajina, Putler jos ne moze doci sebi u sta ga uvalise.

NI tvoje cukununuce nece dozivjeti da vidi pad Zapadnog carstva. A mi smo uvijek granica, ko god da pada mi najebemo.

Kina nad evo 20 godina “sjebaje” ekonomijom al nesto im zapelo. :oops:
dr_Evil

#5862 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by dr_Evil »

jeza u ledja wrote: 26/01/2025 14:04
Lakse je napisati “genocid” nego “etnicko ciscenje” ili “ratni zlocin”. Ja olako koristim te pojmove, a i o tome sam pisao, mada mi je jasno da je genocid tesko dokazati. Rezultat je svakako isti. Mislim da postoji projekat tvrdolinijasa i freakova u Izraelu za takve stvari, a kad im se ukaze prilika oni je i “iskoriste”. Ne vidim kako se to kosi jedno s drugim.

Inace “nepristranost” na ovoj temi ti se svodi na podrsku cionistima i genocidu. Tako kazu. :oops:
To je krst koji moras da nosis ako ces u nepristrasnost ;)

Bio sam svasta, na raznim temama
jeza u ledja

#5863 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by jeza u ledja »

Sefket007 wrote: 26/01/2025 14:00 USA je velika zemlja ali je do kraja kupljenja od cionistickih lobija i to ce im i doci na naplatu.

Sve vise ljudi jasno vidi ko su cionisti i sta rade i kako kotiste politicare u USA.

Paalestince mogu jedino sve pobiti nista drugo, mislim nije to njima problem sve su to veliki zlocinci i ljubitelji genocida...
Govoris o zemlji koja je nastala na genocidu (SAD). Genocid se isplati, samo jos Palestincima izgleda niko nije javio. U stvari svi im drugi javljaju da imaju njihovu podrsku. Samo jos malo jos da izdrze u borbi protiv Izraela i eto ga.
U medjuvremenu Palestine sve manje .

Al zato raznorazni rezimi i militantne grupe imaju na cemu da ubiru bobe i odrzavaju sebe na vlasti.
Dimu1927

#5864 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by Dimu1927 »

jeza u ledja wrote: 26/01/2025 14:05
pogledaj na sta je licila kina prije 20 godina, dobro im je zapelo :D

a na sta amerika sad lici u odnosu na prije 20 godina...
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#5865 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by PreWiBa »

Čovjek je u pravu

Koga briga za javno mijenje, koje se btw. uopće nije puno promjenilo.
Kakva promjena javnog mišljenja, u svim evropskim zemljama desnica raste li raste.
dr_Evil

#5866 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by dr_Evil »

Dimu1927 wrote: 26/01/2025 14:12

Uspon Kine nije slucajan, mislim da je Marks govorio da je potrebno 70 godina kontinuiteta komunizmu da razvije zemlju. S druge strane kinezi su najveci kapitalisti koje poznajem. Niko Kini ne moze oduzeti napredak, imaju 3 puta vise autoputa od jedne EU, i to kakvog! Ali kad Kina uvede sankcije SAD-u, niko se i ne okrene. Kad SAD uvede Kini to je udar na ekonomiju svijeta. Sto ce reci da se jos uvijek zna ko je gazda, ali da, Kinezi su jedina sila koja moze preteci SAD, po trenutnom razvoju!

Ja sam jedan od onih koji misli da je potreban multipolarni svijet, i naravno ukidanje veta ;)
SmokingMan

#5867 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by SmokingMan »

Mutipolarni svijet u službi balansiranog tržišta i geopolitike, globalno neće smanjiti zaduženja država, iako promiče međusobnu saradju po pitanju mnogih projekata za brži napredak civilizacije kao kolektiva na mnogim poljima, ali ipak i dalje sa ograničenjima koja se nameću putem teorijskih društvenih praksi.
JovicSA

#5868 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by JovicSA »

BiBi911 wrote: 26/01/2025 14:00Svega ti kake veze ima genocid nad palestincima sa ulaganjem. Kako tebi svega ti nije u interesu da neko ulozi pare u tvoju drzavu i ekonomski te unaprijedi.

Samo je problem u tebi.
Ulaganje iz inostranstva općenito je dobra stvar ali ne i ulaganje bez odgovornosti i moralnih principa. Dakle dok traje genocid u Palestini smatram da je legitimno reći ne želimo i da ako je moguće svim legalnim sredstvima to spriječiti. Tu nema ništa protivzakonito ni loše.
BiBi911 wrote: 26/01/2025 14:00Kroz tu pricu da ne mrzis Jevreje umotas zabranu ulaganja firme koja je slucajno u vlasnistvu drzavljana Izraela.

Mislim da sam bio jasan pa evo ponovit ću ti i boldirati. Dok traje genocid u Gazi i dok se ne nađe rješenje na tragu "dvije države" smatram da je to moralna i svaka drugo obaveza odbiti investicije iz Izraela.
Timscho

#5869 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by Timscho »

eeeeee da su Palestinci svoju budućnost uvijek pomirljivo prepuštali u ruke drugima i uplašeno poslušali svaki neprijateljski prijedlog, ne bi ih nikako bilo više. Kakvo iseljavanje, kakav Trump... 15 mjeseci ih bombarduju i ne mogu da ih unište, ljudi imaju cilj i bore se. Nemaju straha, ne posustaju već generacijama. Netanjahu je pokušao sad da ih slomije i nije uspio. U izraelskim medijima se zbog iskustva sa Gazom sad jasno uočava razočarenje i pesimizam.
Hoće li Trump poslati vojsku da pohvata 2 mil. ljudi i prebaci ih nasilno u Egipat? Može probati prisiliti Sisija i Abdulaha na kooperaciju, ali onda ni jedan neće dugo ostati na vlasti od svog naroda. Glavni donatori Palestincima su EU i Arapska liga, a oni neće ukinuti pomoć da bi ih prisilili na raseljavanje. Američko učešće iznosi nekih 10%. Dok imaju ovu pomoć i vojnu podršku Irana palestinski otpor neće biti ugušen. Ljudi neće nikuda da idu, neće da se povinuju, bore se, svjesno se žrtvuju za svoj cilj, za pravdu koja im je decenijama uskraćena i to svi moraju prihvatiti. I Trump će to prihvatiti.
Sanjarko

#5870 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by Sanjarko »

sehohari wrote: 26/01/2025 14:15 Čovjek je u pravu

Koga briga za javno mijenje, koje se btw. uopće nije puno promjenilo.
Kakva promjena javnog mišljenja, u svim evropskim zemljama desnica raste li raste.
Zaratit ce se s Muslimanima, svim osobama Muslimanskog porijekla i Muslimanima bez obzira na naciju ili narodnost itd. Demonizacija Muslimana uspjela i sad su Muslimani na tapeti kao i Islam.

Do sada je se ratovalo prikriveno protiv istih uz demonizaciju, samo pitanje vremena kada ce u otvoren sukob uci s istima ili ce i dalje da prikriveni rat da se vodi dok se neodluci uci u konacan obracun.

U tom sukobu ce stradati i mnogi drugi koji nisu Muslimani od ljevicara svih vrsta pa nadalje do invalida i mentalnih bolesnika.

Ko da ne znate historiju i sta je se radilo za vrijeme mnogih zlih ljudi od raznih Eugenicara pa do Supremacista svih vrsta sirom svijeta od raznih doba od Rimske Imperije pa do danasnjeg vakta i Americke imperije ali ja bi prije rekao Anglo imperije uz priljepke.

PS. Demonizacija=Dehumanizacija.
jeza u ledja

#5871 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by jeza u ledja »

Prije 20 godina Amerika je bila ubjedljivo najjaca ekonomija. Danas je ubjedljivo najjaca ekonomija. Kina je napredovala kao i mnoge druge zemlje u simbiozi sa Amerikom.
Predvidjalo se da ce ekonomija Kine prestici Ameriku do kraja decenije, medjutim desilo se obratno.

Ili ti nisi upucen u ono sto se desavalo u Kini zadnjih 5 godina?
jeza u ledja

#5872 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by jeza u ledja »

Timscho wrote: 26/01/2025 14:29 eeeeee da su Palestinci svoju budućnost uvijek pomirljivo prepuštali u ruke drugima i uplašeno poslušali svaki neprijateljski prijedlog, ne bi ih nikako bilo više. Kakvo iseljavanje, kakav Trump... 15 mjeseci ih bombarduju i ne mogu da ih unište, ljudi imaju cilj i bore se. Nemaju straha, ne posustaju već generacijama. Netanjahu je pokušao sad da ih slomije i nije uspio. U izraelskim medijima se zbog iskustva sa Gazom sad jasno uočava razočarenje i pesimizam.
Hoće li Trump poslati vojsku da pohvata 2 mil. ljudi i prebaci ih nasilno u Egipat? Može probati prisiliti Sisija i Abdulaha na kooperaciju, ali onda ni jedan neće dugo ostati na vlasti od svog naroda. Glavni donatori Palestincima su EU i Arapska liga, a oni neće ukinuti pomoć da bi ih prisilili na raseljavanje. Američko učešće iznosi nekih 10%. Dok imaju ovu pomoć i vojnu podršku Irana palestinski otpor neće biti ugušen. Ljudi neće nikuda da idu, neće da se povinuju, bore se, svjesno se žrtvuju za svoj cilj, za pravdu koja im je decenijama uskraćena i to svi moraju prihvatiti. I Trump će to prihvatiti.
90% gradjana Gaze je raseljeno. Izraelci su ih istjerivali sa jednog kraja na drugi, pa u treci, sve u roku 15 mjeseci. Naravno da ih mogu istjerati, glat, samo da se Egipat i ostali sa tim sloze.

Cuj dok imaju podrsku iz Irana :lol:
jeza u ledja

#5873 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by jeza u ledja »

dr_Evil wrote: 26/01/2025 14:18

Uspon Kine nije slucajan, mislim da je Marks govorio da je potrebno 70 godina kontinuiteta komunizmu da razvije zemlju. S druge strane kinezi su najveci kapitalisti koje poznajem. Niko Kini ne moze oduzeti napredak, imaju 3 puta vise autoputa od jedne EU, i to kakvog! Ali kad Kina uvede sankcije SAD-u, niko se i ne okrene. Kad SAD uvede Kini to je udar na ekonomiju svijeta. Sto ce reci da se jos uvijek zna ko je gazda, ali da, Kinezi su jedina sila koja moze preteci SAD, po trenutnom razvoju!

Ja sam jedan od onih koji misli da je potreban multipolarni svijet, i naravno ukidanje veta ;)
Ekononski rast Kine je znantno usporen od Covida pa nadalje. Demografija ih je najzad pukla u celo.
Ona sema pravljenja stanova za duhove ih je dobro potukla. Ta tvoja komunisticka utopija ima gore penziono za svoje stanovnistvo nego Amerika. Ljudi ulagali u nekretnine kao neku vrstu investicije, ali u te stanove nema vise ko da useli.
Radno stanovnistvo, obicno samo 1 dijete, danas mora da brine za roditelje plus da pravi djecu, a investicije u kurcu.
Prije 10 godina se pricalo Kina je buducnost.
Malo je reci da ta prica pukla ko balon.

(Btw ista je prica bila sa Japanom 80-ih, i onda je nastupio krah. Opet demografija igra ulogu, kao i nepostojeca imigracija.)

Btw Kina ima pravo veta.

No hajd da se vratimo na temu.
alijagoro

#5874 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by alijagoro »

Point. wrote: 26/01/2025 10:47
alijagoro wrote: 26/01/2025 10:32
geoxx wrote: 26/01/2025 10:22 Gdje su i sta rade muslimani Michigana? :lol: :lol:
Gdje su i sta rade muslimani koji su glasali za bidena,jer je on dobar za muslimane a posebno Palestince :D
Ti fakat od drveta ne vidiš cijelu šumu. Trump hoće da raseli palestince iz Gaze po Jordanu i Egiptu a ti i dalje trubiš o Bidenu. Neshvatljivo.
Pa biden je uradio onaj tezi dio posla,genocid
Post Reply