dr_Evil wrote: ↑26/01/2025 14:18
Dimu1927 wrote: ↑26/01/2025 14:12
jeza u ledja wrote: ↑26/01/2025 14:05
Kina nad evo 20 godina “sjebaje” ekonomijom al nesto im zapelo.
pogledaj na sta je licila kina prije 20 godina, dobro im je zapelo
a na sta amerika sad lici u odnosu na prije 20 godina...
Uspon Kine nije slucajan, mislim da je Marks govorio da je potrebno 70 godina kontinuiteta komunizmu da razvije zemlju. S druge strane kinezi su najveci kapitalisti koje poznajem. Niko Kini ne moze oduzeti napredak, imaju 3 puta vise autoputa od jedne EU, i to kakvog! Ali kad Kina uvede sankcije SAD-u, niko se i ne okrene. Kad SAD uvede Kini to je udar na ekonomiju svijeta. Sto ce reci da se jos uvijek zna ko je gazda, ali da, Kinezi su jedina sila koja moze preteci SAD, po trenutnom razvoju!
Ja sam jedan od onih koji misli da je potreban multipolarni svijet, i naravno ukidanje veta
Ekononski rast Kine je znantno usporen od Covida pa nadalje. Demografija ih je najzad pukla u celo.
Ona sema pravljenja stanova za duhove ih je dobro potukla. Ta tvoja komunisticka utopija ima gore penziono za svoje stanovnistvo nego Amerika. Ljudi ulagali u nekretnine kao neku vrstu investicije, ali u te stanove nema vise ko da useli.
Radno stanovnistvo, obicno samo 1 dijete, danas mora da brine za roditelje plus da pravi djecu, a investicije u kurcu.
Prije 10 godina se pricalo Kina je buducnost.
Malo je reci da ta prica pukla ko balon.
(Btw ista je prica bila sa Japanom 80-ih, i onda je nastupio krah. Opet demografija igra ulogu, kao i nepostojeca imigracija.)
Btw Kina ima pravo veta.
No hajd da se vratimo na temu.