Ja ti nisam woke, i govorio sam da sam mozda interseks ili imam neki hormonalni poremecaj ili sam ga imao zbog bolesne jetre to jest kad je bila bolesna da je se nesto poremetilo, i slazem se s tim da treba da ljudi svoju intimu drze u svoja cetri zida itd.dragma wrote: ↑26/01/2025 04:00Po zvanju i zanimanju sam ekonomista tako da ne mogu potvrditi niti osporiti gore navedeno. Referisat ću se samo na boldirano.Laplace wrote: ↑25/01/2025 21:00... i oduvijek je bilo tako, samo se stvari nisu zvale pravim imenima. Homoseksualnost kod ljudi (i životinja) je oduvijek prisutna.Sanjarko wrote: ↑22/01/2025 23:09 Ne znate da imaju mnoge zene i muskarci hormone i hromosome/gene koji ih cine drugacijim od tih ustaljenih spolova, dva spola, primjerice interseks imaju dodatno ili zenski ili muski gen zavisno od spola, a neke osobe imaju povisene ili smanjene muske ili zenske hormone, testosteron i sl, pa zbog toga operacije i sl.
Ima cak i hermafrodita, istina malo njih bas ima ali interseksa i osoba sa hormoninima jednog ili drugog spola ima pravo puno. Tako je i s homoseksualcima bilo muskim ili zenskim i sa biseksualcima, zadnji navedeni su preferencije u ljubavi i seksu.
Ima citava nauka oko toga od seksologije pa do endrokrinologije. Onda imamo monogamiste, poligamiste i poliamorije itd.
Jednostavno je to tako. Posljedice promjene svijesti ljudi jer se o tome prica itd, isto kao i s mentalnim bolestima i poremecajima. A ima i do toga da su ljudi zagadzeni homonima itd preko hrane koju uzimaju pa imamo povisen broj ovoga svega.
Kao sto imamo rast djece i osoba s autizmom itd. Zbog cega sve to ne znamo jos. Vjerovatno vise faktora u igri. Genetika, hormoni, zagadzenja razna od zagadzenja obicnih da se tako izrazim do najgoreg zagadzenja vrseno preko ratova jer ratovi zagadzuju vise nego sve ostalo.
Kad krene lov na ljude prvo na LGBTI, pa na bolesne i nemocne, pa cak i na stara lica, penzionere, pa u zadnjem stadiju na manjine ili slabije razvijene narode ili kroz vjerske ratove i sl, nemojte reci da niste bili upozoreni.
Isti modus operandi su imali Nacisti i Fasisti i mnogi drugi koji su zagovarali jednoumlje i sl pojave.
Pa kad pukne i krene lov i ratovi i sukobi, neka vam ovaj upis bude opomena kao i Historija i sta je se dogadzalo tokom nje.
Ali LGBTI i ostali navedeni prethodno sve do starih, bolesnih i nemocnih su krivi, da ne mogu biti krivlji.
Što se tiče autizma, dosta je tu posljedica sve preciznije dijagnostike i veliko pitanje je da li uopšte postoji povećanje broja djece u spektru ili se sad takvi bolje prepoznaju (svašta je ranije prolazilo "ispod radara" a još više podvođeno pod "opsjednutost".
Neko sa XY setom hromozoma ne mora biti muško, mora se tu još nekoliko faktora posložiti. Isto tako ni osoba sa XX setom hromozoma ne mora biti žensko. Uglavnom se spol poklapa sa XY i XX, ali jedan od milion (ili koji već odnos) može odstupati.
To kaže nauka, a ono što kaže polusenilni političar je običnom puku lakše i za razumjeti i za prihvatiti, a i godi egu.
Poučen iskustvom znam i ponavljam da se svaka diskusija sa pristalicama woke ideje uglavnom završava na ovaj i sličan način.
Iako se slažem da woke kultura ima negativan uticaj na primitivno stanje ljudi koji su inace homofobi, transfobi i slično, i same woke pristalice cesto pokazuju tendenciju potiskivanja suprotnih mišljenja i intelektualnih razlicitosti što kod pojedinaca potiče razočarenje i tjera ih prema konzervativnijim idejama kada se osjećaju ušutkani zbog izražavanja stavova koji odstupaju od onoga što zagovara woke.
Naglasak woke culture na politici identiteta, iako želi osnažiti marginalizovane skupine, nenamjerno podstice podjele jer nastoji grupisati pojedince isključivo na temelju njihovog identiteta.
S druge strane, taj isti pretjerani naglasak na društvena pitanja umjesto na ekonomske I druge probleme navodi obične ljude (koji su većinom iz biologije načuli da postoje X i Y hromozomi) na skretanje udesno jer pojedinci kojima su ekonomska stabilnost i opšte preživljavanje prioritet, mogu se osjećati nepovezanima sa pokretom koji daje prioritet pitanjima vezanim uz identitet. Taj ih nesklad može gurnuti prema ideologijama koje daju prednost ekonomskoj politici i konzervativnim vrijednostima.
Činjenica je da se woke polako, ali kontinuirano, udaljava od tradicionalnih ljevičarskih vrijednosti poput vrijednosti univerzalizma I narušava osnovne principe ljevice zbog svoje nekritičke fiksiranosti na identitetsku politiku, što ih vodi do fragmentacije umjesto ujedinjenog djelovanja potlačenih, obespravljenih grupa. Kada se društvo previše fokusira na identitete, zajedničke vrijednosti i norme postaju marginalizirane. Ako razmišljamo i djelujemo politički, kulturne kategorije ne bi trebale zauzimati središnju poziciju. Kulturni pluralizam treba da jača političku solidarnost a ne da je dijeli.
Woke pokret sam potkopava vlastite ciljeve jer previše potencira moć identiteta, umjesto da se fokusira na univerzalne principe pravde. Woke pristalice traže pravdu i jednakost, I njihova borba protiv diskriminacije jeste potaknuta tim idejama ali se svojim potiskivanjem suprotnih mišljenja udaljavaju od univerzalizma a bez univerzalizma nema ni jednakosti.
Identitetsko-partikularni narativ nije poziv na jednakost!
Ne bi da ponavljam svoje rijeci stalno jer ne mogu svega da se sjetim. Ovdje su me razapinjali kad sam rekao da se parade LGBT bez "i" lako i sve oko njih i LGBT osoba rijesi, da bi ih bacao sa zgrada kao ISIL-ovci i mnogi drugi, nema koje bljuvotine nisu iznosene ovdje meni tada.
A zakonski samo rekao da se lako sve oko toga da regulirati.