INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
HelaS

#22576 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by HelaS »

last mohicans wrote: 26/01/2025 00:03
HelaS wrote: 25/01/2025 23:53
made_in_sarajevo wrote: 25/01/2025 23:44 Aaa kolike su cijene ima li kraja. Eto neko nesto uradi da se pokrene sa mrtve tacke, sad ide sta ce meni ko govoriti hocu li kupovati. Zato i jesmo opcenito karine obicne. Mjesecima tamo studenti i skolarci strajkuju, kod nas 1001 razlog sta meni ima ko govoriti. Hrvati se digli jedan dan i porezna se cak javila da kuka. Jedan nacin da kazes dobro vas je vise, eto najjednostavnije. Ali eto pomozite bingu tesko mu je.
Pa kakav je ovo besmislen post :-)

Hoćeš reći da trebamo bojkotirati, pa šta bude, samo eto da se nešto dešava, kao u Srbiji i Hrvatskoj, da ne budemo zadnja rupa.. Koji je cilj bojkota trgovine. Svi želimo da cijene budu niže. Kako ćeš ih postići bojkotom: danas nećeš kupiti proizvode koje bi trebao kupiti. Da, ali ćeš ih kupiti sutra po istim cijenama. Šta si dobio bojkotom. Ništa, isto što se u stvarnosti ni u Hrvatskoj nije postiglo osim pokazivanja dobre organizacije. Porezna uprava je evidentirala smanjen promet, ništa više. Smanjen je promet u vrijeme bojkota, ali će to smanjenje biti nadoknađeno odmah nakon bojkota. A cijene nisu snižene, cilj bojkota nije postignut, ako je zaista to bi cilj... Srbijanski studenti i školarci štrajkuju po drugim osnovama, po onim koje mi nemamo, i ne mogu se porediti njihov politiki interse sa našim interesom u BiH, političkim.
A šta ti, majstore, predlažeš kada bojkot bojkotuješ?
Majstore, pisao sam već, čitaj
made_in_sarajevo

#22577 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by made_in_sarajevo »

Onda nema frke, cijene nas ne diraju i posto bojkot ne vazi jer moras hljeb kupiti, nema veze jebiga. Ko je vidio uzeti ideju pa jedan dan bojkot, sutra idi kupi ali prekosutra tu ideju nadograditi dalje pa nece niko u bingo uci. Ali nas jebe ovaj pocetak, mi kad bi poceli jaci od njemacke bi bili. Samo jebiga dobro je da ne puca
HelaS

#22578 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by HelaS »

made_in_sarajevo wrote: 26/01/2025 00:10 Onda nema frke, cijene nas ne diraju i posto bojkot ne vazi jer moras hljeb kupiti, nema veze jebiga. Ko je vidio uzeti ideju pa jedan dan bojkot, sutra idi kupi ali prekosutra tu ideju nadograditi dalje pa nece niko u bingo uci. Ali nas jebe ovaj pocetak, mi kad bi poceli jaci od njemacke bi bili. Samo jebiga dobro je da ne puca
Zašto bismo "pucali u prazno" samo zato što neko drugi tako puca. Cijene maloprodajnih proizvoda nisu visoke samo u BiH i Hrvatskoj, stalno rastu i u drugim državama. Očito da postoji razlog, jer je nelogično da samo maloprodajni trgovci podižu cijene. Interes trgovca jeste da ima veći promet i veću zaradu, i visokim cijenama takva zarada bit će veća. Ali - konkurencija? Ako i konkurentni objekti imaju visoke cijene, onda se više ne radi o zaradi, već o drugom razlogu koji utiče na porast cijena. Treba provjeriti ulazne cijene malotrgovcima, cijene logistike, cijene energenata, carinske i porezne dažbine, državne takse... Sve su to parametri koji utječu na konačnu cijenu, uključujući trgovačke marže malotrgovaca. Zašto država ne umanji PDV na prehrambene proizvode, na energente i druge proizvode, da ukine takse, da smanji uvozne carine gdje ih ima, da se takvom intervencijom postignu niže malotrgovačke cijene, npr.
Benjo34

#22579 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Benjo34 »

U takvom smo sranju kao drustvo, drzava, sve, sta god da odlucis bojkotovati neces pogrijesiti.

Bilo kakvo dizanje glasa nezadovoljstva koje je ogromno, je dobro za sam razvitak kritickog razmisljanja kod drustva.

Mogu shvatiti uvoznu inflaciju, visoke cjene, ne mogu da shvatim da jednom kada neki proizvod poskupi, vise nikada ne pojeftini, cak I ako padne cijena npr nafte koju navode kao uzrok poskupljenja.

Pritiskom na trgovce, moze se izvrsiti pritisak da se na osnovne zivotne namirnice ukine ili smanji PDV. Uglavnom, nek se nesto desava, svakako bolje nego nista.
canvra888

#22580 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by canvra888 »

Benjo34 wrote: 26/01/2025 00:23 Mogu shvatiti uvoznu inflaciju, visoke cjene, ne mogu da shvatim da jednom kada neki proizvod poskupi, vise nikada ne pojeftini, cak I ako padne cijena npr nafte koju navode kao uzrok poskupljenja.
Posebno ovo podebljano. Evo ova trenutna cijena nafte nije ništa neviđeno, nikakva cifra koja nije bila u proteklih 2 godine, a oni je koriste kao izgovor za poskupljenja. Kakva poskupljenja, kad je već sve od namirnica ranije poskupilo kada je nafta bila na tačno ovim ciframa? Pa ne mogu dvaput poskupiti radi jedne te iste cijene nafte koja nije skočila na neki novih high u ovih 5 godina.

Ili uredu, nek poskupi sad zbog trenutnog skoka cijene nafte, ali onda da apsolutno svaki pad cijene nafte instantno, odmah sutradan, prati i pojeftinjenje svega ostalog što sad poskupljuje. A znamo da od tog nema ništa.
canvra888

#22581 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by canvra888 »

Ne vjerujem da iko spori da se jednodnevnim bojkotom ne postiže ništa dugoročno, ali mislim da to nije poenta ovog bojkota. Poenta je da se da na znanje svima, od trgovačkih lanaca pa do političara, da ova uspavana, troma rulja ipak napokon pruža otpor za promjenu. Bitno je dati na znanje to, barem početi tim.
made_in_sarajevo

#22582 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by made_in_sarajevo »

Eto posto nije do binga, konzuma nego je sve do dobavljaca, kako da Mi99 pravi mlijeko za bingo i djuric. Bingo tek sad stavio 1.85 akciju, a kod djurica cijeli januar 1,79. Cak i kad nije akcija kod djurica nije isao preko 2km, dok je bingo isao preko 2km. Brend bingo 10 feninga razlike sa megle. Joj dobavljaci kakvi ste, sram vas bilo
Quaresma

#22583 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Quaresma »

canvra888 wrote: 26/01/2025 04:29 Ne vjerujem da iko spori da se jednodnevnim bojkotom ne postiže ništa dugoročno, ali mislim da to nije poenta ovog bojkota. Poenta je da se da na znanje svima, od trgovačkih lanaca pa do političara, da ova uspavana, troma rulja ipak napokon pruža otpor za promjenu. Bitno je dati na znanje to, barem početi tim.
Upravo to :thumbup: :bih:
ljubijankic

#22584 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by ljubijankic »

made_in_sarajevo wrote: 26/01/2025 09:16 Eto posto nije do binga, konzuma nego je sve do dobavljaca, kako da Mi99 pravi mlijeko za bingo i djuric. Bingo tek sad stavio 1.85 akciju, a kod djurica cijeli januar 1,79. Cak i kad nije akcija kod djurica nije isao preko 2km, dok je bingo isao preko 2km. Brend bingo 10 feninga razlike sa megle. Joj dobavljaci kakvi ste, sram vas bilo
Hvala bogu sto nam je podario ratne profitere :bih: sta bi nam radili bez njih :bih: :bih:
Ironmen

#22585 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Ironmen »

Najavljeni bojkot za petak 31 januara nece puno naskoditi nikome jer ce narod vec 1 februara da sve to nadoknadi, ali ce se poslati poruka da su potrosaci spremni da pocnu kaznjavati lihvare i lopove, pogotovo domace lihvare koji dizu cijene i skuplji su od uvoznih proizvoda sa ovim se moze poslati poruka da su potrosaci spremni na bojkot odredjenih proizvoda "recimo proizvodi KLASA" koji su prvi poskupili svoje proizvode radi najavljenih minimalaca od 1000 km, samo sam primjer naveo i sve ostale za koje smatraju da su neopravdano poskupili, vjerujte da bi se druga prica tada pricala samo da mi kao narod pitanje je da li imamo snage da iznesemo sve to.
Hercegoviina

#22586 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Hercegoviina »

Ironmen wrote: 26/01/2025 09:35 Najavljeni bojkot za petak 31 januara nece puno naskoditi nikome jer ce narod vec 1 februara da sve to nadoknadi, ali ce se poslati poruka da su potrosaci spremni da pocnu kaznjavati lihvare i lopove, pogotovo domace lihvare koji dizu cijene i skuplji su od uvoznih proizvoda sa ovim se moze poslati poruka da su potrosaci spremni na bojkot odredjenih proizvoda "recimo proizvodi KLASA" koji su prvi poskupili svoje proizvode radi najavljenih minimalaca od 1000 km, samo sam primjer naveo i sve ostale za koje smatraju da su neopravdano poskupili, vjerujte da bi se druga prica tada pricala samo da mi kao narod pitanje je da li imamo snage da iznesemo sve to.
da hoće taj bojkot 31. da kao covjek odem u kupovinu bez da je guzva
problemnatravunu

#22587 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by problemnatravunu »

Hercegoviina wrote: 26/01/2025 09:38
Ironmen wrote: 26/01/2025 09:35 Najavljeni bojkot za petak 31 januara nece puno naskoditi nikome jer ce narod vec 1 februara da sve to nadoknadi, ali ce se poslati poruka da su potrosaci spremni da pocnu kaznjavati lihvare i lopove, pogotovo domace lihvare koji dizu cijene i skuplji su od uvoznih proizvoda sa ovim se moze poslati poruka da su potrosaci spremni na bojkot odredjenih proizvoda "recimo proizvodi KLASA" koji su prvi poskupili svoje proizvode radi najavljenih minimalaca od 1000 km, samo sam primjer naveo i sve ostale za koje smatraju da su neopravdano poskupili, vjerujte da bi se druga prica tada pricala samo da mi kao narod pitanje je da li imamo snage da iznesemo sve to.
da hoće taj bojkot 31. da kao covjek odem u kupovinu bez da je guzva
:lol: :lol: :lol:
Ironmen

#22588 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Ironmen »

Upravo to kao drustvo nismo sazreli i ne mozemo nista pokrenuti, zato nam ne uspijeva niti jedan protest, bojkot osudjeni smo na propast i rast cijena. Kakav narod takva vlast.
Dosadno mii

#22589 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Dosadno mii »

Bitno je da ovi iznad imaju “smisla za humor” jer smo po tome poznati
“Da kupujem sam” hehe
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#22590 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by pici »

Hakiz

#22591 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Hakiz »

Zar već ne bojkotujemo svake nedjelje?
okanomalo

#22592 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by okanomalo »

Truba wrote: 25/01/2025 23:08 Ja ionako po 3 4 dana nis ne kupim :bih: :sax:
cim izadjes ode 50 maruna. sjedi kuci sigurnije je. :eh:
Kiki_Musampa

#22593 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Kiki_Musampa »

made_in_sarajevo wrote: 25/01/2025 23:44 Aaa kolike su cijene ima li kraja. Eto neko nesto uradi da se pokrene sa mrtve tacke, sad ide sta ce meni ko govoriti hocu li kupovati. Zato i jesmo opcenito karine obicne. Mjesecima tamo studenti i skolarci strajkuju, kod nas 1001 razlog sta meni ima ko govoriti. Hrvati se digli jedan dan i porezna se cak javila da kuka. Jedan nacin da kazes dobro vas je vise, eto najjednostavnije. Ali eto pomozite bingu tesko mu je.

Hoćeš reći da trebamo bojkotirati, pa šta bude, samo eto da se nešto dešava, kao u Srbiji i Hrvatskoj, da ne budemo zadnja rupa.. Koji je cilj bojkota trgovine. Svi želimo da cijene budu niže. Kako ćeš ih postići bojkotom: danas nećeš kupiti proizvode koje bi trebao kupiti. Da, ali ćeš ih kupiti sutra po istim cijenama. Šta si dobio bojkotom. Ništa, isto što se u stvarnosti ni u Hrvatskoj nije postiglo osim pokazivanja dobre organizacije. Porezna uprava je evidentirala smanjen promet, ništa više. Smanjen je promet u vrijeme bojkota, ali će to smanjenje biti nadoknađeno odmah nakon bojkota. A cijene nisu snižene, cilj bojkota nije postignut, ako je zaista to bi cilj... Srbijanski studenti i školarci štrajkuju po drugim osnovama, po onim koje mi nemamo, i ne mogu se porediti njihov politiki interse sa našim interesom u BiH, političkim.
Tvoje rijeci su slika i prilika naroda BiH. Štaš raditi bzze,pusti šuplje itd. Ja smatram da mi jedini nismo zaslužili državu, i da će se samo nužne stvari pod vanjskim utjecajem mijenjati kod nas. Riječ sabur će biti glogov kolac ljudima na ovim prostorima,posebno Bošnjacima. Da je neko organizovao proteste zbog Jablanice,opet bi ti ista priča bila,tj. ne samo tvoja,nego je to mišljenje većine građana ove prćije. Tako nam je kako sebi napravimo,i kako smo zaslužili,pa ko se snađe,biće haver,hadžija itd :bih:
teskeredzic_22
Grijem se na: Toplane
Vozim: Peugeot

#22594 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by teskeredzic_22 »

Chloe wrote: 25/01/2025 21:51
Spoiler
Show
Grb1 wrote: 25/01/2025 19:49 Vidjela sam na instagram stranici raja.sarajeva petak 31.1. Bojkot trgovine, kafici, restorani....zbog visokih cijena
Podrzavate li?
Ja podrzavam.
U hr su cak najavili da ce napravit listu trgovina koje su najvise podigle cijene pa ce njih bojkotovat 5 dana a ove ostale 1 dan...tako su reki i svaka im cas podrzavam aposlutno. Dok se mi ne pokrenemo nema nista.
Ovo mi je prva info o bojkotu u BiH, danima ne pratim skoro pa ništa.
Ako bude, naravno da ću podržati, ne jedan dan, nego 5-10, koliko bude trebalo. :)
Znači, ja sam ZA bojkot :) ✅
Bravo :thumbup: :bih:

Tako se voli domovina.

Za ✅
nepass1

#22595 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by nepass1 »

Kiki_Musampa wrote: 26/01/2025 10:20

Tvoje rijeci su slika i prilika naroda BiH. Štaš raditi bzze,pusti šuplje itd. Ja smatram da mi jedini nismo zaslužili državu, i da će se samo nužne stvari pod vanjskim utjecajem mijenjati kod nas. Riječ sabur će biti glogov kolac ljudima na ovim prostorima,posebno Bošnjacima. Da je neko organizovao proteste zbog Jablanice,opet bi ti ista priča bila,tj. ne samo tvoja,nego je to mišljenje većine građana ove prćije. Tako nam je kako sebi napravimo,i kako smo zaslužili,pa ko se snađe,biće haver,hadžija itd :bih:
Ja cu bojkotovati jer evo bojkotujem sve sto mogu ima 2-3g ali upravu je covjek. Jedan dan nikakvog hajra.
Kiki_Musampa

#22596 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Kiki_Musampa »

I Hr je krenula sa jednim danom, u Srbiji nije odmah izašlo pola miliona ljudi...
laik1981

#22597 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by laik1981 »

Kao da gledam svi ce se namiriti dan dva prije bojkota :lol:

Ne znam kako je taj bojkot izvodiv. Moramo jesti i kupovati.

Mozda je bolje bojkotovati, ali na duze staze, velike trgovinske lance. Oni diktiraju trziste. Kupovati mjesec dva po malim mahalskim trgovinama.
Haris.ba

#22598 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Haris.ba »

Podrzavam bojkot. Svaki petak da bude bojkot npr.

Puna podrska.

Taman da nema guzvi u prodavnicama petkom.
BadBoy

#22599 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by BadBoy »

Extra ideja, taman da se mogu fino podmiriti taj dan bez gužve
laik1981

#22600 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by laik1981 »

BadBoy wrote: 26/01/2025 10:37 Extra ideja, taman da se mogu fino podmiriti taj dan bez gužve
Otprilike tako :mrgreen:

Ja ih i onako bojkotujem 6 dana sedmicno :mrgreen:
Post Reply