INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
HelaS

#22551 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by HelaS »

Grb1 wrote: 25/01/2025 19:49 Vidjela sam na instagram stranici raja.sarajeva petak 31.1. Bojkot trgovine, kafici, restorani....zbog visokih cijena
Podrzavate li?
Ja podrzavam.
U hr su cak najavili da ce napravit listu trgovina koje su najvise podigle cijene pa ce njih bojkotovat 5 dana a ove ostale 1 dan...tako su reki i svaka im cas podrzavam aposlutno. Dok se mi ne pokrenemo nema nista.
Ako je bojkot, ako se bojkotom želi postići pritisak na drugu stranu da prihvati uslove i interese ove strane, bojkot mora biti dugotrajan i kontinuiran. Ovaj najavljeni "trgovački" bojkot mora biti još i širokoobuhvatan, što znači, npr. bojkot svih Bingo trgovina u Sarajevu, ili Konzum, itd. Kako to postići kod prometa svakodnevnih proizvoda iz prehrane ili higijene, najčešće kritiziranih zbog stalnog podizanja cijena. Teško, skoro nikako. Aktuelni hrvatski bojkot koji ima uspjeh na oko 50% manje prometa roba i novca, bez kontnuiteta neće imati željeni rezultat, jer trgovac ne mora snižavati cijene svojih proizvoda jer će kupac kad-tad doći da kupi one proizvode koje je bojkotirao, jer kupac nema alternativu. O tome se radi. Ne postoji alternativa, ne postoji nko drugi ko će prodavati po nižoj cijeni od bojkotiranih trgovaca. A i da postoji takav trgovac, uvijek će se pitati zašto bi on prodavao proizvode po nižim cijenema dok drugi prodaju po višim i gubio dobit, jer će kupac kad-tad doći da kupi...
Hoću reći - bojkot nije rješenje. Bojkot je trenutni izraz protesta, ali nije rješenje, nije mjera koja će postići rezultat koji traje. Da bi cijene bile niže, najprije treba analizirati razloge njihovog stalnog podizanja. Da li trgovci perfidno i nepošteno podižu cijene zloupotrebljavajući svoju moć i poziciju. Da li su trgovci primorani stalno mijenjati cijene na više, jer se njihove ulazne cijene stalno podiži naviše. Dali onda veletrgovci trguju nepošteno, ili transporteri roba, proizvođači, itd. Ako su proizvođači, transporteri i svi u lancu proizvodnje i logistike na putu proizvoda do krajnjeg trgovca, onda treba preispitati cijene ulaznih proizvoda u cijenu konačnih, itd. Ogroman posao, u čijem dijelu organizacije stoji i država - carinama, porezima, taksama itd. Država je uvijek ta organizacija koja stoji na početku i na kraju proizvodnog ciklusa, jer država određuje veliki procenat troškova - proizvodnje, logistike i prodaje.
Dakle, bojkotom bi se mogao napraviti rezultat, ali kratkotrajno. Za stvarno uređenje cijena maloprodajnih proizvoda, za određivanje njihovih realnih vrijednosti i formiranje konačnih cijena koje će biti prihvatljive i za siromašnije kategorije stanovništva, treba pitati državu i od države zatražiti pomoć i saradnju.
HelaS

#22552 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by HelaS »

dzenanalic22 wrote: 25/01/2025 22:02 Prema podacima, bojkot u RH je bio uspješan.
Četvrtak (uoči bojkota) povećanje prometa 3 miliona eura, petak (bojkot) pad 20 miliona, subotak (nakon bojkota) pad 7 miliona.

A mislim da će nadolazeći bojkot pojedinačnih trgovina imati još veći utjecaj od ovog jednodnevnog bojkota. Planiraju bojkotovati određene trgovine po 7 dana (npr. ne kupuju 7 dana u Plodinama, pa 7 dana u Lidlu itd). Bilo bi zanimljivo vidjeti kad se kod nas niko ne bi pojavio 7 dana u Bingu :-)
Mislio sam da je hrvatski bojkot maloprodajnih trgovaca bio usmjeren na snižavanje cijena proizvoda, a ne na snižavanje prometa trgovaca :-)

Nije uspjeh bojkota pad prometa, uspjeh je pad maloprodajnih cijena. A cijene nisu niže
Naslovnica

#22553 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Naslovnica »

Dosadno mii wrote: 25/01/2025 22:00 Pa da kazes da nije ok da cijene namirnica skacu svaki dan kao da je berza
Pa govorimo ti svaki dan
Cijene namirnica uglavnom i jesu berza
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#22554 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by bitanga_sa_otesa »

kupite u cetvrtak tariguza i brasna i obavezno perite ruke :D
Naslovnica

#22555 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Naslovnica »

bitanga_sa_otesa wrote: 25/01/2025 22:19 kupite u cetvrtak tariguza i brasna i obavezno perite ruke :D
Hoće li se lupati po šerpama, zna li se šta?!
bitanga_sa_otesa

#22556 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Naslovnica wrote: 25/01/2025 22:22
bitanga_sa_otesa wrote: 25/01/2025 22:19 kupite u cetvrtak tariguza i brasna i obavezno perite ruke :D
hoce u petak u 21h . :thumbup:
Ozimician

#22557 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Ozimician »

Znaci zakuhalo se.
Naslovnica

#22558 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Naslovnica »

bitanga_sa_otesa wrote: 25/01/2025 22:24
Naslovnica wrote: 25/01/2025 22:22
hoce u petak u 21h . :thumbup:
Ja se, što bi rekli oni sjevernije, podmjerio danaskena, 400KM spisko na milke, nutele, kokakole, persile, 6 paketa tariguza i 100 kile brašna
Što se mene tiče bojkot more početi sutra BMK
Naslovnica

#22559 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Naslovnica »

Ozimician wrote: 25/01/2025 22:25 Znaci zakuhalo se.
Đe se ba zakuhalo?
Kod nas se jedino supa može zakuhati
bitanga_sa_otesa

#22560 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Naslovnica wrote: 25/01/2025 22:26

Ja se, što bi rekli oni sjevernije, podmjerio danaskena, 400KM spisko na milke, nutele, kokakole, persile, 6 paketa tariguza i 100 kile brašna
Što se mene tiče bojkot more početi sutra BMK
ja cu u petak otic da se namirim za februar,kazu nece bit guzve i onih dosadnih baba na kasi sto broje sicu :bih:
Ozimician

#22561 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Ozimician »

Đe se ba zakuhalo?
Pa pomjeranje s mrtve tacke ipak, protesti poslodavaca, protesti penzionera, bojkot u petak...
Od koga je, dobro je xD
Naslovnica

#22562 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Naslovnica »

Ozimician wrote: 25/01/2025 22:27
Đe se ba zakuhalo?
Pa pomjeranje s mrtve tacke ipak, protesti poslodavaca, protesti penzionera, bojkot u petak...
Od koga je, dobro je xD
Ti si ono dijasporac?
dzenanalic22

#22563 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by dzenanalic22 »

HelaS wrote: 25/01/2025 22:15
dzenanalic22 wrote: 25/01/2025 22:02 Prema podacima, bojkot u RH je bio uspješan.
Četvrtak (uoči bojkota) povećanje prometa 3 miliona eura, petak (bojkot) pad 20 miliona, subotak (nakon bojkota) pad 7 miliona.

A mislim da će nadolazeći bojkot pojedinačnih trgovina imati još veći utjecaj od ovog jednodnevnog bojkota. Planiraju bojkotovati određene trgovine po 7 dana (npr. ne kupuju 7 dana u Plodinama, pa 7 dana u Lidlu itd). Bilo bi zanimljivo vidjeti kad se kod nas niko ne bi pojavio 7 dana u Bingu :-)
Mislio sam da je hrvatski bojkot maloprodajnih trgovaca bio usmjeren na snižavanje cijena proizvoda, a ne na snižavanje prometa trgovaca :-)

Nije uspjeh bojkota pad prometa, uspjeh je pad maloprodajnih cijena. A cijene nisu niže
Uspješan u smislu odaziva građana, a kao što rekoh, pretpostavljam da će veći utjecaj imati bojkot pojedinačnih trgovina, to jest, više će trgovci to osjetiti.
Grb1

#22564 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Grb1 »

HelaS wrote: 25/01/2025 22:13
Grb1 wrote: 25/01/2025 19:49 Vidjela sam na instagram stranici raja.sarajeva petak 31.1. Bojkot trgovine, kafici, restorani....zbog visokih cijena
Podrzavate li?
Ja podrzavam.
U hr su cak najavili da ce napravit listu trgovina koje su najvise podigle cijene pa ce njih bojkotovat 5 dana a ove ostale 1 dan...tako su reki i svaka im cas podrzavam aposlutno. Dok se mi ne pokrenemo nema nista.
Ako je bojkot, ako se bojkotom želi postići pritisak na drugu stranu da prihvati uslove i interese ove strane, bojkot mora biti dugotrajan i kontinuiran. Ovaj najavljeni "trgovački" bojkot mora biti još i širokoobuhvatan, što znači, npr. bojkot svih Bingo trgovina u Sarajevu, ili Konzum, itd. Kako to postići kod prometa svakodnevnih proizvoda iz prehrane ili higijene, najčešće kritiziranih zbog stalnog podizanja cijena. Teško, skoro nikako. Aktuelni hrvatski bojkot koji ima uspjeh na oko 50% manje prometa roba i novca, bez kontnuiteta neće imati željeni rezultat, jer trgovac ne mora snižavati cijene svojih proizvoda jer će kupac kad-tad doći da kupi one proizvode koje je bojkotirao, jer kupac nema alternativu. O tome se radi. Ne postoji alternativa, ne postoji nko drugi ko će prodavati po nižoj cijeni od bojkotiranih trgovaca. A i da postoji takav trgovac, uvijek će se pitati zašto bi on prodavao proizvode po nižim cijenema dok drugi prodaju po višim i gubio dobit, jer će kupac kad-tad doći da kupi...
Hoću reći - bojkot nije rješenje. Bojkot je trenutni izraz protesta, ali nije rješenje, nije mjera koja će postići rezultat koji traje. Da bi cijene bile niže, najprije treba analizirati razloge njihovog stalnog podizanja. Da li trgovci perfidno i nepošteno podižu cijene zloupotrebljavajući svoju moć i poziciju. Da li su trgovci primorani stalno mijenjati cijene na više, jer se njihove ulazne cijene stalno podiži naviše. Dali onda veletrgovci trguju nepošteno, ili transporteri roba, proizvođači, itd. Ako su proizvođači, transporteri i svi u lancu proizvodnje i logistike na putu proizvoda do krajnjeg trgovca, onda treba preispitati cijene ulaznih proizvoda u cijenu konačnih, itd. Ogroman posao, u čijem dijelu organizacije stoji i država - carinama, porezima, taksama itd. Država je uvijek ta organizacija koja stoji na početku i na kraju proizvodnog ciklusa, jer država određuje veliki procenat troškova - proizvodnje, logistike i prodaje.
Dakle, bojkotom bi se mogao napraviti rezultat, ali kratkotrajno. Za stvarno uređenje cijena maloprodajnih proizvoda, za određivanje njihovih realnih vrijednosti i formiranje konačnih cijena koje će biti prihvatljive i za siromašnije kategorije stanovništva, treba pitati državu i od države zatražiti pomoć i saradnju.
1.sta trebamo uradit?! Citav region u nekom protestu i bojkotu samo bosnjo sjedi i ispija kafu...
2. Dio poskupljenja jeste inflacijom dio nije...koliko znamo proizvoda koji su poskupili nakon podizanja npr cijene goriva, cijena nafte padne, a ovamo namjernice ostaju iste...
3.da bojkot treba biti dugotrajan, i ovo sto hrvati zele je odlicno. Ko ce natjerat prodavce da se snizi cijena,
GOSPODINE , OSNOVE EKONOMIJE, PONUDA - POTRAZNJA
Kako skacu cijene nekog proozvoda sto se masovno kupuje npr glupa dubai cokolada, tako isto prestankom kupovine necega opada cijena, moramo mi kupci jer ko ce, izvrsit pritisak, koliko smo puta usli u trgovinu samo po 1 stvar a izasli sa 3, 4,5....dodatni, ne tako potrebanih stvari, moramo bojkotovat, moramo smanjit kupovinu kuhat sebi kafu u stanu i sl kao sto su naveli flajeru za bojkot. Cijene svaki dan rastu bukvalno ne trebq razlog pa evo ti pun forum cijena sto skacu, i sta ces ti ne podrzat ovo i onda nastavit bit tastatura ratnik na forumu i govorit kako je sve skupo
Naslovnica

#22565 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Naslovnica »

Već su stavili PIK mortadelu sa maslinama 1+1 gratis!
:thumbup:
nepass1

#22566 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by nepass1 »

akcija007 wrote: 25/01/2025 19:50 Da podrzavam. I meni je sada iskocio taj bojkot
U klix anketi 94% podrzava bojkot
Ali samo ovih 4% ce stvarno bojkotovati
bitanga_sa_otesa

#22567 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Grb1 wrote: 25/01/2025 22:34 kuhat sebi kafu u stanu i sl kao sto su naveli flajeru za bojkot.
evo ja ne pijem kafu,tako da ja bojkotujem cijeli zivot 8-)
nepass1

#22568 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by nepass1 »

Dosadno mii wrote: 25/01/2025 22:00 Pa da kazes da nije ok da cijene namirnica skacu svaki dan kao da je berza
Ma nidje veze bojkot, na kraju se to sve namiri. U petak bojkot u cetvrtak ili subotu sve nakupuje sto bi i u petak.
Da se razumijemo ja bojkotujem sve gluposti koje su nepotrebne: slatko, grickalice, kafu, restorane ili bilo kakvu kupovnu hranu, kafice i slasticarne, skupo voce npr gledam grejp kg 6KM, alkohol
Meso, jaja, brasno, rizu itd ne mogu bojkotovati. Moram nesta pojesti
Dosadno mii

#22569 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Dosadno mii »

Uvijek neko pocne nesto pametovat
Bojkotuj i suti
:bih:
tramvajtrojka

#22570 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by tramvajtrojka »

Ozimician wrote: 25/01/2025 22:27
Đe se ba zakuhalo?
Od koga je, dobro je xD
Protesti penzionera ne znam ako si upratio nisu dobili podrsku nijedne zvanicne udruge penzionera na tom kantonu jer ovi protesti sto su bili su od strane novoosnovane stranke penzionera neko preko penzica skontao nacin da uleti na budzetske jasle :mrgreen:
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#22571 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Truba »

Ja ionako po 3 4 dana nis ne kupim :bih: :sax:
made_in_sarajevo

#22572 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by made_in_sarajevo »

Aaa kolike su cijene ima li kraja. Eto neko nesto uradi da se pokrene sa mrtve tacke, sad ide sta ce meni ko govoriti hocu li kupovati. Zato i jesmo opcenito karine obicne. Mjesecima tamo studenti i skolarci strajkuju, kod nas 1001 razlog sta meni ima ko govoriti. Hrvati se digli jedan dan i porezna se cak javila da kuka. Jedan nacin da kazes dobro vas je vise, eto najjednostavnije. Ali eto pomozite bingu tesko mu je.
HelaS

#22573 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by HelaS »

made_in_sarajevo wrote: 25/01/2025 23:44 Aaa kolike su cijene ima li kraja. Eto neko nesto uradi da se pokrene sa mrtve tacke, sad ide sta ce meni ko govoriti hocu li kupovati. Zato i jesmo opcenito karine obicne. Mjesecima tamo studenti i skolarci strajkuju, kod nas 1001 razlog sta meni ima ko govoriti. Hrvati se digli jedan dan i porezna se cak javila da kuka. Jedan nacin da kazes dobro vas je vise, eto najjednostavnije. Ali eto pomozite bingu tesko mu je.
Pa kakav je ovo besmislen post :-)

Hoćeš reći da trebamo bojkotirati, pa šta bude, samo eto da se nešto dešava, kao u Srbiji i Hrvatskoj, da ne budemo zadnja rupa.. Koji je cilj bojkota trgovine. Svi želimo da cijene budu niže. Kako ćeš ih postići bojkotom: danas nećeš kupiti proizvode koje bi trebao kupiti. Da, ali ćeš ih kupiti sutra po istim cijenama. Šta si dobio bojkotom. Ništa, isto što se u stvarnosti ni u Hrvatskoj nije postiglo osim pokazivanja dobre organizacije. Porezna uprava je evidentirala smanjen promet, ništa više. Smanjen je promet u vrijeme bojkota, ali će to smanjenje biti nadoknađeno odmah nakon bojkota. A cijene nisu snižene, cilj bojkota nije postignut, ako je zaista to bi cilj... Srbijanski studenti i školarci štrajkuju po drugim osnovama, po onim koje mi nemamo, i ne mogu se porediti njihov politiki interse sa našim interesom u BiH, političkim.
Hakiz

#22574 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Hakiz »

Osnovne životne namirnice ne možeš bojkotovati. Sigurno ne duže od nekoliko dana.

Ove druge bojkotuješ, prođe bojkot, onda počneš kukati kako nema za kupiti ništa osim osnovnih namirnica. Uvoznici i proizvođači to više ne nabavljaju ili ne prave jer ljudi ne kupuju.

Možeš bojkotovati jednu trgovinu/lanac ili jednog proizvođača, čak i jednu vrstu proizvoda.

Ne možeš bojkotovati sve.
last mohicans

#22575 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by last mohicans »

HelaS wrote: 25/01/2025 23:53
made_in_sarajevo wrote: 25/01/2025 23:44 Aaa kolike su cijene ima li kraja. Eto neko nesto uradi da se pokrene sa mrtve tacke, sad ide sta ce meni ko govoriti hocu li kupovati. Zato i jesmo opcenito karine obicne. Mjesecima tamo studenti i skolarci strajkuju, kod nas 1001 razlog sta meni ima ko govoriti. Hrvati se digli jedan dan i porezna se cak javila da kuka. Jedan nacin da kazes dobro vas je vise, eto najjednostavnije. Ali eto pomozite bingu tesko mu je.
Pa kakav je ovo besmislen post :-)

Hoćeš reći da trebamo bojkotirati, pa šta bude, samo eto da se nešto dešava, kao u Srbiji i Hrvatskoj, da ne budemo zadnja rupa.. Koji je cilj bojkota trgovine. Svi želimo da cijene budu niže. Kako ćeš ih postići bojkotom: danas nećeš kupiti proizvode koje bi trebao kupiti. Da, ali ćeš ih kupiti sutra po istim cijenama. Šta si dobio bojkotom. Ništa, isto što se u stvarnosti ni u Hrvatskoj nije postiglo osim pokazivanja dobre organizacije. Porezna uprava je evidentirala smanjen promet, ništa više. Smanjen je promet u vrijeme bojkota, ali će to smanjenje biti nadoknađeno odmah nakon bojkota. A cijene nisu snižene, cilj bojkota nije postignut, ako je zaista to bi cilj... Srbijanski studenti i školarci štrajkuju po drugim osnovama, po onim koje mi nemamo, i ne mogu se porediti njihov politiki interse sa našim interesom u BiH, političkim.
A šta ti, majstore, predlažeš kada bojkot bojkotuješ?
Post Reply