Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post Reply
DaysleepeR

#6051 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by DaysleepeR »

JoseMujica wrote: 23/01/2025 13:47
DaysleepeR wrote: 23/01/2025 13:25
dječak sa šibicama wrote: 23/01/2025 13:20 Vratio je ti na 420 ili ostavio na 1000, u konacnici od toga koristi radnik nece imati. OBjasnih gore i zasto.

ZA sada, a i po ocekivanjima, koristi imaju samo budzetski uhljebi. Njima su povecane plate.

Radnicima ne, samo je, ponavljam, onaj dio plate sa koverte prebacen na racun. Radniku se licni budzet nije povecao, povecane su mu cijene a o tome Neko i Vojin ni da zucnu. Opet, naravno, niko ne sprjecava privatnika da podize cijene, svoje marze, svoju zaradu.

Pljacka i to ti je. Cak su i "zamrznute cijene" napustene, mislim odjebano od strane privatnika, bar su najavili da nece nastaviti sa tim.

Tako da ne vidim kako ce radnik imati koristi od cijele price, osim ublehaskog "ali sutra prekosutra ce mu biti bolje". To se radnicima i obicnim gradjanima obecava vec 30 godina.
Moramo gurati naprijed u smjeru bolji uslova, inače smo propali skroz.
Ne mogu da shvatim da se pokušava obezvrijediti napredak.
Jeste u prvom talasu će profitirati budžetski uhljebi, ali će vremenom profitirati svi.
I onda ćemo je opet podići. to je napredak.
Šira slika. Opšte dobro.
samo u slučaju da se uvede fiskalna disciplina i ukinu ove pijačarske prakse...ako to uspiju biće ovako kako si napisao...dakle ovo o čemu govoriš je na dugom štapu i jedna divna želja, koje vjerujem dijelimo svi, i ti i ja i dječak

ukoliko se ne uspije u tome, onda je dječak 100% u pravu, jer je opisao našu brutalnu stvarnost baš onakvom kakva jeste, bez imalo šminkanja
Pa vidi, ako se vrati SDA, nema nikakve sumnje da idemo unazad. Vidjelo se juče na prostestima kakve mrake oni guraju pod biznismene.
pezzar

#6052 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by pezzar »

Pa bolan, maslenica u Montani od korone (bez priče o min. plati) otišla skoro 100%, sa 6 na 11.5. A vi tvrdite da minimalna plata treba ostati ista? Zapravo ne, vi tvrdite da je za radnika dobro da gazda krade od njega i od države.
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#6053 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by JoseMujica »

DaysleepeR wrote: 23/01/2025 13:49
DaysleepeR wrote: 23/01/2025 13:25

Moramo gurati naprijed u smjeru bolji uslova, inače smo propali skroz.
Ne mogu da shvatim da se pokušava obezvrijediti napredak.
Jeste u prvom talasu će profitirati budžetski uhljebi, ali će vremenom profitirati svi.
I onda ćemo je opet podići. to je napredak.
Šira slika. Opšte dobro.
samo u slučaju da se uvede fiskalna disciplina i ukinu ove pijačarske prakse...ako to uspiju biće ovako kako si napisao...dakle ovo o čemu govoriš je na dugom štapu i jedna divna želja, koje vjerujem dijelimo svi, i ti i ja i dječak

ukoliko se ne uspije u tome, onda je dječak 100% u pravu, jer je opisao našu brutalnu stvarnost baš onakvom kakva jeste, bez imalo šminkanja
Pa vidi, ako se vrati SDA, nema nikakve sumnje da idemo unazad. Vidjelo se juče na prostestima kakve mrake oni guraju pod biznismene.
druže libo me tuki za SDA i SDP-om i bilo kojom drugom srankom...meni su to ista govna

pričamo o konceptima, pokušajima promjene i kako ih primjeniti u našoj stvarnosti, a da je promjenimo na bolje, ne na gore

ja sve što rade vrijednujem svojim novčanikom, a ne lijepim pričama

ps

čitaj urlicha becka...vrijeme lijepih priča je završeno ;-)
Last edited by JoseMujica on 23/01/2025 13:54, edited 1 time in total.
drug_profi

#6054 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by drug_profi »

Ne štampa Vlada sa ovom odlukom više novca pa da uzrokuje neku veliku inflaciju.
Neki će pokušati da to što sad daju državi nadomjeste kroz cijenu usluga i proizvoda.
Sretno im sa tom odlukom jer je novčana masa ista.
A očigledno kupovna moć neće porasti jer tvrdite da će radnici dobivati manje.

Pa ne može biti jedno i drugo.
DaysleepeR

#6055 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by DaysleepeR »

JoseMujica wrote: 23/01/2025 13:53

druže libo me tuki za SDA i SDP-om i bilo kojom drugom srankom...meni su to ista govna

pričamo o konceptima, pokušajima promjene i kako ih primjeniti u našoj stvarnosti, a da je promjenimo na bolje, ne na gore

ps

Pa o konceptu i ja pričam.
SDA nema fokus na socijalu i ekonomiju.
To su za njih imaginarne kategorije, kao i sam narod što je bio za Aliju.
To su neke stvari koje se u priči pominju ali ne postoje.
JoseMujica

#6056 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by JoseMujica »

drug_profi wrote: 23/01/2025 13:53 Ne štampa Vlada sa ovom odlukom više novca pa da uzrokuje neku veliku inflaciju.
Neki će pokušati da to što sad daju državi nadomjeste kroz cijenu usluga i proizvoda.

svi će na kraju završiti kao gubitnici u ovom natezanju i to samo zbog toga što se neko napravio pametan pa na jedan krajnje neozbiljan način donio odluku sa ozbiljnim posljedicama, koja ima višestruke sistemske implikacije....i one će mjesecima iskakati kao požari.

šteta je što je narod ovdje toliko glup, pa se svi ufatili da pričamo o njima, a ne o posljedicama ovakvih odluka
Dilibus

#6057 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by Dilibus »

dječak sa šibicama wrote: 23/01/2025 13:20 Vratio je ti na 420 ili ostavio na 1000, u konacnici od toga koristi radnik nece imati. OBjasnih gore i zasto.

ZA sada, a i po ocekivanjima, koristi imaju samo budzetski uhljebi. Njima su povecane plate.

Radnicima ne, samo je, ponavljam, onaj dio plate sa koverte prebacen na racun. Radniku se licni budzet nije povecao, povecane su mu cijene a o tome Neko i Vojin ni da zucnu. Opet, naravno, niko ne sprjecava privatnika da podize cijene, svoje marze, svoju zaradu.

Pljacka i to ti je. Cak su i "zamrznute cijene" napustene, mislim odjebano od strane privatnika, bar su najavili da nece nastaviti sa tim.

Tako da ne vidim kako ce radnik imati koristi od cijele price, osim ublehaskog "ali sutra prekosutra ce mu biti bolje". To se radnicima i obicnim gradjanima obecava vec 30 godina.
Ko kaze. More ljudi radi sa mimialcem bez ikakvih koverti. Nije Federacija samo Sarajevo od Otoke do Carsije. Firma koja se bavi grafickom industrijom u kojoj i sam radim, nadomak Sarajeva oko 30% radnika je radilo za minimalac bez ikakvih koverti, imali su naknadu za prevoz i topli. Sad imaju 1000KM + topli i kartu. Da ne pricam o firmama po Kalesiji, Donjem Vakufu, Zivinicama itd...Ovdje sit gladnom ne vjeruje. Nije svijet njihov mikro balon od 2 lokalna granapa, 2 firme i frizerski i po tome ravnaju stanje radne snage na terenu.
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#6058 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by izvrsni direktor »

pezzar wrote: 23/01/2025 13:51 Pa bolan, maslenica u Montani od korone (bez priče o min. plati) otišla skoro 100%, sa 6 na 11.5. A vi tvrdite da minimalna plata treba ostati ista? Zapravo ne, vi tvrdite da je za radnika dobro da gazda krade od njega i od države.
Ne ne, za to je kriva trojka i radnici koji imaju vecu platu
JoseMujica

#6059 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by JoseMujica »

DaysleepeR wrote: 23/01/2025 13:58
JoseMujica wrote: 23/01/2025 13:53

ps

Pa o konceptu i ja pričam.
SDA nema fokus na socijalu i ekonomiju.
To su za njih imaginarne kategorije, kao i sam narod što je bio za Aliju.
To su neke stvari koje se u priči pominju ali ne postoje.
SDA je veća socijala nego SDP...zahvaljujući socijali su i vladali...o tome su ovdje tomovi ispisani...o sda kao sadaka vlasti i kupovini socijalnog mira

a ni jedni ni drugi nemaju jasne vizije...da imaju ne bi se ovako ozbiljne odluke preko noći donosile, već bi se pripremio teren
Last edited by JoseMujica on 23/01/2025 14:03, edited 1 time in total.
Dilibus

#6060 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by Dilibus »

JoseMujica wrote: 23/01/2025 13:58
drug_profi wrote: 23/01/2025 13:53 Ne štampa Vlada sa ovom odlukom više novca pa da uzrokuje neku veliku inflaciju.

svi će na kraju završiti kao gubitnici u ovom natezanju i to samo zbog toga što se neko napravio pametan pa na jedan krajnje neozbiljan način donio odluku sa ozbiljnim posljedicama, koja ima višestruke sistemske implikacije....i one će mjesecima iskakati kao požari.

šteta je što je narod ovdje toliko glup, pa se svi ufatili da pričamo o njima, a ne o posljedicama ovakvih odluka
Kakvim posljedicama. Posljedice su da ce propasti neprofitabilne izrabljivacke firme koje su navikle lovit u mutnom. Ne moramo svi ni biti privatnici, kome je tesko bujrum nek se zaposli kod nekog ko zna i umije. Mnoge firme sto velike, sto srednje sto male se nisu bunile. Mozda im nije do kraja pravo sto je i razumljivo, ni meni ne bi bilo da sam na njihovom mjestu. Ali nisu spinovale, kukale i botovale za bivsu vlast. Prihvatile su i prilagodile se poslovanju.
maha_xy

#6061 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by maha_xy »

pezzar wrote: 23/01/2025 13:42
dječak sa šibicama wrote: 23/01/2025 13:37
drug_profi wrote: 23/01/2025 13:32

Napisao si još i da je radniku svejedno jel plata 420 ili 1000 maraka.
Majstore!
Pozivam te da probaš.
Netacno, kazem vratio ti minimalac na 420 ili 1000 km, radniku je svejedno. A znas i ti sam zasto, zbog koverti.

Nijedan radnik ne radi za 420 km, ili 619 km, svi dobijaju dio plate u koverti. Vecina radnika je imala oko 1000 km ili par markica gore dole.

Radniku je svejedno jer dobio on 619 na racunu i 381 u koverti, ili 1000 na racun, na njegovom kontu je sve isto.

To stvarno nije tesko razumjeti.
Taj isti radnik će za koju godinu kad bude u penziji da sere kako penzija ne može biti ni za lijekove. A direktni je saučesnik potkradanja Fonda za penzijsko osiguranje i Fonda zdravstvenog osiguranja.

Da ukinemo doprinose skroz? Radnicima bi sigurno bilo draže da dobiju sve pare na ruke? Za poslodavce već znamo, njima su doprinosi problem. Samo, njima liječenje nije problem.

Ove firme što imaju dobit od 5 milja, ako nisu imale neke investicije već godinama tako tavore, i ne treba da rade. To treba vlasnici da skontaju sami. To je pacijent na aparatima, potencijalni dužnik u stečaju, sa puno nenaplativih potraživanja.
Nikako da ljudi shvate da trenutne uplate u PIO fond nemaju veze sa njihovim buducim penzijama. Bodove dobijas na osnovu prosjecne plate za godinu rada i koefocijenta koji se uskladjuje sa inflacijom. Plasticno mogu doprinosi biti na tvojih 1.000 KM neto 700 KM samo PIO , ako je prosjecna 1.500 KM, tvoj bod je 0,66, ti uplatio 100 KM u PIO ili 700 KM isti vrag, Ako pitas zasto odmah i to da ti odgovorim, jer PIO fond funkcionise na bazi medjugeneracijske solidarnosti, ti sad placas penzioneru penziju, ono sto je on uplacivao islo je na ranije penzije.
I jos da me ni to ne pitas, ako se povecavas minimalna povecat ce se i prosjecna tako da ti ni od toga have nema.
Last edited by maha_xy on 23/01/2025 14:17, edited 1 time in total.
SmokingMan

#6062 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by SmokingMan »

Društveni tokovi, i standardizacije svih segmenata života se ubrzano mijenjau, pitanje je da li ćemo za 20+ godina dočekati penzije u ovakvom formatu, ili će to biti kao neka vrsta socijalnog prava na lični dohodak.
JoseMujica

#6063 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by JoseMujica »

Dilibus wrote: 23/01/2025 14:02
JoseMujica wrote: 23/01/2025 13:58

Kakvim posljedicama. Posljedice su da ce propasti neprofitabilne izrabljivacke firme koje su navikle lovit u mutnom. Ne moramo svi ni biti privatnici, kome je tesko bujrum nek se zaposli kod nekog ko zna i umije. Mnoge firme sto velike, sto srednje sto male se nisu bunile. Mozda im nije do kraja pravo sto je i razumljivo, ni meni ne bi bilo da sam na njihovom mjestu. Ali nisu spinovale, kukale i botovale za bivsu vlast. Prihvatile su i prilagodile se poslovanju.
svak se tu prebacuje tamo đe mu daju više...i svaki radnik, tako i svaki poslodavac...tako da taj dio je potpuno nevažan za ovo

problem i jeste u tome što nije ljudima dat period prilagođavanja, već je nekome prahnulo i donijeta odluka, a donesena jer je budžet prazan i Pederacija nema para.

evo uporedi s ovim sranjem od zabrane pušenja...kad je usvojen zakon i njegova primjena je već 2-3 puta odgođena i svima dato haman godina-dvije za prilagođavanje, a zabrana pušenja je karina što se tiče posljedica i implikacija za poslovanje u odnosu na ovu odluku.

e sad zamisli ove pravne anarhije gdje je primjena odluke sveto slovo, a primjena zakona rastezljiva kategorija :-)
vernes81

#6064 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by vernes81 »

Bobi wrote: 23/01/2025 13:06 A sa 16 radnika kolika ce biti dobit?
Milionska :D
drug_profi

#6065 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by drug_profi »

Doći će do izmjene fiskalnih zakona sasvim sigurno. Pojeftiniće se rad. Samo će prvo da vide efekte ove odluke na budzet.

Ali će se zato oporezovati štošta drugo. Nemojte poslije kukulele.
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#6066 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by Bobi »

vernes81 wrote: 23/01/2025 14:12
Bobi wrote: 23/01/2025 13:06 A sa 16 radnika kolika ce biti dobit?
Milionska :D
:mrgreen: pa nije napisao, piše ono što mu odgovara tako da ne možemo uzet tu računicu za ozbiljno :D.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#6067 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by konektovan »

pezzar wrote: 23/01/2025 13:51 Pa bolan, maslenica u Montani od korone (bez priče o min. plati) otišla skoro 100%, sa 6 na 11.5. A vi tvrdite da minimalna plata treba ostati ista? Zapravo ne, vi tvrdite da je za radnika dobro da gazda krade od njega i od države.
Pa radnik ce i dalje imati isto na raspolaganju da trosi?!
pezzar

#6068 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by pezzar »

maha_xy wrote: 23/01/2025 14:05
dječak sa šibicama wrote: 23/01/2025 13:37

Netacno, kazem vratio ti minimalac na 420 ili 1000 km, radniku je svejedno. A znas i ti sam zasto, zbog koverti.

Nijedan radnik ne radi za 420 km, ili 619 km, svi dobijaju dio plate u koverti. Vecina radnika je imala oko 1000 km ili par markica gore dole.

Radniku je svejedno jer dobio on 619 na racunu i 381 u koverti, ili 1000 na racun, na njegovom kontu je sve isto.

To stvarno nije tesko razumjeti.
Taj isti radnik će za koju godinu kad bude u penziji da sere kako penzija ne može biti ni za lijekove. A direktni je saučesnik potkradanja Fonda za penzijsko osiguranje i Fonda zdravstvenog osiguranja.

Da ukinemo doprinose skroz? Radnicima bi sigurno bilo draže da dobiju sve pare na ruke? Za poslodavce već znamo, njima su doprinosi problem. Samo, njima liječenje nije problem.

Ove firme što imaju dobit od 5 milja, ako nisu imale neke investicije već godinama tako tavore, i ne treba da rade. To treba vlasnici da skontaju sami. To je pacijent na aparatima, potencijalni dužnik u stečaju, sa puno nenaplativih potraživanja.
Nikako da ljudi shvate da trenutne uplate u PIO fond nemaju veze sa njihovim buducim penzijama. Bodove dobijas na osnovu prosjecne plate za godinu rada i koefocijenta koji se uskladjuje sa inflacijom. Plasticno mogu doprinosi biti na tvojih 1.000 KM neto 700 KM samo PIO , ako je prosjecna 1.500 KM, tvoj bod je 0,66, ti uplatio 100 KM u PIO ili 700 KM isti vrag, Ako pitas zasto odmah i to da ti odgovorim, jer PIO fond funkcionise na bazi medjugeneracijske solidarnosti, ti sad placas penzioneru penziju, ono sto je on uplacivao islo je na ranije penzije.
I jos da me ni to ne pitas, ako se povecavas minimalna povecati ce se i prosjecna tako da ti ni od toga have nema.
Koji je bio omjer minimalne plate i prosječne plate u 12-om mjesecu prošle godine? Dakle, ko je bio na minmalnu, dobiće 0,44 za tu godinu. Sve i da prosječna ove godine ode na 2000 (a neće), ko je na minimalcu od 1000 će imati bod od 0,5 (a sigurno i više).

Dakle, za radnika nije bolje da mu gazda krade i od njega i od države.
pezzar

#6069 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by pezzar »

konektovan wrote: 23/01/2025 14:14
Pa radnik ce i dalje imati isto na raspolaganju da trosi?!
Hoće, onaj radnik kojem je gazda krao zarađeni novac.
drug_profi

#6070 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by drug_profi »

konektovan wrote: 23/01/2025 14:14 Pa radnik ce i dalje imati isto na raspolaganju da trosi?!
Pa kako će onda biti povećana platežna moć koja bi podgrijala inflaciju?

Podsjećam da bi i sada rado podizali cijene do besvijesti samo da se za te cijene može prodati dovoljno robe.
Ima i sad poptuno iste robe i za 8 i za 10 maraka. Pa pogodi koja se bolje prodaje.
JoseMujica

#6071 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by JoseMujica »

drug_profi wrote: 23/01/2025 14:13 Doći će do izmjene fiskalnih zakona sasvim sigurno. Pojeftiniće se rad. Samo će prvo da vide efekte ove odluke na budzet.

Ali će se zato oporezovati štošta drugo. Nemojte poslije kukulele.
eeee to će neminovno doći kao posljedica gašenja požara koji će izbiti u raznim sektorima...samo je pitanje kada?

evo već se naziru prvi gubitnici, sve ove socijalne kategorije čija su davanja vezana za minimalac ili prosječnu platu...invalidima su već rekli da za njih para nema i da će mijenjati zakon i smanjiti im primanja...i to isti dan kad su sebi i uhljebima povećali plate @DaysleepeR jel ovo socijalna osjetljivost ili mrtvi neoliberalizam u praksi?

ko će još sve dobiti po ušima i koliko, e ta nas spoznaja tek čeka :sad:
maha_xy

#6072 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by maha_xy »

pezzar wrote: 23/01/2025 14:16

I jos da me ni to ne pitas, ako se povecavas minimalna povecati ce se i prosjecna tako da ti ni od toga have nema.
Koji je bio omjer minimalne plate i prosječne plate u 12-om mjesecu prošle godine? Dakle, ko je bio na minmalnu, dobiće 0,44 za tu godinu. Sve i da prosječna ove godine ode na 2000 (a neće), ko je na minimalcu od 1000 će imati bod od 0,5 (a sigurno i više).

Za radnika je najbolje da doprinosi ostanu zamrznuti a minimalcu povecavaju na 1.200 KM. Ovo je kozmetika, nema niko predstavu koliko ce biti prosjecna na kraju godine, imas sad porostora 450 KM da povecas ovima iznad 1.000 KM. Znaci samo pretpostavke, sta ce biti vrijeme ce pokazati, nista dobro sigurno.
GandalfSivi

#6073 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by GandalfSivi »

Ako se dobro sjecam, ona firma Alma Ras bila jedna od glasnijih po pitanju minimalca.

Grob te jebo, vidi prijeratnom moleru imovine…

https://cin.ba/imovina-politicara-nacel ... -limuzina/
Styling

#6074 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by Styling »

maha_xy wrote: 23/01/2025 14:22
pezzar wrote: 23/01/2025 14:16

Za radnika je najbolje da doprinosi ostanu zamrznuti a minimalcu povecavaju na 1.200 KM. Ovo je kozmetika, nema niko predstavu koliko ce biti prosjecna na kraju godine, imas sad porostora 450 KM da povecas ovima iznad 1.000 KM. Znaci samo pretpostavke, sta ce biti vrijeme ce pokazati, nista dobro sigurno.
Za radnika je najbolje da mu se placaju doprinosi na punu platu jer mu se time povecava koeficijent za penziju.
Malisa11

#6075 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by Malisa11 »

Za radnika je najbolje da mu se isplacuje bruto placa, a da je on obavezan da sve placa. Ako ne plati unutar 30 dana, prinudna naplata i kamata. Pa bi onda bilo dosta vise svijesti.
Post Reply