Ozimician wrote: ↑22/01/2025 23:57
sehohari wrote: ↑22/01/2025 23:52
Ozimician wrote: ↑22/01/2025 23:48
@sehohari ovo nisam od tebe ocekivao.
Imaš starije komentare iz perioda gdje sam bio isto protiv SDA.
Ali, podvučem crtu na ono dosad i ne vidim značajno bolju situaciju.
Rekao sam šta bi promjenilo mišljenje i tjt.
Jebote, više se neki lik koji nije 100% za njegovu stranku mora pravdati neko neki dokazani HDZ-ovci ovdje sa foruma.
Pa s ovim se generalno mogu sloziti.
Ali nije ni rjesenje vracanje SDA budimo realni, mozda, ali mozda neka dobro reformisana SDA bez opskurnih likova u vrhu, sto je naravno sci-fi.
Ali ruku na srce, ovi zadnji ekonomski failovi (sto je meni zapravo najbitnije kad je politika u pitanju) - zabrana rada prodavnicama nedjeljom, dizanje cijene rada, problemi koji imaju vozaci sa EU - nije ova stranka odgovrna, nego koalicioni partneri, ali ova stranka izgleda trpi udarce za cijelu koaliciju.
Treba biti i tu realan.
Ja mislim da je (ponavljam, kako stvari trenutno stoje) najbolja opcija reformirana SDA. Nešto kao što je HDZ radio tokom de-tuđmanizacije, samo što su se oni zadnjih godina ponovo re-tuđmanizirali jbg.
Ne vidim da će ijedna od stranaka trojke jednostavno dostići nivo da dođe do pozicije narodne stranke (ono što Nijemci nazivaju Volkspartei) kao što je to slučaj SDA, ne ulazeći sada u razloge zašto.
Mislio sam da će SDA implodirati poslije odlaska kadrova, gubitka vlasti i tkd, ali nije. Jednostavno, i za deset godina imat ćemo ih kao relevantnu stranku na bh. političkoj sceni, na cijeloj njenoj teritoriji. Ostali nemaju infrastrukturu, slabi su i nemaju snagu da se probiju na taj način. NS je i dan-danas ostao fenomen sarajevske uže urbane jezgre. SDP ima nešto stalnih glasača, ali i oni su zapravo izgubili svoju core bazu po Tuzlanskom bazenu. NiP je SDA sa temua, s tim da su oni njima samo slični po guranju društvenog konzervativizma, ali ne i suštinskog nacionalnog. Zapravo, nešto kao i ostali, za popuštanje drugima, ali da se nekako i uguraju kraći časovi za vrijeme ramazana. Nije to-to.
Suštinske promjene u BiH, makar kod Bošnjaka, neće nikad doći odlaskom SDA, oni su prejako utkani u temelje društva da se to stvarno ikada desi. Oni samo mogu doći unutrašnjom promjenom u toj stranci.