Neradna nedjelja u FBiH
Moderator: anex
- drug_profi
#4051 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Zipo druze, zakon je los i ti to znas. Potrajati nece i ne znam sto se blamiras.
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#4052 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Sa'ce zippo u Zaostrog, jos malo... 
-
last mohicans
#4053 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Ne ubacujem se, iako tako izgleda, nego pratim kako grčevito braniš ove Nekine i Vojinove bravure od kad su donesene. Ako ti prvi put repliciram, to je zato sto nisam smatrao za shodno da trebam ili nisam imao zivaca za tebe. A ko si ti da određujes je li neko bot ili nije? To ti je glavni argument, koliko vidim. Drugo, ja se evo ne slažem sa neradnom nedjeljom pa i sa naprasnom minimalnom i boli me neka stvar hoćeš li me ti, gastabajter u sustini, nazvati botom ili nećeš. Ponavljam, smanji doživljaj ne znaš toliko o ekonomiji što misliš da znaš, kao ni velika većina nas, samo misliš da si bolji i vrijedniji. Ustvari si samo nadmeniji i napuhaniji. Zato, skromnosti malo..zippoo87 wrote: ↑22/01/2025 00:25Postovanje prema botovima i misevima ?last mohicans wrote: ↑22/01/2025 00:23 Jaro, previsoko misljenje imaš o sebi, a osobito o kompleksnim ekonomskim.parametrima koje misliš da poznaješ i svako malo se pofalis kako si nekog forumša raskovao, pokopao argumentima i sl.
U zbilji, diviš se sam sebi. Takvi su najopasniji. Malo su te ljudi pročitali sad, a danima si smarao na više tema i glumio eksperta. Tako da malo skromnosti i poštovanja prema drugima ne bi ti škodilo.![]()
"Jaro" ubacujes se u pricu a ne znas ni na sta se pozivam ali ovi kojima pisem to znaju.
Sa LJUDIMA se diskutuje,prica,pomaze,slusa...sa botinjosima i stokom se sprda.
A toliko su me svi "procitali" da jos niko nista nije pogodio ,od silnog "citanja"![]()
Laku noc
-
akcija007
#4054 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Ovo sam sada procitao ako je istinito
Trenutno su na stolu dva rješenja:
- potpuno povlačenje odluke
ili
- kopiranje rješenja iz Hrvatske s 16 radnih nedjelja, koje, kako se može čuti, nudi resorni ministar koji je i izgurao cijelu priču.
Gdje je problem?
Očito je da nam ekonometrija nije jača strana, a nije da nije bilo onih koji su govorili da je ideja loša.
Preračunali su se maloprodajni lanci ne shvatajući da se problemi obično rješavaju s više, a ne s manje rada. Neradna nedjelja dovela je do vrlo neugodnog domino efekta generirajući skoro samo negativne posljedice.
- Protiv su ustale brojne lokalne zajednice.
- Poslodavci su već krenuli da lobiraju za promjenu.
- O mogućoj promjeni odluke o neradnoj nedjelji u danas objavljenom intervju govori i federalni premijer Nermin Nikšić.
ili
- kopiranje rješenja iz Hrvatske s 16 radnih nedjelja, koje, kako se može čuti, nudi resorni ministar koji je i izgurao cijelu priču.
Gdje je problem?
Očito je da nam ekonometrija nije jača strana, a nije da nije bilo onih koji su govorili da je ideja loša.
Preračunali su se maloprodajni lanci ne shvatajući da se problemi obično rješavaju s više, a ne s manje rada. Neradna nedjelja dovela je do vrlo neugodnog domino efekta generirajući skoro samo negativne posljedice.
- O mogućoj promjeni odluke o neradnoj nedjelji u danas objavljenom intervju govori i federalni premijer Nermin Nikšić.
- dr_Evil
#4055 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Znaci Niskic ce opet da bude kao krava muzara, puna kanta mlijeka pa prospe sve. Da je fakin, to jest da hoce bolje radnickoj klasi, danas umjesto ponistavanja neradne nedjelje bio rekao jednostavno: "uvodimo obaveznu jednu sedmicu duze placenog godisnjeg za sve iznad 55".akcija007 wrote: ↑22/01/2025 09:44SpoilerShowOvo sam sada procitao ako je istinito
ili
Gdje je problem?
-
kakaljin
#4056 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Ide potpuno povlacenje odluke, i onda ide inspekcija da kontrolise da li radnici rade prekovremeno i dali im se ugrozavaju njihova prava da imaju dva dana u sedmici slobodna i da radnici prijavljuju nepravilnosti da se moze na vrijeme reagovati prema poslodavcu.
plus ostaviti slobodu da se moze birati da li ce neko raditi nedeljom ili ne
- drug_profi
#4057 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Ne smije se nikom oduzeti pravo da radi ako želi i 10 sati dnevno, ali da to ima jasan trag u platnoj listi. I obavezan sedmični odmor.
Da ne smije niko raditi više od dvije subote i dvije nedjelje u mjesecu.
Država nek nađe način kako da ta pravila sprovodi.
Mlađa raja će sigurno htjeti zaraditi dodatno, ljudi kojima treba popravka budžeta itd. Novac je najbolja motivacija za svakog.
Ja sam se kao momak otimao za vikende i treću smjenu. Jbg nakucavao dodataka na platu da izađem ko poslovođa/tehnolog na kraju mjeseca.
Da ne smije niko raditi više od dvije subote i dvije nedjelje u mjesecu.
Država nek nađe način kako da ta pravila sprovodi.
Mlađa raja će sigurno htjeti zaraditi dodatno, ljudi kojima treba popravka budžeta itd. Novac je najbolja motivacija za svakog.
Ja sam se kao momak otimao za vikende i treću smjenu. Jbg nakucavao dodataka na platu da izađem ko poslovođa/tehnolog na kraju mjeseca.
-
ReymondReddington
#4058 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Samo kazne povecati. Imas radnika neprijavljenoh kazna 100 000. Iduci put ce biti jos 100 000 vise jer si povratnik u cinjenju prekrsaja.
Tako i za slobodne dane stavis brate 50 000 kazne i svaki sljedeći put jos toliko.
Pola firmi se ne bi igralo kad bi kazne mogle uzeti pola ili vise dobiti za tu godinu.
Tako i za slobodne dane stavis brate 50 000 kazne i svaki sljedeći put jos toliko.
Pola firmi se ne bi igralo kad bi kazne mogle uzeti pola ili vise dobiti za tu godinu.
-
Hakiz
#4059 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Ako ti kupovinu na Aliexpressu vidiš kao stvar za koju je potreban ekonomski guru, to samo govori o tebi.Dilibus wrote: ↑21/01/2025 23:26Kakve expertize se ovdje mogu procitati. Kakvi ekonomski gurui obitavaju ovdje. Ovaj Hakiz ne bi znao sravnit kasu u seoskom granapu, a lupa o kretanjima novca u ekonomiji.Hakiz wrote: ↑21/01/2025 12:24Samo, ostalo mi je novca koji nisam potrošio u nedjelju na impulsnu kupovinu. Pa sebi priuštim neko zadovoljstvo sa Aliexpressa, Temua, Amazona, ili neke specijalizovane radnje iz vana koja šalje proizvode u BiH, nešta šta mi ne treba, inače ne bih kupio, ali sada mogu, pa hoću.zubi wrote: ↑21/01/2025 09:17
Kako dolazi do usporavanja obrta novac, kad si ti pare P-O-T-R-O-S-I-O??
Jal u Bingu, jal u Tehnomagu, jal u Peniju, sasvim svejedno.
Na kraju mjeseca, ti si potrosio isti ili cak veci novac.
Jel mi pricamo o padu potrosnje samo trznih centara, ili o ukupnom padu potrosnje u FBiH??
Tako moj novac ode vani.
- SpecialOffer
#4060 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Davno si ti drug i spakovan i raspakovan. Sta bi, nedje li racunicu za onaj posao? Fino smo ti izracunali.zippoo87 wrote: ↑21/01/2025 22:56Sve ti znas misonjaSpecialOffer wrote: ↑21/01/2025 22:49 Sezonski radnik @zippoo87 nan svima drzi predavanje o ekonomiji.![]()
![]()
Tebe sam raspakivao prije,nema potrebe da se ponavljamo misu![]()
- SpecialOffer
#4061 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Mod nene 2000 KM minimalna. Pa ti gledaj.zippoo87 wrote: ↑22/01/2025 00:13Ja sam vise bransi,poslova i firmi promijeni,nego cete vas dvojica zajedno za dva zivotakonektovan wrote: ↑22/01/2025 00:07SpecialOffer wrote: ↑21/01/2025 22:49 Sezonski radnik @zippoo87 nan svima drzi predavanje o ekonomiji.![]()
![]()
,tako da mi vas obojica zajedno mozete samo muda opipati
![]()
Kada sam ja ovog misa offera raspakovao ovdje na forumu,ne javlja se mis vise...nego ovako nekada baci smajlic,da se imaju botovi na sta "ufatiti"![]()
Lako je na forumu naprdjivati...uzivo sve misevi koji sa vremena na vrijeme izmigolje iz rupe i na ponekoj temi nesto piskaraju i opet ih nema mjesecima.
I bas mi se svidja ovo pogadjanje o meni ,ko sam,sta sam,radim li,ne radim li,gdje radim,sta radim![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
A ustvari jedino sto trenutno radim je sto ovdje zacepljam gubicu botinosima i misevima![]()
Ajde laku noc misevi
P.S. SpecijalMisu,je li ti propala firma kako je minimalna plata otisla na milju![]()
![]()
![]()
Zadeverao si se izgleda,nema te na forumu nikako
-
zippoo87
#4062 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Svaka cast ako je istina ali tvoje karakterne osobine fukare mi ne daju da povjerujem u tu pricu. Obzirom da smo diskutovali par puta prije 2-3 godine,tacno znam tvoj karakterni profil ,koji si pokazao u diskusijama.SpecialOffer wrote: ↑22/01/2025 13:55Mod nene 2000 KM minimalna. Pa ti gledaj.zippoo87 wrote: ↑22/01/2025 00:13Ja sam vise bransi,poslova i firmi promijeni,nego cete vas dvojica zajedno za dva zivota,tako da mi vas obojica zajedno mozete samo muda opipati
![]()
Kada sam ja ovog misa offera raspakovao ovdje na forumu,ne javlja se mis vise...nego ovako nekada baci smajlic,da se imaju botovi na sta "ufatiti"![]()
Lako je na forumu naprdjivati...uzivo sve misevi koji sa vremena na vrijeme izmigolje iz rupe i na ponekoj temi nesto piskaraju i opet ih nema mjesecima.
I bas mi se svidja ovo pogadjanje o meni ,ko sam,sta sam,radim li,ne radim li,gdje radim,sta radim![]()
![]()
A ustvari jedino sto trenutno radim je sto ovdje zacepljam gubicu botinosima i misevima![]()
Ajde laku noc misevi
P.S. SpecijalMisu,je li ti propala firma kako je minimalna plata otisla na milju![]()
![]()
![]()
Zadeverao si se izgleda,nema te na forumu nikako![]()
Ali je lijepo cuti to,makar i kada neko slaze
Odoh citati pise li ko o protestima poslodavaca
Ebali su i Nadrealiste sa ovim protestima
Ja mislio oni se salili sa onim najavama od prije 10 ak dana,oni fakat protestuju hahahah
- SpecialOffer
#4063 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Jedino sto smo mi pisali jeste kako se tebi ne isplati raditi a mi dokazali da se ipak isplati ali da ti neces. I to je to.zippoo87 wrote: ↑22/01/2025 14:03Svaka cast ako je istina ali tvoje karakterne osobine fukare mi ne daju da povjerujem u tu pricu. Obzirom da smo diskutovali par puta prije 2-3 godine,tacno znam tvoj karakterni profil ,koji si pokazao u diskusijama.SpecialOffer wrote: ↑22/01/2025 13:55Mod nene 2000 KM minimalna. Pa ti gledaj.zippoo87 wrote: ↑22/01/2025 00:13
Ja sam vise bransi,poslova i firmi promijeni,nego cete vas dvojica zajedno za dva zivota,tako da mi vas obojica zajedno mozete samo muda opipati
![]()
![]()
Ajde laku noc misevi
![]()
![]()
Zadeverao si se izgleda,nema te na forumu nikako![]()
Ali je lijepo cuti to,makar i kada neko slaze
Odoh citati pise li ko o protestima poslodavaca![]()
Ebali su i Nadrealiste sa ovim protestima![]()
Ja mislio oni se salili sa onim najavama od prije 10 ak dana,oni fakat protestuju hahahah
-
zippoo87
#4064 Re: Neradna nedjelja u FBiH
@SpecialOffer
Tako je Misu...sto mi se ne bi isplatilo raditi za 700 KM,pa to ti i tebi slicni i smatrate velikom lovom i dobrom platom
I kod tebe u firmi je tolika plata...ostalo je koverta
Tako je Misu...sto mi se ne bi isplatilo raditi za 700 KM,pa to ti i tebi slicni i smatrate velikom lovom i dobrom platom
I kod tebe u firmi je tolika plata...ostalo je koverta
- SpecialOffer
- Cherry-Cherry
#4066 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Ozbiljno?kakaljin wrote: ↑22/01/2025 09:50 Ide potpuno povlacenje odluke, i onda ide inspekcija da kontrolise da li radnici rade prekovremeno i dali im se ugrozavaju njihova prava da imaju dva dana u sedmici slobodna i da radnici prijavljuju nepravilnosti da se moze na vrijeme reagovati prema poslodavcu.
-
zippoo87
#4067 Re: Neradna nedjelja u FBiH
1000-TO- prevoz = sta ostane
Ni u ovaj novi minimalac ne ulaze TO i prevoz...nego ide 1000+TO+Prevoz
- SpecialOffer
#4068 Re: Neradna nedjelja u FBiH
To je tebi bilo blizu. Ti su nas ubjedjivao da ti treba 500 KM za prevoz a mi ti izracunali da ne treba ni 50 KM.zippoo87 wrote: ↑22/01/2025 20:331000-TO- prevoz = sta ostane
Ni u ovaj novi minimalac ne ulaze TO i prevoz...nego ide 1000+TO+Prevoz
-
zippoo87
#4069 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Sada ti lazesSpecialOffer wrote: ↑22/01/2025 20:36To je tebi bilo blizu. Ti su nas ubjedjivao da ti treba 500 KM za prevoz a mi ti izracunali da ne treba ni 50 KM.
Ja sam govorio da mi za hranu i prevoz treba najmanje 300 KM a vi me ubjedjivali da ja ne trebam jesti na poslu nikako ,pa cu imati vecu platu
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
-
zippoo87
#4071 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Ma lazu da ce biti ukinuta,nije to Niskic ni spomenuo...nego je rekao da ce preispitati stanje do sada i ako bude bilo potrebe,mozda mijenjati kao sto je u Hrvatskoj.
Evo link o tome. Bilo je u vise medija danas...
https://bljesak.info/gospodarstvo/nova ... lni/480495
Last edited by zippoo87 on 22/01/2025 20:44, edited 1 time in total.
- arman1
- Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
- Vozim: šta klepim
- Horoskop: BOG
#4072 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Procjena na godišnjem nivou, FBiH zbog neradne nedelje g. entitetu prepušta 200.000.000PDV-a. Bravo nermine, hebalo te udruženje poslodavaca, da te hebalo.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#4073 Re: Neradna nedjelja u FBiH
PDV ide u zajednicku kasuarman1 wrote: ↑22/01/2025 20:44Procjena na godišnjem nivou, FBiH zbog neradne nedelje g. entitetu prepušta 200.000.000PDV-a. Bravo nermine, hebalo te udruženje poslodavaca, da te hebalo.
- Cherry-Cherry
#4074 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Nemoj tako, a kasirke sa radosnom dječicom na izletu?arman1 wrote: ↑22/01/2025 20:44Procjena na godišnjem nivou, FBiH zbog neradne nedelje g. entitetu prepušta 200.000.000PDV-a. Bravo nermine, hebalo te udruženje poslodavaca, da te hebalo.
- arman1
- Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
- Vozim: šta klepim
- Horoskop: BOG
#4075 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Da ne objašnjavam previše polja 31, 32 i 33 na PDV prijavi kažu da Nermislav spašava dadulija._BataZiv_0809 wrote: ↑22/01/2025 20:47PDV ide u zajednicku kasu