Ukrajina
-
Crvene_brigade
#213201 Re: Ukrajina
POKAZUJE ZUBE / Trump: 'Ako Putin neće htjeti pregovarati - uvodimo sankcije Rusiji!'
Trump je rekao da njegova administracija također razmatra pitanje slanja oružja Ukrajini, dodajući da bi Europska unija trebala učiniti više kako bi podržala Ukrajinu, plaćati više i izjednačiti se s izdacima.
Američki predsjednik Donald Trump izjavio je u utorak da će vjerojatno uvesti sankcije Rusiji ako ruski predsjednik Vladimir Putin odbije pregovarati o okončanju rata u Ukrajini. Trump nije iznio detalje o mogućim dodatnim sankcijama.
Sjedinjene Države već su oštro sankcionirale Rusiju zbog invazije na Ukrajinu u veljači 2022.
Trump je rekao da njegova administracija također razmatra pitanje slanja oružja Ukrajini, dodajući da bi Europska unija trebala učiniti više kako bi podržala Ukrajinu, plaćati više i izjednačiti se s izdacima.
"Razgovaramo s (ukrajinskim predsjednikom Volodimirom) Zelenskim, vrlo brzo ćemo razgovarati s predsjednikom Putinom", rekao je Trump. "Razmotrit ćemo to".
Trump je rekao da je izvršio pritisak na kineskog predsjednika Xi Jinpinga da pozove na intervenciju kako bi se zaustavio rat u Ukrajini.
"Nije puno učinio na tome. Ima veliku... moć, kao što mi imamo veliku moć. Rekao sam, 'Trebali biste to riješiti.' Raspravljali smo o tome."
https://net.hr/danas/svijet/donald-trum ... 9ff0affdfc
Američki predsjednik Donald Trump izjavio je u utorak da će vjerojatno uvesti sankcije Rusiji ako ruski predsjednik Vladimir Putin odbije pregovarati o okončanju rata u Ukrajini. Trump nije iznio detalje o mogućim dodatnim sankcijama.
Sjedinjene Države već su oštro sankcionirale Rusiju zbog invazije na Ukrajinu u veljači 2022.
"Razgovaramo s (ukrajinskim predsjednikom Volodimirom) Zelenskim, vrlo brzo ćemo razgovarati s predsjednikom Putinom", rekao je Trump. "Razmotrit ćemo to".
Trump je rekao da je izvršio pritisak na kineskog predsjednika Xi Jinpinga da pozove na intervenciju kako bi se zaustavio rat u Ukrajini.
"Nije puno učinio na tome. Ima veliku... moć, kao što mi imamo veliku moć. Rekao sam, 'Trebali biste to riješiti.' Raspravljali smo o tome."
https://net.hr/danas/svijet/donald-trum ... 9ff0affdfc
- Čitalac
#213202 Re: Ukrajina
Podoljak: Trump će ubrzo shvatiti da dogovor s Putinom nije moguć zbog njegovog psihičkog stanja.
Američki predsjednik Donald Trump nakon razgovora s ruskim diktatorom Vladimirom Putinom shvatit će da je s njim nemoguće dogovoriti mir u Ukrajini, rekao je u eteru Teletona Mihailo Podoljak, savjetnik šefa Ureda predsjednika Ukrajine.
Prema njegovim riječima, Putina se može natjerati na pregovore o miru samo pritiskom na Rusiju, a do tada će diktator nastaviti manipulirati.
“Trumpu će brzo postati jasno da nema smisla pregovarati o bilo čemu s Ruskom Federacijom Putinovog vremena te da je potrebno pojačati kapacitete Ukrajine da Rusiji nanosi vojne poraze i pojača udare na teritoriju Rusije, jer to remeti Putina, kao i značajno povećati cijenu rata istiskivanjem Ruske Federacije iz globalnih financijskih i industrijskih tržišta", rekao je Podoljak.
On vjeruje da će Trump nakon eventualnog razgovora odmah shvatiti da se s Putinom neće moći pregovarati zbog njegovog "psihičkog stanja". Podoljak je također naglasio da su Trump i njegov tim promijenili stav o ratu u Ukrajini, shvativši da s Rusima neće biti lako i da bi okončanje rata pod uvjetima Moskve bilo nezamislivo za reputaciju Washingtona.
Podoljak kaže da će Ukrajina „vrlo brzo“ u Sjedinjenim Državama vidjeti tri procesa za okončanje rata.
„Prvo, realno je shvaćanje da je nemoguće pregovarati s Rusijom bez prisile. Drugo je da bi alati prisile stvarno trebali izgledati mnogo moćnije nego što je to slučaj danas, odnosno potencijal ukrajinske vojske i ekonomski pritisak na Rusiju trebali bi biti na drugoj razini. Treće, Putin danas nije osoba koja govori bilo kakve racionalne stvari i stoga je razgovor s njim samo gubljenje vremena", rekao je Podoljak.
- drug_profi
#213203 Re: Ukrajina
Davno smo mi rekli da ovaj rat može stati tek kad Putin nestane.
Samo će neki nasljednik moći reći, ovaj prije mene je bio lud i odveo je Rusiju u ponor.
Putin to ne može sad uraditi, čak i ako je svjestan kuda ide. On može sad samo ići na sve ili ništa, a to su očajnici koji mogu biti globalno opasni.
Stoga se trebamo nadati da u Kremlju ima dovoljno pametnih i hrabrih, pa će doći do infarkta ili tako nečeg...
Međutim i za to je još rano. Tome se nadati možemo tek ako Trump podrži častan mir.
Samo će neki nasljednik moći reći, ovaj prije mene je bio lud i odveo je Rusiju u ponor.
Putin to ne može sad uraditi, čak i ako je svjestan kuda ide. On može sad samo ići na sve ili ništa, a to su očajnici koji mogu biti globalno opasni.
Stoga se trebamo nadati da u Kremlju ima dovoljno pametnih i hrabrih, pa će doći do infarkta ili tako nečeg...
Međutim i za to je još rano. Tome se nadati možemo tek ako Trump podrži častan mir.
- Čitalac
#213204 Re: Ukrajina
Ukrajinci danas slave Dan jedinstva...
-
zigzag
- Peacean
#213208 Re: Ukrajina
Nakon ovakvog prozivanja putler će odbiti svaki prijedlog samo da ne izgleda kao da je trumpov potrčko.
- karanana
#213209 Re: Ukrajina
ma sta 60 miliona....? 600 miliona rusija dala.
jeble te takse tarife i sankcije...pa zar to vec nije aktivno?
nema ovde nista od dogovora. ovaj rat ce se nastaviti jos godinama.
jeble te takse tarife i sankcije...pa zar to vec nije aktivno?
nema ovde nista od dogovora. ovaj rat ce se nastaviti jos godinama.
- Ironmen
#213210 Re: Ukrajina
Trump je obicni kapitalista ja u ovome njegovom tekstu vidim, "ne dam vise para za rat koji me se ne tice zelim vise love za sebe Rusija se sama torpedirala u raslje gola i vratila u nazad minimalno 50 godina i nisu vise vojna opasnost po SAD-e neka se Evropa bavi sa vama ko vas j..."
- karanana
#213211 Re: Ukrajina
vrlo vjerovatno. u tom slucaju, rusija ce lagano i postepeno jebavati sebe i gladovati, ali i napredovati na ratistu. i to ce trajati godinama jer i pored gubitaka atricija je na njihovoj strani sto ja govorim od pocetka rata a ovde se nadaju da ce im nestati mesa i gvozdza.Ironmen wrote: ↑22/01/2025 17:45Trump je obicni kapitalista ja u ovome njegovom tekstu vidim, "ne dam vise para za rat koji me se ne tice zelim vise love za sebe Rusija se sama torpedirala u raslje gola i vratila u nazad minimalno 50 godina i nisu vise vojna opasnost po SAD-e neka se Evropa bavi sa vama ko vas j..."
sankcije su karina, da su prave, mozda bi i bilo fajde, ali energija i pare se vrte kao i ranije.
znam....lazu, travu pasu
-
Malisa11
#213212 Re: Ukrajina
Ma sta pricas, kakvi ba prihodi i uvecanje? Znas li ti razliku izmejdu nafte, gasa i LNGa, baba jange i vidovtog milana? Ruzzija nikad gora, raspada se, samo sto nije.
Ekonomski strucnjaci s kliksa.
Ekonomski strucnjaci s kliksa.
- Ironmen
#213213 Re: Ukrajina
Rusija se veoma brzo prilagodila sankcijama to se vidjelo odma prvih dana kasnije i mjeseci da sankcije nece uroditi plodom zbog toga sam vrijedjan na temi vise puta od forumasa ali to je relanost, sankcije SAD i EU nisu uspjeli zaustviti rusku agresiju na Ukrajinu i to je cinjenica, trenutno imamo pat poziciju gdje bez pomoci SAD-a a trenutno dobijamo takve signale da SAD-e ne zanima vise rat u Ukrajini tesko moze doci do nekih bitniji pomjeranja i napretka sto nas logicno dovodi do pregovarackog stola gdje po meni jos uvjek ni jedna strana nije spremna za pregovore zato Trump pokusava za pocetak da zavrne siju.karanana wrote: ↑22/01/2025 17:48vrlo vjerovatno. u tom slucaju, rusija ce lagano i postepeno jebavati sebe i gladovati, ali i napredovati na ratistu. i to ce trajati godinama jer i pored gubitaka atricija je na njihovoj strani sto ja govorim od pocetka rata a ovde se nadaju da ce im nestati mesa i gvozdza.Ironmen wrote: ↑22/01/2025 17:45Trump je obicni kapitalista ja u ovome njegovom tekstu vidim, "ne dam vise para za rat koji me se ne tice zelim vise love za sebe Rusija se sama torpedirala u raslje gola i vratila u nazad minimalno 50 godina i nisu vise vojna opasnost po SAD-e neka se Evropa bavi sa vama ko vas j..."
sankcije su karina, da su prave, mozda bi i bilo fajde, ali energija i pare se vrte kao i ranije.
znam....lazu, travu pasu
-
geoxx
#213214 Re: Ukrajina
Kakvih bolan 60 miliona u WW2, sta prica ovaj!?

Ove “prijetnje” su tragikomedija.
Ove “prijetnje” su tragikomedija.
- Peacean
- Čitalac
#213216 Re: Ukrajina
110. brigada koja je prošle godine u ovo doba branila Avdivku, sad brani Veliku Novosilku. Iz brigade poručuju da ima i naoružanja i dronova, ali nema ljudi.
Zapovjedništvo 110. mehanizirane brigade, komentirajući situaciju kod Velike Novosilke, ističe da se unatoč dostupnosti dovoljnog broja topništva i bespilotnih letjelica, postrojbe suočavaju s kritičnim nedostatkom ljudstva.
"U usporedbi s Avdivkom, razlozi gubitka teritorija nisu identični. Ako u Avdivki nije bilo granata i FPV su se tek počeli aktivno razvijati, onda je tu bilo pješaštvo. Tada su ljudi pokrili nedostatak topništva. Sada se ima čime pucati i letjeti, ali nema se tko boriti u streljačkim jedinicama.
Ovako izgleda tipičan neprijateljski napad: nekoliko grupa od 4-6 ljudi iz različitih smjerova redovito napada naše položaje. Najveća aktivnost opaža se u zoru, kada se vidljivost pogoršava zbog magle ili kiše, što otežava rad zračnog izviđanja. Neprijatelj se kreće, skrivajući se u vegetaciji od FPV dronova. Vrlo je teško topništvom pogoditi pokretnu metu, u takvim slučajevima više-manje pomaže kazetno streljivo. Teško je koristiti FPV jer postoji radio horizont i grane ne dopuštaju pogodak. U isto vrijeme, sada su često u grupi pojedinačni lovci i oni uspiju oboriti naše dronove.
Kada se neprijatelj približi naselju, skriva se u kućama ili, češće, u podrumima. Izviđanje iz zraka fiksira lokaciju, gađa se topništvom, ali zbog niza problema (ljudski faktor, istrošeno oružje, raznolikost streljiva) teško je pogoditi točne koordinate. FPV-i su precizni, ali nose malo punjenje, koje ne može uništiti podrum i kuću. Pješaštvo bi ih moglo zaustaviti, ali ga nema. Strijelci i jurišnici bi ga trebali izbacivati iz kuća i zaustavljati neprijatelja u takvim bitkama. No, tijekom dana s brigadom uništimo više neprijatelja nego što imamo ljudi u vlastitim bataljunima“, objasnili su iz 110. brigade.
- Arminovski
- skrbavi-admin
#213218 Re: Ukrajina
pa sta vi mislite da je on olicenje neke inteligencije? da je Elon olicenje inteligencije....?Arminovski wrote: ↑22/01/2025 18:44Ovo kao da je pisao neki dječak na online igrici kao lider svog klana.
to su samo pijacari bez ikakve casti obraza i ljudskosti koji su spletom okolnosti i nevidjenih bezobrazluka stekli to sto su stekli.....
ma pijacari cini mi se neki, imaju vise casti od tih kolosalnih degenerika koje uglavnom biraju kretencuge
- apsidejzi
#213219 Re: Ukrajina
Moze kad bi imao sacmaricu u ruci, spremnu i repetiranu i kad ne bi morao nosati ostalu opremu od 30kila, i kad bi vidio dron da dolazi i kad ne bi prvo sa 100m bacio bombu na tebe da te rani pa tek onda poslao kamikazu. Mnogo "ako"-va da bi sacmara bila efikasna. Mozda u nekoj normalnoj vojsci ali u ruskoj armiji... to bi oni utalili negdje za litru votke
-
Crvene_brigade
#213220 Re: Ukrajina
Predsjednik Trump postavio ultimatum ratnom zločincu Vladimiru Putinu!
Last edited by Crvene_brigade on 22/01/2025 20:13, edited 1 time in total.
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
#213221 Re: Ukrajina
Plakaće Putko za Bidenom, plakaće
- Peacean
#213222 Re: Ukrajina
Izgleda da rusi nisu oduševljeni trumpovim govorom 
-
emirolini
#213223 Re: Ukrajina
Haha, mislim da oni hoce "The hard way". Mozda onako neki demo, da ih ubjedi? 
- Čitalac
#213224 Re: Ukrajina
Budanov: Pjongjang će Rusima isporučiti najmanje 150 projektila, artiljeriju i granate.
Sjeverna Koreja planira 2025. Rusima isporučiti najmanje 150 balističkih projektila kratkog dometa KN-23, kao i topničke granata i sustave, izjavio je Kirilo Budanov, načelnik Glavne obavještajne uprave.
„U posljednja tri mjeseca Sjeverna Koreja Rusiji je prebacila oko 120 samohodnih topničkih sustava M1989 Koksan kalibra 170 mm i 120 raketnih sustava M-1991 kalibra 240 mm. Očekuje se da će u budućnosti DNRK poslati Rusima barem istu količinu ove opreme“, rekao je Budanov.
Također, šef Glavne obavještajne uprave naglasio je mogućnost da Rusi prime sjevernokorejske projektile KN-23. "Većina tog oružja koristi se ili protiv ukrajinskih trupa ili za obuku u Rusiji. DNRK bi mogla poslati i pješačko pojačanje u regiju Kursk. Ne očekujemo da ćemo vidjeti mnogo novih kopnenih trupa. Oni (vojnici DNRK - ur.) su poput bioloških robota", naglasio je Budanov.
- mirota
#213225 Re: Ukrajina
nisam siguran da Putko razmislja ko prosjecni forumas, niti da ga odvec zanima Tramp, on nece stati dok ne zauzme zamisljeno, a onda ce u pregovore...Zna i Tramp da mu Ukrajina nije prioritet, polako, dani i nedelje pred nama ce mozda donijeti neko rjesenje